تاندون چیست؟
تاندون یک بافت همبند انعطافپذیر یا طناب مانند است و به شکل پلی عمل میکند که ماهیچههای شما را به استخوانها متصل میکند. بدن شما حاوی هزاران تاندون است. می توانید آنها را از سر تا انگشتان پا پیدا کنید. تاندون آشیل که ماهیچه ساق پا را به استخوان پاشنه متصل میکند، بزرگترین تاندون بدن شما است. تاندون به شما اجازه میدهد استخوانهای بدن را در حالی که ماهیچههای شما سفت یا شل میشوند، حرکت دهید. آنها از عضلات در برابر آسیب نیز محافظت میکنند.
- تاندونها در برابر پارگی بسیار مقاوم هستند اما کششی نیستند. این بدان معنی است که آنها می توانند به راحتی در هنگام فشار (کشش تا پارگی جزئی الیاف طناب) آسیب ببینند و ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا بهبود یابد.
- تاندون بر اساس ماهیچهای که به آن متصل شده است، اشکال و اندازه متفاوتی دارد. تاندونهای پهن و کوتاه برای انجام حرکات قوی به ماهیچهها متصل میشوند. تاندونهای نازک و بلند برای حرکات ظریف به عضلات متصل میشوند.
تاندون از چه چیزی ساخته شده است؟
تاندون عمدتا از کلاژن ساخته شده است که یکی از فراوانترین پروتئینهای بدن است. فیبرهای کلاژن انعطاف پذیر، قوی و مقاوم در برابر آسیب هستند. آنها همچنین حاوی رگهای خونی و اعصاب نیز هستند. ساختار آن شبیه یک کابل فیبر نوری یا یک طناب است و فیبرهای کلاژن کوچکی دارد که به صورت دستههایی چیده شدهاند. این حالت ساختار آن را تقویت کرده و آن را قویتر میکند.
عملکرد تاندون چگونه است؟
هنگامی که عضله خود را منقبض میکنید یا فشار میدهید، تاندون شما استخوان چسبیده را میکشد و باعث حرکت آن میشود. تاندونها اساسا به شکل اهرم عمل میکنند تا استخوان را با انقباض و انبساط عضلات حرکت دهند. تاندون سفتتر از ماهیچه است و قدرت بالایی دارد. به عنوان مثال، تاندونهای خم کننده در پا میتوانند بیش از هشت برابر وزن بدن شما را تحمل کنند. با این حال، در نظر داشته باشید که آنها مستعد آسیب دیدگی و پارگی نیز هستند.
چگونه تاندون ماهیچه را به استخوان متصل می کند؟
تاندون ماهیچه شما را در نقاط زیر به استخوان متصل میکند:
- اتصال عضلانی-تندینی (MTJ): نقطهای است که تاندون به عضله میچسبد و بیشتر این ناحیه آسیب میبیند.
- اتصال استئوتندینوس (OTJ): نقطهای است که تاندون به استخوان میچسبد.
- الیاف شارپی که بخشی از تاندون هستند تا داخل استخوان گسترش مییابند. پدهای کوچک پر از مایع تاندونهای بالشتکی را در جایی که با استخوان برخورد میکنند، نگه میدارند.
برخی از موارد آسیب دیدگی تاندون
تاندون مستعد آسیب است زیرا به ماهیچههای سراسر بدن شما متصل است. آنها ممکن است به دلیل افزایش سن، استفاده بیش از حد، آسیب دیدگی یا مشکلاتی مانند التهاب مفاصل آسیب ببینند. آسیب تاندون ممکن است با افزایش سن رخ دهد. زیرا با افزایش سن آنها نازکتر و ضعیفتر میشوند. شایع ترین آسیبهای آن عبارتند از:
- کشیدگی: زمانی که تاندون را پاره میکنید، میپیچید یا میکشید، کشیدگی ایجاد میشود. کشیدگی آن اغلب در بازوها و پاهای شما اتفاق میافتد.
- تاندونیت: تاندونیت زمانی ایجاد میشود که به دلیل فعالیتهای تکراری، استفاده بیش از حد یا افزایش سن تاندونهای شما ملتهب شوند. تاندونیت اغلب در زردپی آشیل، آرنج، لگن، زانو، شانه یا شست شما رخ میدهد. شایع ترین انواع تاندونیت عبارتند از:
تاندونیت کشکک: تاندونیت کشکک زمانی اتفاق میافتد که به تاندونی که کشکک را به استخوان ساق پا متصل میکند آسیب برسد. این وضعیت معمولا در اثر استفاده بیش از حد ایجاد میشود.
تاندونیت روتاتور کاف: تاندونیت روتاتور کاف زمانی رخ میدهد که عضلات شانه ملتهب میشوند. این وضعیت میتواند به دلیل فعالیتهای تکراری یا آسیب باشد.
آرنج تنیس بازان (اپیکوندیلیت جانبی): این تاندونیت زمانی ایجاد میشود که تاندونهای اطراف آرنج به صورت میکروسکوپی پاره شوند. استفاده بیش از حد از عضلات ساعد میتواند باعث ایجاد آرنج تنیس بازان شود.
- تنوسینوویت: تنوسینوویت زمانی رخ میدهد که تاندونیت با التهاب غلاف تاندون ترکیب شود. این آسیب معمولا در دست و پا رخ میدهد. دو نوع رایج عبارتند از:
تنوسینوویت DeQuervain: این تنوسینوویت باعث تورم تاندونهای شست میشود که میتواند ناشی از استفاده بیش از حد یا شرایط التهابی مانند آرتریت باشد.
انگشت ماشهای یا شست ماشهای: این حالت زمانی اتفاق میافتد که انگشت یا شست شما در حالت خمیده گیر کند. تاندونهای ملتهب و تحریک شده باعث این وضعیت میشود.
چگونه از تاندون خود مراقبت کنیم؟
برای کمک به کاهش خطر آسیب آن موارد زیر را رعایت کنید.
- فعالیت ورزشی شامل تمرینات قدرتی، تمرینات کاردیو و انعطاف داشته باشید تا تاندونهای خود را سالم نگه دارید.
- قبل از ورزش بدن خود را گرم کنید: انجام برخی فعالیتهای هوازی سبک یا دویدن قبل از ورزش شدید، سرعت جریان خون را افزایش میدهد و آن را شل میکند.
- کفشهای ورزشی مناسب بپوشید: اطمینان از اینکه کفشهای شما مناسب هستند و برای ورزشی که انجام میدهید طراحی شدهاند، میتواند به حفظ بدن شما در یک راستا کمک کند.
- از فعالیت بیش از حد بپرهیزید و زمانی که خسته هستید یا استرس دارید استراحت کنید.
- در صورت احساس درد از فعالیت خودداری کنید.
- از روش، تجهیزات و کفش مناسب برای ورزش استفاده کنید.
- در صورت احساس درد شدید، برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
چه آزمایشاتی میتواند سلامت تاندون را بررسی کند؟
پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. اجزای کلیدی عبارتند از ارزیابی مفاصل متصل شده توسط تاندون، لمس تاندون برای درد یا نقص، ارزیابی انعطاف پذیری تاندونها و تست قدرت دستی. آنها ممکن است از شما بخواهند که مفاصل را نزدیک تاندون آسیب دیده یا ملتهب خود حرکت دهید. ممکن است زمانی که پزشکتان تاندون شما را حرکت میدهد یا فشار میدهد، درد را تجربه کنید. تاندون شما همچنین ممکن است متورم یا گرم باشد. پزشک همچنین دامنه حرکت شما را در اطراف ناحیه درد آزمایش خواهد کرد. گاهی اوقات ممکن است نواحی اطراف مفاصل شما سفت یا ضعیف شوند.
- پزشک ممکن است از آزمایشهایی از جمله آرتروسنتز (آسیب های مفصلی)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، سونوگرافی نیز استفاده کند.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز تاندون را به طور کامل بررسی کردیم. تاندون ماهیچه شما را به استخوان متصل میکند. آنها با سفت شدن و شل شدن عضلات به استخوانهای شما اجازه حرکت میدهند. شما میتوانید با نظارت بر عادات ورزشی خود و عدم فشار به خود از نقطه درد به سالم نگه داشتن تاندون خود کمک کنید. اگر دردی دارید که از بین نمیرود یا عود میکند، حتما به پزشک مراجعه کنید.