آیا مصرف همزمان مکمل ها و ویتامین ها صحیح است؟

2.8/5 - (20 امتیاز)
مسلما ویتامین‌ها ترکیبات آلی، هستند که برای سوخت و ساز مواد غذایی و عملکرد حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. اما آیا می‌توان در طول روز چند نوع از آنها رو به‌طور همزمان مصرف نمود؟ آیا این کار موجب افزایش سلامت و تندرستی می‌شود؟ آیا مصرف همزمان مکمل ها و ویتامین ها تداخل ایجاد نمی‌کند؟
مکمل ها و ویتامین ها
تایید شده توسط کارشناس ارشد تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:مینا علی نواز
فهرست مطالب

آیا مصرف همزمان مکمل ها و ویتامین ها امکان پذیر است؟

به لحاظ علمی اثرگذاری ویتامین‌ها و مکمل‌ها بسته به دریافت برخی از مواد مغذی افزایش یا کاهش می‌یابد. یعنی برخی ویتامین‌ها به شکل اولیه خود به راحتی در بدن جذب نمی‌شوند و برای جذب و اثرگذاری بیشتر باید همراه با سایر ویتامین‌هایی که به روند جذب آنها کمک می‌کنند، مصرف شوند.

برخی از تداخل ها بین مکمل ها و ویتامین ها

همانطور که گفته شد برخی از مکمل‌ها و ویتامین‌ها ممکن است اثر سایر داروها را افزایش یا کاهش دهند. در ادامه به بررسی تداخل ویتامین‌ ها و مکمل‌ها با یکدیگر می‌پردازیم.

تداخل ویتامین‌ های ب۱۲ و سی

ویتامین C یکی از ضروری‌ترین ویتامین‌های بدن است که روی بخش‌های مختلف آن می‌تواند تاثیر بگذارد. افرادی که با کمبود ویتامین ث مواجه هستند می‌توانند با خرید قرص ویتامین C این ماده معدنی را در بدن خود تامین کنند. گاهی ممکن است برخی افراد کمبود ویتامین B۱۲ نیز داشته باشند و در این شرایط از هر دو ویتامین با یکدیگر استفاده کنند. ویتامین سی می‌تواند منجر به کاهش جذب ویتامین ب۱۲ شود بنابر این بهتر است فاصله مصرف بین این دو ویتامین حداقل ۲ ساعت باشد.

کلسیم و آهن

بسیاری از افراد آهن مورد نیاز بدن خود را نمی‌توانند از مواد غذایی خود در طول روز بگیرند و این باعث می‌شود با مشکلات مختلفی مانند کم خونی ناشی از فقر آهن مواجه شوند. به همین دلیل این افراد شروع به مصرف مکمل‌های آهن برای تامین این ماده معدنی می‌کنند. در این شرایط برخی از افراد ممکن است کلسیم نیز در کنار آهن مصرف کنند. این ماده مغذی تاثیر زیادی بر روی سلامت استخوان می‌تواند بگذارد. کلسیم در کنار تاثیر مثبت خود منجر به کاهش جذب آهن در بدن نیز می‌شود و به همین دلیل این دو مکمل نباید با یکدیگر مصرف شوند.

کلسیم و منیزیم

کلسیم به غیر از کاهش جذب آهن در بدن می‌تواند منجر به کاهش جذب منیزیم نیز شود. این کاهش جذب در روده اتفاق می‌افتد. به همین دلیل بهتر است این مکمل‌ها با یکدیگر مصرف نشوند و در صورتی که باید مصرف شوند بهتر است در ساعت‌های مختلف از روز مصرف کنید تا روی جذب یکدیگر تاثیر نداشته باشند.

تداخل مکمل ها

کدام ویتامین ها بهتر است همزمان مصرف شوند؟

در ارتباط با مصرف کلسیم عکس این مسأله صادق است، بطوریکه این ماده بهتر است همراه غذا مصرف شود. خصوصا  اگر همراه  با لبنیات استفاده شود، تأثیر جذبی بهتری خواهد داشت.

درمورد ویتامین‌ها به دلیل اینکه در مواد غذایی هم بطور طبیعی موجود هستند، مصرفشان همراه با غذا و خارج از غذا تفاوت جدی ایجاد نمی‌کند ولی اگر به همراه غذا مصرف شوند، به جذب بهتر کمک می‌کند.

بطور مثال در مورد ویتامین سی اگر به همراه غذاهای حاوی آهن مصرف شود به جذب بهتر آهن کمک می‌کند. پس بهتر است ویتامین‌ها را به همراه غذا استفاده کنیم. در برخی از موارد مصرف ویتامین بصورتی که فرد ناشتا باشد، سبب ایجاد حالت تهوع می‌شود.

به غیر از این موارد مشکل در مصرف ویتامین‌ها بوجود نمی‌آید، البته لازم به ذکر است که برخی از آنها سبب افزایش اشتها در افراد می‌شوند، بطوریکه فرد غذای بیشتری مصرف می‌کند و ممکن است به چاقی مبتلا شود.

این مشکل در مصرف ویتامین‌های گروه B بیشتر دیده می‌شود. لذا افراد در زمان مصرف این ویتامین بهتر است متوجه افزایش اشتهای خود باشند.

چرا مصرف مکمل ها و ویتامین ها اهمیت دارد؟

همانطور که بارها در مقالات گوناگون گفته‌ایم مکمل های رژیمی و غذایی هیچ‌گاه جایگزین مواد غذایی و تغذیه سالم نمی‌شوند؛ اما گاهی اوقات بدن انسان بنا به دلایل گوناگون قادر به جذب و تامین نیازهای تغذیه‌ای خود از انواع غذاها نیست، در این شرایط به منظور پیشگیری از بروز بیماری‌ها و ضعف سیستم ایمنی بدن استفاده از انواع مکمل‌ها یا ویتامین‌ها توصیه می‌شود.

اما با وجود مزایای سلامتی که آنها دارند نمی‌توان به‌طور خودسرانه فقط به صرف اینکه مفید هستند، همزمان مکمل ها و ویتامین ها را مصرف نمود.

درست است که نباید همزمان مکمل ها و ویتامین ها را مصرف نمود، اما اکثر ویتامین‌ها قابل حل در آب هستند و مقادیر بالایی از آنها دفع می‌شوند، اما انواع دیگر آنها در بدن باقی می‌مانند که این نوع ویتامین‌ها می‌توانند سمی شوند و عوارض جانبی بهمراه داشته باشند.

از طرف دیگر مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها می‌تواند باعث کاهش جذب ویتامین‌ها در بدن شوند.

در ادامه

اشاره کوتاهی به برخی از اثرات متقابل ویتامین‌ها در کنار یکدیگر خواهیم داشت؛ به‌عنوان مثال:

ویتامین A: دریافت مقادیر کافی ویتامین C و E به حفظ سطح ویتامین A در بدن کمک می‌کند.

مصرف زیاد الکل باعث تجزیه ویتامین A می‌شود. از سوی دیگر، دریافت زیاد مس، آهن و منگنز می‌تواند ویتامین A را اکسیده نماید و در نتیجه باعث کاهش ذخایر آن گردد.

بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A چنانچه همراه با چربی‌ها مصرف شود در بالاترین حد جذب می‌شود.

برای مثال مصرف مقادیر کمی روغن زیتون همراه با سالاد باعث افزایش جذب کاروتن موجود در هویج رنده شده موجود در سالاد می‌شود.

  • اسید فولیک: غلظت اسید فولیک در خون به هنگام مصرف فنیتوئین (داروهای ضد صرع) و هیدرو کورتیزون که باعث افزایش تجزیه فولات در بدن می‌شوند کاهش می‌یابد. از این‌رو افرادی که فنی توئین دریافت می‌کنند به اسید فولیک بیشتری نیاز دارند.
  • مکمل ویتامین A: مصرف دوز بالای این ویتامین در زنان باردار باعث بروز نقایص مادر زادی می‌شود.
  • مکمل ویتامین B: چای و قهوه اثرات نامطلوبی بر مکمل ویتامین B دارند، لذا باید از مصرف همزمان آنها خودداری کرد .
  • قرص آهن: کم خونی بیماری که ناشی از فقر آهن است، که این کمبود در زنان شیوع بیشتری دارد اما اگر برخلاف صلاحدید پزشک مقادیر بالایی آهن دریافت کنید، مازاد آهن غیرضروری در بدن انباشته می شود و می‌تواند در بدن سمی شود.

