همه ما در طول زندگی حداقل یک بار دچار سردرد شدهایم. این عارضه انواع مختلفی دارد. اما شایعترین آنها سردردهای تنشی است. این نوع سردرد که با نام سردرد عصبی نیز شناخته میشود، بر اثر انقباض عضلات سر و گردن به وجود میآید و معمولا ریشه آن اضطراب و استرس است. در این مقاله درباره علائم سردرد تنشی و عصبی و راههای درمان آن صحبت میکنیم. پس تا انتها ما را همراهی کنید.
سردرد تنشی چیست؟
یکی از شایعتوین انواع سردرد، سردرد تنشی است که علت آن به درستی مشخص نیست. اما نوعی درد ناگهانی و خفیف است که در سر ایجاد میشود. این عارضه در دو نوع اپیزودیک و مزمن شایع است. سردرد اپیزودیک معمولا در فاصلهای کمتر از 15 روز به مدت 3 ماه ایجاد میشود. اما اگر در مدت 3 ماه هر ماه حداقل 15 روز فرد را درگیر کند، این عارضه مزمن میشود. بنابراین سردرد اپیزودیک در صورت عدم درمان به دردسر مزمن تبدیل خواهد شد.
علائم سردرد استرسی
معمولا سردردهای تنشی یا استرسی ممکن است به مدت 30 دقیقه تا 7 روز ادامه داشته باشد و در پشت سر، طرفین و تمام پیشانی انقباض و سفتی احساس میشود. معمولا سردرد عصبی ضربان ندارد و درد آن به صورت خفیف و متوسط است. برخی مواقع این عارضه با تهوع اندکی همراه است اما به طور کلی سردرد تنشی با تهوع و استفراغ همراه نیست.
برای درمان سردرد تنشی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
گاهی اوقات سردردهای مداوم بر کیفیت زندگی اثر گذاشته و انجام فعالیتهای روزانه را مختل میسازد. لذا اگر برای تسکین این عارضه بیشتر از دو بار در هفته دارو مصرف میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید. افرادی که سابقه سردرد طولانی مدت دارند و در حال حاضر این عارضه شکل متفاوتی به خود گرفته نیز باید با پزشک مشورت کنند. تومور مغزی و پارگی رگهای مغزی نیز یک مشکل جدی و یکی از دلایل سردرد عصبی است که در این مورد نیز باید به پزشک مراجعه کرد.
چه عواملی باعث ایجاد سردرد تنشی میشود؟
معمولا عوامل زیادی وجود دارند که به ایجاد سردرد تنشی دامن میزنند. استفاده از برخی خوراکیها در رژیم غذایی یا انجام برخی فعالیتها نظیر رانندگی به مدت طولانی یا نگاه کردن به صفحه مانیتور در طولانی مدت میتواند منجر به بروز این عارضه شود. البته عوامل دیگری نیز وجود دارد که به شرح زیر است:
- استعمال دخانیات
- الکل
- کافئین
- خستگی
- سرماخوردگی یا آنفلوانزا
- عفونت سینوسی
- خستگی و خشکی چشم
- انواع فشارهای عاطفی و روانی
- اضطراب و استرس
سردرد تنشی چه عوارضی دارد؟
همانطور که اشاره شد سردردهای تنشی یکی از رایجترین انواع سردرد است. این نوع سردرد اگر به صورت مزمن باشد توان فرد را برای انجام فعالیتهای روزانه سلب میکند و عملکرد او را تحت تاثیر قرار میدهد. در برخی افراد شدت عارضه به حدی است که فرد جهت درمان در خانه بستری میشود. بنابراین کاهش کیفیت زندگی یکی از مهمترین عوارض این نوع سردرد است.
چه تفاوتهایی بین سردرد تنشی و سردرد میگرنی وجود دارد؟
معمولا بسیاری از افراد فکر میکنند سردرد تنشی همان میگرن است. در صورتی که اینطور نیست و تشخیص سردرد تنشی در مقایسه با نوع میگرنی کار آسانی نیست. نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که افرادی که دچار سردردهای تنشی مداوم هستند، زمینه ابتلا به سردرد میگرنی را نیز دارند.
سردردهای تنشی با تهوع، استفراغ و تاری دید همراه نیست اما سردرد میگرنی این علائم را دارد. انجام فعالیتهای بدنی با سردرد میگرنی تشدید میشود. اما در سردرد تنشی انجام فعالیت بدنی باعث تشدید آن نمیشود. حساسیت به نور و صدا نیز یکی دیگر از تفاوتهای بین این دو نوع سردرد است. معمولا در سردردهای تنشی حساسیت چندانی به نور و صدا وجود ندارد. جز در مواردی اندک برخی افراد نسبت به صدا واکنش نشان میدهند. اما در سردردهای میگرنی حساسیت به صدا و نور به صورت افراطی دیده میشود. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که سردرد میگرنی یا میگرن تنشی ترکیبی از این دو نوع سردرد است که در برخی افراد دیده میشود.
راههای موثر در درمان سردرد تنشی
به طور کلی بهتر است قبل از استفاده از هر نوع دارویی سردرد عصبی خود را با نوشیدن آب، استراحت و خواب کافی درمان کنید. اما گاهی ممکن است این کارها موثر نباشد. در این صورت میتوانید از آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کنید تا سردرد شما تسکین پیدا کند. اما نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که زیاده روی در مصرف داروهای بدون نسخه خطرناک است. زیرا نوعی دیگر از سردرد ایجاد میشود که ناشی از مصرف زیاد دارو است. معمولا در این نوع سردرد فرد به مصرف دارو عادت کرده و بعد از اتمام تاثیر آن مجدد سردرد میشود. لازم به ذکر است که در سردردهای تنشی مداوم استفاده از داروهای بدون نسخه کافی نیست و این عارضه باید توسط متخصص مغز و اعصاب درمان شود.
داروهای مناسب برای درمان سردرد تنشی
برای درمان سردرد تنشی یک سری داروهای بدون نسخه قابل استفاده است. در کنار آن داروهایی دیگری نیز وجود دارد که توسط پزشک تجویز میشود. معمولا این داروها یا نقش تسکیندهندگی دارند یا به منظور پیشگیری استفاده میشوند. برخی نیز به صورت ترکیبی قابل استفاده هستند. در ادامه توضیحی کوتاه از این دو نوع دارو خواهیم داشت.
داروهای تسکین دهنده درد
همانطور که میدانید برای کاهش سردردهای تنشی از انواع تسکین دهنده بدون نسخه و تجویزی استفاده میشود. از انواع داروهای تسکین دهنده بدون نسخه میتوان به ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین اشاره کرد و از داروهایی تسکین دهندهای که توسط پزشک تجویز میشود، میتوان از ایندومتاسین، ناپروکسن و کتورولاک نام برد.
داروهای ترکیبی
گاهی اوقات استفاده از یک نوع دارو در درمان سردرد موثر نیست. برای همین از ترکیب چند دارو به منظور تسکین درد استفاده میشود. برای مثال در برخی موارد آسپرین یا استامینوفن یا هر دو با قهوه استفاده میشوند تا سردرد تسکین پیدا کند.
البته برای درمان سردردهای میگرنی تنشی نیز داروی تریپتان قابل استفاده است. به کمک این دارو میگرن و سردرد تنشی تسکین مییابد. اما داروهایی نظیر اوپیات یا نارکوتیک به دلیل عوارضی که دارد، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
داروهای پیشگیری کننده
این داروها بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که سردرد آنها با داروهای تسکیندهنده کاهش نمییابد. برای همین پزشک این داروها را به منظور کاهش شدت و تعداد سردردها تجویز میکند. داروهای ضد افسردگی سه حلقهای نمونهای از داروهای پیشگیری کننده است. آمی تریپتیلین، پروتریپتیلین، ونلافاکسین و میرتازاپین از جمله داروهایی هستند که جهت پیشگیری از سردردهای تنشی کاربرد دارند.
داروهای ضد انعقاد و شل کننده عضلات نیز در رده داروهای پیشگیری کننده قرار دارند. این داروها نوعی شل کننده عضلانی هستند و انقباضات عضلانی را برطرف میکنند. معمولا داروهای پیشگیری کننده تا با بدن سازگار شوند، مدتی طول میکشد. پس زمان بیشتری نیاز است تا بهبودی حاصل شود.
