یبوست ممکن است برای افراد مختلف معانی متفاوتی داشته باشد. مثلا برخی از افراد اگر هر روز دفع مدفوع نداشته باشند، میگویند یبوست داریم و برخی دیگر به مدفوع سفت و خشک یبوست میگویند. بعضی از افراد نیز احساس تخلیه ناقص روده پس از دستشویی رفتن را به عنوان یبوست می شناسند. تعریف دقیق و علمی یبوست چیست؟ یبوست طولانی مدت چه علائمی دارد و آیا میتواند خطرناک باشد؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ این پرسشها برسید.
تعریف یبوست از منظر علم پزشکی
از نظر متخصصان اگر شما به طور معمول کمتر از 3 بار در هفته دفع مدفوع داشته باشید، به یبوست مبتلا هستید و حتما باید برای رفع این مشکل اقداماتی را انجام دهید. یبوست در صورتیکه دائمی باشد میتواند سیستم گوارش را دچار اختلال کرده و زندگی روزمره شما را نیز بر هم بریزد. یبوست هم میتواند به صورت حاد باشد و هم مزمن.
تفاوت یبوست حاد با یبوست مزمن
مهمترین تفاوتی که بین یبوست حاد و یبوست مزمن وجود دارد در مدت زمان طولانی شدن آن است. یبوست حاد:
- اغلب فقط چند روز طول میکشد.
- با تغییر در رژیم غذایی، مسافرت رفتن، کاهش فعالیت بدنی، بیمار شدن و مصرف برخی داروها به وجود میآید.
- با مصرف قرص ضد یبوست یا ملینها و همچنین تغییر در رژیم غذایی و ورزش کردن به سهولت برطرف میشود.
اما یبوست مزمن:
- بیش از 3 ماه طول میکشد و گاه حتی تا سالها ادامه مییابد.
- زندگی شخصی و کاری فرد را دچار اختلال میکند.
- با تغییر در رژیم غذایی و ورزش کردن بهبودی در آن حاصل نمیشود و فرد حتما باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار گرفته و از داروهایی که پزشک تجویز میکند، استفاده نماید.
بنابراین در پاسخ به این سوال که یبوست طولانی مدت نشانه چیست، میتوان گفت که نشانه ابتلا به یبوست مزمن است و حتما باید با مراجعه به پزشک اقدامات درمانی برای تسکین آن صورت گیرد.
چه افرادی بیشتر در ریسک ابتلا به یبوست مزمن هستند ؟
یبوست را یکی از شایعترین اختلالات دستگاه گوارش میتوان دانست. یبوست در بیش از نیمی از مردم کشور ما حداقل به صورت گاه به گاه وجود دارد. به طور کلی 7% از مردم جهان از یبوست رنج میبرند و سالیانه مبالغ بالایی را صرف درمان این مشکل میکنند. احتمال بروز یبوست مزمن در اشخاصی با خصوصیات زیر بیشتر است:
- خانمها
- افراد بالای 65 سال
- افرادی که فعالیت بدنی ندارند
- افرادی که به دلیل ضایعه نخاعی یا دیگر مشکلات سلامتی همیشه در رختخواب هستند
- زنان باردار
علت بروز یبوست مزمن
گفتیم که یبوست طولانی مدت از علائم یبوست مزمن است. رژیم غذایی نامناسب و کمفیبر و عدم داشتن تحرک به مقدار کافی میتواند منجر به بروز مشکلات شکم در کوتاه مدت شود اما یبوست مزمن معمولا به دلایلی دیگر اتفاق میافتد:
- اختلال عضلات کف لگن که هماهنگی انقباضات عضلانی در راست روده را دشوار میکند
- مشکلات غدد درونریز یا متابولیک مانند دیابت و کمکاری تیروئید
- بیماریهای سیستم عصبی مثل اسکلروز، پارکینسون، آسیب نخاعی و سکته مغزی
- شکاف در مقعد یا راست روده
- باریک و تنگ بودن روده بزرگ
- مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب
- انواع بیماریهای روده مثل سندرم روده تحریک پذیر
- ناتوانیهای جسمی که منجر به بیحرکتی میشوند
یبوست مزمن به دلیل مصرف برخی داروها
بعضی از داروهای بدون نسخه و همچنین داروهای تجویز شده توسط پزشک میتوانند باعث یبوست طولانی مدت یا مزمن شوند. از آن جمله موارد زیر را میتوان نام برد:
- داروهای مسکن
- داروهای مسدود کننده کانال کلسیم
- عوامل آنتی کولینرژیک
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای
- داروهای بیماری پارکینسون
- داروهای ضد روانپریشی
- داروهای مدر
- آنتی اسیدها
- مکملهای کلسیم
- مکملهای آهن
- داروهای ضد اسهال
- آنتی هیستامینها
علائم داشتن یبوست طولانی مدت یا مزمن
استاندارد خاصی برای تعیین حرکات روده و تعداد انجام عمل دفع در روز یا هفته وجود ندارد و ممکن است در افراد به گونههای مختلفی باشد. به طور کلی میتوان گفت که اگر شما دو یا بیش از 2 مورد از نشانههای زیر را داشته باشید، به احتمال زیاد به یبوست مزمن مبتلا هستید:
- دفع مدفوع کمتر از 3 بار در هفته
- فشار بیش از حد به خود واردن کردن برای انجام عمل دفع
- داشتن مدفوع سفت و گلولهای شکل حداقل در 25% از موارد
- احساس تخلیه ناقص روده در حداقل 25% موارد
- احساس داشتن انسداد در مقعد حداقل در 25% موارد
- استفاده از انگشت یا دست برای کمک به دفع مدفوع حداقل در 25% موارد
معیار اصلی جهت تشخیص یبوست مزمن این است که علائم ذکر شده در بالا به مدت بیش از 3 ماه ادامه داشته باشد.
برای مشکل یبوست چه وقت به پزشک مراجعه کنیم ؟
اگر نشانههای یبوست طولانی مدت شود و بیش از 3 ماه طول بکشد، بدون شک باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک احتمالا در مورد داروهای مصرفی و احتمال داشتن برخی بیماریها از شما پرسشهایی خواهد کرد و در صورت لزوم معاینه بدنی انجام خواهد داد. معاینه بدنی ممکن است شامل دادن آزمایش خون و معاینه مقعدی باشد. به این منظور پزشک انگشت خود را همراه با دستکش وارد راست روده میکند تا از نظر انسداد یا خونریزی آن را مورد بررسی قرار دهد. همچنین پزشک ممکن است از آزمایشهای دیگری نیز استفاده کند:
- برآورد زمان ترانزیت کولون
- آنورکتالمانومتری
- تست باریم انما
- کولونوسکوپی
بهترین قرص درمان یبوست
کپسول سی لاکس پلاس در درمان یبوستهای شدید، امتحان خود را پس داده است. در واقع، این کپسول موثرترین مکملی است که میتواند بدون هیچ عارضهای، در کمترین زمان ممکن، مشکل یبوست را رفع کند. این کپسول، ترکیبی فوق العاده از گیاهان مختلف است که علاوه بر درمان یبوست، میتواند در پیشگیری از ابتلا به برخی اختلالات مربوط به روده نیز موثر باشد.
نتیجه گیری
تفاوت اصلی بین یبوست مزمن و حاد در زمان طولانی شدن این عارضه است. با توجه به مطالبی که در این مطلب درج شد میتوان گفت که یبوست طولانی مدت از نشانههای یبوست مزمن است که معمولا بیش از 3 ماه طول میکشد. در این مطلب به علائم و علل یبوست مزمن نیز اشاره کردیم. به منظور بررسی دقیق عوامل تاثیرگذار در بروز یبوست باید حتما به پزشک مراجعه کرد. فراموش نکنید که یبوست در صورت عدم درمان میتواند مشکلاتی نظیر هموروئید را ایجاد کند و گاه حتی نیاز به عمل جراحی را نیز ضروری میکند.
158 دیدگاه
سلام من ۱۷ سالمه و الان حدود اماه نیم هست که نمیتونم راحت خودم رو تخلیه کنم وتو این ا ماه فقط ۱ یا ۲ بار تونستم خودم کامل تخلیه کنم و بعضی اوقات با خوردن قرص ملین سعی میکنم مشکلم رو برطرف کنم و واقعا این موضوع فکرم درگیر کرده آیا این موضوع غیر عادی هست
سلام و عرض ادب
همراه گرامی شما باید به پزشک مراجعه کنید تا با انجام ازمایشات لازم و یافتن علت یبوست بهترین راه درمان را به شما پیشنهاد دهند.
من هر روز یبار دستشویی میکردم الان نزدیک ۱۰ روزه نتونستم دفع کنم عجیب اینکه دردی هم ندارم بعضی وقتا میرم ده دقیقه میشینم دستشویی هیچ اتفاقی
رخ نمیده برمیگردم آیا مشکلی هست این مشکل به یکباره رخ داده
سلام همراه گرامی، این عارضه ممکن است ناشی از تغییر رژیم غذایی یا سبک زندگی یا استفاده موقت از برخی داروها باشد. شما میتوانید ترکیبی از ورزش، رژیم غذایی پر فیبر و مصرف مایعات کافی را برای درمان انجام دهید. برای افزایش مصرف فیبر میتوانید از مکملهای فیبری مانند فیتولاکس کمک بگیرید. در صورت عدم بهبودی و ادامهدار شدن مشکل، به پزشک مراجعه نمایید.
سلام وقتتون بخیر،۱۶ سالمه و یک سال یا بیشتره که دچار این عارضه هستم و با خوردن داروی لاکس فول هم دچار بیرون روی میشم.میشه راهنمایی کنید.
سلام کاربر گرامی
لطفا به متخصص گوارش مراجعه کنید تا علت دقیق مشکلتان بررسی شود
سپاس از همراهی شما
باسلام 12ساله من مشکل روده یابگم معده دارم تمام شکمم سفت شده چندتا فوق متخصص رفتم صبحا اصلا گشنم نمیشه.شکمم کارمیکنه ولی حس میکنم عضلاتش سفت شده فلوکستین.بیسموت.فمی لاکت توپلاس.زیگات.رولاکس جی اچ.نورتپلین..
پرومینتا آی بی اس.موتیلوور10.ازونیوم .اینهاداروهایی هست که مصرف کردم ونتیجه نگرفتم
من مقدار زیادی تخمه را با پوست خوردم دیروز الان بیرون روی ندارم چیکار کنم
باسلام 42سالمه حدودا 12سالی میشه که مشکل روده دارم دوبارکولونسکوپی دادم پیش 4متخصص رفتم هرکدوم ی دارویی نوشت برام ولی خوب نشدم متاسفانه احساس میکنم عضلات شکمم سفت شده صبحانه که اصلا نمیتونم بخورم چون گشنم نمیشه بااینکه صبحا خیلی فعالیت دارم فقط ناهار وشام واینها داروهایی هست که مصرف کردم وجوابی نگرفتم.فلوکستین.بیسموت.فمی لاکت توپلاس.زیگات.رولاکس جی اچ.نورتپلین.پرومینتا.مولتیور10.مبورین
سلام وقت بخیر
من از وقتی ک زایمان طبیعی کردم یوبس شدم الان ۷ماهه ک میگذره طوری ک خیلی خیلی دچار مشکل شدم برای بیرون روییم …
دکترم رفتم اما خوب نشدم
طوری ک الان با خونریزی و شکاف در ناحیه مقعدم وجود داره واقعا دیگه اعصابمو بهم ریخته هر دو روز ی بار با بدبختی و درد و خونریزی و دستشویی دارم ..لطفاً راهنمایی کنید
با سلام
دوست عزیز بهتره به پزشک مراجعه کنید
مدتی است در نشستن روی صندلی بدمیشینم وپا میشم همراه با درد کمر ومابین دوتا ران هم درد دارم سمت چپ شکمم هم درد داره همراه با یبوست نیاز به راهنمایی دارم
با سلام و احترام خدمت شما
همراه گرامی اگر درد و علائم و یبوست بیشتر از 3 روز ادامه داشت حتما برای معاینه دقیق به پزشک مراجعه کنید.
سلام
من دو هفته پیش سوسیس خوردم از اون موقعه ب بعد یبوست گرفتم و خیلی کم دستشوی رفتم
و اصلا احساس دسشوی رفتن ندارم
فقطشکمم باد کرده وبعضی وقتا ی دردی تو رودهام احساس میکنم
البته خیلی وقته ک معده درد دارم هم عصبی هم زخم معده
۲۵ سالمه
الان دو سه روز یبار اونم به زور ملین جوشونده سنا ی دستشوی میرم اونم خیلی کم
سلام با عرض خسته نباشین من یازده ساله عمل روده برگ انجام دادم اولم اصلان دو سه هفته طول میکشید کار نمیداد بعد گفتند باید عمل بشی عمل کردم بازم همانطور هست خیلی چیزها استفاده کردم فایده نداشت باز دوباره رفتم عکس گرفتند گفتند دوباره عمل باید بکنی چون روده تاپ داره دیگه نرفتم برای عمل ممنونم منو راهنمایی کنید باید چکار کنم خیلی سردرد میشم
سلام خسته نباشید
من ۱۶سالمه که نزدیک به دوماه ونیم هست که دفع نداشتم اسکن انجام دادم انسداد ندارم ولی گفتن که مدفوع در روده راست جمع شده ومن تمام ملینات و پودر ها رو هم مصرف کردم ولی دفع ندارم فقط مواقعی ک شیاف استفاده میکنم به صورت خیلی خیلی کم و گوله ی ریز دفع میشه
سلام من 15ساله 6ماه که دچار سفت شدن مدفوع شدم اما یبوست من با بقیه فرق میکنه من هر روز به سرویس بهداشتی میرم اما سخت مدفوع هم میاد بیرون هیچ درد شکمی یا باد شکم ندارم فقط وقتی که میرم سرویس بهداشتی سخت دستشویی می کنم علتش چیه
همراه محترم
سلام
مصرف میزان کم مواد فیبردار و نیز نوشیدن مقادیر ناکافی آب در طول روز، میتواند سبب افزایش قوام مدفوع گردد. توصیه میشود در رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید.
متشکرم
سلام کاربر گرامی
اگر با ملین و اصلاح رژیم غذایی برطرف نمیشه به متخصص گوارش جهت بررسی دقیق تر مراجعه کنید
سپاس از همراهی شما
سلام خسته نباشید من مامانم رفته بود دکتر اعصاب وبعد از مصرف اون دارو ها الان حدود شش یا هفت ماهه با اینکه اون دارو ها رو قطع کرده ولی بازم یبوست داره و باید هر روز دارو بخوره تا بتونه بره دستشویی علتش چی هست ؟ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام کاربر گرامی
بهترین درمان یبوست اصلاح رژیم غذایی و مصرف فیبر بالا و آب فراوان می باشد
اگر با رعایت تمام این موارد باز هم یبوست برطرف نشد حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید شاید نیاز به انجام کولونوسکوپی باشد
سپاس از همراهی شما
باسلام خانم 50 ساله هستم که یک هفته آنتی بیوتیک مصرف کردم و الان دچار یوبوست و باد شدید روده شده ام و وقتی میشینم روده هام جمع میشن تو پهلوم و موقع راه رفتن انگار روده هام حرکت میکنن گاهی هم سفت میشن ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام کاربر گرامی
میتونید از کلگارد به عنوان ضد نفخ و برای یبوست از شربت یا پودرهای ملین استفاده کنید پروبیتیک ها نیز کمک کننده است
ولی قبل مصرف بهتره توسط متخصص گوارش ویزیت شوید
سپاس از همراهی شما
سلام من 19 سالمه الان نزدیک سه هفته هست که فقط کلا دوبار اونم به مقدار خیلی کم دفع داشتم و شکمم خیلی سفت شده اما احساس درد ندارم چی کار باید بکنم
با سلام
همراه گرامی بهتره در رژیم غذایی از ترکیبات فیبر دار استفاده کنید ضمن اینکه استفاده از مکملهای زیر بلامانعه
https://mosbatesabz.com/product/razak-fusion-syrup-120-ml/
یا
https://mosbatesabz.com/product/dineh-c-lax-tabs/
سلام من ۱۵ سال دارم از وقتی از سال پیش رژیم گرفتم نمی تونم به راختی دستشویی برم هفته یگبار یا ۲ بار دستشویی میرم که مدفوع هم خیلی سخته و خیلی درد میکشم و بعضی وقتا هم گلوله ای میاد
با سلام کاربر گرامی،
روزانه ۳ قاشق غذاخوری شربت لاکسی ژل (قبل از هر وعده) با یک لیوان پر آب ولرم مصرف کنید
سلام من ۱۵ سال دارم از وقتی از سال پیش رژیم گرفتم نمی تونم مدفوع سفته و هفتهای یکبار به سختی میاد که خیلی سخته من چیکار کنم
سلام همراه گرامی، شما میتوانید از مکملهای ضد یبوست مانند فیتولاکس و یا دینه برن برای بهبود یبوست استفاده کنید. همچنین با تغییر عادات غذایی و گنجاندن مقادیر بیشتری از فیبر رژیمی و مصرف بیشتر آب، به بهبود این مشکل کمک کنید.
با سلام
من رویا هستم ۱۰ سال سن دارم و از بچگی یبوست داشتم ۲ سالی بود خوب شده بودم ولی الان دوباره شروع شروع شده وقتی به سرویس بهداشتی میرم انگار نه انگار من باید به دکتر مراجعه کنم یه خیر؟
سلام همراه گرامی، با توجه به وجود سابقه بیماری بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.