آیا مصرف همزمان مکمل ها و ویتامین ها امکان پذیر است؟
به لحاظ علمی اثرگذاری ویتامینها و مکملها بسته به دریافت برخی از مواد مغذی افزایش یا کاهش مییابد. یعنی برخی ویتامینها به شکل اولیه خود به راحتی در بدن جذب نمیشوند و برای جذب و اثرگذاری بیشتر باید همراه با سایر ویتامینهایی که به روند جذب آنها کمک میکنند، مصرف شوند.
برخی از تداخل ها بین مکمل ها و ویتامین ها
همانطور که گفته شد برخی از مکملها و ویتامینها ممکن است اثر سایر داروها را افزایش یا کاهش دهند. در ادامه به بررسی تداخل ویتامین ها و مکملها با یکدیگر میپردازیم.
تداخل ویتامین های ب۱۲ و سی
ویتامین C یکی از ضروریترین ویتامینهای بدن است که روی بخشهای مختلف آن میتواند تاثیر بگذارد. افرادی که با کمبود ویتامین ث مواجه هستند میتوانند با خرید قرص ویتامین C این ماده معدنی را در بدن خود تامین کنند. گاهی ممکن است برخی افراد کمبود ویتامین B۱۲ نیز داشته باشند و در این شرایط از هر دو ویتامین با یکدیگر استفاده کنند. ویتامین سی میتواند منجر به کاهش جذب ویتامین ب۱۲ شود بنابر این بهتر است فاصله مصرف بین این دو ویتامین حداقل ۲ ساعت باشد.
کلسیم و آهن
بسیاری از افراد آهن مورد نیاز بدن خود را نمیتوانند از مواد غذایی خود در طول روز بگیرند و این باعث میشود با مشکلات مختلفی مانند کم خونی ناشی از فقر آهن مواجه شوند. به همین دلیل این افراد شروع به مصرف مکملهای آهن برای تامین این ماده معدنی میکنند. در این شرایط برخی از افراد ممکن است کلسیم نیز در کنار آهن مصرف کنند. این ماده مغذی تاثیر زیادی بر روی سلامت استخوان میتواند بگذارد. کلسیم در کنار تاثیر مثبت خود منجر به کاهش جذب آهن در بدن نیز میشود و به همین دلیل این دو مکمل نباید با یکدیگر مصرف شوند.
کلسیم و منیزیم
کلسیم به غیر از کاهش جذب آهن در بدن میتواند منجر به کاهش جذب منیزیم نیز شود. این کاهش جذب در روده اتفاق میافتد. به همین دلیل بهتر است این مکملها با یکدیگر مصرف نشوند و در صورتی که باید مصرف شوند بهتر است در ساعتهای مختلف از روز مصرف کنید تا روی جذب یکدیگر تاثیر نداشته باشند.
کدام ویتامین ها بهتر است همزمان مصرف شوند؟
در ارتباط با مصرف کلسیم عکس این مسأله صادق است، بطوریکه این ماده بهتر است همراه غذا مصرف شود. خصوصا اگر همراه با لبنیات استفاده شود، تأثیر جذبی بهتری خواهد داشت.
درمورد ویتامینها به دلیل اینکه در مواد غذایی هم بطور طبیعی موجود هستند، مصرفشان همراه با غذا و خارج از غذا تفاوت جدی ایجاد نمیکند ولی اگر به همراه غذا مصرف شوند، به جذب بهتر کمک میکند.
بطور مثال در مورد ویتامین سی اگر به همراه غذاهای حاوی آهن مصرف شود به جذب بهتر آهن کمک میکند. پس بهتر است ویتامینها را به همراه غذا استفاده کنیم. در برخی از موارد مصرف ویتامین بصورتی که فرد ناشتا باشد، سبب ایجاد حالت تهوع میشود.
به غیر از این موارد مشکل در مصرف ویتامینها بوجود نمیآید، البته لازم به ذکر است که برخی از آنها سبب افزایش اشتها در افراد میشوند، بطوریکه فرد غذای بیشتری مصرف میکند و ممکن است به چاقی مبتلا شود.
این مشکل در مصرف ویتامینهای گروه B بیشتر دیده میشود. لذا افراد در زمان مصرف این ویتامین بهتر است متوجه افزایش اشتهای خود باشند.
چرا مصرف مکمل ها و ویتامین ها اهمیت دارد؟
همانطور که بارها در مقالات گوناگون گفتهایم مکمل های رژیمی و غذایی هیچگاه جایگزین مواد غذایی و تغذیه سالم نمیشوند؛ اما گاهی اوقات بدن انسان بنا به دلایل گوناگون قادر به جذب و تامین نیازهای تغذیهای خود از انواع غذاها نیست، در این شرایط به منظور پیشگیری از بروز بیماریها و ضعف سیستم ایمنی بدن استفاده از انواع مکملها یا ویتامینها توصیه میشود.
اما با وجود مزایای سلامتی که آنها دارند نمیتوان بهطور خودسرانه فقط به صرف اینکه مفید هستند، همزمان مکمل ها و ویتامین ها را مصرف نمود.
درست است که نباید همزمان مکمل ها و ویتامین ها را مصرف نمود، اما اکثر ویتامینها قابل حل در آب هستند و مقادیر بالایی از آنها دفع میشوند، اما انواع دیگر آنها در بدن باقی میمانند که این نوع ویتامینها میتوانند سمی شوند و عوارض جانبی بهمراه داشته باشند.
از طرف دیگر مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنیها میتواند باعث کاهش جذب ویتامینها در بدن شوند.
در ادامه
اشاره کوتاهی به برخی از اثرات متقابل ویتامینها در کنار یکدیگر خواهیم داشت؛ بهعنوان مثال:
ویتامین A: دریافت مقادیر کافی ویتامین C و E به حفظ سطح ویتامین A در بدن کمک میکند.
مصرف زیاد الکل باعث تجزیه ویتامین A میشود. از سوی دیگر، دریافت زیاد مس، آهن و منگنز میتواند ویتامین A را اکسیده نماید و در نتیجه باعث کاهش ذخایر آن گردد.
بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A چنانچه همراه با چربیها مصرف شود در بالاترین حد جذب میشود.
برای مثال مصرف مقادیر کمی روغن زیتون همراه با سالاد باعث افزایش جذب کاروتن موجود در هویج رنده شده موجود در سالاد میشود.
- اسید فولیک: غلظت اسید فولیک در خون به هنگام مصرف فنیتوئین (داروهای ضد صرع) و هیدرو کورتیزون که باعث افزایش تجزیه فولات در بدن میشوند کاهش مییابد. از اینرو افرادی که فنی توئین دریافت میکنند به اسید فولیک بیشتری نیاز دارند.
- مکمل ویتامین A: مصرف دوز بالای این ویتامین در زنان باردار باعث بروز نقایص مادر زادی میشود.
- مکمل ویتامین B: چای و قهوه اثرات نامطلوبی بر مکمل ویتامین B دارند، لذا باید از مصرف همزمان آنها خودداری کرد .
- قرص آهن: کم خونی بیماری که ناشی از فقر آهن است، که این کمبود در زنان شیوع بیشتری دارد اما اگر برخلاف صلاحدید پزشک مقادیر بالایی آهن دریافت کنید، مازاد آهن غیرضروری در بدن انباشته می شود و میتواند در بدن سمی شود.
همچنین زیادهروی در مصرف آهن با گذشت زمان موجب تغییر رنگ پوست، بزرگ شدن کبد، درد شکمی، ریتم نامرتب قلب و عوارض دیگر میشود.
در زنان باردار مصرف میزان فزایندهای از آهن شایع است. یک تحقیق در هند نشان می دهد مصرف بالای آهن در زنان سالم می تواند به مشکلاتی همچون تولد نوزاد با وزن پایین، تولد نوزاد نارس و رشد ناقص جنین منجر شود.
مصرف چه میزان کلسیم و فسفر مناسب است؟
فسفر به جذب کلسیم توسط استخوان کمک میکند. در عین حال باید توجه نمود که دریافت بیش از اندازه آن نیز باعث تاخیر نشست کلسیم در استخوان و از دست دادن املاح استخوانی میشود.
نسبت 1به 4 فسفر به کلسیم به راحتی در یک رژیم متعادل و سالم غذایی که حاوی انواع محصولات لبنی، مغزدانهها، سبزیجات، میوهها، غذاهای نشاستهای و پروتئینی باشد تامین میشود.
رژیمهای غذایی که حاوی مقادیر زیاد غذاهای فرآوری شده نظیر کنسرو گوشت، پنیر فرآوری شده، سسها، سوپهای آماده و به ویژه نوشیدنیهای کولا دار باشند باعث دریافت بیش از حد فسفر میشوند.
چه زمانی نباید مکملها را مصرف نمود؟
برخی مکملهای غذایی ممکن است با داروهای تجویز شده برای بیماران تداخل داشته باشند. ضمنا، اثر بخشی برخی مکملها همراه با موادی چون قهوه کاهش مییابد. از این رو باید قبل از دریافت هر نوع مکمل نسبت به مناسب بودن مصرف آن با شرایط فردی با پزشک مشورت نمود.
کلسیم: با آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین تداخل دارد. لذا مکمل کلسیم نباید همزمان با این داروها مصرف شود.