بهترین دارو برای درمان سردرد عصبی
معمولا داروهای مختلفی وجود دارد که به کاهش سردرد عصبی کمک میکند. اما نوافن و ژلوفن به علت اثر بخشی بالا بهترین دارو برای سردردهای تنشی هستند. اما همین داروها هم اگر بصورت عادت در آیند عوارض زیادی به دنبال خواهند داشت. همچنین هر دارویی بهتر است با تجویز پزشک استفاده شود.
سردرد عصبی چقدر طول میکشد؟
در پاسخ باید گفت بسته به نوع سردرد زمان آن متغیر است. در نوع اپیزودیک این عارضه بین 30 دقیقه تا چندین ساعت طول میکشد و در نوع مزمن آن درد بین چند ساعت تا چند روز ادامه دارد و فرد را تا ساعتها درگیر میکند.
تکنیک بیوفیدبک
بیوفیدبک نوعی تکنیک است که به بیمار مدیریت درد و استرس را آموزش میدهد و بیمار نیز یاد میگیرد چگونه واکنشهای بدن خود را کنترل کند. در این تکنیک بیمار به دستگاه متصل میشود و دستگاه تنشهای عضلانی، فشار خون و ضربان قلب بیمار را ارزیابی میکند. در نهایت دستگاه فیدبک مناسب را ارائه میدهد و بیمار کنترل این واکنشها را یاد میگیرد.
مواردی که به بهبود سردردهای تنشی کمک میکند.
همانطور که اشاره شد سردرد تنشی بیشتر ریشه استرس و برخی موارد دیگر دارد. لذا با انجام برخی راهکارها میتوان این سردردها را بهبود بخشید. این راهکارها عبارتند از:
- از مصرف دخانیات و الکل اجتناب کنید.
- روزانه 8 لیوان آب بنوشید.
- رژیم غذایی مناسبی را برای خود انتخاب کنید.
- در طول شبانه روز به اندازه کافی استراحت کنید.
- از شکر و فرآوردههای شیرین کمتر استفاده کنید.
- به طور مرتب فعالیت بدنی داشته باشید.
- نوشیدنیهای کافئین دار کمتر مصرف کنید.
جمع بندی
همانطور که میدانید سردرد عصبی شایعترین نوع سردرد است که علت بروز آن مشخص نیست اما افراد زیادی را درگیر میکند. معمولا از استرس به عنوان بزرگترین محرک برای ایجاد سردردهای تنشی یاد میشود. برای همین اکثر متخصصین تلاش میکنند تا بیمار بتواند این عارضه را مدیریت کند. لذا بیمار با استفاده از روشهای دارویی یا حتی غیر دارویی و رژیم غذایی مناسب میتواند این بیماری را کاهش دهد یا بهبود ببخشد. از اینکه مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز را برای افزایش اطلاعات خود انتخاب میکنید، متشکریم.
6 دیدگاه
سلام خسته نباشید من یک دفعه سردرد شدید میگیرم و در یک طرف سرم هم اتفاق میافتد و انقدر این سردرد شدید هست که چشمم رو درگیر میکنه باید چه کار کنم ؟
سلام کاربر گرامی
جهت بررسی دقیق تر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید
سپاس از همراهی شما
سر درد نداشتم اما پس از یه گریه و بی خوابی در طول شب سرد های متوالی به سراغم آمد
درمان میشه؟
راهکار برای درمان چی هست؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است به پزشک مراجعه نمایید تا با توجه به علائم شما نوع سر درد و درمان مناسب انتخاب شود.
سپاس از همراهی شما
سردردی که روی کاهش بینایی تاثیر می گذارد نشانه چه نوع سردردی است؟
سلام کاربر گرامی
فردی که این علائم را نشان میدهد لازم هست به متخصص چشم مراجعه کند به ویژه اگر سن بالایی دارد به عنوان مثال افزایش فشار چشم این علائم را ایجاد میکند. و یا در برخی انواع سردرد مثل میگرن ممکن است منطقه های نورانی در میدان بینایی فرد ایجاد کند(aura) که با قرارگرفتن در تاریکی یا محلی که سکوت بیشتری دارد از شدت آن کاسته می شود که این مساله مرتبط با متخصص مغزو اعصاب می باشد.