غذاهای مضر برای پارکینسون
تعدادی غذا وجود دارد که ممکن است علائم بیماری پارکینسون را بدتر کند یا پیشرفت این بیماری را تسریع کند. همچنین این غذاها میتوانند موجب کاهش تاثیر داروهای مختص این بیماری شوند. این غذاها شامل موارد زیر است.
غذاهای فرآوری شده
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که غذاهای فرآوری شده برای سلامتی بدن بسیار مضر هستند و میتوانند به سلامتی شما آسیبهای مختلفی بزنند. این آسیب در بیماران پارکینسون نیز وجود دارد. برخی از مواد غذایی فرآوری شده شامل موارد زیر میشود:
- غذاهای کنسرو شده
- نوشابههای گازدار
- غلات صبحانه
- بیکن
- چیپس
- آب نبات
- غذاهای آماده
- کیکهای آماده
غذاهای لبنی
برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف زیاد محصولات لبنی (مانند شیر، پنیر و ماست) میتواند با کاهش سطح دوپامین و اثربخشی داروهای پارکینسون تداخل داشته باشد. دلیل این مسئله به طور قطع مشخص نیست، اما احتمالا برخی ترکیبات موجود در لبنیات میتوانند در جذب دوپامین اختلال ایجاد کنند. بنابر این در صورتی که دچار این بیماری هستید برای جلوگیری از پیشرفت و بدتر شدن آن از مصرف لبنیات خودداری کنید.
غذاهای حاوی چربی اشباع و کلسترول
غذاهای سرخشده و پرچرب، مانند سیبزمینی سرخکرده و فستفودها، میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند و التهاب بدن را افزایش دهند. این غذاها همچنین به دلیل دارا بودن چربیهای اشباع و ترانس، عملکرد مغزی را مختل کرده و علائم پارکینسون را بدتر کنند. استفاده از روشهای پخت سالمتر مانند بخارپز کردن یا پختن در فر و مصرف روغنهای سالم مانند روغن زیتون میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
غذاهایی که جویدن آنها سخت است
بسیاری از افرادی که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند در جویدن و بلعیدن غذا مشکل دارند. این مشکل با مراجعه به پزشک و متخصص امکان درمان دارد اما تا زمانی که در بلع خود مشکل دارید بهتر است از مصرف مواد غذایی که جویدن آنها سخت است، اجتناب کنید. در صورتی که بیمار قصد مصرف گوشت را دارد بهتر است گوشت طوری پخته شود که مشکلی در جویدن ایجاد نکند و نرم باشد. همچنین شما میتوانید گوشت در خورشها را به تیکههای کوچکتر خورد کنید. نوشیدن یک نوشیدنی همراه با غذا نیز میتواند جویدن و بلع را آسانتر کند.
غذاهای مفید برای پارکینسون
در مقابل غذاهای بررسی شده، مصرف برخی مواد غذایی میتواند علائم بیماری را کاهش دهد و به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند. در ادامه به معرفی غذاهایی که برای بیماران پارکینسونی مفید هستند میپردازیم.
روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳
برخلاف چربیهای ناسالم و غیر اشباع، روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ که جزو چربیهای سالم هستند میتوانند تاثیر مثبتی بر روی بیماران پارکینسون داشته باشند. چربیهای امگا ۳ ممکن است به کاهش التهاب اعصاب، بهبود انتقال عصبی و کاهش سرعت تخریب عصبی کمک کنند. ماهی و غذاهای دریایی که حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند عبارتند از:
- ماهی خالخالی اطلس
- ماهی قزل آلا
- شاه ماهی
- صدفها
- ساردین
اسیدهای چرب امگا ۳ علاوه بر فواید مستقیم احتمالی برای افراد مبتلا به پارکینسون، ممکن است به کاهش خطر ابتلا به زوال عقل و سردرگمی به طور کلی کمک کند. زوال عقل و سردرگمی از علائم ثانویه پارکینسون هستند. همچنین به غیر از مصرف این مواد غذایی میتوانید با خرید قرص امگا ۳ و استفاده از آن این ماده مغذی را در بدن خود تامین کنید.
باقلا
باقلا که نام دیگر آن لوبیا فاوا است برای بیماران پارکینسون میتواند بسیار مفید باشد. یکی از موثرترین داروها برای بیماری پارکینسون، قرص لوودوپا است. باقلا یا لوبیا فاوا حاوی لوودوپا است، بنابراین برخی افراد معتقدند که میتواند به درمان و کاهش علائم پارکینسون کمک کند.
