به منظور بهبود عملکرد ورزشی یکی از بهترین مکملهای ورزشی که میتوانید مورد استفاده قرار دهید، مکمل کراتین است. کراتین به طور طبیعی در بدن وجود داشته و یک درصد از خون انسان را تشکیل میدهد. رایجترین فرم مکمل کراتین، کراتین مونوهیدرات است که در افزایش قدرت عضلات تاثیری قابل توجه دارد. با این حال حرف و حدیث در مورد عوارض مصرف کراتین بسیار است و به همین دلیل بعضی از ورزشکاران از آن اجتناب میکنند. به عنوان مثال برخی از افراد بر این باورند که پودر کراتین اثری نامطلوب روی کبد و کلیه آنها خواهد گذاشت. ما این مطلب را به بررسی عوارض مصرف کراتین اختصاص دادهایم.
کراتین چیست؟
کراتین در بدن انسان از ترکیب 3 اسید آمینه حاصل میشود. این اسیدهای آمینه ال-آرژنین، ال-متیونین و گلیسین هستند. 95 درصد از کراتین موجود در بدن در عضله اسکلتی ذخیره میشود و 5% باقیمانده نیز در مغز وجود دارد. کراتین از طریق جریان خون به همه قسمتهای بدن منتقل میشود. از طریق مصرف بعضی از مواد غذایی مثل گوشت قرمز و ماهی نیز میتوان کراتین را برای بدن تامین کرد.
یک راه دیگر که بیشتر بدنسازان از آن استفاده میکنند، مصرف مکمل کراتین است که به راحتی در داروخانهها با کیفیت مرغوب یافت میشود. عوارض مصرف کراتین یا عوارض کراتین مونوهیدرات چنانچه در قسمتهای بعدی مقاله به آن اشاره خواهیم کرد، اصلا خطرناک نیست و این مکمل را میتوان یک مکمل بیخطر دانست.
عملکرد کراتین در بدن چگونه است؟
کراتین در سراسر بدن انسان یافت میشود اما بیش از همه قسمتها در ماهیچهها ذخیره میشود. گفتیم که کراتین هم از ترکیب آمینو اسیدها حاصل میشود و هم مصرف بعضی از مواد غذایی. ذخیره کراتین در بدن از طریق مصرف مواد غذایی و مقداری که به طور طبیعی در بدن تولید میشود، معمولا به حداکثر نمیرسد. ذخایر متوسط کراتین حدود 120 میلی مول بر کیلوگرم است. در حالیکه مکملهای کراتین میتوانند این ذخایر را به حدود 140 تا 150 میلی مول بر کیلوگرم برسانند.
وقتی ورزشکار تمریناتی با شدت بالا انجام میدهد، ذخایر کراتین در بدن به عضلات کمک میکند تا انرژی بیشتری تولید کنند. به این ترتیب عملکرد ورزشی بهبود مییابد. هنگامیکه ذخایر کراتین ماهیچهها به حداکثر میرسد، مقدار اضافی آن به کراتینین تجزیه شده، در کبد متابولیزه میشود و از طریق ادرار دفع خواهد شد. در قسمتهای بعدی مقاله به عوارض مصرف کراتین هم خواهیم رسید.
فواید مکمل کراتین برای بدنسازان
پیش از آنکه عوارض مصرف کراتین را مورد بررسی قرار دهیم، برایتان شرح میدهیم که چرا این مکمل در بدنسازی تا این حد محبوب است. مزایای کراتین برای ورزشکاران عبارتند از:
- بهبود قدرت و توان ماهیچهها
- افزایش توده عضلانی بدون چربی
- بهبود ریکاوری
- افزایش انرژی در بدن
- بهبود عملکرد مغز
به طور کلی با استفاده از مکمل کراتین میتوان عملکرد ورزشی را بهبود بخشید که این مسئله برای افرادی که حرفهای ورزش میکنند بسیار اهمیت دارد.
