عوارض مصرف ویتامین E را بدانید

3.2/5 - (19 امتیاز)
عوارض ویتامین E
تایید شده توسط کارشناس ارشد تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:مینا علی نواز
فهرست مطالب

ویتامین E ، که بیشتر به ویتامین زیبایی معروف است، یک ویتامین محلول در چربی محسوب می‌شود که به صورت مکمل نیز در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد؛ اما بهتر است بدانید که مصرف بیش‌ازحد قرص ویتامین E می‌تواند عوارض زیادی برای بدنتان به همراه داشته باشد. ما در این مقاله سعی کردیم تا به عوارض ویتامین E بپردازیم. با ما همراه باشید.

عملکرد ویتامین E در بدن

ویتامین E که یک ویتامین محلول در چربی بوده، به‌راحتی از طریق مواد غذایی تامین می‌شود. یکی از مهم‌ترین عملکردهای ویتامین E در بدن، تقویت سیستم ایمنی است. با تقویت سیستم ایمنی، بدن به‌طور خودکار در برابر انواع بیماری مصون می‌شود. این ویتامین با خاصیت آنتی‌اکسیدانی خود از بدن در مقابل اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد محافظت خواهد کرد. بهتر است بدانید که خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین E نه‌تنها عامل مهم مقابله با انواع سرطان به شمار می‌رود، بلکه از لطمه دیدن رگ‌ها و سکته قلبی هم پیشگیری خواهد کرد. همچنین این ویتامین دارای خاصیت ضد انعقادی است. به این معنی که ویتامین E به جریان راحت خون در رگ‌هایی که دارای پلاکت‌های چربی چسبنده به دیواره هستند، کمک می‌کند. اما در نگاه کلی فواید ویتامین E در بدن عبارت‌اند از:

  • تقویت قلب (افرادی که از کمبود ویتامین E رنج می‌برند، بیشتر در معرض خطر سکته‌های مغزی و قلبی قرار می‌گیرند.)
  • تقویت سیستم ایمنی
  • جلوگیری از بیماری آلزایمر
  • کمک به درمان بیماری‌های چشمی مثل آب‌مروارید
  • کاهش احتمال سکته قلبی در بیماران مبتلا به دیابت
  • کند کردن روند پیری سلول‌ها
  • مقابله با کم‌خونی
  • کمک به بهبود بیماری‌های پوستی
  • بهبود زخم‌ها
  • درمان اختلالات تولیدمثل (ناباروری و سقط‌جنین یکی از عوارض کمبود این ویتامین در بدن به شمار می‌رود)
  • کاهش دردهای پیش از قاعدگی
  • کاهش علایم و نشانه‌های بیماری لوپوس
  • موثر در زیبایی پوست و مو

به یاد داشته باشید که در کنار این فواید، باید به عوارض ویتامین E نیز توجه داشته باشیم.

عوارض ویتامین E

همان‌طور که به این موضوع اشاره کردیم ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است. به این معنی که بدن مقدار مازاد این ویتامین را در چربی‌ها ذخیره کرده و به‌مرور از آن مصرف می‌کند. بنابراین اگر ویتامین‌های محلول در چربی را بیش‌ازاندازه مصرف کنید، با مشکلات خاص آن روبرو خواهید شد. اما خوشبختانه تا حد زیادی بدن انسان تحمل مقادیر زیاد ویتامین E را دارد و بنابراین در مقایسه با سایر ویتامین‌های محلول در چربی، مشکلات کمتری برای بدن انسان ایجاد می‌کند.

اما باید دقت کنید که با مصرف بیش‌ازحد با عوارض ویتامین E روبرو خواهید شد. به‌طورکلی عوارض شایع ناشی از مصرف بیش‌ازحد این ویتامین عبارت‌اند از: تهوع، اسهال، سردرد، سرگیجه، لرزش، تاری دید و مشکلاتی در تخمدان زنان و بیضه مردان. علاوه بر این، ما در ادامه به برخی دیگر از مهم‌ترین عوارض مصرف بیش‌ازحد ویتامین E اشاره کرده‌ایم.
عوارض ویتامین ای

عوارض گوارشی ناشی از مصرف بیش از حد ویتامین ای

در ادامه حداکثر مقدار مجاز مصرف روزانه ویتامین E را در سنین مختلف برای شما شرح خواهیم داد. مقادیر بالاتر از حد مجاز احتمال عوارض جانبی مرتبط با دستگاه گوارش را افزایش خواهد داد. این عوارض ممکن است شامل علائمی نظیر حالت تهوع، دل‌درد، اسهال و استفراغ باشد.

افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مصرف ویتامین E در دوزهای بالا ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات (نوع بدخیم این سرطان) را افزایش دهد. در حالی‌که در گذشته تصور می‌شد دوزهای بالای ویتامین ای در پیشگیری از سرطان پروستات موثر است. دوزهای بالای سلنیوم نیز مانند ویتامین E در بروز سرطان پروستات ممکن است نقش داشته باشد.

سکته مغزی

همان‌طور که اشاره کردیم مصرف بیش از اندازه ویتامین E سبب رقیق شدن بیش از حد خون خواهد شد. مهم‌ترین و خطرناک‌ترین عارضه رقیق شدن خون، خونریزی از مغز یا سکته مغزی است.

ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است؛ به این معنا که مازاد آن مثل ویتامین‌های محلول در آب از بدن دفع نمی‌شود بلکه در کبد و بافت‌های چربی بدن ذخیره خواهد شد. بنابراین خطرات عوارض ویتامین E و دیگر ویتامین‌های محلول در چربی بیش از دیگر مواد مغذی است. بنابراین هرگز خودسرانه مقدار مصرف خود را افزایش ندهید.

عوارض مصرف بیش از اندازه ویتامین E در بارداری

اصولا ویتامین E در دوران بارداری به‌عنوان یک مکمل رژیم غذایی با دوزهای توصیه‌شده تجویز می‌شود. در بیشتر مواقع مصرف این ویتامین در دوران بارداری بی‌خطر است. اما ویتامین E در دوزهای بالا، ممکن است خطراتی را برای جنین ایجاد کند. خوب است بدانید که مصرف زیاد مکمل ویتامین E در ۸ هفته اول بارداری ممکن است ۱٫۷ تا ۹ برابر خطر ابتلا به نقص مادرزادی قلبی در کودکان را افزایش می‌دهد. همچنین مصرف بیش‌ازحد ویتامین E در نوزادان نیز ممکن است یک نقص بالقوه تهدیدکننده در روده را ایجاد کند. بهتر است در دوران بارداری و یا در کودکان با توصیه پزشک این مکمل را مصرف کنید.

 عوارض ویتامین E

عوارض مصرف ویتامین E برای کبد و کلیه

یکی دیگر از عوارض ویتامین E در اثر مصرف زیاد مشکلات کبد و کلیه است. بهتر است بدانید که مصرف بیش‌ازحد ویتامین E باعث ایجاد اختلال در ذخیره ویتامین A در کبد نیز می‌شود. تاکنون موارد زیادی از نارسایی‌های کبد و کلیوی ناشی از مصرف بیش‌ازحد این ویتامین دیده‌شده است.

مشکلات انعقاد خون

یکی دیگر از شایع‌ترین عوارض مصرف ویتامین E خونریزی است. می‌دانیم که یكی از كاركردهای مهم این ویتامین، جلوگیری از ایجاد لخته در رگ‌های خونی است که باعث می‌شود مدت‌زمان انعقاد خون زیاد شود. مصرف زیاد ویتامین E می‌تواند باعث رقیق شدن بیش‌ازحد خون و منجر به خونریزی شود. حتی مصرف بیش‌ازاندازه آن (بیش از ۴۰۰ واحد) خطر مرگ را به همراه دارد. این مشکل همچنین می‌تواند باعث افزایش خطر سكته مغزی یا سكته مغزی ناشی از خونریزی در مغز شود. خون‌ریزی داخلی در این زمان با کبود شدن غیرعادی قسمت‌هایی از بدن آشکار می‌شود. اجابت مزاج سیاه‌رنگ نیز یکی از نشانه‌های خونریزی داخلی درجایی از روده است.

پوکی استخوان

ازجمله دیگر عوارض ویتامین E پوکی استخوان محسوب می‌شود. با مصرف بیش‌ازاندازه این ویتامین کلسیم در استخوان‌ها رسوب می‌کند. رسوب کلسیم در استخوان‌ها به‌مرورزمان فرد را با مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان روبرو خواهد کرد.