همچنین زیاده‌روی در مصرف آهن با گذشت زمان موجب تغییر رنگ پوست، بزرگ شدن کبد، درد شکمی، ریتم نامرتب قلب و عوارض دیگر می‌شود.

در زنان باردار مصرف میزان فزاینده‌ای از آهن شایع است. یک تحقیق در هند نشان می دهد مصرف بالای آهن در زنان سالم می تواند به مشکلاتی همچون تولد نوزاد با وزن پایین، تولد نوزاد نارس و رشد ناقص جنین منجر شود.

تداخل ویتامین ها

مصرف چه میزان کلسیم و فسفر مناسب است؟

فسفر به جذب کلسیم توسط استخوان کمک می‌کند. در عین حال  باید توجه نمود که دریافت بیش از اندازه آن نیز باعث تاخیر نشست کلسیم در استخوان و از دست دادن املاح استخوانی می‌شود.

نسبت 1به 4 فسفر به کلسیم به راحتی در یک رژیم متعادل و سالم غذایی که حاوی انواع محصولات لبنی، مغزدانه‌ها، سبزیجات، میوه‌ها، غذاهای نشاسته‌ای و پروتئینی باشد تامین می‌شود.

رژیم‌های غذایی که حاوی مقادیر زیاد غذاهای فرآوری شده نظیر کنسرو گوشت، پنیر فرآوری شده، سس‌ها، سوپ‌های آماده و به ویژه نوشیدنی‌های کولا دار باشند باعث دریافت بیش از حد فسفر می‌شوند.

چه زمانی نباید مکمل‌ها را مصرف نمود؟

برخی مکمل‌های غذایی ممکن است با داروهای تجویز شده برای بیماران تداخل داشته باشند. ضمنا، اثر بخشی برخی مکمل‌ها همراه با موادی چون قهوه کاهش می‌یابد. از این رو باید قبل از دریافت هر نوع مکمل نسبت به مناسب بودن مصرف آن با شرایط فردی با پزشک مشورت نمود.

کلسیم: با آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین تداخل دارد. لذا مکمل کلسیم نباید همزمان با این داروها مصرف شود.

مصرف همزمان لبنیات یا غذاهای حاوی کلسیم به علت ایجاد ترکیب پیچیده نامحلول با تتراسایکلین باعث کاهش جذب این دارو می‌شوند.

از این رو توصیه می‌شود مکمل کلسیم و منابع کلسیم به فاصله 1 تا 3 ساعت بعد از خوردن تتراسایکلین مصرف شود.

روغن ماهی: ممکن است اثر داروی وارفارین را مختل کند. وارفارین داروی ضد انعقادی است که برای مبتلایان به مشکلات انعقادی تجویز می‌شود.

همچنین مصرف مقادیر زیاد غذاهای غنی از ویتامین K می‌تواند اثرات ضد انعقادی وارفارین را مهار کند.

چرا برخی از مولتی ویتامین ها باید با غذا مصرف شوند؟

ویتامین‌های محلول در چربی برای جذب به چربی نیاز دارند، بنابراین آنها باید همیشه با غذاهایی که چربی دارند مصرف شود. این ویتامین ها شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، و ویتامین K  هستند.

در مورد مجموعه‌ای از ویتامین‌های گروه B مثل B 1 تا B 12 گفته می‌شود چون ما در حالت عادی این ویتامین‌ها را که از جمله ویتامین‌های محلول در آب هستند با غذا دریافت می‌کنیم پس بهتر است این ویتامین‌ها هم همزمان با خوردن غذا به خصوص میوه‌ها و سبزیجات مصرف شوند.

دسته بندی: مکمل غذایی
تصویر محمدرضا شکاری
محمدرضا شکاری
خلاقیت و جذابیت را چاشنی نوشته‌هایم می‌کنم تا مطالبی که در راستای ارتقاء سلامت هموطنان خود به نگارش درمی‌آورم، جامع، دلنشین و تاثیرگذار باشد.
بحث و تبادل نظر

577 دیدگاه

    کوروش

    سلام وقت بخیر
    عذرخواهم قرص های مولتی ویتامین آلفا،قرص سلن پلاس و فیفول رو چجوری مصرف کنم ک باهم تراخل نداشته باشند؟
    ممنون

    0
    0
      متخصص تغذیه

      سلام و عرض ادب
      همراه گرامی زمان مصرف آن ها به میزان تحمل شما و مقدار کمبود مواد مغذی بستگی دارد.