آنتی اکسیدانها
مواد غذایی که حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی است میتواند به از بین بردن رادیکالهای آزاد که باعث از بین رفتن سلولها میشود، کمک کند و علائم بیماری پارکینسون را کنترل کند. برخی از مواد غذایی که حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان است، عبارتند از:
- آجیل
- انواع توتها
- گوجه فرنگی، فلفل و بادمجان
- سبزیجات دارای برگ سبز مانند اسفناج و کلم پیچ
- پودر کاکائو
- چای سبز
بیشتر بخوانید: عوامل موثر بر طول عمر بیماران پارکینسون
ویتامینهای مورد نیاز برای بیماران پارکینسون
بیماران پارکینسون به دلیل بیماری خود نیاز بیشتری به جذب برخی ویتامینها در طول روز دارند. شما با مصرف مواد غذایی که در ترکیبات خود حاوی این ویتامینها هستند میتوانید به بهبود بیماری خود کمک کنید. در صورتی که از طریق مواد غذایی نمیتوانید مقدار کافی این ویتامینها را جذب کنید، میتوانید با خرید قرص ویتامینها این مواد مغذی را در بدن خود جذب کنید.
غذاهای حاوی آهن
برخی از غذاهایی که حاوی آهن هستند و برای بیماری پارکینسون مفید هستند عبارتند از:
- گوشت قرمز
- لوبیا
- آجیل
غذاهای حاوی ویتامین B۱
غذاهای زیر منابع خوبی برای ویتامین B۱ هستند:
- نخود فرنگی
- موز
- پرتقال
- آجیل
- نان سبوس دار
غذاهای حاوی ویتامین C
ویتامین سی یک از مهمترین و ضروریترین ویتامینهای بدن است که به غیر از فواید خود برای بیماری پارکینسون میتواند سلامتی بخشهای مختلف بدن را حفظ کند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز شود.
- مرکبات
- توت فرنگی
- کلم بروکلی
- سیب زمینی
- فلفلها
غذاهای حاوی زینک
زینک یکی دیگر از مواد غذایی مفید برای بیماران پارکینسون است که از طریق مواد غذایی مختلف میتوانید این ماده مغذی را در بدن خود تامین کنید. برخی از غذاهای غنی از زینک عبارتند از:
- گوشت
- صدف
- نان
غذاهای حاوی ویتامین D
ویتامین D در غذاهای مختلفی وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- ماهی
- گوشت قرمز
- زرده تخم مرغ
نکات سبک زندگی سالم برای افراد مبتلا به پارکینسون
به غیر از موارد گفته شده برخی نکات وجود دارند که رعایت آنها میتواند در درمان پارکینسون و بهبود علائم این بمیاری نقش داشته باشد. برخی از این نکات عبارتند از:
- نوشیدن آب فراوان:
هیدراته ماندن و نوشیدن آب در طول روز برای افراد مبتلا به پارکینسون که اغلب احساس تشنگی را تجربه نمیکنند، بسیار مهم است. سعی کنید هر روز ۶ تا ۸ لیوان پر (۱.۲ تا ۱.۶ لیتر) آب بنوشید.
- بیرون رفتن:
ویتامین د یکی از ویتامینهای مهم برای بیماران پارکینسون است. به غیر از قرصهای ویتامین دی و مواد غذایی حاوی این ویتامین شما با بیرون رفتن میتوانید این ویتامین را از طریق نور خورشید جذب کنید.
- ورزش و فیزیوتراپی:
انواع مختلف ورزش و فیزیوتراپی وجود دارد که ممکن است تواناییهای بیماران پارکینسونی را بهبود بخشد و پیشرفت این بیماری را کاهش دهد.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی غذاهای مضر برای پارکینسون و مواد غذایی که میتواند در بهبود این بیماری نقش داشته باشد پرداختیم. انتخاب رژیم غذایی مناسب میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران پارکینسون کمک کند. با کاهش مصرف غذاهای پرچرب، شور، شیرین و فرآوریشده و تمرکز بر مصرف غذاهای طبیعی و سالم، این بیماران میتوانند علائم خود را تا حدی کنترل کنند و تاثیر داروهای خود را افزایش دهند.