تداخل دارویی ویتامین E

یکی از مشکلاتی که می‌تواند به‌عنوان عوارض ویتامین E موردنظر گرفته شود، مصرف همزمان این ویتامین با برخی از داروها است. تداخل دارویی می‌تواند در برخی از موارد مشکلات جدی ایجاد کند. بهتر است قبل از شروع مصرف ویتامین E حتما پزشک را از شرایط جسمی و داروهای مصرفی خودآگاه کنید. اما داروهایی که ممکن است با ویتامین E تداخل داشته باشند عبارت‌اند از:

  • گیرنده اسیدهای صفراوی مانند کلستیرامین (پروالویت)، کلستیپول (کلستید) یا کولسیلولام
  • داروهای جایگزینی آهن مانند کربوکسی مالتوز آهن، گلوکون آهن، سولفات آهن یا فروموکسیتول
  • داروهای کاهش وزن مانند اورلیستات و وارفارین
  • در صورت مصرف هر گونه روغن‌های معدنی نیز از خوردن ویتامین E خودداری کنید.

 قرص ویتامین ای

چگونگی مصرف ویتامین E  برای پیشگیری از عوارض احتمالی

گذشته از عوارض ویتامین E که در بخش قبلی به آن اشاره خواهیم کرد باید بدانید درصورتی‌که نشانه های کمبود ویتامین E را دارید، می‌توانید متناسب با شرایط جسمی و سن خود از مکمل ویتامین E استفاده کنید. باید دقت کنید که مصرف هر مکملی باید با دقت انجام شود. شما می‌توانید برای مدت کوتاهی از مکمل ویتامین E استفاده کنید و سپس با دقت بیشتری از منابع غذایی غنی از این ویتامین مصرف کنید.  میزان توصیه‌شده ویتامین E در افراد مختلف عبارت است از:

  • ۱ تا ۳ سالگی: 6 میلی‌گرم در روز
  • ۴ تا ۸ سالگی: ۷ میلی‌گرم در روز
  • ۹ تا ۱۳ سالگی: ۱۱ میلی‌گرم در روز
  • خانم‌های باردار: ۱۵ میلی‌گرم در روز
  • خانم‌ها در دوره شیردهی: ۱۹ میلی‌گرم در روز
  • افراد عادی۱۴ سال به بالا: ۱۵ میلی‌گرم در روز

بهترین زمان مصرف ویتامین ای

برای جلوگیری از عوارض گوارشی ناشی از ویتامین ای می‌توانید این ویتامین را در کنار وعده‌های غذایی خود میل کنید. اگر می‎‌خواهید ویتامین E بهترین جذب را در بدن شما داشته باشد، آن را در کنار غذایی بخورید که حاوی چربی‌های مفید باشد. زیرا همان‌طور که گفتیم ویتامین ای محلول در چربی است و در کنار چربی‌ها جذب بهتری خواهد داشت. اما فقط از چربی‌های مفید مثل روغن زیتون استفاده کنید نه چربی‌های اشباع شده که برای سلامتی بدن مضر هستند.

منابع ویتامین ای

مواد غذایی حاوی ویتامین E

اگر از آن دسته افرادی هستید که به دلیل مصرف داروهای خاص منع مصرف ویتامین E در بدن خود نگرانید و می‌خواهید از عوارض ویتامین E در امان بمانید، می‌توانید با دقت بیشتری غذاهای خود را انتخاب کنید. ما در اینجا بهترین منابع غذایی این ویتامین را نام‌برده‌ایم. کافی است با توجه به نیاز بدن خود میزان درست این مواد را به‌طور روزانه مصرف کنید. بهترین منابع ویتامین E عبارتند از:

  • تخم آفتاب‌گردان: ۳۵ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • بادام: ۲۶ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • فندق: ۱۵ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • بادام‌زمینی: ۸٫۳ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • آووکادو: ۲٫۱ میلی‌گرم هر صد گرم
  • انبه: ۰٫۹ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • ماهی قزل‌آلا: ۲٫۸ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • ماهی سالمون: ۱٫۱ میلی‌گرم در هر صد گرم
  • شاه‌میگو: 1 میلی‌گرم در هر صد گرم
  • زیتون: ۳٫۸ میلی‌گرم در هر صد گرم