کراتین یک مکمل ایمن و بی خطر است
با وجود تبلیغات منفی که ممکن است در مورد کراتین شنیده باشید، باید بگوییم که انجمن بین المللی تغذیه ورزشی، استفاده از مکمل کراتین را بسیار ایمن معرفی کرده و یکی از مفیدترین مکملهای ورزشی میداند. محققان برجستهای که به مدت چندین دهه مکمل کراتین را مورد بررسی قرار دادهاند نیز به این نتیجه رسیدهاند که کراتین یکی از بیخطرترین مکملهای موجود در بازار است. یک مطالعه 52 نشانگر سلامت را پس از مصرف مکملهای کراتین به مدت 21 ماه مورد بررسی قرار داد و هیچ نوع عارضه نامطلوبی را پیدا نکرد. کراتین به جز اینکه در ورزش مفید است، برای درمان اختلالات عصبی عضلانی، ضربه مغزی، دیابت و … نیز کاربرد دارد.
برخی از عوارض مصرف کراتین که مصرف کنندگان به آنها اشاره کردهاند، عبارتند از:
- آسیب به کبد و کلیه
- افزایش وزن
- سنگ کلیه
- نفخ شکم
- کمآبی بدن
- گرفتگی عضلات
- اختلالات گوارشی
- سندرم کمپارتمان
- رابدومیولیز
مهمترین این عوارض را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد.
به این اینفوگرافیک در مورد عوارض مصرف کراتین دقت کنید:
عوارض مکمل کراتین
عوارض مصرف کراتین به شرح زیر است که البته در مورد بیشتر آنها به تحقیقات بیشتری نیاز است:
عوارض کراتین بر کلیه ها
برای تشخیص مشکلات کبد و کلیه معمولا سطح کراتینین در خون مورد آزمایش قرار میگیرد. تحقیقات نشان داده است که مکمل کراتین این قابلیت را دارد که تا حدودی سطح کراتینین در خون را بالا ببرد. افزایش سطح کراتینین در خون به این معنا نیست که الزاما به کبد و کلیه آسیبی وارد شده است. مطالعات متعدد تاکنون هیچ نوع آسیب به کبد و کلیه را با مصرف کراتین به اثبات نرساندهاند.
با این حال به همه افرادی که دارای ناراحتیهای کلیه و کبد هستند توصیه میشود که بااحتیاط و تنها در صورت تائید پزشک به سراغ مصرف مکمل کراتین بروند تا از عوارض مصرف کراتین برای آنها پیشگیری به عمل آید.
بین ریزش مو و مکمل کراتین رابطه ای وجود دارد؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که ریزش مو یکی از عوارض مصرف کراتین است. اما اکثر مطالات نشان میدهد که ریزش مو معمولا به عامل دیگری به جز کراتین برمیگردد. اما باید بدانید که مکمل کراتین باعث افزایش دی هیدروتستوسترون که نوعی هورمون است میشود. بین ریزش مو و افزایش این هورمون در بدن ارتباط وجود دارد. در واقع این هورمون مردانه چرخه رشد مو را کاهش داده و تارهای مو زودتر از موعد در فاز ریزش قرار میگیرند. حال اگر فرد از نظر ژنتیکی نیز مستعد ریزش مو باشد، ممکن است بیش از بقیه تحت تاثیر عوارض مصرف کراتین قرار گرفته و ریزش مویی مضاعف پیدا کند.
مصرف کراتین برای بانوان ضرر دارد؟
خیر؛ کراتین برای خانمها نیز کاملا ایمن و بیخطر است. اما باید دقت داشته باشید که در بدن خانمها هورمون تستوسترون به اندازه آقایان وجود ندارد و بنابراین توده عضلانی در آنها به اندازه مردان رشد نخواهد داشت. با این حال کراتین در خانمها اندازه عضلات را کمی بیشتر میکند، ماهیچهها را تقویت مینماید و موجب تسریع ریکاوری میشود. بنابراین بانوان ورزشکار نیز همچون آقایان میتوانند از این مکمل در کنار تمرینات خود بهره بگیرند.
مکمل کراتین باعث کم آبی و گرفتگی عضلات می شود؟
کراتین محتوای آب ذخیره شده بدن را تغییر داده و آب اضافی را وارد سلولهای ماهیچهای میکند. با این حال این تغییر در محتوای آب سلولی جزئی است و هیچ مطالعهای تائید نمیکند که کم آبی از عوارض مصرف کراتین است. کاملا برعکس این ادعا که کراتین باعث کمآبی خواهد شد، یک مطالعه 3 ساله روی ورزشکاران کالج نشان داد که افرادی که مکمل کراتین مصرف کرده بودند کمتر از سایرین دچار کمآبی و گرفتگی عضلات بودند. بر اساس شواهدی که در حال حاضر وجود دارد کراتین نه تنها باعث کم آبی و گرفتگی عضلات نمیشود بلکه حتی ممکن است در جلوگیری از این شرایط نیز نقش داشته باشد.
مکمل کراتین در بسیاری موارد به صورت هزمان با دیگر مکمل ها استفاده میشود. ال کارنیتین یکی از معروف ترین مکمل هایی است که با کراتین مورد مصرف قرار میگیرد:
افزایش وزن از عوارض مصرف کراتین است؟
تحقیقات نشان دادهاند که مکملهای کراتین باعث افزایش وزن میشوند. شروع به مصرف کراتین دو مرحله دارد: یکی مرحله بارگیری و دیگری نگهداری. در مرحله بارگیری که حدودا 1 هفته است، فرد در هر روز 20 گرم کراتین مصرف میکند. در این صورت ممکن است 1 تا 3 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشد زیرا به واسطه مصرف کراتین احتباس آب در ماهیچهها اتفاق افتاده است.
با این حال باید توجه داشته باشید که افزایش وزن با مصرف مکمل کراتین به دلیل افزایش حجم عضلات است نه افزایش چربیهای بدن. بنابراین میتوان آن را مثبت و مفید تلقی کرد. پس افزایش وزن اگر هم با مصرف کراتین ایجاد شود، یک عارضه منفی نیست و نمیتوان آن را از عوارض مصرف کراتین
مشکلات گوارشی پس از مصرف مکمل کراتین
آیا اختلالات گوارشی از عوارض مصرف کراتین است؟ هر نوع مکمل ورزشی را که شما بیش از مقدار توصیه شده مورد استفاده قرار دهید، ممکن است عوارض گوارشی بوجود آورد. در مورد مکمل کراتین نیز در صورت مصرف بیش از حد احتمال دارد این اتفاق بیفتد. در یک مطالعه دوز 5 گرمی کراتین هیچ نوع عارضه گوارشی را نشان نداد اما دوز 10 گرمی آن (در هر روز) خطر بروز اسهال را تا 37% بیشتر کرد.
به همین دلیل میزان مصرف توصیه شده کراتین در هر روز 3 تا 5 گرم است. در مرحله بارگیری نیز 20 گرم کراتین را در 4 نوبت (5 گرمی) میتوان مورد استفاده قرار داد تا احتمال بروز اختلالات گوارشی کمتر شود.
کراتین مونوهیدرات باعث تاخیر در بهبود زخم ها می شود؟
برخی از افراد تصور میکنند که کراتین منجر به کمآبی بدن شده و به این طریق ممکن است در بهبود زخمها تاخیر ایجاد کند. اما هیچ تحقیقی این ادعا را مورد تائید قرار نمیدهد. با این وجود اگر کمآبی یکی از مشکلات سلامتی شماست، بهتر است احتیاط کرده و در مورد مصرف مکمل کراتین با پزشک مشورت نمایید تا با عوارض مصرف کراتین مواجه نشوید.
ارتباط سندرم کمپارتمان و رابدومیولیز با مصرف کراتین
برخی از افراد معتقدند که کراتین میتواند باعث سندرم کمپارتمان شود. سندرم کمپارتمان وضعیتی است که در آن بر اثر بالا رفتن فشار بافت در اندام، درد شدیدی ایجاد میشود. افزایش فشار حاصله اکسیژن رسانی به بافت را دچار اختلال کرده و ممکن است آسیب دائمی به عضلات و اندامها وارد کند. در یک مطالعه، افزایش فشار عضلانی در طول دو ساعت تمرین مشاهده شد. اما این افزایش فشار به نظر میرسید عمدتا ناشی از گرما و کمآبی باشد نه مصرف مکمل کراتین. محققان همچنین به این نتیجه رسیدند که این فشار کوتاه مدت و ناچیز است.
برخی دیگر از افراد ادعا میکنند که مکملهای کراتین خطر ابتلا به رابدومیولیز را افزایش میدهند. رابدومیولیز وضعیتی است که در آن عضله تجزیه شده و پروتئینها به جریان خون نشت میکنند. با مصرف مکملهای حاوی کراتین، کراتین کیناز در خون بیشتر میشود. اما این افزایش جزئی بوده و با رابدومیولیز متفاوت است.
جالب است بدانید که محققان حتی بر این باورند که کراتین ممکن است برای رابدومیولیز مفید واقع شود. کراتین را با استروئیدهای آنابولیک نباید اشتباه بگیرید چون هیچ ارتباطی به هم ندارند. بنابراین رابدومیولیز از عوارض مصرف کراتین نیست.
