امروز نام کلاژن برای بسیاری از افراد کاملا آشنا است. اما اکثر مردم فقط اطلاعاتی جزئی در مورد کلاژن داشته و فقط میدانند که در حفظ سلامت پوست و جلوگیری از چین و چروک نقش دارد. اما فواید کلاژن به همینجا ختم نخواهد شد. کلاژن به جز در پوست در استخوانها، بافتهای همبند، ماهیچهها، تاندونها، رباطها و رگهای خونی نیز وجود داشته و عملکردهای متفاوتی در بدن دارد. ما این مقاله را به نقش کلاژن در سلامت قلب اختصاص دادهایم. شاید تعجب کنید اما درست متوجه شدید کلاژن حتی در حفظ سلامتی قلب و عروق نیز نقش دارد.
کاهش کلاژن با افزایش سن
کلاژن فراوانترین پروتئین در بدن انسان است که نقش مهمی در استحکام و ساختار بافت همبند ایفا میکند. هرچه سن افزایش یابد، سنتز کلاژن در بدن کاهش خواهد یافت. کاهش سطح کلاژن در بدن از سن حدود 25 سالگی شروع شده و تا سن 60 سالگی بدن نیمی از کلاژنی که قبلا داشته است را از دست میدهد. در این هنگام است که احتمال افزایش چین و چروک، درد مفاصل، افتادگی پوست و … بیشتر خواهد شد. مشکل دیگری که در نتیجه کاهش سطوح کلاژن در بدن میتواند رخ دهد، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی است.
نقش کلاژن در سلامت قلب
کلاژن از طریق موارد زیر ممکن است به حفظ سلامت قلب کمک کند:
کلاژن به سالم و قوی نگه داشتن شریان ها کمک می کند
پروتئین کلاژن باعث ایجاد ساختاری مناسب برای شریانها میشود. نام دیگر شریان، سرخرگ است. سرخرگ رگی است که خون را از قلب به سایر نقاط بدن میرساند. اگر ساختمان شریانها به واسطه کلاژن مستحکم نباشد، ضعیف، سفت و غیر قابل انعطاف میشوند. در این حالت خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی بیشتر خواهد شد و احتمال حمله قلبی و سکته مغزی افزایش خواهد یافت.
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف قرص کلاژن میتواند شریانها را سالم و قوی نگه دارد. در یک مطالعه کوچک مشخص شد افرادی که قرص یا پودر کلاژن را صبح و شب (در مجموع 16 گرم در روز) مصرف کرده بودند، کاهش قابل توجهی در سفتی شریانهای خود داشتند. در یک مطالعه دیگر نیز مصرف روزانه 2.5 گرم مکمل کلاژن اثرات مشابهی در کاهش سفتی شریانها داشت.
کلاژن سطح کلسترول در بدن را بهبود می بخشد
برای حفظ سلامت قلب بین کلسترول بد یعنی LDL و کلسترول خوب یعنی HDL باید تعادل مناسبی وجود داشته باشد. اگر سطح کلسترول بد بیش از حد طبیعی بالا باشد، در داخل دیواره شریانها پلاکهایی بوجود میآید. در این صورت شریانها باریکتر شده و در جریان خون اختلال ایجاد میشود. با این اتفاق ریسک ابتلا به حمله قلبی و سکته بیشتر خواهد شد.
تحقیقات نشان میدهد که کلاژن نه تنها سطح کلسترول در بدن را بهبود میبخشد، بلکه سطح تری گلیسیرید را نیز کاهش داده و از تجمع پلاک در دیواره سرخرگها پیشگیری به عمل میآورد. پس نقش کلاژن در سلامت قلب هم به دلیل کاهش سطح کلسترول بد است و هم تری گلیسیرید.
کلاژن فشار خون را متعادل نگه می دارد
هنگامیکه رسوب در دیواره رگها ایجاد میشود، شریانها سفتتر و باریکتر میشوند. در این حالت روند جریان خون سختتر شده و فشار خون افزایش مییابد. برخی از تحقیقات نشان میدهند که گلیسین که یکی از اسیدهای آمینه موثر در سنتز کلاژن است، سلامت قلب را با کاهش فشار خون و محافظت در برابر آسیبهای شریانی بهبود میبخشد.
کلاژن همچنین ممکن است سطح اکسید نیتریک را در بدن افزایش دهد. اکسید نیتریک ترکیبی است که جریان خون را افزایش داده و فشار خون را پایین میآورد. یک مطالعه در افراد مبتلا به فشار خون (خفیف) نشان داد که قرص کلاژن به طور قابل توجهی در عرض 4 هفته فشار خون را کاهش داده است. در یک مطالعه دیگر نیز مصرف روزانه 2.9 گرم کلاژن باعث کاهش سفتی شریانها، افزایش اکسید نیتریک و کاهش نشانگرهای آسیب عروقی شد.
