افرادی که در طول زندگی خود بارها ریزش مو را تجربه کردهاند با بیوتین آشنا هستند؛ بیوتین با نامهای دیگری همچون ویتامین H یا ویتامین B7 شناخته شده و یک ویتامین محلول در آب میباشد، در بسیاری از موارد بدن انسان برای تبدیل مواد مغذی به انرژی به این ویتامین نیاز دارد. علائم کمبود بیوتین را میدانید؟
کمبود بیوتین در بدن با علائم و نشانه های فراوانی همراه است که در ادامه به آنها میپردازیم؛ به یاد داشته باشید که تنها ریزش مو منجر به خرید قرص بیوتین و استفاده از آن نمیشود بلکه کمبود بیوتین مشکلات فراوانی را در بدن ایجاد میکند.
بیوتین یا ویتامین b7
بیوتین چیست؟ بیوتین یکی از ویتامینهای محلول در آب بوده که مربوط به ویتامینهای گروه B میباشد و در تنظیم متابولیسم بدن و همچنین تولید انرژی نقش بسزایی دارد؛ جالب است بدانید بیوتین قابل ذخیره شدن در بدن نیست و مازاد آن از بدن دفع میشود. بیوتین یا ویتامین b7 جزو ریز مغذیهای ضروری به شمار میرود که بدن برای انجام صحیح عملکردهای خود به آن نیازمند است.
فواید مصرف بیوتین چیست؟
همانگونه که قبلتر در مقاله ذکر شد، بیوتین به بدن انسان کمک میکند تا مواد غذایی را به انرژی تبدیل کرده و از آن برای عملکرد صحیح دستگاهها بهره بگیرد؛ در ادامه مقاله قصد داریم به فواید بیوتین اشاره نماییم تا در صورت کمبود بیوتین هر چه سریعتر برای جبران کمبود این ویتامین ضروری اقدام به مصرف قرص بیوتین نمایید، مهمترین فواید مصرف بیوتین عبارتنداز:
- تنظیم متابولیسم و سوخت و ساز بدن
- موثر در سلامت چشمها
- کمک به عملکرد کبد
- کمک به افزایش سلامت سیستم عصبی
- تنظیم قند خون
- افزایش رشد جنین در دوران بارداری
- تقویت عملکرد مغز
مهمترین عملکردهای بیوتین در بدن
از آنجایی که بیوتین جزو ریز مغزهای ضروری میباشد، عملکردهای زیادی را در بدن انسان بر عهده دارد که در ادامه مقاله تمامی موارد را مورد بررسی قرار میدهیم تا به اهمیت این ویتامین پی برده و از کمبود بیوتین در بدن خود جلوگیری نمایید.
تقویت مو
تحقیقات انجام شده بر روی قرص بیوتین نشان میدهد که مصرف آن در افرادی که به کمبود بیوتین مبتلا هستند منجر به رشد مجدد موها میشود؛ بسیاری از افراد در تحقیقات خود این نکته را تایید نکرده اند اما شواهد عینی از مصرف قرص بیوتین نشان دهنده بازگشت و رشد مجدد موها میباشد. به صورت کلی مصرف بیوتین منجر به افزایش ضخامت مو، درخشندگی و پرپشتی موها میشود که در بسیاری از پژوهشها به اثبات رسیده اما به قاطعیت نمیتوان آن را تایید کرد.
تقویت ناخن
از اصلیترین ساختار ناخن میتوان به کراتین اشاره نمود؛ بیوتین کمک میکند که کراتین در بدن افزایش یافته و منجر به استحکام ناخنها شود، به همین جهت مصرف بیوتین باعث تبدیل ناخنهای ضعیف و شکننده به ناخنهای مستحکم میشود.
افزایش سلامت پوست
بیوتین به حفظ غشاهای مخاطی پوست کمک کرده و باعث از بین رفتن جوشهای ریز و رفع پوسته شدن پوست میشود؛ این ویتامین نقش اساسی در فرایند سوخت و ساز را ایفا کرده و برای حفظ سلامت پوست بسیار ضروری میباشد.
درمان دیابت
همانگونه که در فواید بیوتین ذکر کردیم این ویتامین منجر به تنظیم قندخون میشود؛ برخی از تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به دیابت نوع دو با مصرف قرص بیوتین سطح گلوکز در خون را افزایش داده و از پیشرفت بیماری خود جلوگیری کردهاند. برخی از مطالعات حیوانی نیز نشان میدهد که مصرف قرص بیوتین در افراد مبتلا به دیابت نوع یک باعث جلوگیری از آسیب به کلیهها میشود.
تنظیم متابولیسم بدن
بیوتین موادی همچون پروتئین، چربی ها و کربوهیدرات را تبدیل به انرژی کرده و منجر به تنظیم متابولیسم بدن میشود، این ویتامین به دلیل تنظیم متابولیسم ممکن است باعث کاهش وزن نیز شود.
مهمترین علل کمبود بیوتین
برای دست یافتن به پاسخِ سوال علت کمبود بیوتین در بدن چیست؟ به موارد زیر دقت نمایید:
- عدم استفاده از مواد غذایی بیوتیندار
- تغذیه ناسالم و نادرست
- مصرف داروهایی که در جذب ویتامین و بیوتین اختلال ایجاد میکنند
- اختلالات ارثی و ژنتیکی
- اختلالات مربوط به روده
علائم کمبود بیوتین در بدن
بهتر است در صورت مواجهه با نشانهها و علائم زیر به کمبود بیوتین در بدن خود مشکوک شوید؛ این علائم نشانهها عبارتند از:
- ریزش شدید مو
- موهای آسیب دیده، ضعیف و شکننده و نازک
- ناخنهای ضعیف و شکننده
- افسردگی و گوشهگیری
- بیحالی و توهم
- بیحسی و عدم وجود انرژی
- سوزن سوزن شدن بدن
- بیخوابی و سردرگمی
- خشکی بیش از حد پوست
- خشکی چشم
- کمخونی
- ایجاد حلقه های قرمز رنگ بر روی پوست اطراف چشم،بینی و دهان
- از بین رفتن اشتها
- ایجاد عفونت های قارچی
- التهابات مربوط به زبان
- درد در بیشتر عضلات
- کاهش رشد در نوزادان
- احساس خارش در پا و قسمت بازو
توجه: معمولاً آزمایش خاصی برای تشخیص کمبود بیوتین وجود ندارد و در اغلب موارد کمبود بیوتین در بدن توسط پزشک مورد بررسی قرار گرفته و قابل تشخیص است.
عوارض کمبود بیوتین در بدن
بسیاری از افراد برای جبران کمبود بیوتین در بدن به مصرف مواد غذایی حاوی بیوتین و استفاده از مکمل و قرص بیوتین روی میآورند، این ویتامین علاوه بر تقویت و حفظ سلامت پوست، مو و ناخن فواید بسیاری برای بدن دارد که در صورت عدم دریافت بیوتین کافی ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد؛ عوارض کمبود بیوتین عبارتنداز:
- نازک شدن تار مو
- از دست دادن رنگ اصلی مو و سفید شدن موها
- ریزش شدید مو و کم پشت شدن موها
- افسردگی، بیحسی، توهم و خستگی مداوم
- ایجاد حلقههای قرمز در اطراف پوست چشم، دهان، بینی و پوسته شدن پوست
- عدم استحکام ناخنها
- ایجاد مشکلات کلیوی و مشکلات مربوط به ترشح انسولین
- حساسیتهای پوستی
روش های تامین بیوتین
تمامی افراد با استفاده از مواد غذایی سالم میتوانند بیوتین مورد نیاز برای بدن خود را دریافت نمایند به همین دلیل نیازی به مصرف قرص بیوتین نمیباشد اما افرادی که به دلایل مختلف قادر به جبران بیوتین از دست رفته به وسیله مصرف مواد غذایی بیوتیندار نیستند، خرید قرص بیوتین به آنها پیشنهاد میشود.
همانگونه که قبل تر ذکر شد این ویتامین در حفظ بافت عضلانی، عملکرد مغز، سیستم عصبی، جلوگیری از التهابات روده، کاهش کلسترول، سلامت قلب و تنظیم وزن بدن تاثیرگذار است.
مواد غذایی غنی از بیوتین برای بدن
در این قسمت از مقاله به معرفی بهترین منابع غذایی بیوتین میپردازیم تا در صورت کمبود بیوتین به سراغ مصرف آنها بروید؛ منابع غذایی حاوی بیوتین عبارتنداز:
زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ با دارا بودن انواع ویتامینهای گروه B، پروتئین، فسفر و آهن یک منبع غنی از بیوتین به شمار میرود؛ یک عدد تخم مرغ پخته شده تقریباً ۱۰ میکروگرم بیوتین را به بدن منتقل میکند.
بهتر است برای استفاده از تخم مرغ آن را به صورت کامل بپزید زیرا علاوه بر کاهش خطر مسمومیت در افزایش جذب بیوتین نیز کمک کننده است؛ وجود پروتئینی به نام آویدین در سفیده تخم مرغ میتواند منجر به اختلال در جذب بیوتین شود.
حبوبات
حبوبات به عنوان یکی از دستههای مواد غذایی سرشار از انواع ویتامینها، پروتئینها، ریز مغذیها و فیبر میباشند، دو مورد از غنیترین منابع بیوتین در حبوبات بادام زمینی و سویا میباشد؛ به طور تقریبی ۲۸ گرم بادام زمینی بوداده ۵ میکروگرم بیوتین را به بدن انتقال میدهد.
آجیل
انواع دانهها و آجیل منبعی فوق العاده برای تامین فیبر، پروتئین و چربی غیراشباع هستند، بیشتر آجیلها بیوتین را در خود جای دادهاند اما مقدار آن متفاوت است، برای مثال مصرف ۲۰ گرم تخمه آفتابگردان ۲.۶ میکروگرم بیوتین را به بدن انسان منتقل میکند این در حالی است که مصرف ۳۰ گرم بادام بوداده ۱.۵ میکروگرم بیوتین را وارد بدن میکند.
نحوه مصرف آجیل و دانه برای همه کاملاً واضح است، بیشتر افراد از آجیل به صورت خام استفاده کرده و برخی ترجیح میدهند آن را در پاستا و سالاد استفاده نمایند و برخی دیگر آجیل را سرخ کرده و سپس نسبت به مصرف آن اقدام میکنند.
کبد حیوانات (جگر)
بسیاری از افراد برای جبران کمبود بیوتین از جگر یا کبد حیوانات استفاده میکنند، مصرف ۷۵ گرم جگر گاو تقریباً ۳۱ میکروگرم بیوتین را به بدن انتقال میدهد؛ علاوه بر جگر پخته شده گاو، جگر مرغ و گوسفند نیز حاوی میزان زیادی بیوتین میباشد.
مواد غذایی حاوی بیوتین در یک دستهبندی کلی عبارتنداز:
- گوشت
- کبد حیوانات یا جگر
- زرده تخم مرغ
- حبوباتی همچون سویا
- پنیر
- قارچ
- آجیل و دانهها
- سیب زمینی شیرین
- موز
- کلم بروکلی
- سبزیجات برگدار
- مخمر فعال خشک
- آووکادو
چه افرادی در معرض کمبود بیوتین قرار میگیرند؟
افرادی که به دلایل مختلف همچون دلایل ژنتیکی یا مصرف داروهای خاص قادر به تامین بیوتین و یا جذب آن نیستند بیشتر در معرض کمبود بیوتین قرار میگیرند؛ یکی از شایعترین علل کمبود بیوتین در بدن اختلال ارثی بی تی دی میباشد که در صورت وجود این اختلال بدن قادر به استفاده از بیوتین نیست و همین امر منجر به کمبود شدید بیوتین در بدن میشود.
