اگر در دوران نوجوانی هستید، باید بدانید که آنچه در نهایت قد نهایی شما را تعیین میکند، 60 تا 80 درصد به عوامل ژنتیکی برمیگردد و به جز این عامل، فاکتورهای دیگری همچون تغذیه و ورزش نیز دخیل هستند. به طور معمول کودکان هر ساله 5 سانتیمتر رشد قدی دارند اما در دوران بلوغ این رشد به حداکثر مقدار خود رسیده و ممکن است پسر یا دختر نوجوان رشد قدی تا 10 سانتیمتر در سال را نیز تجربه کند. دختران معمولا در سالهای اولیه نوجوانی یک جهش قدی دارند در حالیکه رشد ناگهانی قد در پسران ممکن است در پایان دوره نوجوانی اتفاق بیفتد. پرسشی که در این مطلب به بررسی پاسخی مناسب برای آن میپردازیم این است که آیا از قرص کلسیم برای افزایش قد میتوان استفاده کرد؟
تا چه سنی می توان رشد قدی داشت ؟
حتی اگر فرد بلوغ دیررس داشته باشد، بعید است که پس از سن 18 تا 20 سالگی بتواند افزایش رشد قدی را تجربه کند. بنابراین میتوان گفت که اکثر پسران تقریبا تا سن 16 سالگی به حداکثر رشد قدی خود میرسند و پس از آن دیگر قد آنها بلندتر نخواهد شد. دختران نیز پس از آنکه به سن بلوغ میرسند و عادت ماهیانه را تجربه میکنند، به طور معمول پس از آن رشد قدی چشمگیری نخواهند داشت. اما با این حال راهکارهایی وجود دارد که به واسطه آنها میتوان اطمینان حاصل کرد که دختر یا پسر نوجوان در دوره بلوغ پتانسیل رشد خود را به حداکثر رسانده و رشد قدی خود را به بهترین حالت ممکن که برای شخص وی امکان دارد، رسانده است. از جمله این راهکارها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- داشتن رژیم غذایی سالم که در آن مصرف قند، چربیهای ترانس و چربیهای اشباع محدود است.
- استفاده از مکملهای حاوی هورمون رشد، در صورتیکه پزشک تجویز کرده باشد.
- داشتن خواب به مقدار کافی (کودکان 6 تا 13 سال در شبانه روز به 11 ساعت خواب و نوجوانان 14 تا 17 سال به 10 ساعت خواب نیاز دارند)
- حداقل یک ساعت ورزش در روز برای کودکان ضروری است؛ تمرینات قدرتی، تمرینات انعطافپذیری مانند یوگا و ورزش ایروبیک برای افزایش قد کودکان میتواند بسیار مفید باشد.
- نسبت به نحوه ایستادن، نشستن و خوابیدن خود هشیار باشید؛ خود را خم و افتاده نکنید و فرم بدن خود را به بهترین شکل ممکن حفظ نمایید.
خرید قرص کلسیم و استفاده از آن نیز یکی از راهکارهایی است که برای افزایش قد پیشنهاد میشود. حال باید ببینیم این سخن تا چه حد صحت دارد.
قرص کلسیم برای افزایش قد
برخی از مطالعات نشان میدهند که مصرف کلسیم در رژیم غذایی با رشد سریعتر قد همراه است. از آنجایی که کلسیم در تولید و رشد استخوان نقش اساسی دارد، بدیهی است که کمبود آن میتواند مانع از رشد قد تا حداکثر مقداری که برای فرد مقدور است، شود. به مقدار نیاز روزانه کلسیم در سنین کودکی و نوجوانی دقت کنید:
- از ۴ تا ۸ سالگی: ۱۰۰۰ میلیگرم
- از ۹ تا ۱۸ سالگی: ۱۳۰۰ میلیگرم
سعی کنید در رژیم غذایی کودکان و نوجوانان به مقدار کافی از کلسیم استفاده کنید تا نیازی به استفاده از مکمل کلسیم وجود نداشته باشد. لبنیات، گیاهان برگ سبز تیره، تخم مرغ و انواع ماهیهای چرب از بهترین منابع تامین کلسیم برای بدن هستند. در صورتی که کودک یا نوجوان به هر دلیل به کمبود کلسیم دچار باشد، با تجویز پزشک میتوان از قرص کلسیم برای جبران این کمبود بهره گرفت.
به بیان سادهتر شما با توجه به قد پدر و مادر، نوع تغذیه و سبک زندگی خود مثلا قرار است که در نهایت به قد 170 سانتیمتر برسید. حال اگر کمبود کلسیم داشته باشید، ممکن است نتوانید به این حداکثر دست یابید و مثلا قد شما در 165 سانتیمتر متوقف شود. تنها در این صورت است که میتوان از قرص کلسیم برای افزایش قد کمک گرفت.
مصرف کلسیم برای جلوگیری از کوتاه شدن قد در بزرگسالی
افراد پس از اینکه به سن 40 سالگی میرسند، در هر 10 سال حدود 1.27 سانتیمتر از قدشان کوتاهتر خواهد شد. علت این امر را میتوان به فشردگی ستون فقرات یا ابتلا به پوکی استخوان مرتبط دانست. با این وجود خوشبختانه اقداماتی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان کوتاه شدن قد در بزرگسالی را به حداقل رساند و یکی از مهمترین آنها مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم است. اگر نیاز بدن به کلسیم با رژیم غذایی برطرف نشود، از قرص کلسیم نیز میتوان استفاده کرد. به مقدار توصیه شده مصرف روزانه کلسیم در بزرگسالی دقت کنید:
- از 19 تا 50 سالگی در مردان و زنان: 1000 میلی گرم
- از 51 تا 70 سالگی در مردان: 1000 میلی گرم
- از 51 تا 70 سالگی در زنان: 1200 میلی گرم
- از 71 سالگی به بعد در مردان و زنان: 1200 میلی گرم
انجام تمرینات ورزشی به منظور کاهش حجم عضلات، داشتن خواب و استراحت کافی، عدم استعمال سیگار و حفظ رطوبت بدن از جمله دیگر راهکارهایی هستند که جهت مقابله با کوتاه شدن قد در بزرگسالی میتوان از آنها استفاده کرد. دقت داشته باشید که اگر قصد استفاده از قرص کلسیم را دارید، بهتر است در کنار آن از قرص ویتامین D نیز استفاده کنید زیرا این ویتامین جذب کلسیم در بدن را بهبود میبخشد.
سخن پایانی
عوامل مختلفی در تعیین میزان قد افراد تاثیرگذار هستند که عامل وراثت را به عنوان مهمترین آنها میتوان دانست. رشد قد معمولا تا زمانی ادامه مییابد که صفحات استخوان هنوز باز هستند و بسته نشدهاند. دختران اغلب در فاصله سنی 14 تا 15 سالگی به حداکثر رشد قدی خود میرسند اما قضیه در پسران متفاوت است و ممکن است در 16 سالگی به حداکثر قد خود دست یابند. البته افزایش قد تا 18 و گاه 20 سالگی نیز ادامه مییابد ولی آنقدرها محسوس نیست. قرص کلسیم برای افزایش قد تنها در کودکان و نوجوانانی میتواند موثر واقع شود که با کمبود کلسیم مواجه هستند؛ در غیر این صورت در دیگر افراد مصرف قرص کلسیم تاثیری در بلندتر شدن قد ندارد.
86 دیدگاه
سلام مادر و پدر قد کوتاه هستیم دخترم ۱۳ سالش پریود هست دیگه قد بلند نمیشه لطفا بهم راهنمایی کنید میخوام قدبلند
سلام کاربر گرامی
بعد از وقوع پریود رشد قدی دارد ولی خیلی کم ، برای گرفتن نتیجه بهتر به متخصص غدد مراجعه کنید
از مکمل های ال آرژنین ، کلسیم د و زینک هم میتونید استفاده کنید
سپاس از همراهی شما