شاید شما هم ازجمله افرادی باشید که لذت خوردن یکتکه شیرینی را با هیچچیزی عوض نمیکنید. اگر همیشه دوست دارید یکتکه کیک یا شکلات شیرین در کنار چای عصرگاهیتان نوش جان کنید باید حواستان به میزان قند موجود در آن و اثراتش در درازمدت باشید. شاید بیماری دیابت تنها یکی از شناختهشدهترین بیماریها در اثر مصرف قند و شکر زیاد، باشد. البته امروزه قندهای مصنوعی وارد بازار شدهاند که به آنها شیرینکنندههای رژیمی بدون کالری نیز اطلاق میشود. این موضوع باعث شده تا بسیاری از افرادی که منع مصرف قند را دارند مصرف آنها را در رژیم غذاییشان جای دهند. سوکرالوز یکی از این قندهای مصنوعی محسوب میشود. اگر میخواهید بدانید که عوارض سوکرالوز چیست و چه عوارضی دارد، با ما تا پایان این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همراه باشید.
دغدغه سلامتی در زندگی مدرن
جالب است بدانید که دیابت، پرفشاری خون و اختلالات چربیهای خون را بیماریهای تمدن جدید مینامند. زندگی امروزی با توجه به شهرنشيني و محدود كردن فعاليت انسانها و افزایش مصرف مواد پرانرژی در كنار مزايا، بیماریهای جديدي را به ارمغان آورده است. مصرف زیاد بیشازاندازه مواد قندی، کربوهیدراتهای ساده و چربیهای اشباع، بدن را مستعد انواع بیماریها مانند بیماری قلبی، چربی خون، نارسایی کبد، بیماریهای کلیه و دیابت میکند.
بدانید که محققین ثابت کردهاند مصرف شیرینیجات چندین برابر مصرف برخی مواد مخدر اعتیادآورند. بشر برای اینکه راهحلی برای فرار از این مشکل پیداکرده باشد، قند مصنوعی را وارد بازار کرد. یکی از این قندهای مصنوعی بسیار پرمصرف سوکرالوز و اسپلندا هستند. شاید حتی در هنگام مصرف یک مواد غذایی ندانید که آن محصول حاوی شیرینکننده مصنوعی است.
بهترین روش برای تعیین اینکه آیا سوکرالوز در یک محصول استفاده میشود، بررسی برچسب ماده غذایی است. اغلب محصولات حاوی سوکروالوز با عنوان «عاری از قند» ، «بدون شکر» ، یا «کالری صفر» شناخته میشوند. به دنبال این شعارها باشید زیرا معمولا نشان میدهد که نوعی شیرینکننده مصنوعی در محصول استفاده میشود.
سوکرالوز چیست؟
سوکرالوز یک مشتق ساکارز کلردار است. این بدان معنی است که از شکر مشتق شده و حاوی کلر است. ساخت سوکرالوز فرآیندی چندمرحلهای محسوب میشود که شامل جایگزین کردن سه گروه هیدروژن، اکسیژن قند با اتمهای کلر است. جایگزینی با اتمهای کلر شیرینی سوکرالوز را شدت میبخشد.
شاید برایتان کمی ناباورانه باشد تا بدانید در ابتدا، سوکرالوز از طریق تولید یک ترکیب جدید حشرهکش یافت شد. و هرگز منظور مصرف آن نبوده است. در سال 1998، سازمان غذا و دارو سوکرالوز را برای استفاده در 15 دسته مواد غذایی و آشامیدنی، ازجمله محصولات مبتنی بر آب و چربی مانند کالاهای پختهشده، دسر لبنیات یخزده، آدامس، نوشیدنی و جایگزینهای قند را تأیید کرد.
سازمان جهانی غذا میزان روزانه قابلقبول برای سوکرالوز را 5 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز را مجاز تخمین میزند. جالب است بدانید که . بیشتر سوکرالوز مصرفی (حدود 85 درصد) جذب بدن نمیشود.
دلایل محبوبیت مصرف سوکرالوز
دادهها نشان میدهد که در سراسر جهان، طیف استفاده از محصول سوکرالوز گستردهتر از سایر شیرینکنندههای مصنوعی است. همانطور که بیان کردیم سوکرالوز و یکی از مشتقات بسیار محبوبش یعنی اسپلندا، در میان افرادی که قصد کاهش وزن دارند و یا منع مصرف قند دارند بسیار محبوب است. این موضوع دلایل بسیاری دارد. از جمله اینکه:
- این ماده یک قند مصنوعی است که توسط بدن شناخته نمیشود.
- کالری آن تقریباً صفر است.
- سوکرالوز برخلاف شکر و قندهای معمول تصفیهشده، هیچ تأثیری در افزایش اشتها فرد ندارد.
- این ماده بهراحتی در اتانول، متانول و آب قابلحل است. این بدان معنی است که میتوان آن را در هر دو محصول چربی و آب حاوی نوشیدنیهای الکلی استفاده کرد. سایر شیرینکنندههای مصنوعی، مانند آسپارتام و سدیم ساکارین، محلول نیستند. بنابراین آنها کاربردهای محصول محدودتری دارند.
عوارض سوکرالوز چیست؟
بسیاری از دوستان و شاید اعضای خانواده گمان میکنند که شیرینکنندههای مصنوعی مانند سوکرالوز ناجی ما برای جلوگیری از دیابت و چاقی هستند. درواقع سوکرالوز یکی از برترین شیرینکنندههای مصنوعی محسوب میشود که در سطح جهانی در غذاهای کمکالری و رژیمهای غذایی و نوشیدنیها استفاده میشود. اما اخیرا برخی از مشخصات بهداشتی سوکرالوز نگرانیهایی را در بین محققان در مورد عوارض سوکرالوز ایجاد کرده است. بسیاری از خطرات جانبی و عوارض سوکرالوز را نمیتوان نادیده گرفت. در اینجا به برخی از آنها اشارهکردهایم.
- ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد: بر اساس یک مطالعه، مصرف روزانه نوشابه رژیمی حاوی این شیرینکننده با خطر ابتلا به سندرم متابولیک و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر از 36 درصد همراه بوده است. این بدان معنی است که سوکرالوز در زمره محرکهای غیرمنتظره دیابت قرار میگیرد.
- خطر ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر و بیماری کرون را افزایش میدهد: سوکرالوز نسبت به سایر شیرینکنندههای مصنوعی، مانند ساکارین، اثرات مضرتری بر باکتریهای روده دارد. اساساً درک ما این است که، به دلیل اینکه بدن نمیتواند سوکروالوزرا هضم کند، از طریق دستگاه گوارش انسان عبور میکند و بههرحال به آن آسیب میرساند. پروبیوتیک ها را از بین میبرد و به دیواره روده آسیب میرساند، و بهطور بالقوه باعث ایجاد بیماریهای روده میشود.
- ممکن است هنگام گرم شدن، ترکیبات سمی ایجاد کند: طبق مطالعهای که در مجله سمشناسی و بهداشت محیط منتشرشده است، پختوپز در دماهای بالا همراه با سوکرالوز میتواند کلروپروپانولهای خطرناک را ایجاد کند. نهتنها سوکروالوز وقتی گرم میشود دچار تخریب حرارتی میشود، بلکه محققان همچنین دریافتند که کلروپروپانولهایی که گروهی از آلایندهها را تشکیل میدهند، ازجمله ترکیبات ژنوتوکسیک ، سرطانزا و توموری زایی ایجاد میشوند.
استفاده از انواع شیرینکنندههای طبیعی
اگر برای رهایی از شک و تردید در مورد عوارض سوکرالوز به دنبال مادهای سالمتر برای اضافه کردن شیرینی به دستورالعملهای خود هستید ، نگران نباشید، اتفاقاً فکر خوبی است. برخی از شیرینکنندههای طبیعی عالی وجود دارند که بهعنوان گزینههای مقوی استفاده میشوند و لیستی از عوارض و خطرات جانبی احتمالی برای آنها وجود ندارد. در ادامه بهاختصار برخی از بهترین شیرینکنندههای جایگزین را معرفی میکنیم:
- استویا: استویا یک شیرینکننده طبیعی است که از گیاهانی در خانواده Asteraceae حاصل میشود. بیش از هزار سال است که مورداستفاده قرار میگیرد و بهعنوان “گیاه شیرین” شناخته میشود. استویا یکی از بهترین شیرینکنندههای دیابتی است. در گرما پایدار است و میتواند در پخت استفاده شود.
- عسل طبیعی: یکی دیگر از راههای رهایی از عوارض سوکرالوز عسل طبیعی است. عسل طبیعی یک شیرینکننده طبیعی محسوب میشود که سرشار از آنزیمها، آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است. یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی 64 کالری دارد و بار گلیسمی کمتری نسبت به یک موز کامل دارد. دقت کنید که نباید عسل طبیعی را در پختوپز استفاده کنید، اما میتوانید برای مقداری شیرینی اضافی روی ماست، نان تست، سالاد یا غلات مصرف کنید تا مواد مفیدش را حفظ کنید.
- شربت افرا: شربت افرا از ظرفیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به شکر برخوردار بوده و همچنین حاوی 24 آنتیاکسیدان مختلف است. این منبع همچنین منگنز، کلسیم، پتاسیم و روی را شامل میشود. برخلاف سوکرالوز، شربت افرا از نظر گرما مقاوم است و در هر نوع دستورالعمل از جمله کوکیها، کیکها و پنکیکها قابلاستفاده است. فقط محصولی را انتخاب کنید که 100٪ شربت افرا از مواد آلی خالص باشد.
- شکر نارگیل: شکر نارگیل از شیره خشک درخت نارگیل به دست میآید. این ماده حاوی مقدار کمی ویتامین و مواد معدنی است. همچنین دارای اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، پلی فنول ها، آنتیاکسیدانها و فیبر است. شما میتوانید از آن در دستورالعملهای موردعلاقه خود بهعنوان جایگزین قند استفاده کنید.
- شیره نیشکر: این شیره از شکر نیشکر خام به دست میآید. با جوشاندن شکر خام تا زمانی که یک شربت شیرین به دست آید، ساخته میشود. این شیره برخلاف شکر، بسیار مغذی است. در مقایسه با قند تصفیهشده، عسل کلزا و خرما، بیشترین میزان فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی را دارد.
سخن پایانی
انواع شیرینکنندههای مصنوعی را میتوانید در اکثر مواد غذایی موجود در سوپرمارکتها ببنید. درست است که این شیرینکنندهها باهدف کاهش کالری مصرفی و مضر نبودن برای بدن وارد بازار شدهاند، اما باید بدانید مصرف هر چیزی در حد اعتدال خوب است و مصرف بیرویه این شیرینکننده نیز میتواند عوارضی در پی داشته باشد.
با توجه بهاحتمال عوارض سوکرالوز روی بدن که در این مقاله به آنها اشاره شد، بهتر است مصرف آن را در رژیم غذایی روزانه خود محدود کنید. بهتر است بهجای روی آوردن به محصولات «بدون قند» به امید کاهش کالری مصرفی روزانهتان، جایگزینهای قند سالمتری را انتخاب کنید که به غذاهای شما شیرینی طبیعی میبخشند و آنتیاکسیدانها، ویتامینها، مواد معدنی و حتی فیبر موردنیاز بدن را نیز تأمین میکنند.
4 دیدگاه
توی همه مکمل های ورزشی به مقدار فراوان هست اینجوریه که میگید پس نباید مکمل بفروشید همش ضرر داره
ممنون مفید بود ، من روزی ۲ الی ۴ قاشق چایخوری توی نوشیدنی هام استفاده میکنم ، ینی خطرداره ؟
خب معلومه که داره! مثلاً اگر هشتاد کیلو باشید نهایت باید چهل میلی گرم استفاده کنید نه چند قاشق چای خوری که اونم مداوم باشه ضرر داره
خب معلومه که داره! مثلاً اگر هشتاد کیلو باشید نهایت باید چهل میلی گرم استفاده کنید نه چند قاشق چای خوری که اونم مداوم باشه ضرر داره