کمبود گلوتامین در چه مواردی رخ می دهد؟
به ویژه اگر بدنسازی کار میکنید، حتما نام گلوتامین را شنیدهاید. گلوتامین نوعی مکمل ورزشی است که نه تنها در تقویت عضلات بلکه حتی در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش دارد. برخی از دلایلی که به واسطه آنها ممکن است یک فرد به کمبود اسید آمینه گلوتامین مبتلا شود، به شرح زیر است:
- شوک عصبی یا استرس بیش از حد
- ضربه روحی
- عفونتهای شدید
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- بیماریهای مختل کننده سیستم ایمنی مثل ایدز یا HIV
- اختلالات مزمن دستگاه گوارش مانند بیماری کرون یا التهاب روده
- عدم مصرف مواد غذایی حاوی ال-گلوتامین
بدن انسان خود قادر به تولید گلوتامین است اما در گوشت، غذاهای دریایی، شیر، آجیل، تخم مرغ، کلم سفید و لوبیا نیز به راحتی میتوانید مقادیر مناسبی از این آمینو اسید را بیابید. بهترین زمان مصرف گلوتامین در قالب مکمل بدنسازی بعد از تمرینات ورزشی، قبل از خواب، در طول تمرینات و پس از بیدار شدن از خواب است.
موارد منع مصرف گلوتامین
اگرچه گلوتامین به طور کلی مکملی ایمن محسوب میشود اما بهتر است برخی از افراد از مصرف آن اجتناب کنند:
افراد مبتلا به مشکلات کلیه و کبد
گلوتامین میتواند خطر کاهش عملکرد مغز را در افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کبدی (انسفالوپاتی کبدی) افزایش دهد. این مکمل همچنین ممکن است برای افراد مبتلا به اختلالات کلیوی نیز مناسب نباشد؛ پس در این موارد هرگز از مکمل گلوتامین استفاده نکنید. در مواردی که فرد از سندرم ری نیز رنج میبرد نباید گلوتامین مصرف کند. سندرم ری اغلب در کودکان و جوانان و در زمانی که پس از سرماخوردگی یا آنفلوانزا بدن آنها بهبود یافته است، به وجود میآید. علت این بیماری ناشناخته است اما از آنجایی که ممکن است منجر به تورم کبد و مغز شود، همزمان با آن نباید از گلوتامین استفاده نمود.
اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی یا Bipolar نوعی اختلال روانی است که در آن فرد دورههای شیدایی و افسردگی را طی میکند. گلوتامین ممکن است خطر ابتلا به مانیا یا هیپومانیا را در افراد مبتلا به این بیماری افزایش دهد. از این رو استفاده از مکمل گلوتامین برای این افراد نیز توصیه نمیشود.
حساسیت به گلوتامین
یکی از موارد منع مصرف گلوتامین در زمانی است که فرد به این آمینو اسید حساسیت داشته باشد. اگر شما به مونو سدیم گلوتامات (MSG) حساسیت دارید، بهتر است از خوردن پودر گلوتامین نیز خودداری کنید زیرا بدن گلوتامین را به گلوتامات تبدیل خواهد کرد. حساسیت به گلوتامین اغلب با علائمی همچون حالت تهوع، استفراغ و درد مفاصل همراه است.
افراد مبتلا به سرطان
برخی از مطالعات نشان دادهاند که انواع خاصی از سلولهای تومور از گلوتامین تغذیه کرده و تکثیر مییابند. از این رو به افراد مبتلا به سرطان و همچنین اشخاصی که به هر دلیل در خطر ابتلا به سرطان به سر میبرند، توصیه میشود که از گلوتامین استفاده نکنند.
مصرف گلوتامین برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر
IBS یا سندرم روده تحریک پذیر بر سیستم گوارش تاثیر گذاشته و با علائمی همچون نفخ شکم، گرفتگی و درد معده، یبوست و اسهال همراه است. مطالعات نشان میدهند که در برخی موارد بیماری سندرم روده تحریک پذیر ممکن است بر اثر کمبود گلوتامین در بدن رخ دهد. در این صورت با افزایش مصرف گلوتامین از طریق مکمل ممکن است بتوان نشانههای این بیماری را بهبود بخشید.
مصرف گلوتامین در دوران بارداری و شیردهی
موارد منع مصرف گلوتامین را بررسی کردیم اما این سوال همچنان وجود دارد که در دوران بارداری و شیردهی میتوان از این مکمل استفاده نمود یا خیر؟ در واقع تاکنون هیچ مطالعهای روی مصرف این مکمل بدنسازی برای مادران باردار و شیرده صورت نگرفته است. در دوران بارداری و شیردهی تنها در صورتی که مزایای مصرف گلوتامین بیش از خطرات احتمالی آن باشد، ممکن است پزشک پیشنهاد مصرف این مکمل را بدهد.
آیا مصرف گلوتامین برای کودکان مجاز است ؟
گلوتامین در نوجوانان به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن حداکثر 0.7 گرم باید مورد استفاده قرار گیرد. در مورد اینکه آیا گلوتامین برای دوران کودکی و نوجوانی ایمن است یا خیر متاسفانه اطلاعات کافی وجود ندارد زیرا تحقیقات چندانی صورت نگرفته است. بنابراین میتوان گفت که در سنین زیر 18 سال تنها با مشورت و توصیه پزشک میتوان از این مکمل ورزشی استفاده کرد.
عوارض گلوتامین چیست ؟
همانطور که اشاره کردیم بدن انسان خود قادر به تولید مقادیر اندکی از گلوتامین است. همچنین از طریق مصرف برخی از مواد غذایی که از آنها نیز نام بردیم، میتوانید گلوتامین را برای بدن خود تهیه نمایید تا با کمبود آن مواجه نشوید. اگر کمبود گلوتامین ندارید، هرگز نیازی به مصرف این اسید آمینه به شکل پودر یا قرص نیست. اما ورزشکاران معمولا به دلیل افزایش قدرت ورزشی خود از این مکمل استفاده میکنند زیرا به هنگام تمرینات ورزشی نیاز بدن به پروتئین بیش از حالت عادی است. بهتر است برای شروع مصرف مکمل گلوتامین از دوز 5 گرم در روز نموده و بعد در صورت لزوم مصرف را بیشتر نمایید.
گلوتامین در مقادیر مناسب و استفاده کوتاه مدت کاملا ایمن است اما در موارد نادر و همچنین مصرف دراز مدت ممکن است با عوارض همراه باشد که از جمله آنها میتوان به مشکلات گوارشی، درد قفسه سینه، ورم صورت و دهان، مشکلات تنفسی و همچنین واکنشهای آلرژیک اشاره کرد.
سخن پایانی
در این مقاله موارد منع مصرف گلوتامین را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی گلوتامین در دسته مکملهای بدنسازی کاملا ایمن به شمار میآید که مزایای بینظیری را برای ورزشکاران حاصل میکند اما از آنجایی که ممکن است برای برخی از افراد با بیماریهای مختلف و برخی از گروههای سنی مناسب نباشد، در این مطلب توضیحات لازم را ارائه دادیم. هر پرسشی که در مورد مکمل glutamine در ذهن خود دارید، در پایان این مقاله در قسمت کامنتها درج نمایید تا در کمترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.
42 دیدگاه
من حساسیت به پروتئین وی دارم و بعد از خوردن وی سوزش معده میگیرم ایامصرف گلوتامین برای من مشکلی نداره؟
همراه محترم
سلام
در صورتی که مشکل حساسیت به پروتئین باشد، مصرف گلوتامین موردی ایجاد نخواهد کرد. اما در صورتی که گوارش حساسی دارید ممکن است مصرف این مکمل هم اذیت کننده باشد.
متشکرم
سلام من سندرم دو قطبی یا مانیا دارم مشکلی نداره کلوتامین مصرف کنم؟
اگه اکیه چطور مصرف کنم
همراه محترم
سلام
در افراد مبتلا به مانیا یا اختلال دو قطبی، مصرف گلوتامین توصیه نمیگردد. مصرف این مکمل میتواند سبب تشدید عوارض این اختلال گردد.
متشکرم
سلام ببخشید من دفع پروتئین 140 دارم یعنی زیر 150 که مشکل محسوب میشه آیا میتوانم گلوتامین مصرف کنم
سلام همراه گرامی، دفع پروتئین زیر 150 میلی گرم نرمال است و مصرف گلوتامین مشکلی ندارد. البته این عدد میتواند با توجه به نتایج آزمایشگاههای مختلف، متفاوت باشد.
سلام من دچار فیبروز کبدی و نفخ معده و روده هستم آیا میتوانم از گلوتامین استفاده کنم؟
سلام و عرض ادب
خیر همراه گرامی مصرف آن را در این شرایط توصیه نمیکنیم.
با سلام،من رفلاکس معده دارم،میتونم از گلوتامین استفاده کنم؟
سلام و عرض ادب
بله میتوانید مصرف کنید. ولی در دوره های کوتاه مدت مصرف کنید تا دچار عوارض گوارشی نشوید. به طور مثال بعد از 1 ماه مصرف 10 روز استراحت بدهید و دوباره مصرف کنید و هر سه ماه به مدت 1 ماه کلا مصرف را قطع کنید.
سلام خسته نباشید
من همانژیوم کبدی دارم، مصرف گلوتامین و یا پروتئین وی برام ضرر نداره؟
سلام و عرض ادب
همراه گرامی اگر تحت نظر متخصص تغذیه مصرف کنید مشکلی ندارد.
سلام روزتون بخیر
من یک سال هست که باشگاه میرم به نظرتون چه مکملی استفاده کنم برا تقویت عضلاتم پروتئین وی یا گلوتامین ؟
تا چند مدت باید استفاده کنم؟
با سلام و احترام،
همراه گرامی با توجه به وزن و قد شما مکمل مناسب برای شما پیشنهاد داده می شود.
سلام من گلکسی فت خریدم توش گلوتامین داره بچه شیر ده دارم یعنی چه اتفاقی برا بچه میفته اگه بخورم ؟ دچار مشکل میشه؟
همراه محترم
سلام
مصرف مکمل ها در دوران بارداری و شیردهی فقط با نظر پزشک متخصص زنان امکانپذیر است. مصرف این مکمل و ترشح آن در شیر میتواند سبب آسیب های کبدی و کلیویی در نوزاد گردد.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر چه مکمل های درسن ۱۶ سالگی مجاز است
با سلام و احترام،
بهترین مکمل بدنسازی برای نوجوانان شامل : ۱- پروتئین وی برای نوجوانان ۲- مکمل گینر برای نوجوانان ۳- کراتین برای نوجوانان ۴- مولتی ویتامین ۵- امگا ۳ ۶- پروبیوتیک ها ۷- گلوتامین ۸- بی سی ای ای
است.
همراه محترم
سلام
مکمل های مخصوص نوجوانان مثل فارماژلیتان نوجوانان، زینک پلاس نوجوانان، بایوبیسیکس کودکان و نوجوانان و اونواع شربتها و مکمل های حاوی کلسیم قابل استفاده هستند. البته بسته به شرایط و مشکلات هر فرد امکان مصرف مکمل های تخصصی هم وجود دارد.
متشکرم
سلام من بدنسازی کار میکردم و بخاطر آسیب دیسک کمر، مربی من بهمراه حرکات اصلاحی، گفتند گلوتامین مصرف کنم. الان بدنسازی کار نمیکنم و یوگا قدرتی(آشتانگاه یوگا) کار میکنم. میتونم گلوتامین رو در روزهای بعد ورزش مصرف کنم؟
سلام
همراه گرامی، مصرف گلوتامین میتواند به بهبود ریکاوری و کاهش خستگی عضلات کمک کند. توصیه میشود اگر مکمل دیگری مصرف نمیکنید، این مکمل را در روزهای تمرین و بعد از انجام تمرین ورزشی مصرف نمایید.
سلام آیا گلوتامین از ترک پوست جلوگیری میکند
سلام کاربر گرامی
کاربرد گلوتامین یک مکمل ورزشی است که بیشتر برای ریکاوری و کاهش خستگی عضلات مورد استفاده قرار میگیرد. برای پیشگیری از ترکهای پوستی توصیه میشود از محصولات موضعی استفاده نمایید.
من ۵۱ ساله هستم و کبد چرب غیر الکلی دارم همینطور ورم معده و زخم مری ایا میتوانم از مکمل گلوتامین و کرایتین و وی استفاده کنم
سلام کاربر گرامی
باید حتما با پزشکتان مشورت نمایید تا با توجه به گرید کبد شما، شما را بهتر راهنمایی کنند.
سپاس از همراهی شما
سلام من 15سالمه وقد 180و وزن87کیلو هستم ویکسال ونیم کشتی کار می کنم ومی خواهم شروع به مصرف مکمل کنم چه مکملی برای عضله سازی بهتر است وضرری ندارد
سلام دوست عزیز
میتوانید از مکمل های پروتئینی استفاده کنید که به عضله سازی و رشد با کیفیت شما کمک زیادی خواهد کرد
نسبت به سن خود نیز میتوانید از مکمل ارژنین استفاده کنید تا به تراکم بافت استخوانی و تقویت لیگامنت ها نیز کمک برساند
ممنون از همراهی شما
سلام من 49 سال سن و مبتلا به دوقطبی خفیف هستم . هر روز ورزش (بدنسازی) میکنم . آیا با مصرف روزی دو کپسول ال گلوتامین برایم مشکلی پیش می آید؟ لطفا راهنمایی بفرمایید . بینهایت متشکرم
سلام کاربر گرامی
بهتر است استفاده نشود زیرا ریسک ایجاد فاز مانیا را افزایش می دهد.
سپاس از همراهی شما
سلام من ۲۱ سالم هست و در سن ۸ سالگی به بیماری لنفوم بورکیت شکم دچار شدم و عمل انجام دادم و بعدش شیمی درمانی شدم و بیماریم تموم شد خدارا شکر .
ولی به بدنسازی خیلی علاقه مند هستم میخواستم بدونم ایا میتونم از مکمل های بدنسازی استفاده کنم یا خیر اگه میتونم از چه چیزی هایی استفاده کنم و از چه چیز هایی استفاده نکنم؟ با تشکر
سلام دوست عزیز
مصرف مکمل در افرادی که سابقه بیماری و مصرف دارو دارند حتما باید زیر نظر پزشک متخصص باشد.
پروتئین وی خیلی گرون تر از گلوتامینه و من مجبور به استفاده این مکمل هستم بنطرتون در بدنسازی جواب خوبی میگیرم
سلام دوست عزیز
بستگی به نوع تمرین و فرم بدن هر فرد مکمل مورد استفاده تفاوت دارد.
سلام و عرض ادب،
بنده بعلت سنگ صفرا کیسه صفرا رو جراحی کردم و الان کیسه صفرا ندارم،
گلوتامین با کیفیت خریدم به جهت تامین انرژی و همچنین بهبود افزایش توده عضلانی،
چون ورزش بدنسازی سنگین میکنم….
میخواستم بدونم باتوجه به نداشتن کیسه صفرا مشکلی نداره خوردنش؟
سلام دوست عزیز
مکمل گلوتامین در دسته سالم ترین مکمل ها می باشد و در صورتی که مشکل زمینه ای خاصی ندارید می توانید مصرف کنید.
سلام ۲۷ ساله ورزش میکنم اخیرا ۲ دوره گولوتامین مصرف کردم درد قفسه سینه با تپش قلب دارم البته دکتر رفتم که هردو سالم هستن اماهنوز درد دارم امکان داره از گولوتامین باشه؟البته اخیرا تو حرکت پارالل درد شدیدی رو جناق سینم احصاص کردم و درد جناق بخاطره پرس زدم ی مدی هست که با منه البته هنگام پرس زدن بود نه همیشه که الان ۱۰ روزه دارم این درد رو حالا من بعد ۱۵ روز فاصله میتونم بازمگولوتامین مصرف کنم؟
سلام همراه گرامی
درصده خیلی کمی احتمال داره درده شما از عوارض مصرف گلوتامین باشه
من به لبنیات حساسم میتونم گلوتامین استفاده کنم یا داخل ترکیباتش از لبنیات استفاده شده
سلام بهتره عضله سازی بهتره گلوتامین بخورم یا پروتئین وی. من بیست سالمه
سلام دوست عزیز
قطعا پروتئین وی بهترین گزینه است.
آیا گلوتامین روی کاهش اسپرم تاثیر دارد ؟
سلام دوست عزیز
اینرزوها در میان برخی از ورزشکاران بهاشتباه شایع شده که تاثیر گلوتامین بر اسپرم منفی و مخرب است؛ اما برخلاف همه شایعهها، این تقویتکننده آثار مثبت فراوانی را روی اسپرم برجای میگذارد.
گلوتامین در سراسر غشای اسپرم توزیع و با فسفولیپیدهای آن ترکیب میشود تا پراکسیداسیون لیپیدی را متوقف کند و مقاومت آن را در مقابل آسیب انجماد افزایش دهد؛ بنابراین ثابت شده است که این مکمل بدنسازی کیفیت اسپرم را نسبت به قبل بیشتر میکند.