تحقیقات نشان داده است که زنان در سنین باروری 2 برابر بیش از مردان به آهن نیاز دارند. هر ماه در دوران قاعدگی خانمها مقداری از آهن خون خود را از دست میدهند. اما آیا این موضوع به این معناست که در دوران قاعدگی باید حتما از قرص آهن استفاده کرد تا از بروز کمخونی پیشگیری شود؟ مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی موضوع بحث در مقاله امروز ماست؛ با ما همراه باشید.
مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی
دورههای قاعدگی مهمترین دلیل از دست رفتن آهن در بدن خانمها و بروز کمخونی به شمار میآیند. دوران قاعدگی به طور متوسط 3 تا 7 روز طول میکشد و در این مدت حدود 220 تا 250 میلی گرم آهن به ازای هر پیمانه خون از بدن دفع میشود. این مقدار در طول زندگی و تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون مصرف داروها میتواند متغیر باشد. زنان به طور طبیعی آهن کمتری نسبت به مردان در بدن خود ذخیره میکنند و همچنین مقدار آهن اضافی موجود در بدن خود را در دوران پریود از دست میدهند.
آهن از جمله مواد معدنی است که بدن برای تولید گلبولهای قرمز به آن نیاز دارد و عدم دریافت آهن به مقدار کافی موجب میشود تا تعداد طبیعی گلبولهای قرمز مورد نیاز برای حفظ سلامتی کاهش یابد و در نتیجه کم خونی ایجاد شود.
به دلیل از دست دادن خون در دوران پریود، بدن خانمها به طور طبیعی در پاسخ به کمبود آهن جذب این ماده معدنی را افزایش میدهد؛ به طوری که اگر در حالت معمولی جذب آهن 1 میلی گرم در روز است، به 1.5 تا 3 میلی گرم افزایش پیدا میکند. بعید به نظر میرسد که بتوان این مقدار را تنها از رژیم غذایی تامین نمود. بنابراین در دوران قاعدگی به خصوص زنانی که کمتر گوشت مصرف میکنند یا رژیم گیاهخواری دارند، ممکن است دچار مشکل شوند. همچنین برخی از بانوان خونریزیهای سنگینی را در دوره پریود خود تجربه میکنند و در اینجاست که مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی ضرورت مییابد.
چگونه از قرص آهن در دوران پریود استفاده کنیم ؟
اگر با علائم کم خونی از قبیل رنگ پریدگی، خستگی مفرط و سردرد و سرگیجه مواجه هستید، ممکن است مصرف قرص آهن برای شما ضروری باشد. پیش از شروع مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی به این نکته توجه داشته باشید که ابتدا باید در این مورد با پزشک مشورت نمایید. ممکن است بدن شما به جذب آهن از طریق مکملهای غذایی نیازی نداشته باشد و در صورت مصرف آنها با تجمع آهن در بدن مواجه شوید. افزایش بیش از حد آهن در بدن با علائم زیر همراه است:
- خستگی مزمن
- درد مفصل
- درد شکم
- اختلالات کبد
- ریتم نامنظم قلب
- حمله یا نارسایی قلبی
- تغییر رنگ پوست
- اختلال در زمان عادت ماهیانه
- ریزش مو
- از دست دادن میل جنسی
بدن انسان برای خونسازی به اسید فولیک (ویتامین B9) نیز نیاز دارد. این ویتامین از جمله ویتامینهای محلول در آب است و افزایش آن در بدن معمولا مشکل خاصی را به دنبال ندارد زیرا مقدار اضافی آن از طریق ادرار دفع میشود اما در مورد مصرف اسید فولیک در زمان پریود نیز با پزشک خود مشورت کنید.
بهترین زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی
مکملهای آهن در صورتی که با معده خالی مصرف شوند، جذب بهتری در بدن خواهند داشت بنابراین توصیه میشود که نیم ساعت قبل از صرف صبحانه از آنها استفاده شود. برخی از افراد پس از خوردن قرص آهن دچار مشکلات گوارشی میشوند در این صورت میتوان آن را قبل از خواب شبانه استفاده کرد.
جذب آهن در بدن برخی از افراد به دلایل متعددی دچار مشکل است به این معنا که هر چقدر هم که مواد غذایی حاوی آهن را مصرف میکنند، باز هم دچار کمخونی هستند. به این افراد توصیه میشود که چه در دوران پریود و چه در مواقع دیگر حتما قرص آهن خود را همراه با ویتامین C مصرف نمایند. به این منظور میتوان قرص را با یک لیوان آب پرتقال میل کرد و یا اینکه از قرص جوشان ویتامین ث استفاده نمود.
آیا در دوران پریود باید مصرف قرص آهن را قطع کنیم ؟
برای بسیاری از خانمها این سوال پیش میآید که آیا اگر از قرص آهن یا اسید فولیک استفاده میکنند، باید مصرف آن را در دوران پریود قطع کنند؟ منشا این پرسش به یک باور غلط برمیگردد. برخی از بانوان چنین تصور میکنند که اگر به هنگام پریود قرص آهن بخورند، خونریزی آنها بیشتر خواهد شد در حالیکه این تفکر کاملا اشتباه است. به محض خوردن قرص آهن، مشکل کمخونی شما برطرف نخواهد شد و افزایش خونریزی برای شما اتفاق نخواهد افتاد. پروسه جذب آهن در بدن و تاثیر گذاشتن آن چند روز طول میکشد و این طور نیست که تا مصرف قرص آهن را آغاز کنید، خونریزی شما در قاعدگی بیشتر شود.
پیشگیری از کمبود آهن در دوران قاعدگی
مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی باید به تجویز پزشک باشد و نباید خودسرانه برای استفاده از آن اقدام کرد زیرا ممکن است بدن شما هیچ نیازی به دریافت آهن اضافی از طریق مکملها نداشته باشد. اما در هر صورت از آنجایی که مشکل کمخونی در زنان بسیار شایع است، عاقلانه به نظر میرسد که با مصرف مواد غذایی حاوی آهن از بروز کمخونی پیشگیری به عمل آورد.
منابع غذایی حاوی آهن به شرح زیر هستند:
- گوشت قرمز
- حبوبات به خصوص عدس
- جگر
- اسفناج
- تخم کدو حلوایی
- کینوآ
- بوقلمون
- کلم بروکلی
- توفو
- شکلات تلخ
- ماهیهایی همچون ساردین و تن
سخن پایانی در مورد مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی
مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی بهتر است با مشورت پزشک انجام گیرد. بسیاری از خانمها در دوران پریود به مصرف آهن از طریق مکملها نیاز دارند اما این یک قاعده کلی نیست و نمیتوان گفت که همه خانمها باید از قرص آهن استفاده نمایند. اگر عادت ماهیانه شما با خونریزیهای شدید همراه است و علائم کمخونی را دارید، توصیه میشود که با مراجعه به پزشک مقدار آهن خون خود را مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم از مکملهای حاوی آهن کمک بگیرید.
51 دیدگاه
سلام خسته نباشید. من 17 سالمه و از 13 سالگی پریود میشم. اولاش خونریزی زیاد داشتم ولی الان خونریزیم کمه بجاش درد شکمم خییلی زیاده. بعضی وقتا اصن ژلوفن هم میخورم دردش خوب نمیشه. شبا هم اصن خونریزی تقریبا قطع میشه. بنظرتون این میتونه از کم خونی باشه؟ مشکلم با مصرف قرص اهن خوب میشه؟
سلام دوست عزیز
برای تشخیص حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
سلام وقت بخیر؛ من قرص اهن رو نه صبح و نه قبل خواب بلکه طی روز مصرف میکنم اما تا دوساعت قبل و بعدش چیزی نمیخورم اینجوری تاثیری داره؟
سلام کاربر گرامی
بله مشکلی نیست حتی اگر مشکل گوارشی دارید می توانید با معده ی پر مصرف نمایید فقط دقت نمایید برای افزایش جذب بهتر است 1 ساعت قبل و بعد از مصرف لبنیات و چایی پرهیز نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام خانم دکتر من ۴۱ سالمه و همیشه پریودم ۷ روز طول میکشید ۱۵ روز پیش پریود شدم مثل دفعه های قبل شدید نبود خیلی کم لکه بینی هم نبود الان دوباره پریود شدم به همون روش البته بعضی وقتا قبل از پریود ی درد خیلی خیلی خفیفی در پهلو ی چپم احساس میکردم ولی الان نه هیچ دردی ندارم و در ضمن من تخمدان سمت راستم هم ۱۲ سال پیش درآردم
سلام کاربر گرامی
اگر سن یائسگی اطرافیان شما در محدوده ی سن شما بوده است ممکن است نشانه های شروع یائسگی باشد بهتر است برای بررسی بیشتر به متخصص زنان مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
با سلام. من 45 سال دارم.فشار خون دارم و آزمایش نشون داده کم خونی دارم.. روزی ی دونه قرص آهن میخورم.. آیا زمان پریودی خوردن قرص آهن ایراد نداره؟
سلام کاربر گرامی
خیر ایرادی ندارد.
سلام من هموگلوبین خونم تو آزمایش ۱۰.۳ بود قصد بارداری دارم چه قرص آهنی بخورم برام خوب هست؟؟
پایین بودن هموگلوبین چه تاثیری روی جنین ممکنه داشته باشه؟
سلام کاربر گرامی
از مکمل هایی که حاوی آهن و فولیک اسید در کنار هم هستند استفاده نمایید مانند ففول..مصرف فولیک اسید در اوایل بارداری اهمیت دارد و بهتر است قبل از شروع بارداری اقدام به مصرف آن نمایید.
سلام من 30 سالمه و اکثرا پریود های نامنظم داشتم و کمخونی هم دارم به پزشک زنان مراجعه کردم برام آزمایش و سونوگرافی نوشت انجام دادم هیچ مشکلی نداشتم ولی تشخیص عفونت ادراری دادن و قرص سیپروفلوکساسین 250 ده عدد روزی دوبار تجویز کردن من بعد از دو روز از مصرف قرص دچار خونریزی شدم بعضی روزها لکه بینی زیاد وبعضی روزها خونریزی شدید و اینکه من قبل مصرف قرص ده روز از پریودم گذشته بود قبلا هم به این صورت بودم که لکه بینی یا خونریزی بین پریود داشته باشم اما به این شدت نبوده الان دقیقا 28 روز هست که من اینطور شدم گاهی دچار سرگیجه و بیحالی و ضعف شدید هم شدم و دکتر هم نرفتم و چند روزه قرص ویتامین ث و آهن مصرف میکنم بازم خونریزی دارم ولی سرگیجه و بیحالی ندارم خیلی نگرانم لطفا راهنمایی کنید آیا احتمال داره عوارض قرصا باشه؟؟؟ و اینکه برای قطع شدن خونریزی چکار کنم؟؟؟؟
سلام کاربر عزیز
احتمال کمی وجود دارد که سرگیجه و بی حالی مربوط به سیپروفلوکساسین باشد اما در رابطه با خونریزی نیاز هست مجدد به پزشک مراجعه نمایید و تا آن زمان مصرف آهن را ادمه دهید.
سلام من ماه قبل ۵ روز پریود بودم این ماه ۱۳ روزه پریودم شایدم بیشتر بشه ،خونریزی هم مثل رو اول هست توی یک روز یک پد خونریزی دارم یعنی به صورت لکه بینی نیست. دو ماه قبل ۹ روز و ماه قبلش ۶ روز و ماه قبلتر باز هم ۹ روز پریود بودم ..سونوگرافی واژینال دادم تست خون انجام دادم مشکلی مطرح نبوده الان دارم قرص اهن طبق اوردر پزشک باتوجه به ازمایشم مصرف میکنم…نمیدونم دلیل این خونریزی طولانی چیه خیلی نگرانم
سلام کاربر عزیز
اگر خونریزی بیش از 10 روز به طول انجامد لازم هست فرد به متخصص زنان مراجعه نماید.
ممنونم از پاسخگویی شما،پریودی من ۱۵ روز شد و باز مجدد دارم پریود میشم..یعنی ماه قبل روز ۱۰ ماه و این ماه هم روز ۱۰ ولی ماه قبل طولانی بود به متخصص که مراجعه کردم بعد از سونو و تست خون چیزی نگفتند خیلی ناراحتم و واقعا میترسم
سلام من ۱۷سالمه و همیشه مرتب پریود میشدم اما الان باید ۵فروردین پریود میشدم اما ۱ماه عقب افتاده و پریود نشدم
دلیلش چی میتونه باشه
راهنمایی کنید میترسم
ممنون
سلام خسته نباشید من ۳۸ سالم هست من همیشه سر ۲۲ دوروز پریود میشدم ماه اسفند شد ۲۹ روز دوروز نصفی بود تا روز ۵ هم لکه بود بعدش پاک شدم الان باید ۱۵ فروردین میشدم هنوز نشدم درد دارم ولی نمیشم ممنون میشم راهنمایم کنید
سلام کاربر عزیز
این تغییر می تواند دلایل مختلفی داشته باشد اما در حال حاضر جای نگرانی نبوده و نیازی به مراجعه به پزشک وجود ندارد مگر اینکه این فاصله ی زمانی بیش از 40 روز شود.
سلام من ۱۷سالمه و همیشه مرتب پریود میشدم اما الان باید ۵فروردین پریود میشدم اما ۱ماه عقب افتاده و پریود نشدم
دلیلش چی میتونه باشه
راهنمایی کنید میترسم
ممنون
سلام کاربر عزیز
برخی داروها می توانند باعث اختلال در سیکل ماهانه شوند و یا گاهی تغییر در سبک زندگی از جهات مختلف. در صورتی که بیش از 40 روز به تعویق افتاد به متخصص زنان مراجعه نمایید.
سلام وقت بخیر،ببخشید مقدار مجاز دریافت روزانه اهن چقدر هست؟فریتین خون من ۸ هست هموگلوبینم۱۳،خونریزی پریودم هم زیاد هست، متخصص داخلی برام قرص آیرون فورت رو گرفتن روزی دو تا میشه روزی ۲۰۰ میلی گرم،به نظرتون این مقدار زیاد نیست؟
سلام کاربر عزیز
به نظر سطح هموگلوبین نرمال و سطح فری تین کمتر از سطح نرمال است. اما تفسیر آزمایش و تجویز دارو بر عهده ی پزشک متخصص می باشد.
سلام خسته نباشید
من برای آزمایش ازدواج کم خونی داشتم و باید روزی 3 تا قرص فرودین بخورم میخواستم ببینم در دوران پریود اشکالی نداره قرص فرودین رو بخورم؟
سلام کاربر عزیز
خیر ایرادی ندارد می توانید استفاده نمایید.
سلام من ۲۷ سالمه ،و گوشت و حبوبات خیلی کم استفاده میکنم،کمانرژی و بی حال میشم و خیلی زود عصبی میشم،و حتی مدت زمان پریودیم هم شده ینی خونریزیم کم شده$،یه نظر شما قرص اهن مصرف کنم؟
سلام کاربر عزیز
بله حتی اگر کمخونی نداشته باشید بهتر است حدودا 10 روز در ماه از قرص اهن استفاده نمایید.
سلام وقت بخیر من ۳۷ سالمه من هردفعه که آزمایش میدم کم خونی دارم وکمبود ویتامین Dهمیشه در طول عادت ماهانه قرص آهن می خورم مشکلی هم ندارم این اشکاا داره ؟
سلام کاربر عزیز
خیر مصرف آهن در طول مدت عادت ماهیانه ایرادی ندارد.
سلام خواهرم ۱۵سالشه ۲۴روز که خونریزی پریودی داره کارشناس مامایی بردم به ایشون مفنامیک اسید و قرص اهن توصیه کرد الان دو روز شروع کرده خونریزیش شدیدتر شده خیلی نگرانم لطفا راهنمایی کنید با تشکر
سلام کاربر عزیز
از آنجایی که مدت زمان خونریزی بسیار طولانی بوده است به متخصص زنان مراجعه شود.
با سلام و احترام سرکار خانم خداوردیخان عزیز
مطالب خیلی عالی بود . تشکر از زحماتتون .
سلام کاربر عزیز
خواهش میکنم. انجام وظیفه هست.
من زمان پریودی درد بدی توی رگ های ران پام احساس میشه و انگار خون ب سمت بالا کشیده میشه و فشارم میاد پایین ،این علایم کمبود آهنه؟؟
سلام کاربر عزیز
خیر لزوما به معنای کمبود آهن نیست. کمبود آهن علائمی دارد که با دانستن انها فقط نسبت به این موضوع آگاه و هوشیار میشویم اما تشخیص با انجام آزمایش امکان پذیر است.
سلام من سه روز بعد از پریودی سر درد شدیدی میگیرم دلیلش میتونه کمبود اهن باشه؟ بعد هنگام پریودی درد شدیدی توشکم وپاین شکم دارم 31سالمه ومجردم.
سلام کاربر عزیز
سردرد یک علامت کلیست و معیار کافی جهت تشخیص نمیباشد در صورتی که درد اطراف شکم شدید و به صورت نقطه ایست و یا سابقه ی بیماری های قلب و عروق داشته اید و یا سیگار مصرف مینمایید جهت اطمینان به پزشک مراجعه نمایید.
سلام وقت بخیر من سه ماه کلا پریود نشدم بعد از انجام آزمایش خون متوجه کم خونی شدم که دکتر قرص آهن رو به من تجویز کردن وبنده استفاده کردم بعد درتاریخ که پریود می شدم پریودم اتفاق افتاد ولی به جای 7 روز حدود 12 روز هست که خونریزی دارم دردوران پریودم هم قرص آهن رو قطع نکردم امکان داره از مصرف قرص در زمان قاعدگی م باشه ممنونم اگرراهنمائی کنید
سلام کاربر عزیز
خیر ارتباطی با مصرف آهن ندارد. اگر در هر دوره بیش از دوبسته پد بهداشتی استفاده می نمایید یا بیش از 10 روز خونریزی به طول می انجامد به پزشک اطلاع دهید.
سلام شما با این کار فروش داروی قرص آهن ؛ زمینه را برای پیش فعالی فرزندانِ عیر قابل کنترل فراهم می کنید و این خیانتی آشکار به آینده فرزندان این ملت است.
اینجانب با بیش از 12سال تحقیقات داروئی متوجه شدم که حکیم خیر اندیش و دکتر روازاده کاملا صحیح فرموده اند .
و حتی طب اسلامی که میگوید آهن رجس است.
یون آهن برای کم خونی مفید است نه مولکول آهن؛ برحسب اکی والان در علم شیمی وقتی میزان مولکول های یک عنصر در بدن انسان از مقدار مورد نیازش بیشتر میشود بدن واکنشهای غیر ارادی و ناهماهنگ و غیر قابل کنترل از خود بروز می دهد که سالیان سال است در بچه هایی که مادرانشان قرص آهن مصرف می کرده اند مشاهده عینی و بالینی انجام و نتایج تحقیقات اثبات نموده که فقط یون آهن آن هم بمیزان بسیار کم برای فعالیت هموگلوبین ها و فرایند خون سازی کفایت میکند.
که انداختن یک قطعه قاشق آهنی در ظرف در حال جوشیدن برای اینکه یونهای آهن را در بدن داشته باشیم کفایت میکند و هرگز نیازی به قرص یا پودر آهن نبوده و نخواهد بود.
لطفا به سایتهای دکتر روازاده و حکیم خیراندیش مراجعه و اصلا به سایتهای خارجی هم مراجعه کتید مضرات آن که همان پیش فعالی غیر قابل کنترل هست را خواهید دید.
سلام کاربر عزیز تلاش شما برای افزایش اطلاعات دارویی بسیار خوب میباشد. ولی در نظر داشته باشید نشر اطلاعات ناقص ممکن است باعث مشکلی جبران ناپذیر برای فرد یا افردی شود.
آهن خود یک عنصر بوده و به تنهایی نمیتواند یک مولکول باشد. مصرف بیش از اندازه ی آهن مثل خیلی دیگر از عناصر و ویتامین ها و سایر ریز مغذی ها و همینطور تمام داروها میتواند آسیب زا باشد. ودر مورد ضرورت مصرف آن در افراد، ملاک برای تجویز،انجام آزمایش و مقایسه ی نتیجه ی آن با استاندارهایی است که در طی مطالعات بدست آمده است.
فعلا حکیم روانی زاده شما ممنوع الکار شده با این تزای من دآوردیش
دختر من یک ساله که پریود شده ولی تمام پریوداش نامنظمه. به نظرتون باید دکتر ببرمش یا طبیعیه؟
آیدا عزیز دقیقا این مشکل باید با پزشک متخصص زنان در میان گذاشت تا درمان مناسب برای این گروه سنی در نظر بگیرند.