      0
      0
    شاهی

    سلام،مصرف مکمل فست میل به عنوان میان وعده در عصر،و قرص آپتی وومن در هنگام ظهر مشکلی نداره؟صبح هم پودر کلاژن و مکمل پیگمنتا میخورم برای پوستم،فست میل برای افزایش وزن گرفتم و آپتی وومن برای تقویت و رفع خستگی چه زمانی مصرف کنم

    0
    1
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      بعد صبحانه یا ناهار میتونید استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    فاطمه

    سلام من در روز باید زینک پلاس ، اسید فولیک و مولتی پلاس دیلی گولو و ویتامین دی مصرف کنم ، تداخل ندارن؟

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      زینک پلاس و مولتی پلاس دارای ترکیبات مشترک هستند بهتره همزمان مصرف نشود مگر کمبود شدید داشته باشید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    رها

    سلام مصرف همزمان قرص کلاژن و هیر بیوتی و آهن اشکال دارد؟

    0
    1
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      خیر مشکلی ندارد فقط فواصل زمانی بین مصرف مکمل ها را رعایت بفرمایید.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    شرارە

    سلام آیا مصرف همزمان هیرتامین با مولتی ویتامین ظهر مولتی شب هیرتامین مشکلی ندارە ؟

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      در صورتی که نیاز به هر دو مکمل وجود داشته باشد، امکان مصرف وجود دارد. اما توصیه بهتر استفاده روزانه هیرتامین و یک روز در میان مولتی ویتامین است.
      متشکرم

      0
      0
    مریم

    سلام من ۲۱سالمه دخترم من قرص زینک پلاس و قرص اپتی وومن در یک روز میخورم ولی همزمان نمیخورم روزانه کلن یک دونه از هرکدوم میخورم میخواستم بدونم عوارضی نداره برای بدنم؟؟که ۲تا قرص مکمل رو توی یک روز میخورم؟

    1
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      با توجه به اینکه اوپتی وومن بسیار کامل است، استفاده همزمان با زینک پلاس توصیه نمیشود.
      متشکرم

      0
      1
    F

    سلام خسته نباشید
    آیا مصرف قرص کلدی و مولتی مکس باهم مشکل داره

    0
    0
      متخصص تغذیه

      سلام و عرض ادب
      همراه گرامی باید به دوز مورد نیاز خود توجه کنید و چون ترکیبات مشابهی دارند باید مراقب باشید که دچار مسمومیت نشوید.

      0
      0
    میلاد

    سلام دکتر جان ایا مصرف همزمان مولتی ویتامین یوروویتال با مکمل فیتو مشکلی نداره؟ فیتو صبح مصرف میکنم و یوروویتال ظهر.

    0
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      با توجه به ترکیبات موثره موجود در هر دو مکمل، مصرف همزمان توصیه نمیشود.
      متشکرم

      1
      0
    گل

    گل هستم
    سلام وقت بخیر
    مصرق کپسول کلاژن و کوکونات کلاژن همزمان مشکلی ایجاد میکند؟

    1
    1
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      یکیش کافیه بعد اتمام یکی دیگری را شروع کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    سما

    سلام من کپسول ففول دئودنال صبحا وکپسول مگنیبان روبعدشام البته مگنیبان روچون اون مارکی که دکترگفته بود داروخانه نداشت این مارکوبم داداونجاییکه تواینترنت دیدم هردوکپسول ویتامین ب۶دارنددوز این ویتامین ب۶ برای مصرف روزانه بیشترنمیشه که مسمومیتی چیزی ایجادکنه؟؟خواهش میکنم جواب بدیدنگرانم

    3
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      میتوانید مگنیبان را با منیزیم اکساید برند مگنی وان یا اکسیر آفرین جایگزین فرمایید.
      متشکرم

      0
      0
    امیر

    سلام من ۱۶ ۱۷ سالمه برای افزایش قدم دارم کلسیم استئوکینون و قرص جوشان کلسیم فورت میخورم
    می‌خوام ارژی زینک پلاس هم بخورم اینارو چه موقعی از روز بخورم که خوب باشه؟!

    0
    1
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      نیازی نیست همزمان استئوکینون و جوشان کلسیم استفاده کنید آرژی پلاس رو هم شبها قبل خواب استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    امیرم

    سلام خسته نباشید
    آیا مصرف آرژی زینک پلاس و کلسیم استئوکینون قبل خواب برای افزایش قد باهم تداخلی ایجاد میکنن؟
    چون موقع خواب قرص جوشان کلسیم فورت هم میخورم

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      نیازی نیست همزمان استئوکینون و جوشان کلسیم استفاده کنید استئوکینون بعد ناهار و آرژی پلاس رو هم شبها قبل خواب استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      1
      0
    Amir

    سلام خسته نباشید
    آیا مصرف آرژی زینک پلاس و کلسیم استئوکینون قبل خواب برای افزایش قد باهم تداخلی ایجاد میکنن؟
    چون موقع خواب قرص جوشان کلسیم فورت هم میخورم

    1
    0
      متخصص تغذیه

      سلام و عرض ادب
      همراه گرامی مصرف آن ها تداخلی ندارد اما باید مراقب دوز مصرفی مناسب باشید زیرا ترکیبات مشابهی دارند.

      0
      0
    یلدا

    سلام خسته نباشید.مصرف همزمان قرص ایمیونس و کلسیم تداخلی ایجاد میکند؟

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      خیر
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    الهام

    سلام قرص درموسیس پلاس با قرص تریپتوفان پلاس با هم ممنوعیت داره؟ یا چندساعت باید بینشون فاصله باشه؟

    0
    1
      متخصص تغذیه

      سلام و عرض ادب
      همراه گرامی به طور کلی تداخلی برای آنها گزارش نشده است اما بهتر است قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.

      0
      0
    سارا

    سلام وقت بخیر برای بچه ی هشت ساله ایا مصرف همزمان فروگلوبین و سانستول اهن دار اشکالی ندارد؟؟

    1
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      بسته به میزان کمخونی و نیاز ایشان به آهن و سایر ویتامینها و با نظر پزشک معالج امکان استفاده وجود دارد. اما با توجه به همپوشانی مواد ویتامینی و مغذی موجود در این دو محصول، مصرف همزمان در حالت عادی توصیه نمیشود.
      متشکرم

      0
      0
    شبنم

    سلام من قرص امگا ۳ بعد از نهار میخورم و قرص کوگونات کلاژن بعدظهر و قرص زینب موقع خواب مصرف میکنم ..ایرادی نداره ؟؟

    0
    1
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      امگا و کلاژن که مشکلی ندارد قرص آخری رو متوجه نشدم منظورتون چی هست
      سپاس از همراهی شما

      1
      0
    روژین

    سلام
    مصرف همزمان امگا ۳ و ویتامین ب کمپلس باهم تداخل دارند ؟

    0
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      مصرف همزمان موردی از لحاظ تداخل ندارد اما با توجه به اینکه ویتامین های گروه بی محلول در آب هستند بیشترین جذب را با معده خالی خواهند داشت و امگا3 به علت انحلال در چربی بیشترین جذب را بعد از وعده غذایی دارد. بنابراین توصیه میشود ب کمپلکس را 2 ساعت بعد صبحانه و امگا3 را همراه ناهار یا شام استفاده فرمایید.
      متشکرم

      3
      0
    سحر

    سلام
    آیا مصرف همزمان فیفول پرگننسی و پرگمام خطرناک نیست؟

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      با توجه به همپوشانی ترکیبات موثره و خطر مصرف بالای ویتامین ها در دوران بارداری، استفاده همزمان اصلا توصیه نمیشود.
      متشکرم

      1
      0
    مبینا

    سلام ایا مصرف همزمان زینک پلاس10mg و مولتی دیلی خطرناک است؟ و اینکه اگ خطرناک چطور مصرف بشه؟

    2
    2
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      خطرناک نیست ولی چون دارای ترکیبات مشترک هستند بهتره به صورت یک روز درمیان استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      3
      2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *