“وای چقدر رنگت پریده! چرا اینجوری شدی؟” شاید شما نیز از جمله افرادی باشید که بارها و بارها این سخن را از اطرافیان خود شنیدهاید. البته گاهی نیز صورت انسان به دلیل ترس و اضطراب رنگپریده به نظر میرسد اما اگر رنگپریدگی صورت همیشگی بوده یا کسی اخیرا به آن مبتلا شده باشد، قطعا باید برای آن کاری کند چون ممکن است این علامت، نشان از یک بیماری یا عارضه مرموز داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان رنگ پریدگی صورت با ما همراه باشید.
علت رنگ پریدگی صورت
رنگپریدگی ممکن است موضعی باشد یا سراسر پوست بدن را درگیر کند. احتمال دارد این عارضه به دلیل کاهش جریان خون و اکسیژن یا کاهش تعداد گلبولهای قرمز در خون باشد. کمخونی شرایطی است که در آن بدن انسان به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نمیکند و یکی از مهمترین و معمولترین دلایل رنگ پریدگی به همین مسئله میتواند مرتبط شود. کمخونی میتواند به طور ناگهانی ظاهر شود و یا اینکه کمکم شروع شده و به تدریج شدت یابد.
کمخونی حاد معمولا در نتیجه از دست دادن سریع خون بر اثر ضربه، جراحی یا خونریزی داخلی از معده یا روده ایجاد میشود. اما کمخونی مزمن که بسیار شایع نیز هست، به دلیل کمبود آهن، ویتامین B12 یا فولات در رژیم غذایی میتواند حاصل شود. البته برخی از انواع کمخونی نیز ژنتیکی هستند و گاه به صورت مادرزادی از بدو تولد وجود دارند. بیماریهایی همچون نارساییهای مزمن کلیه، برخی از سرطانها یا کمکاری تیروئید نیز میتوانند زمینهساز بروز کمخونی در بدن باشند. رنگ پریدگی از مهمترین علائم کمخونی به شمار میآید و معمولا جهت درمان آن باید از انواع قرص آهن استفاده کرد. دیگر دلایل رنگپریدگی صورت میتواند شامل عدم قرار گیری در حد مناسب در معرض نور خورشید، قرار گرفتن در معرض سرما و یخزدگی، فشار خون پایین بر اثر شوک عصبی و انسداد سرخرگ باشد. برخی از افراد نیز به طور طبیعی پوستشان رنگ پریده است.
عوامل تعیین کننده رنگ پوست
پیش از آنکه به درمان رنگ پریدگی صورت بپردازیم بهتر است به شما بگوییم که چه عواملی در تعیین رنگ پوست هر فرد نقش دارد. در واقع رنگ پوست بستگی به عوامل مختلفی دارد:
- مقدار جریان خون در پوست
- میزان ضخامت پوست
- مقدار ملانین در پوست
رنگپریدگی پوست بیش از هر جا در مناطق زیر مشاهده میشود:
- غشای داخلی پلک پایین
- کف دستها
- ناخنها
- زبان
- غشای محیطی داخل دهان
رنگ پریدگی داخل پلک بدون در نظر گرفتن نژاد هر فرد میتواند نشانهای مهم از کم خونی باشد.
درمان رنگ پریدگی صورت
کاملا بدیهی است که بهبود رنگپریدگی صورت در گرو تشخیص دقیق علت بروز آن است. از آنجایی که کمخونی یکی از اصلیترین علل رنگپریده به نظر رسیدن پوست محسوب میشود، ما نیز در اینجا به نکاتی جهت درمان این مشکل اشاره میکنیم:
پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع
جهت درمان کمخونی فقط به غذاهایی که حاوی ماده معدنی آهن هستند، نیاز ندارید. رژیم غذایی شما باید دربرگیرنده تمامی گروههای غذایی و کلیه ویتامینها و مواد معدنی باشد. آهن، اسید فولیک و ویتامین B12 بیش از دیگر مواد مغذی در رفع کمخونی دخیل هستند اما مثلا ویتامین C نیز نقش مهمی را در کنترل کمخونی ایفا میکند زیرا به واسطه وجود آن جذب آهن در بدن در حد قابل توجهی بهبود مییابد. بنابراین لازم است تا یک رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی را برای خود انتخاب کنید.
مصرف قرص آهن ، ویتامین B12 و اسید فولیک
چنانچه اشاره کردیم این 3 ماد مغذی نامبرده شده بیش از سایرین میتوانند در بهبود کمخونی و در نتیجه درمان رنگ پریدگی صورت موثر باشند. در مواردی که پزشک تشخیص کمخونی را به طور حتم اعلام کند، حتما در کنار رژیم غذایی مناسب باید از مکملهای حاوی آهن، قرص ویتامین B12 و همچنین قرص فولیک اسید کمک گرفت. در صورتی که از این نوع مکملها استفاده میکنید، حتما به مقدار مصرف و دوره مصرف محصول مورد نظر دقت کنید و تا زمان بهبودی کامل مصرف آن را ادامه دهید. همچنین دوز مصرفی را نیز خودسرانه کم و زیاد نکنید تا با عوارض جانبی مواجه نشوید.
مصرف دارو برای بهبود بیماری های زمینه ساز کم خونی
بعضی از بیماریها میتوانند زمینه بروز کمخونی، آنمی یا فقر آهن را در بدن افزایش دهند. کمکاری تیروئید از جمله این بیماریها است که در آن اکسیژنرسانی کاهش یافته و در نتیجه کمخونی حاصل میشود. بنابراین با تشخیص به موقع این نوع بیماریها میتوان به کنترل آنها پرداخته و در نتیجه به طور خود به خود در رفع کمخونی نیز قدمی موثر برداشت. همچنین گاهی بعضی از داروها نیز موجب کمخونی میشوند؛ مثل داروهایی که برای برخی از انواع سرطان مورد استفاده قرار میگیرند. در این حالت نیز چارهای جز مصرف دارو و در کنار آن استفاده از قرص کم خونی نیست.
درمان رنگ پریدگی صورت در طب سنتی
اگر بپرسید رنگ زرد صورت نشانه چیست ، در طب سنتی نیز بیش از هر چیز آن را به کمخونی نسبت میدهند. افراد کمخون اغلب زود احساس خستگی میکنند، تپش قلب میگیرند، بیشتر اوقات سردرد دارند و ناخنهای آنها حالت قاشقی پیدا میکند. در طب سنتی اغلب توصیه میکنند که از گوشت قرمز گوسفند و گوشت شتر برای بهبود کمخونی استفاده شود. همچنین از چهار مغز، عسل، انجیر، خرما، مویز و شیره انگور نیز به این منظور میتوان بهره گرفت. پزشکان طب سنتی همچنین توصیه میکنند که بادکش کردن نیز در رفع کمخونی میتواند موثر باشد.
افرادی که دچار کمخونی هستند باید از مصرف فستفودها و غذاهای کنسرو شده و بیکیفیت بپرهیزند تا مراحل درمان آنها سریعتر صورت پذیرد.
سخن پایانی
مهمترین عامل بیماری تغییر رنگ پوست را کمخونی میتوان دانست. در این عارضه تعداد گلبولهای قرمز خون کاهش یافته و در نتیجه اکسیژنرسانی به بافتهای مختلف بدن کمتر صورت میگیرد. هنگامیکه اکسیژن کمتری به پوست میرسد، بعید نیست که پوست افراد رنگپریده به نظر برسد. درمان رنگ پریدگی صورت از طریق تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکملهای رفع کمخونی مقدور است. اگر علائم کمخونی را در خود احساس میکنید با مراجعه به پزشک از ابتلا یا عدم ابتلای خود به این عارضه مطمئن شوید تا به موقع بتوانید مراحل درمان را انجام دهید.
4 دیدگاه
سلام من فقط صورتم زرد شده
سلام من جاهایی از بدنم که در معرض نور افتاب هست چون فوتبال میرم ( بیهال و کمی زرد شده) فقظ هم صورت و دستم هست اگه طرف داخلی دستم رو ببینید سفید هست و اون طرف تیره هست
افرادی که تالاسمی مینور دارند، طبیعی هست که رنگ پریده بنظر برسند؟
سلام کاربر عزیز
در این مورد با متخصص خون مشورت نمایید.