کمبود آهن شایعترین نوع کمخونی است. کمخونی زمانی اتفاق میافتد که بدن انسان نتواند به مقدار کافی گلبول قرمز سالم داشته باشد. این عارضه عمدتا به دلیل از دست دادن خون، تخریب گلبولهای قرمز خون و عدم توانایی بدن در تولید گلبول قرمز رخ میدهد. سلولهای قرمز خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین بوده که محتوی آهن هستند. اگر سطوح آهن در بدن به مقدار کافی نباشد، بدن توانایی لازم برای تولید هموگلوبین برای ایجاد گلبولهای قرمز خون را نداشته و در نتیجه اکسیژنرسانی به سراسر بدن با اختلال مواجه خواهد شد. کمبود فولات و ویتامین B12 نیز در ایجاد کمخونی بسیار موثر هستند. برای رفع کم خونی علاوه بر درمان دارویی میتوانید از مفیدترین گیاه برای کم خونی نیز کمک بگیرید.
اگر مایل به خرید قرص آهن خارجی هستید، با یک کلیک به وبسایت داروخانه آنلاین مثبت سبز وارد شوید.
درمان سریع کم خونی با بهترین رژیم غذایی
با تغییر در رژیم غذایی میتوان برنامههای درمان کمخونی را پیادهسازی کرد. بهترین رژیم غذایی برای رفع کمخونی باید شامل موارد زیر باشد:
- مواد غذایی غنی از آهن
- مواد غذایی حاوی سایر ویتامینهای ضروری برای تولید هموگلوبین و گلبولهای قرمز (مثل ویتامین B12)
- مواد غذایی حاوی ویتامین C جهت جذب بهتر آهن در بدن
آهن در مواد غذایی به 2 صورت “هم” و “غیر هم” وجود دارد. آهن “هم” در غذاهای حیوانی مثل گوشت قرمز، مرغ و غذاهای دریایی یافت شده و آهن “غیر هم” در غذاهای گیاهی یافت میشود. بدن انسان هر دو نوع آهن را میتواند جذب کند اما آهنِ هم که در غذاهای حیوانی وجود دارد، جذب سادهتری دارد. با این حال برخی از افراد مایل به مصرف غذاهای حیوانی نیستند و باید از منابع گیاهی حاوی آهن در رژیم غذایی خود بهره بگیرند تا به کم خونی مبتلا نشوند. از آنجایی که ویتامین ب 12 در کمخونی نقش دارد، معمولا به گیاهخواران توصیه میشود که از قرص ویتامین B12 در رژیم غذایی خود استفاده کنند زیرا این ویتامین در منابع گیاهی موجود نیست.
معرفی مفیدترین گیاه برای کم خونی
دامنه جذب آهن با مصرف انواع سبزیجات بین 3 تا 7 درصد است اما اگر در کنار آنها از منابع ویتامین ث نیز استفاده شود، این مقدار افزایش خواهد یافت. ما در اینجا بهترین گیاهان موثر در بهبود کمخونی را به شما معرفی میکنیم:
گزنه
گیاه گزنه دارای مقادیر بالایی از ماده معدنی آهن است. با این حال ارزش غذایی آن زمانی چشمگیرتر میشود که متوجه میشویم این گیاه حاوی ویتامینهای A، C، K و همچنین ویتامینهای گروه B نیز هست. این مواد مغذی هر کدام میتوانند به نوبه خود در جذب بهتر آهن و مبارزه با کمخونی نقش داشته باشند. استفاده از گزنه اصلا کار سختی نیست زیرا هم در ایران به راحتی یافت میشود و هم میتوان به سادگی آن را به سالاد و غذاهایی مانند آش افزود و یا به صورت دمنوش مورد استفاده قرار داد.
جعفری
بهترین گیاه برای کم خونی جعفری نیز میتواند باشد. این گیاه بومی منطقه مدیترانه بوده و برای بهبود کمخونی بینظیر عمل میکند. جعفری غنی از آهن بوده و فقر آهن را بهبود میبخشد. از جعفری میتوانید به عنوان یک سبزی خوشطعم و خوشعطر در کنار همه غذاهای خود استفاده کنید. همچنین در قالب دمنوش نیز میتوان از جعفری بهره گرفت.
