اگر مدتی با مصرف قرص اعصاب تحت درمان بودهاید، ممکن است حالا از لحاظ روحی احساس بهتری داشته باشید و فکر کنید که دیگر لازم نیست داروهای خود را استفاده کنید. اما آیا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب را میدانید؟ به شما توصیه میکنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک نه قرص اعصاب استفاده کنید و نه آن را قطع نمایید. در ادامه این مطلب به تفصیل علت این امر را برای شما همراهان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز توضیح خواهیم داد.
تاثیر داروهای اعصاب روی بدن
داروهای اعصاب به تعادل مواد شیمیایی مغز موسوم به انتقال دهندههای عصبی کمک میکنند. این مواد شیمیایی بر احساسات و روحیه شما تاثیر میگذارند و عدم تعادل در آنها موجب افسردگی و اختلالات عصبی میشود. مصرف داروهای ضد افسردگی سبب میشود تا به رفع عدم تعادل در مغز کمک شود اما ممکن است 4 هفته یا بیشتر طول بکشد تا این داروها اثرگذاری خود را به طور مطلوب نشان دهند.
گاه افراد به دلایل متعددی تصمیم میگیرند تا داروی اعصاب خود را قطع نمایند؛ مثلا عوارض این داروها آزارشان میدهد یا فکر میکنند که دیگر بهبود یافتهاند و چه نیازی است که خود را گرفتار دارو کنند. در برخی موارد نیز دارو آن طور که مصرف کننده انتظار دارد ممکن است جوابگو نباشد و در این مورد هم فرد تصمیم به قطع دارو بگیرد. باید بدانید که مصرف داروهای ضد افسردگی و اعصاب نیاز به آزمون و خطا دارد؛ به این معنا که چنانچه مدتی پس از شروع مصرف اثرگذاری مناسبی نداشته باشد و یا شخص را درگیر عوارض جانبی کند، میتوان با تجویز پزشک داروی دیگری را جایگزین آن نمود. اما دقت کنید که این موارد تنها باید با نظارت پزشک باشد تا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب گریبانگیر فرد نشود.
عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
اگر به طور ناگهانی داروی اعصاب یا افسردگی خود را کنار بگذارید، ممکن است افسردگی یا بیماری روانی شما بدتر از قبل شود. در اینجا به برخی از عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب اشاره میکنیم:
سندرم ترک دارو
هنگامی که تحت درمان با یک داروی خاص مثل داروی ضد افسردگی هستید، طی دوران مصرف دارو، ممکن است بدن به آن وابستگی پیدا کند. بنابراین وقتی شما یک دفعه به بدن شوک وارد کرده و آن دارو را کنار میگذارید، ممکن است دچار سندرم ترک دارو شوید. به این معنا که احساس بیمار بودن میکنید؛ مثلا حس میکنید آنفلوانزا دارید یا مشکل معده پیدا کردهاید. همچنین ممکن است افکار منفی به ذهن شما خطور کنند یا تصاویر عجیب و غریبی را مشاهده نمایید.
به تعویق افتادن درمان
با قطع مصرف داروهای اعصاب و افسردگی، برنامه درمانی شما به طور کلی عقب میافتد زیرا به احتمال زیاد مجبور میشوید درمان را دوباره و از نو آغاز نمایید. به این ترتیب پروسه درمان طولانیتر شده و در ضمن علائم بیماری شما نیز تشدید میشوند.
افزایش افکار مربوط به خودکشی
چنانچه درمان به شکل صحیح صورت نگیرد و داروی مورد مصرف ناگهان قطع شود، افزایش افکار مرتبط با خودکشی یکی از نامطلوبترین عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب خواهد بود. بر اساس این افکار منفی احتمال اینکه فرد به شکل واقعی به سراغ اقدام برای خودکشی برود، افزایش خواهد یافت. به طور کلی خودکشی را میتوان خطرناکترین عارضه مربوط به افسردگی دانست.
تشدید علائم بیماری
با متوقف کردن مصرف داروهای اعصاب، علائم مرتبط با بیماری شما مثل سردرد و بیخوابی تشدید خواهد شد. علاوه بر این هر نوع بیماری روانی اگر درمان نشود، مشکلات جسمی را نیز ایجاد خواهد کرد و سلامتی فرد به خطر خواهد افتاد.
دیگر عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
هر یک از علائم زیر ممکن است بر اثر کنار گذاشتن ناگهانی داروهای افسردگی و اعصاب در فرد بروز یابد:
- اضطراب
- ضعف
- کابوسهای شبانه
- اختلال در خواب
- تغییرات خلقی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات معده
- سردرد
- خشکی دهان
- تعریق و گرگرفتگی
انواع داروهای اعصاب و افسردگی و عوارض آنها
باید بدانید که داروهایی که به منظور بهبود بیماریهای روحی و روانی مورد استفاده قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند. مواردی که در قسمت بالا به آنها اشاره شد، عوارضی هستند که به طور کلی پس از قطع مصرف این نوع داروها ممکن است بروز یابند. اگر بخواهیم به طور جزئیتری به قرصها و عوارض آنها بپردازیم، لازم است به موارد زیر توجه کنید:
مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRIs) شامل داروهایی مثل فلوکستین ، سرترالین، ونافلاکسین هستند که بیشتر در درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرند. سرگیجه، علائمی شبیه به آنفلوانزا، توهم و به سختی حرکت کردن از عوارض ترک ناگهانی این داروها هستند.
داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال از دیگر داروهایی هستند که بیشتر برای درمان روانپریشی، اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی مورد استفاده قرار میگیرند و ریسپریدون یکی از معروفترن آنها است. این دارو در برخی موارد کاربردی شبیه به قرص ترانکوپین دارد. سندرم ترک دارو از مهمترین عوارض قطع ناگهانی این قرص به شمار میآید.
بنزودیازپینها از دیگر داروهایی هستند که به عنوان آرامبخش و ضد اضطراب مورد استفاده قرار میگیرند. کلرودیازپوکساید یکی از پرکاربردترین داروهای این دسته است که ترک ناگهانی آن ممکن است سبب تعریق، تشنج و گرگرفتکی شود و حتی خطر مرگ را در پی داشته باشد.
داروهای ترک اعتیاد، داروهای زوال عقل، داروهای محرک و داروهای تثبیت کننده خلق و خو از دیگر داروهایی هستند که بیشتر در قالب قرص، شربت و کپسول به منظور بهبود مشکلات روانی تجویز میشوند. از نگاه دیگر میتوان چنین گفت که قطع ناگهانی قرص اعصاب میتواند هم عوارض جسمی و هم عوارض روانی برای فرد ایجاد نماید که به تفصیل هر یک از آنها را برای شما شرح دادیم.
قرص اعصاب را چگونه قطع کنیم ؟
در صورتی که فکر میکنید مشکل روحی-روانی شما رو به بهبود است و دیگر نیازی به مصرف قرص ندارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا تحت نظارت وی کم کم دوز دارو را کاهش داده و مصرف را کم کنید. چنانچه گفتیم عوارض ناگهانی قطع قرص اعصاب میتواند گاه بسیار ناگوار باشد و حتی تا خودکشی نیز پیش برود. اگر موفق به قطع داروهای خود شدید، برای اینکه بیماری بار دیگر باز نگردد، ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، به مقدار کافی در شبانه روز بخوابید، از مصرف الکل و مواد مخدر بپرهیزید، رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید و از تمام چیزهایی که موجب افزایش استرس در شما میشوند، حذر نمایید.
259 دیدگاه
لطفا راهنمایی کنید خیلی عذاب میکشم به دکترخودم گفتم چیزی نگفت باز همونا رو تجویز کرد واسه سه ماه دیگه دوماهه مصرف میکنم هم تیک عصبی صوتی و هم چسمی گرفتم هنگام خواب
سلام کاربر گرامی
داروهای اعصاب نیاز به تنظیم دوز توسط پزشک متخصص دارند لطفا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید شاید نیاز باشه با داروی دیگری جایگزین شود
سپاس از همراهی شما
سلام
من با مراجعه به روانپزشک برام آلونتا ۷۵ تجویز کرد البته بعد ۴ ماه مصرف به این دوز رسیدیم الان حدود ۶ روز که دارو رو نخوردم حس میکنم دیگه میتونم بدون دارو با مسائلم کنار بیام تو این چند روز که مشکلی نداشتم فقط گاهی یکم سینوسام درد میگیره که فکر نمیکنم مربوط به این قرصا باشه میشه راهنمایی کنید من نگرانم که مشکلی برام پیش بیاد
همراه محترم
سلام
همانطور که اثرگذاری داروهای موثر بر مغز و اعصاب به آهستگی ایجاد میشود، عوارض ترک هم ممکن است در چند روز اول دیده نشود. توصیه میشود جهت پیشگیری از عود مجدد بیماری با مشورت پزشک به صورت تدریجی مصرف دارو را قطع کنید.
متشکرم
سلام روانپزشک من داروهای منو به طور ناگهانی قطع کرد من از اون وقت تا حالا ناتوانی جنسی پیدا کردم
سلام و درود خدمت شما من چند سال پیش نگرانیمو خدمتتون گفتم ولی خدارو شکر الان خیلی حالم خوبه
فقط داروهای که می خورم شامل ویاس ۶۰ ،دپاکین ۵۰۰ ، کوانتیاز روزی ۳ تا و اس سیتالوپرام ولی تازه این درمان دارویی شروع کردم و دکتر گفته ممکنه تا ۲ سال دیگه هیچکدوم نخوری
سلام و درود خدمت شما من چند سال پیش نگرانیمو خدمتتون گفتم ولی خدارو شکر الان خیلی حالم خوبه
فقط داروهای که می خورم شامل ویاس ۶۰ ،دپاکین ۵۰۰ ، کوانتیاز روزی ۳ تا و اس سیتالوپرام ولی تازه این درمان دارویی شروع کردم و دکتر گفته ممکنه تا ۲ سال دیگه هیچکدوم نخوری
سلام من تازگیا به دلیل سردرد های زیاد ناشی از کار زیاد با لب تاپ ورانندگی به پزشک مراجعه وبرام قرص رهاکین۲۰۰ تجویز کردن الان ۲شبه که میخورم وبا دیدن اینکه داروی اعصابه نگران شدم چیکار کنم هنوز که زوده نخورم دیگه؟ ممنونم راهنمایی بفرمایید
همراه محترم
سلام
داروهای موثر بر مغز و اعصاب هم مثل تمام داروها، در صورت مصرف درست میتوانند بسیار مفید باشند. یکی از کاربردهای اصلی این دارو در پیشگیری از سردردهای میگرنی و برخی دیگر از انواع دردهای سر است. لطفا به مصرف دارو ادامه دهید.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر
من حدودا ۱ سال به خاطر حملات پنیک و ضعف در دست چپ و پای چپ قرص لووسر ۱۰۰ و متورال ۵۰ مصرف میکردم
الان چند ماهه ی لرزش کم تو دستام حس میکنم و همینطور سر و گردنم
میخاستم ببینم به خاطر مصرف این داروهاس یا چیز دیگه ایه؟
همراه محترم
سلام
لرزش یکی از عوارض ناشایع مصرف فلووکسامین است. لطفا در صورت تداوم یا تشدید این عارضه و عدم تحمل آن به پزشک معالج مراجعه و نسبت به تغییر دارو یا تعدیل دوز مصرفی مشورت فرمایید. لطفا از قطع خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر مادر من قرص اسنترا و با ترانکوپین مصرف می کنه الان 4 روزه دیگه مصرف نمی کنه الان سرگیجه و حالت تهوع و کابوس شبانه و تاری دید داره اگه الان دوباره مصرف قرص ها رو شروع کنه ایرادی نداره؟؟
همراه محترم
سلام
شروع و پایان مصرف داروهای اعصاب باید به تدریج باشد. لطفا مجددا مصرف داروها را آغاز و با پزشک معالج مشورت فرمایید.
متشکرم
هفت هشت ساله که داروی اعصاب میخورم . دیگه خسته شدم . متوجهام که نباید دارو رو بدون اطلاع پزشک کم و زیاد کنم . الان استراموکس و دپاکین و بوپروپیون و آریپیپرازول و بیپریدین مصرف میکنم . طبق نظر دکترها ، مبتلا به adhd هستم ( اینو پزشک گفته نه خودم ) .
من فقط یه سوال دارم . ممکنه مجبور باشم تا آخر عمر قرص بخورم ؟؟
چه مراحلی باید طی بشه و اینکه دکتر باید چه چیزی از من ببینه تا به هدف رسیده باشه .