جالب است بدانید اختلال ارثی نادر تقریباً از هر ۶۰۰۰ کودک متولد شده یک نفر را مبتلا میکند که در هفته یا ماههای اولیه نشانههایی از کمبود بیوتین در کودک ظاهر میشود؛ این نشانهها در کودکان عبارتند از:
- ریزش مو شدید
- تشنج و بی حالی
- اگزما
- تاخیر در رشد
- عضلات ظریف و ضعیف
- چشمهای قرمز
- از دست دادن شنوایی
- خواب آلودگی
- استفراغ
- اسهال
- عفونتهای قارچی
- بزرگ بودن غیر طبیعی کبد
- بزرگ بودن غیر طبیعی طحال
- مشکلات گفتاری
مقدار مصرف بیوتین در هر روز
افراد برای جلوگیری از کمبود بیوتین در بدن بهتر است به صورت روزانه مقدار توصیه شدهای از آن را مصرف نمایند، در جدول زیر به مقدار مصرف بیوتین بر حسب سن اشاره کردهایم:
سن | مقدار مصرف بیوتین بر حسب میکروگرم |
---|---|
از تولد تا 6 ماهگی | 5 |
از 7 تا 12 ماهگی | 8 |
از 1 تا 3 سالگی | 8 |
از 4 تا 8 سالگی | 12 |
از 9 تا 13 سالگی | 20 |
از 14 تا 18 سالگی | 25 |
از 19 سالگی تا … | 30 |
خرید قرص بیوتین
برخی از افراد به دلایل مختلفی قادر به دریافت بیوتین از طریق مصرف مواد غذایی نیستند به همین دلیل بهتر است برای تامین آن از قرص بیوتین استفاده نمایند تا به راحتی مقدار بیوتین مورد نیاز برای بدن را به دست آورند.
برخی از افراد برای تاثیرگذاری بیشتر از قرص بیوتین استفاده میکنند، اگر شما هم جزو افرادی هستید که قصد مصرف قرص بیوتین را دارید، بهتر است قبل از شروع دوره مصرف راهنمای بستهبندی را مطالعه کرده و از زمان و نحوه مصرف قرص بیوتین اطلاعات جامع و کاملی به دست آورید.
دوره مصرف قرص بیوتین
در حالت کلی توصیه میشود برای تاثیرگذاری بیشتر قرص بیوتین حداقل آن را به مدت ۱۲ هفته استفاده نمایید؛ بیشتر افراد با توجه به شرایط منحصر به فرد خود در هنگام مراجعه به پزشک، دوره مصرف قرص بیوتین را جویا میشوند تا کاهش یا افزایش مصرف قرص بیوتین عوارض جدی برای آنها به وجود نیاورد.
عوارض مصرف بیش از حد قرص بیوتین
هر مکمل و دارویی که به میزان کافی و استاندارد استفاده نشود ممکن است عوارض جانبی زیادی را به همراه داشته باشد، لازم به ذکر است که مصرف به اندازه و استاندارد بیوتین عوارض جانبی خاصی را به همراه ندارد، در ادامه مقاله به ذکر چند مورد از عوارض مصرف بیش از حد قرص بیوتین میپردازیم؛ این عوارض عبارتند از:
- ایجاد آکنه و جوش های پوستی
- واکنش آلرژیک و خارش
- سقط جنین
- اسهال مزمن
- تکرر ادرار
- حالت تهوع
- افزایش گلوکز در بدن
- ایجاد اختلالات کلیوی
- اختلال در تنظیم انسولین
- اختلال در سیستم گوارش
در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل به شرح علائم کمبود بیوتین، عوارض کمبود بیوتین، راهکارهای افزایش بیوتین در بدن و مواد غذایی حاوی بیوتین را بپردازیم؛ در ادامه به معرفی قرص بیوتین و عوارضی مصرف بیش از حد آن پرداختیم تا افراد در صورت استفاده، حد استاندارد آن را رعایت نمایند.
همانگونه که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز ذکر شد بیوتین که با نام ویتامین H یا ویتامین b7 نیز شناخته میشود که یکی از ویتامینهای گروه B و محلول در آب است که عملکردهای زیادی را در بدن انسان بر عهده دارد و در صورت کمبود عوارض شدیدی را برای بدن ایجاد میکند، به همین دلیل بهتر است در صورت مشاهده علائم و نشانههای کمبود بیوتین سریعاً به پزشک مراجعه کرده و درصدد جبران آن برآید؛ متشکریم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.
19 دیدگاه
سلام
خانم دکتر من عملکرد مغزم اومده پایین و قبلا اصلا اینجوری نبودم بخاطر استفاده زیاد از گوشی
و فاصله گرفتن از درس و هرچیزی درباره تقویت
و خواب نا منظم. این قرص خوبه برای رفع اینا؟
همراه محترم
سلام
ویتامین های گروه بی و جینکوبیلوبا میتوانند در تقویت قوای ذهنی موثر باشند. بیوتین یکی از ویتامین های گروه بی است که بیشترین تاثیر را در رشد مو ها و سلامت پوست مو دارد. توصیه میشود در کنار فعالیت های ذهنی مثل مطالعه، شعرخوانی و از بر کردن اشعار، حل جدول و … از مکمل هایی مثل جینکوبیلوبا، جینکورا، منتال انرژی و …. استفاده فرمایید.
متشکرم
سلام خسته نباشی من کم کاری تیروئید دارم ریزش موهام شدیده میتونم ازقرص بیوتین استفاده کنم
سلام کاربر گرامی
در کنار درمان تیروئید ، میتوانید از مکمل بیوتین هم استفاده کنید.
سپاس از همراهی شما
پسر من ۸ سالشه و دچار مشکل دید و تاری دید شدید شد…بعد از ازمایش مشخص شد کمبود بیوتین عاملش هست…ایا در سن بالا هم مشکلی پیدا میکنه چون الان ۷۰ درصد بینایی داره…
سلام دوست عزیز
می تواند در حال حاضر با مصرف قرص بیوتین مشکل کبود در بدن حل کنید .
سلام خانم دکتر من هم ناخنهام ضعیف هستن و موهام نسبتاً ریزشش یکم زیاده و گوش چپم بسته شده و روی صورتم جوش میزنم ویبوست هم دارم و ۱۷ سالمه ولبهام هم خیلی پوست پوست میشه میتونم از این استفاده کنم ؟یا اکه میتونم به مدت چقدر؟
ممنونم
سلام دوست عزیز
بله مانعی نخواهد داشت .
با سلام فرزند من 12سالش هست آزمایش هم بردمش دکتر بهش قرص آهن تجویز کرد با ویتامین دی .ولی بازم هر از گاهی میگه مامان پاهام انرژی نداره اینم بگم ورزش تکواندو هم میکنه میخواستم بدونم میتونه قرص بیوتین مصرف کنه
سلام کاربر گرامی
بهتر است ابتدا اجازه دهید 2 الی 3 ماه از شروع مصرف داروهای تجویز شده بگذرد در صورتیکه مشکل ادامه دار بود مکمل دیگری اضافه شود.
سپاس از همراهی شما
با سلام من ریزش موی شدید دارم آیا برای مصرف قرص بیوتین حتما باید آزمایش بدم تا مشخص بشه ریزش موهایم به علت کمبود بیوتینه؟
سلام کاربر گرامی
در کل بهتر است ابتدا علت ریزش مشخص شود تا راه درمان مناسب انتخاب شود اما اگر مشکل تیروئید ندارید می توانید از بیوتین استفاده نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام من از قرص بیوتین چند ماهه استفاده میکنم ولی بازم ریزش مو خیلی شدید دارم موهام در میاد و میریزه باید چیکار کنم؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است ابتدا به پزشک مراجعه نمایید تا با انجام آزمایش علت کم خونی مشخص شود.دلایلی مثل: کم خونی کمبود زینک مشکلات هورمونی و … می تواند باعث ریزش مو شود.
سپاس از همراهی شما
سلام منم ریزش موی شدید داشتم به دکتر مراجعه کردم برام کپسول فولیکوژن تجویز کرد. این کپسول خوبه به نظرتون؟؟ کسی نتیجه دیده ازش؟
سلام کاربر گرامی
بله فولیکوژن حاوی ویتامینها، املاح معدنی و مواد مورد نیاز برای پیشگیری و درمان ریزش مو است.
سپاس از همراهی شما
من ریزش مو داشتم. قرص بیوتین 1000 خریدم و الان خیلی بهترم. یعنی علت ریزش موهام کمبود بیوتین بوده و آیا دوباره قطع کنم دیگه برنمی گرده؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است سه ماه مصرف نمایید و سپس تا مدتی به صورت دو یا سه بار در هفته ادامه داده و بعد قطع نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام ممنونم از لطف و محبت شما سپاسگزارم