مصرف همزمان لبنیات یا غذاهای حاوی کلسیم به علت ایجاد ترکیب پیچیده نامحلول با تتراسایکلین باعث کاهش جذب این دارو میشوند.
از این رو توصیه میشود مکمل کلسیم و منابع کلسیم به فاصله 1 تا 3 ساعت بعد از خوردن تتراسایکلین مصرف شود.
روغن ماهی: ممکن است اثر داروی وارفارین را مختل کند. وارفارین داروی ضد انعقادی است که برای مبتلایان به مشکلات انعقادی تجویز میشود.
همچنین مصرف مقادیر زیاد غذاهای غنی از ویتامین K میتواند اثرات ضد انعقادی وارفارین را مهار کند.
چرا برخی از مولتی ویتامین ها باید با غذا مصرف شوند؟
ویتامینهای محلول در چربی برای جذب به چربی نیاز دارند، بنابراین آنها باید همیشه با غذاهایی که چربی دارند مصرف شود. این ویتامین ها شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، و ویتامین K هستند.
در مورد مجموعهای از ویتامینهای گروه B مثل B 1 تا B 12 گفته میشود چون ما در حالت عادی این ویتامینها را که از جمله ویتامینهای محلول در آب هستند با غذا دریافت میکنیم پس بهتر است این ویتامینها هم همزمان با خوردن غذا به خصوص میوهها و سبزیجات مصرف شوند.
577 دیدگاه
سلام وقتتون بخیر من یک دختر سه ساله و پسر ۹ساله دارم که هردو از نظر وزن کمبود دارند و قد دخترم رشد نداشته .به توصیه دکتر داروخانه شربت مولتی ویتامین ویوا کیدز وشربت ال آرژنین پلاس فیشر کیندر خریدم آیا مصرف همزمانشون اشکالی نداره چون وقتی نگاه کردم ترکیبات هر دو شبیه هم هست.ممنون میشم پاسخ بدید
با سلام کاربر گرامی،
توصیه می شود حتما از پزشک متخصص اطفال در این زمینه راهنمایی بگیرید.
ببخشید مصرف همزمان منیزیم و اهن مشکلی ایجاد میکند؟
سلام کاربر گرامی
خیر مشکلی نیست اما رعایت دو ساعت فاصله بهتر است.
سپاس از همراهی شما
سلام
قرص های زینک پلاس و ویتامین E و فیفول و امگا ۳ در هر روز چ زمانی مصرف بشن تا باهم تداخل نداشته باشن؟
سلام دوست عزیز
شما میتوانید قرص زینک پلاس و فیفول را در وعده غذایی صبحانه و ویتامین E و امگا ۳ را در وعده غذایی ناهار مصرف کنید.
سلام ایا مصرف قرص فارماژلیتان(مکمل تغذیهای) بعداز ناهار ومصرف زینک پلاس بعداز شام مشکلی داره چون ویتامین هاشون یه مدلن میشه راهنمایی کنید
با سلام کاربر گرامی،
مصرف این مکمل ها با فاصله زمانی، مشکلی ندارد.
سلام وقتتون بخیر. من قرص کلاژن و هیرویت و سلنیوم وهیالورین پلاس رو باهم استفاده میکنم. مشکلی نداره؟
سلام دوست عزیز
مشکلی ندارد.
سلام مصرف قرص هیرتامین به همراه مولتی ویتامین اوپتی وومن مشکلی بوجود میاره؟
و آیا در زمان پریودی هم میشه مصرف کرد این دو قرص را؟
سلام کاربر گرامی
مصرف این مکمل ها در زمان پریود مشکلی ندارد اما بهتر است همزمان مصرف نکنید. می توانید به صورت یک روز در میان از هر کدام استفاده کنید.
سپاس از همراهی شما
سلام
مصرف همزمان قرص اکتی وومن و ویتامین d3 مشکلی داره؟
سلام کاربر گرامی
اگر کمبود ویتامین د3 دارید جداگانه می توانید استفاده نمایید اما اگر مشکل کمبود ویتامین د3 ندارید اکتی وومن نیاز روزانه ی شما را تامین می کند.
سپاس از همراهی شما
سلام میشه قرص ویتامین c و ب ۶ و کلسیم را باهم خورد ؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است کلسیم را شب بعد از شام و ب6 را عصرها و ویتامین سی را صبح مصرف نمایید.
سپاس از همراهی شما
با سلام.من کولیت روده زخمی دارم مزالازین مصرف میکنم،برای اقدام به بارداری میتونم ویتامین دی و فولیک اسید بخورم تداخلی با مزالازین نداره؟
همراه محترم
سلام
موردی از لحاظ مصرف با فاصله 1 الی 2 ساعته وجود ندارد.
