کمبود کدام ویتامین باعث گرفتگی عروق میشود؟

3.4/5 - (47 امتیاز)
کمبود ویتامین D به صورت گسترده در سراسر جهان شایع است. اگرچه کمبود این ویتامین محلول در چربی معمولا با اختلالات اسکلتی عضلانی همراه است، اما می‌تواند با طیف وسیعی از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی عروقی و گرفتگی عروق مرتبط باشد.
گرفتگی عروق
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

تایید شده توسط:دکتر مریم نبوی فرد
فهرست مطالب

آترواسکلروز به عنوان یک بیماری التهابی مزمن تعریف می‌شود. نفوذ و حفظ لیپوپروتئین‌ها در دیواره شریانی یک رویداد کلیدی است که شروع یک پاسخ التهابی را تحریک می‌کند و باعث پیشرفت آترواسکلروز می‌شود. لیپیدهای خون به شکل لیپوپروتئین در گردش خون منتقل می‌شوند.

گرفتگی عروق (آترواسکلروز) فرآیند پاتولوژیک اساسی بسیاری از بیماری‌ها مانند تصلب شرایین کرونر و سکته مغزی است. مواد مغذی می‌توانند بر بروز و پیشرفت گرفتگی عروق تاثیر بگذارند.

کمبود ویتامین D و گرفتگی عروق

ویتامین D گروهی از استروئیدها است که مهم‌ترین آن‌ها ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) و ویتامین D2 (ارگوکلسیفرول) است. شما می‌توانید این ویتامین‌ها را از طریق رژیم غذایی و با خرید قرص ویتامین D دریافت کنید. همچنین بدن انسان نیز می‌تواند این ویتامین را سنتز کند.

ویتامین D بر بسیاری از سلول‌های دخیل در آتروژنز مانند سلول‌های ایمنی، سلول‌های اندوتلیال، سلول‌های ماهیچه صاف و سلول‌های قلبی تاثیر می‌گذارد. ویتامین D ممکن است بیان پروتئین‌های تنظیم کننده لخته شدن خون و فاکتورهای بافتی در مونوسیت‌ها را تنظیم کند و در نتیجه بر تجمع پلاکتی و فعالیت ترومبوز (فرآیند لخته شدن خون) اثر بگذارد. بنابراین احتمالا از پارگی مجرا و ترومبوز ناشی از بی‌ثباتی پلاک جلوگیری می‌کند.

گرفتگی عروق، عامل اصلی بیماری‌های قلبی عروقی، فرآیندی شامل یک تعامل پیچیده بین عوامل مختلف و انواع سلول‌ها از جمله سلول‌های سیستم ایمنی و سلول‌های دیواره عروق است. چندین عامل خطر بیماری قلبی عروقی وجود دارد که در میان آن‌ها، کمبود ویتامین D به عنوان یک مورد جدیدتر شناخته شده است.

گرفتگی عروق

ویتامین D علاوه بر نقش در متابولیسم کلسیم و سلامت استخوان، به عنوان یک عامل مهم در سلامت قلب و عروق نیز شناخته شده است. کمبود ویتامین D تقریبا 50 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ممکن است این بیماری همه‌گیر به افزایش شیوع بیماری‌های قلبی عروقی در سراسر جهان منجر شود.

مکانیسم‌های متعددی برای توضیح این رابطه معکوس پیشنهاد شده است. ویتامین D علاوه بر اثراتی که روی بافت‌ها و اندام‌هایی که به طور غیر مستقیم در گرفتگی عروق (تصلب شرایین) شرکت می‌کنند، اعمال می‌کند؛ به طور مستقیم نیز در این فرآیند التهابی سیستمیک نقش دارد.

گیرنده‌های ویتامین D در تمام سلول‌های دخیل در گرفتگی عروق وجود دارند. ویتامین D طیف وسیعی از فرآیندهای فیزیولوژیکی و پاتولوژیک مانند رشد، مهاجرت و تمایز سلول‌های عروقی، بیان سیتوکین و مسیرهای التهابی و فیبروتیک را تنظیم می‌کند.

سخن پایانی

گرفتگی عروق یکی از مهم‌ترین عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی عروقی است. در سال‌های اخیر، برخی از مطالعات بر نقش مهم تغذیه و سبک زندگی سالم در احتمال ایجاد گرفتگی عروق تاکید کرده‌اند. دریافت کافی ویتامین D یکی از بخش‌های تغذیه سالم است که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به آن پرداختیم. رژیم غذایی بخش جدایی ناپذیر زندگی ماست و اینکه آیا مواد مغذی موجود در غذا می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌ها مفید باشد یا خیر، ارزش تحقیقات طولانی مدت آینده را دارد.

برچسب: رگ خونی
دسته بندی: قلب و عروق
تصویر زهرا قباخلو
زهرا قباخلو
من فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته تغذیه و رژیم درمانی هستم و برای مجله آنلاین مثبت سبز، در حوزه سلامتی، تغذیه و زیبایی محتوای علمی و کاربردی تولید می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

5 دیدگاه

    ملت

    سلام من چکار کنم عروقم باز باز باز بشه خیلی گرفته

    0
    0
      کارشناس تغذیه

      سلام همراه گرامی، در صورت وجود مشکل توصیه می‌کنیم برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید. به طور کلی همانطور که در کامنت قبل گفته شد، کنترل استرس، ترک سیگار، انجام تمرینات ورزشی منظم، رعایت رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و مصرف اسیدهای چرب مفید امگا3، سیر و لیکوپن برای بهبود و پیشگیری از گرفتگی عروق توصیه می‌شود.

      0
      0
    حامد

    درود بر شما موفق باشید

    0
    0
    الله

    برای رفع گرفتگی و باز شدن عروق فرعی قلب و عروق بدن چه راهکاری خانگی پیشنهاد می گردد تا گرفتگی عروق فرعی قلب بودن باز گردد….‌

    0
    0
      کارشناس تغذیه

      سلام همراه گرامی، کنترل استرس، ترک سیگار، انجام تمرینات ورزشی منظم، رعایت رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و مصرف اسیدهای چرب مفید امگا3، سیر و لیکوپن برای بهبود و پیشگیری از گرفتگی عروق توصیه می‌شود.

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *