شما هم این جمله را شنیدهاید که: “برای مقابله با تشعشعات اتمی قرص ید بخورید؟” پیش از آنکه دست به هر اقدامی در این رابطه بزنید ابتدا با خواندن این مطلب اطلاعات خود را در مورد قرص ید، فواید آن برای بدن و همچنین صحت اثر تشعشعات رادیواکتیو روی ارگانهای بدن افزایش دهید. آیا میدانید که قرص ید را به صورت آنلاین هم میتوانید بخرید؟ کافیست به داروخانه آنلاین مثبت سبز مراجعه کنید. در ادامه با بررسی تاثیر قرص ید برای مقابله با رادیواکتیو همراه ما باشید.
فواید قرص ید
ید نوعی ماده معدنی است که به طور طبیعی در خاک و آب یافت میشود. این ماده معدنی در نمک ید دار به وفور وجود دارد. دریافت ید کافی از رژیم غذایی اهمیت بالایی دارد زیرا بدن خود به تنهایی قادر به تولید این عنصر نیست. ید در تنظیم هورمونها و تکامل رشد جنین نقشی حیاتی ایفا میکند. اگر سطح ید در بدن شما پایین است، چارهای به جز مصرف قرص ید وجود ندارد. بخشی از مهمترین فواید ید برای بدن به شرح زیر است:
- تقویت سلامت غده تیروئید
- کاهش خطر ابتلا به گواتر
- کنترل پرکاری غده تیروئید
- درمان سرطان تیروئید
- کمک به رشد سیستم عصبی جنین
- بهبود عملکرد شناختی
- کمک به وزن مناسب جنین به هنگام تولد
- موثر در درمان بیماری فیبروکیستیک پستان
- کمک به درمان عفونتها
ید برای محافظت در برابر تشعشعات اتمی
پیش از بررسی تاثیر قرص ید برای مقابله با رادیواکتیو لازم است این نکته را بدانید. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها استفاده از یدید پتاسیم (KI) را برای محافظت از غده تیروئید در برابر آسیبهای ناشی از تشعشعات توصیه میکند. یدید پتاسیم را در مکملهای غذایی میتوانید بیابید. اما چه وقت باید از این ترکیب استفاده کرد؟
بررسی تاثیر قرص ید برای مقابله با رادیواکتیو
مدتی است که تعداد مراجعه کنندگان به داروخانه برای خرید قرص ید به طرز چشمگیری افزایش یافته است. داستان از آنجا شروع شدکه مردم در یک سریال تلویزیونی که موضوع آن درباره انفجار نیروگاه هستهای چرنوبیل بود متوجه شدند که از قرص ید میتوان برای محافظت از بدن در برابر تشعشعات خطرناک اتمی استفاده کرد. به همین دلیل زمزمههایی بلند شد مبنی بر اینکه بهتر است افرادی که در شعاع ۱۰۰ کیلومتری تاسیسات نطنز زندگی میکنند، حتما مکمل ید بخورند.
هنگامیکه در یک نیروگاه هستهای حادثه یا انفجاری رخ میدهد، ید رادیواکتیو یکی از اولین موادی است که در جو منتشر میشود. ید رادیواکتیو در صورت ورود به بدن میتواند به سلولهای تیروئید آسیب رسانده و حتی منجر به بروز سرطان شود. اما واقعیت این است که قرص ید هیچ تاثیر مستقیمی روی تشعشعات هستهای ندارد و نمیتوان از آن به عنوان یک داروی ضد تشعشع نام برد.
چرا در واقعه چرنوبیل مردم بسیاری به سرطان تیروئید مبتلا شدند؟
همانطور که گفتیم ید رادیواکتیو میتواند آسیب خطرناکی به تیروئید برساند. بسیاری از افراد پس از واقعه چرنوبیل دچار سرطان تیروئید شدند زیرا مواد غذایی استفاده کرده بودند که به ید رادیواکتیو آلوده شده بود. بنابراین ابتلا به سرطان تیروئید در این افراد ربطی به مواجه شدن با تشعشعات هستهای نداشت.
بررسی یک تئوری در مورد ید و تشعشعات اتمی
گفتیم که قرص ید برای مقابله با رادیواکتیو تنها در شرایطی خاص توصیه میشود. منابع ید را در بسیاری از مواد غذایی مثل جلبک دریایی، ماهی تن، میگو، نمکهای یُد دار، لبنیات، تخم مرغ و جگر گاو میتوانید بیابید. همچنین در صورت کمبود ید میتوان از مکملهای حاوی این ماده بهره گرفت. یُد در غده تیروئید ذخیره میشود و بعد برای تولید هورمون مورد استفاده قرار میگیرد. یک تئوری میگوید که اگر ذخایر ید در بدن شما به حد کافی باشد یا به اصطلاح اندوخته مناسبی از یُد خوب داشته باشید، دیگر جایی برای یُد بد یا رادیواکتیو در تیروئید باقی نمیماند. در این صورت ید رادیواکتیو به سهولت از بدن عبور کرده و از طریق کلیهها دفع میشود.
هشدار مصرف در مورد قرص ید
مصرف قرص ید به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تشعشعات هستهای هیچ فایدهای ندارد. تیروئید، ید را فقط برای مدت زمانی محدود ذخیره میکند و مصرف بیش از حد ید به ویژه در قالب مکمل میتواند بسیار خطرناک باشد. در این صورت ممکن است فرد با عوارض گوارشی و پوستی جدی روبرو شود. همچنین این احتمال وجود دارد که فرد با پرکاری تیروئید مواجه شود که بیماری دردسرزایی است.
علائم کمبود ید در بدن
ید یا Iodine متابولیسم را تنظیم میکند بنابراین کمبود آن میتواند از رشد و نمو طبیعی جلوگیری کند. کمبود ید در زنان باردار بسیار خطرناک است و حتی ممکن است به سقط جنین منجر شود. کودکان مبتلا به کمبود ید اغلب با مشکل در درس خواندن، نوشتن و حل مسئله مواجه هستند. همچنین یکی دیگر از عوارض کمبود ید در بدن ابتلا به کم کاری تیروئید است. این بیماری عملکردهای متابولیک را بر هم زده و حتی در ضربان قلب نیز تاثیر منفی دارد. بیماری گواتر نیز اغلب با کمکاری تیروئید همراه است. مبتلایان به کمکاری تیروئید معمولا با مشکل اضافه وزن روبرو هستند.
سایر علائم کمبود ید شامل موارد زیر است:
- خستگی و بیحالی
- ضعف
- حساسیت به سرما
- یبوست
- خشکی پوست و مو
- افزایش وزن
افراد مبتلا به کمبود ید اغلب کسانی هستند که در رژیم غذایی خود از نمک ید دار یا سایر منابع ید استفاده نمیکنند.
کلام پایانی
به گفته متخصصان قرص ید برای مقابله با رادیواکتیو و تشعشعات اتمی تاثیری ندارد. بنابراین نسبت به شایعات بیتفاوت باشید و خودسرانه به سمت مصرف مکملهای حاوی ید نروید. مصرف قرص ید تنها در صورتی توصیه میشود که فرد نسبت به این ماده معدنی در بدن خود کمبود داشته باشد. استفاده نادرست از قرص ید میتواند عوارض جانبی نامطلوبی را ایجاد کرده و سبب آسیب به غده تیروئید شود. افزودن نمک یددار به رژیم غذایی خود را فراموش نکنید.
4 دیدگاه
سلام ببخشید شما قرص خوراکی یدیدپتاسیم رو دارین؟
سلام همراه گرامی، خیر.
قرص ید به طور جداگانه وجود دارد یا حتما در مولتی ویتامین باید آن را استفاده کنیم؟؟؟؟؟
سلام کاربر عزیز
گویا در بازار دارویی ایران موجود نیست.