امروزه با وجود شبکههای اجتماعی و افزایش اطلاعات عمومی دیگر همه خانمها میدانند که قبل از باردار شدن باید به رژیم غذایی خود دقت داشته باشند و از همه مواد مغذی استفاده کنند. از آنجایی که تغذیه جنین در رحم کاملا بستگی به مادر دارد، بنابراین مادر موظف است برای حفظ سلامتی خود و فرزندش همه اصول تغذیهای را رعایت کند. سلنیوم چیست ؟ یک عنصر کمیاب اما ارزشمند است که شاید به نقش مهم آن در دوران بارداری کمتر پرداخته شده باشد. آیا لازم است از قرص سلنیوم برای بارداری استفاده شود؟
چرا مصرف سلنیوم در دوران بارداری مهم است ؟
سلنیوم خاصیت آنتیاکسیدانی بینظیری دارد که آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و از بدن شما در برابر عفونتها محافظت میکند. این آنتی اکسیدان حیاتی در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش بسیار موثری داشته و به تنظیم عملکرد غده تیروئید نیز کمک میکند. شاید شنیده باشید که اختلالات تیروئید چقدر میتوانند به سلامت جنین آسیب برسانند. سطوح مناسب سلنیوم در بدن میتواند از کمکاری تیروئید جلوگیری کرده و در حفظ سلامتی مادر و جنین موثر باشد.
تحقیقات نشان داده است که سلنیوم همچنین میتواند در افزایش قدرت باروری نیز موثر بوده و به تولید DNA نیز کمک کند. بنابراین هم قبل از بارداری و هم در دوران بارداری باید از منابع حاوی سلنیوم در رژیم غذایی بهره گرفت. کمبود سلنیوم در بدن چندان شایع نیست اما در صورت بروز این مشکل حتما باید از مکملهای غذایی حاوی سلنیوم استفاده کرد. برای آگاهی از قیمت قرص سلنیوم و یا خرید آن میتوانید از داروخانه آنلاین مثبت سبز کمک بگیرید.
آیا مصرف قرص سلنیوم برای بارداری ایمن و بی خطر است؟
سلنیوم در دوران بارداری تا زمانی که بیشتر از RDI یعنی مقدار توصیه شده روزانه نباشد، نه تنها کاملا ایمن است بلکه مزایای بسیاری نیز دارد. سلنیوم محلول در چربی است به این معنا که مقدار اضافی آن در کبد و بافتهای چربی بدن ذخیره میشود. ویتامینهای محلول در چربی و مواد معدنی به راحتی نمیتوانند از بدن عبور کرده و دفع شوند. تجمع بیش از حد سلنیوم در بدن میتواند ایجاد سمیت کرده و عوارض جانبی نامطلوبی را پدید آورد. مصرف قرص سلنیوم برای بارداری تنها در صورتی مجاز است که فرد با کمبود سلنیوم مواجه بوده و پزشک این مکمل را برای وی تجویز کرده باشد. بهتر است مقاله عوارض قرص سلنیوم و خطرات مصرف بیش از حد آن را حتما بخوانید.
چه مقدار سلنیوم در دوران بارداری باید مصرف کرد؟
مادران باردار از سن 14 تا 50 سالگی روزانه به 60 میکروگرم سلنیوم نیاز دارند که البته این مقدار پس از حاملگی و در دوران شیردهی به 70 میکروگرم خواهد رسید. سلنیوم یک ماده معدنی است که در خاک یافت میشود و به طور طبیعی در آب و بعضی خوراکیها نیز میتوان آن را پیدا کرد. دقت داشته باشید که حداکثر مقداری که یک خانم باردار و شیرده میتواند در طی روز سلنیوم استفاده کند، 400 میکروگرم است و مقادیر بالاتر از این سطح قطعا خطرناک خواهد بود.
کمبود سلنیوم در زنان باردار چه عوارضی دارد ؟
مطالعات در مورد تاثیر سلنیوم در بارداری محدود است اما بسیاری از گزارشات نشان میدهند که کمبود سلنیوم در زنان باردار منجر به افزایش هیپوتروفی جنین، هیپوکسی، افزایش خطر احتمال سقط جنین و آسیب به سیستم عصبی و ایمنی جنین خواهد شد. غلظت پایین سلنیوم در خون در ماههای نخست بارداری به احتمال بسیار زیاد منجر به تولد نوزاد با وزن پایین خواهد شد. با این حال قرص سلنیوم برای بارداری تنها با مشورت پزشک باید استفاده شود. ضمنا خانمهای باردار عموما از ماه چهارم حاملگی به دستور پزشک از مولتی ویتامین مینرال استفاده میکنند که خود احتمالا حاوی مقادیر مناسبی از عنصر سلنیوم است. به همین دلیل اغلب لازم نیست از قرص یا کپسول سلنیوم نیز به طور جداگانه استفاده شود.
تاثیر سلنیوم در قدرت باروری
بسیاری از پژوهشها نشان میدهند که سلنیوم در عملکرد سیستم تولید مثل انسان نقش مهمی دارد. کمبود سلنیوم ممکن است منجر به اختلال در روند باروری در مردان و زنان شود. مطالعات نشان داده است مردانی که سطح ماده معدنی selenium در بدن آنها اندک است، کیفیت مایع منی در بدن آنها کمتر بوده و اسپرم آنها قدرت تحرک ایدهآلی ندارد و در نتیجه تاثیر منفی در قدرت باروری خواهد داشت. بنابراین نه تنها خانمها بلکه آقایان نیز قبل از اقدام برای بچهدار شدن باید به تغذیه خود اهمیت داده و از مواد غذایی مفید و حاوی سلنیوم استفاده نمایند. میدانستید که سلنیوم در بدنسازی نیز میتواند مفید باشد؟
بهترین مواد غذایی حاوی سلنیوم برای مصرف زنان باردار
کلیه افراد به ویژه خانمهای باردار میتوانند با گنجاندن مواد غذایی زیر در رژیم غذایی خود، سطح سلنیوم در بدن خود را در حد ایدهآل نگه دارند تا دیگر نیازی به نگرانی نباشد:
- غذاهای دریایی مثل ماهی تن و ماهی ساردین
- گوشت گاو و گوسفند
- مرغ و بوقلمون
- نان و غلات
- آجیل برزیلی
اگر از این خوراکیها در رژیم غذایی کم مصرف شود، احتمال کمبود سلنیوم وجود دارد و در این صورت باید با مشورت پزشک از قرص سلنیوم یا کپسول سلنیوم پلاس استفاده نمود. پیشنهاد میدهیم مقاله: آیا مصرف قرص سلنیوم در درمان ریزش مو موثر است ؟ را حتما بخوانید.
از کجا بفهمیم کمبود سلنیوم داریم؟
بارزترین علائم کمبود سلنیوم در بدن شامل موارد زیر است:
- ضعف و خستگی جسمی
- مغز مه آلود
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و زود به زود بیمار شدن
- ریزش مو
- ضعف عضلات
- کاهش قدرت باروری
همچنین از طریق آزمایش خون نیز میتوان کمبود عنصر سلنیم در بدن را مشخص کرد.
کلام پایانی
کمبود سلنیوم در کشورهای پیشرفته چندان شایع نیست اما آمارها نشان میدهند که بیش از 500 میلیون نفر در سراسر جهان درگیر این مشکل هستند که البته بسیاری از آنها نسبت به این کمبود در بدن خود بیاطلاعند. مقادیر کافی از ماده معدنی سلنیوم در بدن مادر باردار اهمیت بسیاری دارد زیرا کمبود این عنصر حتی ممکن است سقط جنین را در پی داشته باشد. نیازی نیست خانمهای باردار از قرص سلنیوم استفاده کنند اما اگر کمبود این ماده مغذی در بدن آنها وجود داشته باشد، به دستور پزشک باید از آن بهرهمند شوند. پس باز هم تاکید میکنیم که قرص سلنیوم برای بارداری تنها به تشخیص پزشک باید مورد مصرف قرار گیرد زیرا افزایش بیش از حد سلنیوم در بدن عوارض نامطلوبی خواهد داشت.
6 دیدگاه
بعد از بارداری و کرونا زیرش مو گرفتم. سلنیوم پلاس برام خوبه؟
سلام دوست عزیز
می توانید از مکمل های تخصصی ضد ریزش مو مانند هیرویت و یا فولیکوژن و در کنارش از شامپو های ضد ریزش استفاده کنید.
توی قرص های پریناتال سلنیوم هست؟
سلام کاربر عزیز
بله برخی از آنها حاوی این عنصر می باشند.
سلنیوم برای درمان شوره سر حتما باید موضعی استفاده بشه یا به شکل قرص هم میشه؟
سلام کاربرر عزیز
سلنیوم سولفید به صورت موضعی.