کلاژن از التهاب محافظت می کند
نقش کلاژن در سلامت قلب به واسطه مبارزه با التهاب نیز میتواند باشد. خواص کلاژن برای مهار التهاب در ورزشکاران و افراد مبتلا به آرتریت کاملا شناخته شده است. تحقیقات همچنین نشان میدهند که کلاژن با مهار مواد شیمیایی التهابی که نقشی کلیدی در ایجاد آترواسکلروز دارند، در سلامت قلب نیز موثر است. گلیسین که از آمینو اسیدهای تشکیلدهنده کلاژن است، در کاهش التهاب نقش داده و احتمال سکته قلبی را کم میکند.
برای حفظ سلامت قلب چه مقدار کلاژن بخوریم ؟
اکثر مطالعات دوز 2 تا 10 گرم در روز را برای مصرف کلاژن پیشنهاد میدهند. هر چند در بعضی منابع مصرف این پروتئین تا 15 گرم در روز و یا حتی بیشتر نیز بیخطر شناخته شده است. البته باید بدانید که تنها منبع تامین کلاژن برای بدن فقط مصرف پودر یا قرص کلاژن نیست. کلاژن در بسیاری از مواد غذایی نیز یافت میشود.
کلاژن در چه غذاهایی وجود دارد ؟
28 نوع کلاژن وجود دارد که نوع 1 و 2 و 3 بیش از بقیه کاربرد دارند. در مکملهای کلاژن بیشتر از نوع 1 و 3 که بیشتر در بدن وجود دارند استفاده میشود. برای تولید کلاژن 3 آمینو اسید به نامهای پرولین، لیزین و گلیسین دخیل هستند. بهترین منابع طبیعی که به سنتز کلاژن در بدن کمک میکنند، شامل موارد زیر هستند:
- آب قلم (آب گوشت)
- سوپ پای مرغ
- ژلاتین
- ماهی (همراه با پوست)
- سفیده تخم مرغ
- مرغ
نکاتی برای افزایش سطح کلاژن در بدن
به موارد زیر دقت کنید:
- برای حمایت از قلب، پوست، مفاصل و استخوان منابع طبیعی کلاژن را که در قسمت قبلی در مورد آن صحبت کردیم مورد استفاده قرار دهید. با مصرف توت فرنگی، فلفل دلمهای، پرتقال و کلم بروکلی میتوانید سطح ویتامین سی در بدن را افزایش داده و به کلاژن سازی کمک کنید.
- در صورتی که رژیم غذایی سالم و متنوع ندارید، از داروخانه قرص کلاژن یا پودر کلاژن خریده و مصرف کنید.
- اگر روی مکملهای کلاژن عنوان “کلاژن هیدرولیز شده” را دیدید به این معنا است که کلاژن برای تجزیه پروتئینهای بزرگ پردازش شده و هضم و جذب آن آسانتر است. عبارت “پپتیدهای کلاژن” به محصول نهایی اشاره دارد که در آن در نتیجه فرآیند هیدرولیز واحدهای پروتئین کوچکتر شدهاند.
- مکمل کلاژن از منابع مختلفی میتواند بدست آید. کلاژن گاوی و کلاژن دریایی معروفترین آنها هستند. اگر حیوان با محصولات ارگانیک تغذیه شده باشد، اثرگذاری کلاژن در بدن شما قاعدتا بهتر خواهد بود.
- حدود 25 سالگی همزمان با وقتی که کمکم سطح کلاژن در بدن رو به کاهش میرود، زمان خوبی برای شروع مصرف قرص کلاژن است.
گفتار پایانی
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مفیدی را در رابطه با نقش کلاژن در سلامت قلب به شما ارائه دهیم. از آنجایی که کلاژن بخشی از رگهای خونی است، از طریق کاهش سطح کلسترول، تری گلیسیرید، فشار خون و … میتواند در جلوگیری از حملات قلبی و اختلالات قلب و عروق موثر واقع شود. کلاژن در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود. به خصوص اگر گیاهخوار نباشید، در فرآوردههای حیوانی منابع خوبی از کلاژن را میتوانید بیابید. در صورتی که تغذیه شما آن طور که باید و شاید مناسب و متنوع نیست، خرید قرص کلاژن از داروخانه آنلاین مثبت سبز گزینه ایدهآلی برای شما میتواند باشد.
3 دیدگاه
عاشق مقاله هایی هستم که استوری می کنید
قرص کلاژن عوارض نداره؟
سلام
خیر عوارضی گزارش نشده است.
کلاژن بسیار مفید است برای همه افراد سالم بانوان و اقایان البته افرادی که بیماری های خود ایمنی یا سرطان ندارند.