گل قاصدک برای کم خونی
کم خونی ناشی از فقر آهن دو احتمال میتواند داشته باشد؛ یکی اینکه منابع غنی از آهن به مقدار کافی استفاده نمیشود و دیگر آنکه جذب آهن در بدن به خوبی صورت نمیپذیرد. برگهای گل قاصد نه تنها حاوی مقادیر بالایی از آهن است بلکه به واسطه مواد مغذی موجود در خود میتواند جذب این ماده معدنی را نیز افزایش دهد. از این گیاه در ترکیب با گزنه به عنوان دمنوش میتوان استفاده کرد.
سبزیجات برگ سبز تیره ، مفیدترین گیاه برای کم خونی
بهترین منابع آهن در گیاهان، سبزیجات برگ سبز هستند. اسفناج، کلم پیچ، کلم سبز، برگ سوئیس چارد و برگهای سبز گیاه دندلیون از جمله این گیاهان به شمار میآیند. برخی از این سبزیجات مثل سوئیس چارد و سبزیهای کلارد حاوی فولات بوده و به این طریق نیز در برطرف کردن کمخونی نقش دارند. در مورد خوردن سبزیجات برگ تیره یک نکته را باید مد نظر قرار داد و آن اینکه برخی از آنها مثل اسفناج و کلم پیچ حاوی اگزالات بوده و این ماده میتواند موجب اختلال در جذب آهن شود. بنابراین برای درمان کمخونی به هیچ عنوان نباید تنها به گیاهان تکیه کرد. اگر میخواهید بهترین منابع آهن برای گیاه خواران را بشناسید، روی لینک کلیک کنید.
اگر میخواهید از گیاهان به عنوان منبعی برای تامین آهن استفاده کنید، بهتر است همراه با آنها از لیمو، پرتقال، توت فرنگی و فلفل دلمهای نیز استفاده نمایید زیرا این میوهها حاوی ویتامین C بوده و جذب آهن را در بدن بهبود میبخشد.
دیگر گیاهان مفید برای کم خونی
برای مقابله با کمخونی گیاهان و سبزیجات دیگری نیز وجود دارند که هر کدام به نوبه خود میتوانند سطح آهن را در بدن افزایش دهند. از جمله آنها موارد زیر را میتوان نام برد:
- شنبلیله
- افسنتین
- یونجه
- گل ختمی
- زیره سیاه
همچنین میتوانید از برخی از حبوبات نیز استفاده کنید که منابعی غنی از آهن و اسید فولیک هستند:
- لوبیا قرمز
- نخود
- دانه سویا
- لوبیا چشم بلبلی
- لوبیا چیتی
- لوبیا سیاه
- نخود فرنگی
علاوه بر اینها مصرف بعضی از مغزها و دانهها همچون دانه کدو تنبل، بادام هندی، پسته، کنف و دانه آفتابگردان نیز میتواند به درمان کمخونی کمک کند.
خرما برای درمان کم خونی
در هر 100 گرم خرما 0.3 میلی گرم الی 10 میلی گرم آهن وجود دارد بنابراین خوردن روزانه چند عدد خرما میتواند نیاز روزانه بدن به ماده معدنی آهن را تا حدود زیادی برطرف سازد. علاوه بر آهن، خرما دارای ویتامین C و فیبر بوده و جذب آهن را در بدن افزایش میدهد. خرما همچنین ضد میکروب و ضد قارچ بوده و با تقویت سیستم ایمنی در برابر بسیاری از امراض از بدن انسان محافظت به عمل میآورد.
سخن پایانی
اگرچه منابع حیوانی که حاوی آهن و ویتامینهای موثر در رفع کمخونی هستند بهتر از منابع گیاهی میتوانند در برطرف کردن کمخونی تاثیرگذار باشند اما منابع گیاهی را نیز نباید نادیده گرفت. در این مقاله بهترین گیاه برای کم خونی را به شما معرفی کردیم. فراموش نکنید که گیاهان حاوی مواد مغذی دیگری نیز هستند و فواید شگفت انگیزی را برای بدن شما میتوانند به همراه آورند.
2 دیدگاه
از کجا باید بدونیم کم خونی ما مربوط به فولیک اسیده، قرص آهن یا ب 12؟
سلام کاربر عزیز
با انجام آزمایش مشخص میشود.