هیچکس جوابمو درست نداده اما لطفا شما بهم بگید . میخوام بدونم که آیندهام چطوری قراره پیش بره دیگه از افکار خودکشی خسته شدم . اگه درمان میشه ، پس لطفا مراحلش رو بهم بگید . ممنون
همراه محترم
سلام
متاسفانه بدون اطلاع از علائم و عوارض امکان ارائه اطلاعات صحیح وجود ندارد. ارائه اطلاعات غلط میتواند سبب اتخاذ تصمیمات غلط شود.
متشکرم
سلام خواهر من با تجویز اشتباهی دکتر قرص اعصاب مصرف میکردن و الان که میخواد بزارتشون کنار ولی یک روز که مصرف نکرد قرصارو نفس تنگی و سوزش معده داشت میشه راهنمایی کنید باید چکار کرد تا بطور. کامل خوب شود؟
همراه محترم
سلام
مصرف داروهای اعصاب چه درست و چه غلط میتواند تاثیرات دراز مدتی بر سیستم عصبی داشته باشد. بنابراین حذف ناگهانی این دسته از داروها عوارض زیادی در پی دارد. توصیه میشود مصرف این داروها را به تدریج و آهسته کم و در نهایت قطع کنید.
متشکرم
سلام خواهر من با تجویز اشتباهی دکتر قرص اعصاب مصرف میکردن و الان که میخواد بزارتشون کنار ولی یک روز که مصرف نکرد قرصارو نفس تنگی و سوزش معده داشت و الان میشه راهنمایی کنید باید چکار کرد تا بطور. کامل خوب شود؟
همراه محترم
سلام
مصرف داروهای اعصاب چه درست و چه غلط میتواند تاثیرات دراز مدتی بر سیستم عصبی داشته باشد. بنابراین حذف ناگهانی این دسته از داروها عوارض زیادی در پی دارد. توصیه میشود مصرف این داروها را به تدریج و آهسته کم و در نهایت قطع کنید.
متشکرم
سلام همسر من چند ماهی قرص لگزوپرام و پروپرانول استفاده میکرد الان حدود یک هفتهس قطع کرده ولی سرگیجه داره آیا ممکنه از عوارض قطع قرصا باشهاین قرص هارو دکتر برای مشکلات گوارشی تجویز کرده
همراه محترم
سلام
قطع ناگهانی این داروها میتواند سبب بروز این دسته از مشکلات گردد. در صورت تداوم این مورد به پزشک مراجعه فرمایید.
متشکرم
سلام وقت شما بخیر
دخترم ۱۱ سالشه مشکل کاهش تمرکز داشت کمی هم پرخاشگر شده بود پزشک براش روزی یک چهارم رسپریدون و استراموکس ۲۵ تجویز کردن
۱ساله داره مصرف میکنه اما من واقعا میترسم از عوارض این داروها،مخصوصا استراموکس
تا کی باید این دارو رو بخوره؟ یعنی تا وقتی درس میخونه بایذ بخوره داروها رو؟ بعد از یک سال مصرف مشکلش حل نمیشه بدون دارو؟
همراه محترم
سلام
دوره مصرف این داروها کاملا بستگی به شرایط فرد و میزان نیاز به دارو دارد. مطمئن باشید که عوارض مصرف این داروها بسیار ناچیزتر از کاهش تمرکز خواهد بود.
جهت تغییر دوز و میزان داروهای دریافتی با پزشک متخصص مشورت فرمایید.
متشکرم
سلام
دکتر برای دردهای کمر، سساتیک، زانو، کتف من لوکستا 20 داده الان دیدم داروی ضدافسردگیه
من تیروئید کم کار دارم و بخاطر مصرف قرص یوتیروکس به شدت کم اشتها شدم و به وزن 46 رسیدم، دوشبه دارم لوکستا میخورم کلا اشتهام کور شده الان وزن کردم 45 شدم
ادامه بدم یا قطع کنم؟ چرا برام لوکستا تجویز کرده!
همراه محترم
سلام
لوکستا یکی از داروهای موثر در کاهش دردهای عصبی و عضلانیست. میتوانید از مکمل های افزاینده اشتها مثل زینک پلاس، مخمر آبجو و …. استفاده کنید. در صورتی که این روش پاسخگو نبود، مصرف دارو را قطع و به پزشک معالج مراجعه فرمایید.
متشکرم
سلام من افسردگی دوقطبی دارم الان نزدیک یک ماهه قرص رهاکین میخورم وقبلا دوازده سال ریسپریدون میخوردم الآنم میخورم جایگزین این قرصها چی هست آخه دارم چاق میشم خیلی اذیتم ازاین وضع
همراه محترم
سلام
بدون نظر پزشک متخصص و معالج نباید مصرف داروهای اعصاب را قطع یا تغییر داد. لطفا مجددا به پزشک معالج مراجعه فرمایید.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر
حدود ۷_۸ ماه قرص پاروکیستین مصرف کردم و کم کم قطعش کردم ولی اشتهام خیلی زیاد شده و توی یک ماهی که قطعش کردم ۴_۵ کیلو اضافه کردم
جز عوارض قرص یه حساب میاد؟ یا پرخوری عصبیه؟
قبلاً پرخوری عصبی رو داشتم
همراه محترم
سلام
پاروکستین از جمله داروهاییست که در مشکلات عصبی مثل افسردگی، پرخوری عصبی و … استفاده میگردد. بنابراین قطع داروها و بازگشت بیماری اولیه میتواند سبب پرخوری و افزایش وزن گردد.
متشکرم
سلام
پسر من 7 سالشه و شب ادراری داره یعنی ممکنه ی هفته جیش نکنه بعد دو شب پشت هم جیش کنه الان دکتر براش قرص ایمی پرامین 10 داده و من نگران عوارضش هستم که اینکه نکنه وابستگی براش ایجاد بشه از طرفی جدیدا خیلی کم و گاهی اوقات تو خواب دندان قروچه داره به نظرتون عوارض دارو هست یا نباید نگران وابستگی و عوارض اون باشم..
همراه محترم
سلام
دندان قروچه و شب ادراری میتواند از نشانه های استرس پنهان در کودکان باشد. توصیه میشود داروهای تجویزی را به صورت مرتب استفاده کرده و در زمان پایان دوره توصیه شده مجددا با پزشک مشورت فرمایید.
متشکرم
سلام وقت بخیر من برادرم حدود یک هفته با تجویز پزشک قرص دپاکین و بعدش رهاکین مصرف کرده و بعد از بروز عوارض تصمیم به قطع دارو گرفته میخواستم بپرسم عوارض قطع دارو تا چند رو ادامه دار خواهد بود؟
سلام کاربر گرامی
لطفا بدون مشورت و نظر پزشکتان به هیچ عنوان دارو را قطع نکنید.
سپاس از همراهی شما
سلام وقت بخیر
آیا میتوان آریپیپرازول رو جایگزین ولبان کرد؟
به عبارتی مکانیسم اثر ولبان و آریپیپرازول در میزان دوپامین مشابه میباشد؟
ممنون میشم راهنمایی کنید؟
سلام کاربر گرامی
خیر به هیچ عنوان بدون دستور پزشک داروها را جایگزین نکنید.
سپاس از همراهی شما
من حدود ۴ماه۶ قرص بیزوپرولول و سیتالوپرام استفاده میکردم الان یک هفته قطعشون کردم بدون نظر دکتر از همون موقع سردرد شدید و حالت تهوع دارم جوری که اصلا نمیتونم وایسم سرپا چیکار باید بکنم؟
همراه محترم
سلام
قطع ناگهانی و بدون دستور پزشک داروهایی مثل سیتالوپرام و .. میتواند سبب بازگشت شدیدتر مشکلات اولیه بیماری گردد. لطفا مجددا با پزشک متخصص مشورت و داروهای مناسب را مجددا دریافت کنید.
متشکرم
سلام
مادرم دوساله الازین مصرف میکردن و دچار لرزش چانه شده بودن،،دوز دارو رو کم کردن و لرزش فک خیلی کم شده بود،والان دو هفته مصرف دارو رو قطع کردن ،اعصابش به طور کلی بهم ریخته س،آیا عوارض کنار گذاشتن دارو اینطور شدن!؟
میتونن دوباره شروع به خوردن این دارو کنن!!،؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
همراه محترم
سلام
قطع داروهای اعصاب میتواند سبب بازگشت حتی شدیدتر عوارض قبلی گردد. برای رفع این مورد توصیه میشود با مشورت پزشک متخصص اعصاب و روان اقدام به جایگزینی داروی مناسب فرمایید.
متشکرم