شاید درد در قفسه سینه را تنها نشانه بیماری قلبی بدانید در حالیکه چنین نیست و حتی در بسیاری از موارد نیز احساس درد در قفسه سینه مربوط به مشکلات دیگری است. از آنجایی که آمار سکته و بیماریهای قلبی در میان جوانان هر سال رو به افزایش است و در دهههای اخیر بسیاری از جوانان 20 تا 30 ساله نیز دچار حملات قلبی میشوند، بهتر است تا با خواندن این مقاله اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داده و با علائم بیماری قلبی بیشتر آشنا شوید.
علائم بیماری قلبی عروقی
همه مشکلات قلبی همیشه با علائم هشدار دهنده و واضح همراه نیستند. اشخاصی که بالای 60 سال سن دارند، با مشکل چاقی و اضافه وزن روبرو هستند و همچنین دیابت، کلسترول یا فشار خون بالا دارند، احتمال بروز مشکلات قلبی در آنها بیشتر است و باید بیش از سایرین مراقب سلامتی خود باشند. در اینجا مهمترین علائم بیماری قلبی را به تفکیک برای شما شرح میدهیم:
احساس ناراحتی در قفسه سینه
رایجترین و متداولترین علائم بیماری قلبی احساس درد یا ناراحتی در قفسه سینه است. اگر گرفتگی رگ وجود داشته باشد و یا سکته قلبی رخ داده باشد معمولا احساس درد، گرفتگی یا فشار در ناحیه قفسه سینه وجود دارد. احساس ناراحتی در قفسه سینه را افراد مختلف به صورتهای مختلفی بیان میکنند مثلا برخی افراد میگویند: “انگار فیل روی سینهام نشسته” و برخی دیگر اذعان میدارند که: “انگار قفسه سینهام میسوزد یا در حال سوراخ شدن است.”
احساس درد در قفسه سینه ممکن است در هر زمانی مثلا در حال استراحت کردن یا انجام فعالیتهای روزمره رخ دهد اما معمولا بیش از چند دقیقه دوام نیاورده و رفع میشود. چنانچه درد در قفسه سینه خفیف است و یا نقطه خاصی در قفسه سینه وجود دارد که با لمس آن درد بیشتر میشود، در این حالت معمولا مشکل از قلب نیست اما باز هم برای کسب اطمینان بهتر است به پزشک مراجعه شود اما اگر درد شدید است، باید حتما با اورژانس تماس گرفت.
حالت تهوع، سوزش قلب یا درد معده
بسیاری از افراد در حین حمله قلبی این علائم را تجربه میکنند. این نوع از علائم بیماری قلبی در زنان بیش از مردان گزارش شده است. همانطور که حتما میدانید درد معده و استفراغ و تهوع در اغلب موارد به دلایل دیگری روی میدهند و در بسیاری از موارد مربوط به غذایی هستند که فرد مصرف کرده است اما به هر حال گاهی نشانه بروز بیماری و حملات قلبی نیز میتوانند باشند.
درد در ناحیه دست
یکی دیگر از علائم بیماری قلبی احساس دردی است که از قفسه سینه شروع شده و به سمت دست چپ گسترش مییابد. در برخی موارد نیز درد تنها در قسمت دست چپ وجود دارد و حتی میتواند نشانه حمله قلبی باشد.
احساس گیجی یا سبکی سر
احساس گیجی سبب میشود تا تعادل خود را از دست داده و نتوانید به سهولت حرکت کنید. این اتفاق ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود مثلا اینکه غذای کافی نخورده باشید. اگر علاوه بر احساس گیجی، در قفسه سینه نیز درد دارید و یا دچار تنگی نفس شدهاید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. در حالتی که قلب نتواند خون را آنطور که باید پمپاژ کند، معمولا این علائم ظاهر میشوند.
گلودرد یا درد فک
این علائم عموما مربوط به مشکلات قلبی نیست و اغلب به سرماخوردگی مرتبط است اما اگر درد در قفسه سینه وجود داشته باشد و به سمت فک و گلو گسترش یابد، میتواند نشانه حمله قلبی باشد.
خستگی غیر طبیعی
اگر پس از انجام کاری که در گذشته به راحتی آن را انجام میدادید، اکنون احساس خستگی بسیاری زیادی میکنید، بهتر است توسط پزشک ویزیت شوید زیرا اینچنین تغییرات در بدن ممکن است از علائم بیماری قلبی به ویژه برای خانمها باشد.
خر و پف
کمی خر و پف به هنگام خوابیدن طبیعی است اما چنانچه خرخر کردن غیر معمول بوده و با تنگی نفس همراه باشد، ممکن است نشان از آپنه خواب داشته باشد. در این حالت فشار مضاعفی به قلب وارد میشود و بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای بهبود انجام دهد.
عرق سرد علائم بیماری قلبی
عرق سرد بدون هیچ دلیل خاص ممکن است از علائم بیماری قلبی و حمله قلبی باشد. این علامت اگر با علائم دیگری که ذکر شد، همراه باشد مراجعه به پزشک در اسرع وقت ضروری به شمار میآید.
سرفه طولانی بدون قطع شدن
سرفه کردن اغلب نشانه بیماری قلبی نیست اما اگر بیماری قلب دارید و میدانید که ممکن است حمله قلبی برایتان رخ دهد، سرفههای طولانی و بدون وقفه را جدی بگیرید. سرفه طولانی همراه با خلط سفید یا صورتی میتواند به نارسایی قلبی مربوط باشد.
تورم در پا، ساق یا مچ پا
هنگامی که قلب به حد کافی خون را پمپاژ نمیکند، این علائم ممکن است ظاهر شوند. در این حالت خون در رگها مانده و تورم ایجاد میشود. نارسایی قلبی موجب میشود تا کلیهها نتوانند آب اضافی و سدیم را از بدن خارج کنند و در نتیجه تورم حاصل شود.
تپش قلب
هنگامی که هیجانزده یا عصبی میشوید، تند تند شدن ضربان قلب کاملا طبیعی تلقی میشود اما اگر زیاد برایتان پیش میآید که ضربان قلبتان نامنظم شود، این مورد را حتما به اطلاع پزشک برسانید. ضربان نامنظم قلب در اغلب موارد به مصرف زیاد کافئین یا مثلا نداشتن خواب به حد کافی مربوط بوده و به راحتی قابل درمان است اما گاهی نیز به فیبریلاسیون دهلیزی مربوط میشود که در این حالت لزوم اقدامات لازم برای درمان بیشتر خواهد شد.
درمان بیماری های قلبی
درمان بیماریهای قلبی بسته به نوع آن متفاوت است مثلا اگر عفونت قلبی داشته باشید، احتمالا آنتی بیوتیک به شما تجویز خواهد شد. به طور کلی درمان بیماریهای قلبی شامل موارد زیر میشود:
- تغییر در سبک زندگی: این مورد شامل خوردن مواد غذایی کم چرب و کم نمک، ترک سیگار و حداقل 30 دقیقه ورزش متوسط در طول روز است.
- مصرف دارو: اگر ایجاد تغییر در سبک زندگی به تنهایی کفایت نکند، پزشک حتما دارو به شما تجویز خواهد کرد اما نوع داروها بستگی به نوع بیماری قلبی شما دارد.
- جراحی: اگر دارو نیز جهت درمان مشکل قلبی شما کافی نباشد، معمولا از عمل جراحی باز یا دیگر روشهای دیگر استفاده خواهد شد. اینکه پزشک از چه روشی برای درمان شما استفاده خواهد کرد، دقیقا بستگی به نوع بیماری قلبی شما و همچنین شدت بیماری شما دارد.
گفتار پایانی
در این مقاله علائم بیماری قلبی را مورد بررسی قرار دادیم. وجود هر یک از این علائم حتما به مشکلات قلبی مرتبط نیست اما میتواند نشانهای از بروز ناراحتی یا حمله قلبی باشد. اگر چند علائم را همزمان با هم داشته باشید، خطر بیشتر میشود و حتما باید با اورژانس تماس بگیرید. اگر علائم شما خفیف هستند، با پزشک مشورت کنید تا از بروز مشکلات بیشتر پیشگیری نمایید.
1 دیدگاه
آیا درسته که اگر کسی سکته کرده بهتره مدام سرفه کنه پشت سر هم؟