متشکرم
سلام
مصرف همزمان زینک پلاس و ب کمپلکس و هیر ویت و امگا 3 هر روز با هم تداخل و مشک دارد یا نه
سلام کاربر گرامی
نیازی به مصرف همزمان نیست.
امگا 3 را روزانه بعد از نهار در کنار هیرویت یا زینک پلاس مصرف نمایید.
ب کمپلکس هم می توانید یک روز در میان استفاده نمایید.
سپاس از همراهی شما
سه هفته یه سوال پرسیدم جواب ندادید ????
همراه گرامی داروخانه آنلاین مثبت سبز
با کمال احترام.
سلام وقت بخیر قرص زینک پلاس یورویتال و رویال کلاژن مصرفشون باهم مشکلی نداره
سلام کاربر گرامی
مصرف رویال کلاژن و زینک پلاس باهم مشکلی ندارد.
سپاس از همراهی شما
سلام وقت بخیر من می تونم بعد از باشگاه پود منیزیم و ویتامین سی رو با هم بخورم یا باید فاصله بدم بینشون، اگه آره چه مقدار فاصله؟
سلام کاربر گرامی
می توانید همزمان از هرد مکمل بلافاصله بعد تمرین استفاده کنید.
سلام
امکانش هست قرص و آمپول نوروبیون برای دریافت ویتامین ب و کاهش ریزش مو همزمان استفاده کرد؟
سلام کاربر گرامی
برای کاهش ریزش مو بهتر است از آمپول های بیوتین بپانتین (در صورتیکه مشکل تیروئید نداشته باشید) و مکمل های تقویت مو استفاده نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام دوست عزیز دو تا سوال داشتم
اول اینکه میشه قرص مولتی دیلی رو با قرص D3 مصرف کرد یا خیر ؟
بعد اینکه قرص مولتی دیلی را من بدون تجویز دکتر میخورم چون تا اونجایی ک میدونم همش ویتامین ضرری دارد؟
سلام کاربر گرامی
بله می توان مصرف کرد اما بهتر است مولتی ویتامین را 1 ساعت بعد از صبحانه و ویتامین دی را بعد از نهار مصرف کنید.
اگر بیماری خاصی ندارید مصرف آن بلامانع است.
سپاس از همراهی شما
سلام و ارادت .ببخشید میشه همزمان با قرص زینک پلاس قرص منویت هم استفاده کرد برای تقویت و رشد مو
سلام دوست عزیز
در ترکیبات قرص من ویت زینک وجود دارد و نیازی به مصرف همزمان نیست مگر به توصیه پزشک.
سلام
ممکن همزمان هم قرص مولتی ویتامین مینرال و قرص آهن و همچنان قرص های ضد قارچ فلوکونازول استفاده کنم مشکلی پیش میاد؟؟
سلام کاربر گرامی
مشکلی نیست فقط بهتر است با فاصله مصرف شوند.
سپاس از همراهی شما
سلام میشه توی یه رو هم مینرال خورد وهم غضروف ساز
سلام کاربر گرامی
بله مشکلی ندارد.
سپاس از همراهی شما
درود بر شما.من ریزش موی شدید پیدا کردم البته بر اثر خوردن کورتون.آیا میتونم از شربت فرگلوبین B12 و ویتامین C همزمان با هم استفاده کنم یا باید با فاصله این دو مکمل رو مصرف کنم؟
سلام دوست عزیز
بله، میتوانید این دو مکمل را همزمان مصرف کنید. در واقع، مصرف همزمان این دو مکمل باعث افزایش جذب فریبوگلوبین و ویتامین C توسط بدن میشود.
سلام من مولتی ویتامین دیلی فرش ، کپسول ب کمپلکس ، ویتامین d3 1000 و زینک را روزانه مصرف میکنم
آیا مشکل ایجاد نمیکند؟
با سلام کاربرگرامی،
در صورت مصرف روزانه مولتی ویتامین و اگر مبتلا به کمبود ویتامین دی نیستید، نیازی به مصرف سایر مکمل ها ندارید.
سلام وقتتون بخیر آیا درکنار قرص زینک پلاس میشه قرص فرفولیک هم خورد ؟؟؟؟
سلام دوست عزیز
مانعی ندارد می توانید استفاده کنید .
سلام وقتتون بخیر من میتونم قرص ال آرژنین و مولتی ویتامین سانتول رو همزمان مصرف کنم ؟
سلام وقت بخیر
اگه کپسول مولتی ویتامین و قرص زینک و قرص جویدنی ویتامین سی را باهم همزمان بخوریم اشکالی داره؟
سلام دوست عزیز
بستگی دارد مولتی ویتامینی که انتخاب کردید زینک در ترکیبات آن وجود دارد یا خیر .