حداکثر دوز روزانه مجاز برای ویتامین E

برای جلوگیری از عوارض ویتامین E باید حداکثر مقداری که از این ویتامین در طی روز با توجه به سن خود می‌توانید استفاده کنید، بدانید:

  • کودکان 1 تا 3 سال: 200 میلی‌گرم
  • اطفال 4 تا 8 سال: 300 میلی‌گرم
  • 9 تا 13 سال: 600 میلی‌گرم
  • نوجوانان 14 تا 18 سال: 800 میلی‌گرم
  • 19 سالگی به بعد: 1000 میلی‌گرم

بنابراین بزرگسالان چه خانم و چه آقا روزانه مجاز به مصرف تنها 1000 میلی‌گرم ویتامین E هستند و مقادیر بالاتر احتمال بروز عوارض را افزایش خواهد داد.

سخن پایانی

بدن برای ادامه حیات و تامین سلامت خود به تمام گروه‌های مواد معدنی و ویتامین‌ها به‌طور مداوم نیاز دارد. ویتامین E یکی از این ویتامین‌های مهم است. شما می‌توانید با داشتن یک رژیم غذایی سالم میزان مورد نیاز بدن خود به این ویتامین را تامین کنید. اما در صورت کمبود آن می‌توان با نظر پزشک از مکمل ویتامین E استفاده کرد. ازآنجایی‌که ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است، نباید بیش‌ازاندازه از آن استفاده کنید. مصرف بیش‌ازحد آن شما را با عوارض ویتامین E روبرو خواهد کرد و بهتر است قبل از مصرف آن در مورد شرایط جسمی خود با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول

بهتر است ویتامین ای را به طور طبیعی از غذاها دریافت کنید. اگر روزانه یک مشت آجیل بخورید، احتمالا کمبود این ویتامین را نخواهید داشت. در صورتی از قرص ویتامین ای استفاده کنید که کمبود این ماده مغذی را داشته باشید.
این علامت ممکن است از علائم کمبود ویتامین ای باشد اما کمبود بسیاری دیگر از مواد مغذی نیز با همین نشانه همراه است؛ از این رو بهتر است با پزشک مشورت شود.
ضعف سیستم ایمنی، آسیب عصبی و عضلانی، بی‌حسی در دست و پا، احساس ضعف و خستگی و اسهال از علائم کمبود ویتامین E می‌تواند باشد.
ویتامین ای نه تنها باعث چاقی نخواهد شد بلکه ممکن است در لاغر شدن افراد مبتلا به سندرم متابولیک نیز موثر باشد. اما در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است.
قرص ویتامین ای را در کنار یکی از وعده‌های غذایی خود که حاوی چربی‌های مفید است بخورید تا جذب بهتری در بدن داشته باشد. وعده صبحانه، ناهار یا شام خیلی فرقی نمی‌کند.
ویتامین ای در مقادیر مناسب تعداد اسپرم‌ها و تحرک آنها را افزایش داده و می‌تواند قدرت باروری را در آقایان بیشتر کند. این ویتامین ممکن است میل جنسی را نیز افزایش داده و از بیماری‌های قلبی جلوگیری نماید.
مصرف خوراکی یا موضعی کپسول ویتامین E به بازسازی پوست کمک کرده و در از بین بردن جای جوش و زخم می‌تواند موثر باشد. این ویتامین با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی ضد التهاب بوده و ممکن است از بروز جوش و آکنه پیشگیری نماید. اما اگر پوست شما چرب است، استفاده موضعی از ویتامین ای احتمال بروز جوش را افزایش خواهد داد.
خیر ویتامین E خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و به دلیل مقابله با رادیکال‌های آزاد، میزان استرس اکسیداتیو و آسیب‌های ناشی از آن را به فولیکول‌های مو کاهش داده و سبب بهبود رشد موها می‌شود.
بعضی از شرکت‌ها اقدام به تولید کپسول ویتامین ای با رنگ سبز کرده‌اند که یکی از آنها کپسول ویتامین E 200 واحد ایویژل دانا فارما است. رنگ سبز نشانه کیفیت بهتر یا چیزی از این قبیل نیست.
دوز دقیق مصرف با توجه به سن و شرایط فیزیکی باید توسط پزشک تعیین شود. اما معمولا روزانه ۱ عدد در کنار وعده‌های غذایی باید میل شود.
مطالعات نشان داده‌اند که مکمل های ویتامین E ممکن است به افزایش ضخامت آندومتر کمک کنند. آندومتر که به پوشش رحم زنان اطلاق می‌شود به دلایلی مثل سطوح پایین استروژن ممکن است نازک شده باشد.
مکمل‌های ویتامین E می‌توانند موجب متعادل کردن هورمون‌ها شده و نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی و غدد درون‌ریز داشته باشند.
برچسب: ویتامین E
دسته بندی: قلب و عروق
تصویر نویسنده مثبت سبز
نویسنده مثبت سبز
همیشه از به روز بودن و آپدیت کردن دانسته‌های پزشکی لذت می‌بردم، برای همین با مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همکاری می‌کنم تا در مورد مسائل پزشکی و سلامت محور مطالعه کنم و آنها را به زبانی ساده برای شما جهت داشتن زندگی سالم‌تر به نگارش دربیاورم.
بحث و تبادل نظر

62 دیدگاه

    علی اکبر

    سلام من بیماری التهاب مثانه دارم دکتر برای یک ماه ویتامین E و چندتا داروی دیگه نوشته روی ویتامین E نوشته روزانه یک عدد آیا مصرف این دارو روزی یک عدد مشکلی ندارد؟

    0
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      در صورت تجویز پزشک مشکلی ندارد.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    علی اکبر

    سلام آیا این داروی ویتامین E باعث سرطان میشود؟

    1
    1
      مجله مثبت سبز

      سلام دوست عزیز
      خیر ویتامین ای انتی اکسیدان است و از ایجاد سرطان نیز جلوگیری می کند .

      0
      0
    ....

    سلام من برای شادابی مو و کمتر شدن جوش صورت اقدام به خوردن کپسول ویتامین E400 به صورت دو روز در میان کردم تعداد قرص ها ۳۰ عدد هستن آیا این مقدار زیاد سهت و باید کمتر از ۳۰ عدد بخورم یا مشکلی ندارد؟؟؟

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      خیر زیاد نیست
      سپاس از همراهی شما

      0
      1
    امیر

    سلام
    پسر من ۱۷ سالشه و ۵۷ کیلو وزن داره، اخیرا آزمایش خون داده و آنزیم کبدی ALT شده ۷۲ آنزیم AST هم ۲۲ ،خواستم ببینم میتونه به مصرف قرص ویتامین ایی مربوط باشه؟
    فست فود و شیرینی هم زیاد میخوره.
    تشکر

    1
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      خیر بهتره سونو بدهند احتمالا کبد چرب دارند فست فود و شیرینیجات باید به طور کامل حذف شوند
      سپاس از همراهی شما

      1
      1
    نن

    سلام مصرف قرص e400دوروز درمیان چگونه است؟مشکلی نداردو تا چندماه باید ادامه داد؟

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      میتونید یک روز درمیان به مدت 3 ماه استفاده کنید بعد یک وقفه مجدد شروع کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    مسافر

    خوردن روزی یک عدد ویتامین E400 برای سن 65 سال اشکال دارد؟

    1
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      به صورت یک روز درمیان استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    ثریا

    سلام
    ویتامین E400 برا دختر اا سال تمام برا قدش خوبه؟

    0
    1
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      برای رشد قد از مکمل های ال آرژنین کلسیم د زینک استفاده کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      1
    علی

    سلام من روزانه ویتامین ای 400 مصرف میکنم و دچار سردرد شدم

    3
    7
    امیررضا

    سلام من قرص ویتامین e شبا میمالم به صورتم یه دونه هم میخورم مشکلی نداره؟

    1
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      مصرف موضعی ویتامین E به هیچ عنوان توصیه نمی شود زیرا می تواند باعث بروز میلیا شود.
      مقدار مصرف خوراکی هم بسته به دوز ویتامین E مصرفی و نیاز بدن شما دارد.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    ریحانه

    سلام وقت بخیر من مکمل آهن فرورال میخورم روزی یدونه و دکتر برای من ویتامین ای نوشته می‌خواستم بدونم با هم تداخل دارن یا نه

    0
    1
      کارشناس تغذیه

      سلام کاربر گرامی، خیر نداخلی ندارند.

      0
      3

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *