اگر مدتی با مصرف قرص اعصاب تحت درمان بودهاید، ممکن است حالا از لحاظ روحی احساس بهتری داشته باشید و فکر کنید که دیگر لازم نیست داروهای خود را استفاده کنید. اما آیا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب را میدانید؟ به شما توصیه میکنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک نه قرص اعصاب استفاده کنید و نه آن را قطع نمایید. در ادامه این مطلب به تفصیل علت این امر را برای شما همراهان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز توضیح خواهیم داد.
تاثیر داروهای اعصاب روی بدن
داروهای اعصاب به تعادل مواد شیمیایی مغز موسوم به انتقال دهندههای عصبی کمک میکنند. این مواد شیمیایی بر احساسات و روحیه شما تاثیر میگذارند و عدم تعادل در آنها موجب افسردگی و اختلالات عصبی میشود. مصرف داروهای ضد افسردگی سبب میشود تا به رفع عدم تعادل در مغز کمک شود اما ممکن است 4 هفته یا بیشتر طول بکشد تا این داروها اثرگذاری خود را به طور مطلوب نشان دهند.
گاه افراد به دلایل متعددی تصمیم میگیرند تا داروی اعصاب خود را قطع نمایند؛ مثلا عوارض این داروها آزارشان میدهد یا فکر میکنند که دیگر بهبود یافتهاند و چه نیازی است که خود را گرفتار دارو کنند. در برخی موارد نیز دارو آن طور که مصرف کننده انتظار دارد ممکن است جوابگو نباشد و در این مورد هم فرد تصمیم به قطع دارو بگیرد. باید بدانید که مصرف داروهای ضد افسردگی و اعصاب نیاز به آزمون و خطا دارد؛ به این معنا که چنانچه مدتی پس از شروع مصرف اثرگذاری مناسبی نداشته باشد و یا شخص را درگیر عوارض جانبی کند، میتوان با تجویز پزشک داروی دیگری را جایگزین آن نمود. اما دقت کنید که این موارد تنها باید با نظارت پزشک باشد تا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب گریبانگیر فرد نشود.
عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
اگر به طور ناگهانی داروی اعصاب یا افسردگی خود را کنار بگذارید، ممکن است افسردگی یا بیماری روانی شما بدتر از قبل شود. در اینجا به برخی از عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب اشاره میکنیم:
سندرم ترک دارو
هنگامی که تحت درمان با یک داروی خاص مثل داروی ضد افسردگی هستید، طی دوران مصرف دارو، ممکن است بدن به آن وابستگی پیدا کند. بنابراین وقتی شما یک دفعه به بدن شوک وارد کرده و آن دارو را کنار میگذارید، ممکن است دچار سندرم ترک دارو شوید. به این معنا که احساس بیمار بودن میکنید؛ مثلا حس میکنید آنفلوانزا دارید یا مشکل معده پیدا کردهاید. همچنین ممکن است افکار منفی به ذهن شما خطور کنند یا تصاویر عجیب و غریبی را مشاهده نمایید.
به تعویق افتادن درمان
با قطع مصرف داروهای اعصاب و افسردگی، برنامه درمانی شما به طور کلی عقب میافتد زیرا به احتمال زیاد مجبور میشوید درمان را دوباره و از نو آغاز نمایید. به این ترتیب پروسه درمان طولانیتر شده و در ضمن علائم بیماری شما نیز تشدید میشوند.
افزایش افکار مربوط به خودکشی
چنانچه درمان به شکل صحیح صورت نگیرد و داروی مورد مصرف ناگهان قطع شود، افزایش افکار مرتبط با خودکشی یکی از نامطلوبترین عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب خواهد بود. بر اساس این افکار منفی احتمال اینکه فرد به شکل واقعی به سراغ اقدام برای خودکشی برود، افزایش خواهد یافت. به طور کلی خودکشی را میتوان خطرناکترین عارضه مربوط به افسردگی دانست.
تشدید علائم بیماری
با متوقف کردن مصرف داروهای اعصاب، علائم مرتبط با بیماری شما مثل سردرد و بیخوابی تشدید خواهد شد. علاوه بر این هر نوع بیماری روانی اگر درمان نشود، مشکلات جسمی را نیز ایجاد خواهد کرد و سلامتی فرد به خطر خواهد افتاد.
دیگر عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
هر یک از علائم زیر ممکن است بر اثر کنار گذاشتن ناگهانی داروهای افسردگی و اعصاب در فرد بروز یابد:
- اضطراب
- ضعف
- کابوسهای شبانه
- اختلال در خواب
- تغییرات خلقی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات معده
- سردرد
- خشکی دهان
- تعریق و گرگرفتگی
انواع داروهای اعصاب و افسردگی و عوارض آنها
باید بدانید که داروهایی که به منظور بهبود بیماریهای روحی و روانی مورد استفاده قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند. مواردی که در قسمت بالا به آنها اشاره شد، عوارضی هستند که به طور کلی پس از قطع مصرف این نوع داروها ممکن است بروز یابند. اگر بخواهیم به طور جزئیتری به قرصها و عوارض آنها بپردازیم، لازم است به موارد زیر توجه کنید:
مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRIs) شامل داروهایی مثل فلوکستین ، سرترالین، ونافلاکسین هستند که بیشتر در درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرند. سرگیجه، علائمی شبیه به آنفلوانزا، توهم و به سختی حرکت کردن از عوارض ترک ناگهانی این داروها هستند.
داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال از دیگر داروهایی هستند که بیشتر برای درمان روانپریشی، اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی مورد استفاده قرار میگیرند و ریسپریدون یکی از معروفترن آنها است. این دارو در برخی موارد کاربردی شبیه به قرص ترانکوپین دارد. سندرم ترک دارو از مهمترین عوارض قطع ناگهانی این قرص به شمار میآید.
بنزودیازپینها از دیگر داروهایی هستند که به عنوان آرامبخش و ضد اضطراب مورد استفاده قرار میگیرند. کلرودیازپوکساید یکی از پرکاربردترین داروهای این دسته است که ترک ناگهانی آن ممکن است سبب تعریق، تشنج و گرگرفتکی شود و حتی خطر مرگ را در پی داشته باشد.
داروهای ترک اعتیاد، داروهای زوال عقل، داروهای محرک و داروهای تثبیت کننده خلق و خو از دیگر داروهایی هستند که بیشتر در قالب قرص، شربت و کپسول به منظور بهبود مشکلات روانی تجویز میشوند. از نگاه دیگر میتوان چنین گفت که قطع ناگهانی قرص اعصاب میتواند هم عوارض جسمی و هم عوارض روانی برای فرد ایجاد نماید که به تفصیل هر یک از آنها را برای شما شرح دادیم.
قرص اعصاب را چگونه قطع کنیم ؟
در صورتی که فکر میکنید مشکل روحی-روانی شما رو به بهبود است و دیگر نیازی به مصرف قرص ندارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا تحت نظارت وی کم کم دوز دارو را کاهش داده و مصرف را کم کنید. چنانچه گفتیم عوارض ناگهانی قطع قرص اعصاب میتواند گاه بسیار ناگوار باشد و حتی تا خودکشی نیز پیش برود. اگر موفق به قطع داروهای خود شدید، برای اینکه بیماری بار دیگر باز نگردد، ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، به مقدار کافی در شبانه روز بخوابید، از مصرف الکل و مواد مخدر بپرهیزید، رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید و از تمام چیزهایی که موجب افزایش استرس در شما میشوند، حذر نمایید.
259 دیدگاه
سلام
اگر یک شب یادمون بره قرص بخوریم چه میشود؟؟؟
سلام کاربر گرامی
مشکلی نیست اگر زمان زیادی از دوز فراموش شده نگذشته آن را مصرف نمایید در غیر این صورت صبر کنید تا زمان مصرف دوز بعدی برسد.
سپاس از همراهی شما
من سرترالبن با نور ترپتلین مصرف میکردم به مدت دو ماه
ناگهانی ترک کردم و الان هم دچار اختلال خواب شدید شدم
و چند روزی هست که شدت پیدا ورده
سلام خسته نباشید من حدود ۶ ماه قرص ونلافاکسین مصرف کردم حالم خوب بود تا این که یک هفته مصرف نکردم و دکترم دوباره شروع به مصرف دارو کرد ولی دارو مثل قبل اثر نمیزاره میشه راهنمایی کنید
سلام کاربر گرامی
با گذشت چند روز دوباره اثرگذاری دارو شروع می شود.
سپاس از همراهی شما
سلام
من پنج ماهه که دپریلکس و پرامی پکسول میخورم .
هر صبح یک دپریلکس ۳۷/۵ و هر شب یک پرامی پکسول ۰/۱۸ میخورم .
دو روزه که قرص نخوردم چون تموم شده بود و داروخونه در دسترسم نبود .
الان با وجود اینکه شدیدا خوابم میاد اما خوابم نمیبره . مال ترک داروئه؟
اگه از فردا دوباره مصرف قرص رو طبق روال قبل شروع کنم مشکلم حل میشه ؟
سلام کاربر گرامی
بله مشکل ایجاد شده می تواند به علت قطع دارو باشد که با شروع دوباره مشکل حل می شود.
سپاس از همراهی شما
سلام دکتر جان من فقط دو روز مصرف کردم و قطعش کردم الان یه حس بدی دارم به نظر شما عوارضش چقد طول میکشه از بین بره؟؟؟ به نظر شما عوارض از بین میره
سلام کاربر گرامی
چه دارویی استفاده کردید؟
معمولا با دو روز مصرف عوارض زیاد و طولانی ایجاد نمی شود.
ضمنا داروهای اعصاب فقط باید با تجویز پزشک استفاده شود
سپاس از همراهی شما
سلام خانوم دکتر من یک نوجوان 17 ساله ام که درمانم را با قرص های بوسپیرون و آسنترا و اولازین شروع کردم آنها را 2 هفته خوردم و متاسفانه خودسرانه آنها رو قطع کردم و یک ماه طول کشید تا علام ترک دارو رو ببینم و به دکتر مراجعه کنم. با دکترم صحبت کردم و او گفت اولازین و آسنترا را ادامه بدهم. الان خشکی دهان و سرگیجه و گرگرفتی و سردرد دارم. آیا این الائم با بازگشت داروها به بدنم درست خواهد شد؟ در ضمن میکنم سق دهانمم یکم ورم کرده.
سلام وقتتون بخیر. من ۲۳سالمه تست افسردگی بک انجام دادم نمرم ۴۰شد رفتم پیش روانپزشک برام قرص الانزاپین۲.۵،نورتریپتیلین ۱۰ و ونلافاکسین ۳۷.۵ و شربت ایمونیس نوشتن،الان یک ماه شده این داروهارو مصرف میکنم،خوابم خیلی زیاد قبل از مصرف دارو هم خیلی زیاد بود اما الانم زیاده مخصوصا وقتی دارو میخورم زود خوابم میگیره،دوره داروهام یک ماه بود و باید دوباره میرفتم پیش روانپزشکم اما متاسفانه ایشون تا ۲۰ روز دیگه تشریف ندارن،الان نمیدونم تو این ۲۰روز که دکترم تشریف بیارن باید داروهارو دوباره تهیه و مصرف کنم یا دیگه مصرف نکنم؟؟!!! ممنون میشم پاسخ بدین ????????
سلام کاربر گرامی
باید حتما با پزشکتان صحبت کنید
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر من مادرم ۴سال هست روی یک عدد قرص سیتالوپرام مصرف میکردند زیر نظر متخصص قلب و جدیدا با مصرف این قرص دچار لرزش شدید دست و پا میشن که ما از برج تیرماه قطع کردن بدون مشورت با پزشک و ار اون موقع دچار خواب شدید گرفتگی شدید و ترس از پله و.. الان نمیدونم چکار کنم فقط خواب شون یکمی بهتر شده تو این چند وقت، این عوارض چه قدر طول میکشه و چکار کنیم خوب شن
سلام کاربر گرامی
هیچ گاه بدون مشورت پزشک و خودسرانه نباید داروهایی نظیر سیتالوپرام را قطع نمایید.
چون مدت زمان زیادی از این دارو مصرف می کردند طول می کشد تا عوارض برطرف شود بهتر است به پزشک مراجعه نمایید شاید صلاح بر ادامه ی مصرف سیتالوپرام یا جایگزین کردن داروی دیگری باشد.
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر
بنده بیماری دوقطبی شیدایی و وسواس و بیش فعالی دارم
دوره کنکور که بیماریم اوج گرفته بود واس اینکه درس بخونم ریتالینو روزی ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم میخوردم
و دارویی ک برای اعصاب میخوردم که برای دوماه بود در عرض ۳ هفته خوردم
الان ب یک باره هم ریتالین و قرصای اعصابم وسیگار و باهم ترک کردم
عوارض هایی مثل پرخاشگری و لرزش شدید و توهم های شدید دارم
دکترمم نیست
الان راه حل شما چیه برام؟؟؟
سلام کاربر گرامی
لطفا “حتما” هر چه سریع تر به یک پزشک دیگر مراجعه نمایید.داروها با این دوز بالا نباید به یکباره قطع میشد.
سپاس از همراهی شما
عوارض قطع قرصهای اعصاب چند مدته؟
سلام کاربر گرامی
بسته به نوع قرص مصرفی دارد.
سعی کنید بدون مشورت پزشک داروهای اعصاب را قطع نکنید.
سپاس از همراهی شما
سلام من چهار سال است داروهای اعصاب و روان مصرف میکنم ، بیماری ocd , داروهام تمام شده و باید به پزشک مراجعه کنم اما فعلا نمیتوانم ، آیا خطر برای من داره این ترک ناگهانی ، چون هم خیلی عصبانی شدم هم سردرد و چیزای دیگه ، در ضمن چهار سال است دارو مصرف میکنم اما مدتی خوبم مدتی نه ، نمیدونم چرا این افکار آزار و اذیت کننده ولم نمیکنند خیلی بد هستش ، خسته شدم از این بیماری نمیدونم چه کار کنم .
سلام کاربر گرامی
لطفا به هیچ عنوان داروهای مصرفی خود را به صورت یکباره و بدون نظر پزشک کم نکنید.
سپاس از همراهی شما
سلام من به مدت حدودا شش سال سیتالوپرام بیست و امی تریپتیلین ده میخوردم . طی دوسال گذشته یک روز در میون و کم کم تعداد روزها رو بیشتر کردم و دوز رو رسوندم به یک چهارم. حالا یک ماه قطع کردم . البته که روزهای اخر به چهار روز در میون رسیده بود. حالا در دست پا گزگز و سوزن شدن دارم و ضعف. البته که غیرقابل تحمل نیست. میخوام بدونم طبیعی هست؟
طبیعی هست عزیزم، همه حالتای جسمی و فکریت طبیعیه
پسر من چند سال داروی اهصاب میخورد و ناگهان اونو قطع کرد الان با رفتارهای پرخاشگرانه استرس ترس و توهم روبرو شده و به هیچ عنوان هم نمیخواد بره پیش پزشک به نظرتون چکاری انجام بدم؟
سلام کاربر گرامی
داروهای اعصاب را به هیچ عنوان نباید سر از خود و به طور ناگهانی قطع کرد.
باید ایشان را راضی کنید تا به پزشک مراجعه کند یا در صورت اینکه راضی نشد خودتان به پزشک مراجعه کرده و شرح حال فرزندتان را توضیح داده تا پزشک شما را راهنمایی کند.
سپاس از همراهی شما
سلام من چند روز به تشخیص هعد عصبی به روان پزشک مراجعه کردم وقرصهای برام تجویز کرد تری فلوازپین ودوکسپین که یک ماه دارم میخورم الان یکی از پادرد مینکه میخواستم بدونم از عوارض قرصه نمیشه دوباره جواب بدی
سلام من چند روز به تشخیص هعد عصبی به روان پزشک مراجعه کردم وقرصهای برام تجویز کرد تری فلوازپین ودوکسپین که یک ماه دارم میخورم الان یکی از پادرد مینکه میخواستم بدونم از عوارض قرصه
همراه محترم
سلام
درد های بدون علت مشخص در اندامها، میتواند به سبب مشکلات اعصاب باشد. اما جهت بررسی دقیق، توصیه میشود به پزشک ارتوپد مراجعه و تست های لازم را انجام دهید.
متشکرم
سلام قرص رهاکین را بعد از شروع پرتو درمانی باید قطع کرد یا خطرناک است؟؟؟
سلام کاربر گرامی
لطفا با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام دکتر بنده یک سال هست که الپروزلام 0/5 مصرف میکنم شبی یدونه ولی احساس میکنم داره روم تاثیر های بد میزاره و خستگی و بی اشتهایی های صبح داره اذیتم میکنه
چطور باید بزارمش کنار؟؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است ابتدا دوز مصرفی را به نصف قرص کاهش دهید و سپس بعد از دو هفته یک شب در میان نصف قرص مصرف نمایید و شب هایی که آلپرازولام نمیخورید برای تنظیم خواب از ملاتونین استفاده کنید.و کم کم دارو را قطع نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام وخسته نباشید
من ۹ ماه بود که داروهایی مثل اس سیتالوپرام ۱۰ نور تریپتیلین ۲۵ پروپرانول۲۰ دپاکین۲۰۰ پرفنازین۲ و ویتامین ب ۲ مصرف می کردم والان ۳ روزه که بدون مشورت با دکتر کلا ترک کردم والان حالم خیلی خیلی بده حالت هایی مثل سردرد بیحوصله بی جون بودن دست و پا بی حسی وگز گز صورت حالت تهوع دادم نمی دونم الان باید چیکار کنم لطفا کمکم کنید و همه ی قرصام و دور انداختم من خانمی ۳۲ ساله هستم وآیا احتمال اینکه سکته کنم وجود داره ممنون
سلام کاربر گرامی
قطع مصرف داروهایی که ذکر کردید بدون مشورت با پزشک امری اشتباه است. این داروها باید تحت نظر پزشک و به مرور زمان قطع شوند نه به یکباره.
لطفا به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
من از بچگی قرص اعصاب میخورم الان خودم سر خود قطع کردم فعلا مشکلی ندارم فقط سرم بشدت درد میکنه افت فشار سرگیجه حالت تهوع بی اشتهایی چیکار کنم بازم بخورم؟؟؟؟
سلام کاربر گرامی
قطع سرخود و یکباره ی داروهای اعصاب بدون مشورت با پزشک معالج درست نیست.
لطفا حتما به پزشک خود مراجعه نمایید و در صورت صلاحدید ایشان داروها را تحت نظر خودشان قطع نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام و خسته نباشی
یکی از آشناها ۶ماهه آلپروزلام ۱ مصرف میکنن بعضی روزا تا ۴میل اونم بدون تجویز دکتر و برای رهایی از استرس و فشار و افسردگی
۲۳ سال سن خانوم هستن با۵۵ کیلو وزن
میخاستم بدونم ترکش چطوره؟
خودش اصلا نمیتونه به ترک فکرکنه و شدیدا وابسته شده
خونواده هم کمکی نمیکنه
سلام کاربر گرامی
بهتر است ایشان را پیش یک روانپزشک ببرید چون در این سن این مقدار از آلپرازولام بعدا باعث عوارض جبران ناپذیری می شود.
بهتر است دارو تحت نظر پزشک قطع شود.
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر
من به خاطر اضطرابم حدود دو ماه آسنترا ۵۰مصرف کردم بعد از اون یک هفته به دوز ۲۵ کمش کردم و بعدش دیگه نخوردم
از حدود پنج روز بعد قطع کردنش احساس ضعف تو پاهام دارم اوایل احساس ضعف تو سرم داشتم که خیلی بهتر شد ولی الان ضعف پاهام آزارم میده
میخواستم بپرسم این عوارض تا چه مدت ادامه پیدا میکنه؟
سلام کاربر گرامی
این دارو باید تحت نظر پزشک کم کم قطع شود.
معمولا عوارض تا دو هفته الی یک ماه ادامه دارد.
سپاس از همراهی شما
دلم نمیخواد قرص هامو مصرف کنم حس بری بهم میده دوست ندارم برای همین یهو قطع کردم
حس معناد بودن دارم
من آسنترا و اتومکستین میخورم یکی دوماهه بعد یهو ولکردم چیزی میشه؟
نوجوان هستم
سلام کاربر گرامی
بهتر است داروها را کم کم و تحت نظر پزشک معالج قطع نمایید و سر از خود این کار را انجام ندهید.
سپاس از همراهی شما