مصرف کراتین در کودکان، زنان و افراد مسن
هیچ تحقیقی نشان نداده است که کراتین در دوزهای توصیه شده برای کودکان، زنان یا افراد مسن مناسب نیست. بنابراین این گمان غلط را کنار بگذارید که مکملهای کراتین فقط مختص آقایان تهیه میشوند. در شرایطی مثل اختلال عصبی عضلانی مکمل کراتین معمولا توسط پزشک حتی برای کودکان تجویز میشود.
عوارض کراتین مونوهیدرات
عوارض کراتین مونوهیدرات درست همانند عوارض مصرف کراتین در انواع دیگر است. کراتین مونوهیدرات رایجترین فرم کراتین بدنسازی است که به عوارض آن هم اشاره میکنیم:
- افزایش وزن (بر اثر افزایش عضله نه چربیهای بدن)
- گرفتگی عضلانی
- ناراحتیهای گوارشی مثل اسهال
- سرگیجه
- افزایش فشار خون
- آسیب به کبد و کلیه (در افرادی که مشکل کلیوی یا کبدی دارند)
به منظور جلوگیری از عوارض کراتین مونوهیدرات از این مکمل به اندازه توصیه شده استفاده کنید و اگر از نظر سلامتی مشکل خاصی دارید، پیش از اقدام به مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
تداخل دارویی مکمل کراتین
عوارض مصرف کراتین را شرح دادیم. قبل از شروع مصرف مکمل کراتین همانند هر نوع مکمل دیگری ابتدا باید با پزشک مشورت کنید. اگر دارویی مصرف شود که بر عملکرد کبد و کلیه تاثیر بگذارد، بهتر است از مصرف مکمل کراتین پرهیز به عمل آید. مهمترین داروهایی که ممکن است با کراتین تداخل داشته باشند، به شرح زیرند:
- سیکلوسپورین
- آمینوگلیکوزیدها
- جنتامایسین
- توبرامایسین
- داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن
- داروهایی که روی قند خون تاثیر میگذارد
اگر در دوران بارداری یا شیردهی هستید یا بیماری قلبی یا سرطان دارید، پیش از مصرف مکملهای کراتین حتما باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا با عوارض مصرف کراتین مواجه نشوید.
گفتار پایانی
در مورد عوارض مصرف کراتین حرف و حدیث زیاد است. اما تا آنجا که تحقیقات نشان میدهند در واقع کپسول کراتین یکی از بیخطرترین و ایمنترین مکملهای ورزشی به شمار میآید. بیشتر عوارض مصرف کراتین که مطرح میشود، در واقع پشتوانه علمی ندارد. در هر صورت باید دقت داشته باشید که هر نوع مکملی اگر بیشتر از حد مجاز مصرف شود، بدون عارضه نخواهد بود. مکمل کراتین نیز از این قضیه مستثنی نیست. معتبرترین و بهترین مکملهای کراتین را در داروخانه آنلاین مثبت سبز میتوانید بیابید.
129 دیدگاه
سلام وقت بخیر من از وقتی کراتین مصرف کردم پریود نشدم امکان داره بخاطر پودر باشه؟
سلام دوست عزیز
تحقیقات جدی در این باره روی کراتین انجام نشده
اما برخی بدن ها حساس بوده و امکان دارد واکنش هایی کوتاه در بدن نشان دهند.
نحوه تاثیر گرفتن بدن ها روی مکمل ها متفاوت است.
سلام و احترام من دیشب برای بار اول کراتین استفاده کردم یکی قبل تمرین و یکی بعد تمرین از شب ک خوابیدم تا حالا بدن درد شدیدی دارم مشکل از کجاست ممنون
سلام دوست عزیز
ارتباطی به کراتین ندارد،از مکمل گلوتامین و منیزیم استفاده کنید.
سلام من بعد از نیم ساعت قبل باشگاه و نیم ساعت بعد باشگاه از کراتین استفاده میکنم و چند روز است سر گیجه گرفتم آیا میبایست مصرف را قطع کنم؟
سلام دوست عزیز
وعده مصرفی را به یکبار در روز کاهش دهید.
سلام
اگر مصرف کراتین را کنار بگذاریم چه مدت طول میکشد بدن به حالت اولیه برگردد یعنی پاکسازی .
سلام دوست عزیز
اصولا هر 6 ماه یک دوره می توانید از کراتین استفاده کنید.
درود.عذر میخام نحوه ی مصرف کراتین باید چجوری باشه؟دوره ای باید باشه؟نظرات خیلی متفاوته ما گیج شدیم الان خیلی از پیج های ورزشی میگن ک کراتین رو سالانه میشه مصرف کرد و هیچ خطری برای کبد و کلیه نداره واقعا صحت داره؟
سلام کاربر گرامی
اگر بیماری خاصی نتدارید به طور نرمال هر 6 ماه یک دوره می توانید از کراتین استفاده کنید.
سلام وقتتون بخیر بنده از جاهای مختلف مثل همین سایت شنیدم که باید در دوره بارگیری ۲۰ گرم کراتین مصرف شود اما مربی و مسئول داروخونه که کراتین رو ازشون تهیه کردم گفتن که فقط روزی ۵ گرم مصرف شود..۲.۵ قبل تمرین و ۲.۵ بعد از تمرین
بنده لاغر اندام هستم و از کراتین iron max استفاده میکنم..ایا شیوه استفاده صحیح است؟
سلام دوست عزیز
نحوه استفاده در افراد مختلف بنا به شرایط بدنی و ورزشی که انجام می دهند متفاوت است.
سلام اگه مصرف کراتین را بعد مدتی کنار بذاریم ، بدن افت میکند ؟
سلام دوست عزیز
برای نگهداری وزن بدست آمده بعد از قطع مصرف مکمل های افزایش وزن،از پودر ال گلوتامین و یا اچ ام بی می توانید استفاده کنید.
استاد سلام وقت بخیر…
۴الا۵سال هست باشگاه بدنسازی ورزش میکنم …و تا به حال هیچ مکملی مصرف نکرده بودم …تازه یک کراتین و یک گینر وال آرژنین گرفتم …یک اینکه طریقه مصرف بگید چه موقع بهتر است و چگونه و چه مقدار ….
و اینکه بنده ۲ظهر میرم باشگاه بهترین زمان خوردن چه تایمی است ….
الان ۲هفته دارم از کسی که خریداری کردم گفتن
صبح با شکم ناشتا ۳گزینه بخورید
و یک نیم ساعت قبل باشگاه ….
تو این دوهفته زیاد تأثیری ندیدم …
ولی حسم روی موهای سرم انگار داره کم پشت میشه
…
یک اینکه برای مصرف لطف کنید بگید …
دوم اینکه برای جلوگیری از ریزش مو چه راه کاری پیشنهاد میکنید…
سلام دوست عزیز
مکمل کراتین در بعضی افراد ممکن است باعث ریزش مو شود،بهتر است همراه آن از قرص های تقویتی مو استفاده کنید
در رابطه با نحوه مصرف هم چون مربی اشراف کامل تری به نوع تمرینات و شدت آن از شما دارد بهتر است با برنامه تمرینی که به شما داده مصرف کنید.
با سلام و خسته نباشید.
آیا یک دوره مصرف کراتین باعث ریزش مو میشه؟
سلام کاربر گرامی
بله ممکن است.
سپاس از همراهی شما
سلام این که میگن اگه کراتین مصرف کنیم آب تو ماهیچه جمع میشه و بعد اگه ورزش نکنیم بدن شل میشه و عضلات حالت بدی میگیره حقیقت داره؟
باتشکر
سلام دوست عزیز
مصرف مکمل کراتین بدون ورزش و فعالیت بدنی مناسب توصیه نمی شود.
مصرف همزمان کراتین و قرص دوتاستراید مشکل داره یا نه؟
سلام کاربر گرامی
خیر تداخلی ندارد.
سپاس از همراهی شما
با سلام و خسته نباشید مصرف کراتین واسه کسانی که کاشت مو داشتن خوبه یا باعث ریزش مو میشه
سلام کاربر گرامی
کراتین از طریق افزایش تستوسترون باعث ریزش مو می شود اما شما چون دوتاستراید مصرف می کنید این امر تا حدودی کنترل می شود.
سپاس ازهمراهی شما
همراه با ۵ گرم کراتین؛چه مقدار آب بخوریم؟
و همراه با ۳۰ گرم پروتئین وی؛چه مقدار اب بخوریم؟
سلام دوست عزیز
کراتین را در 200 سی سی آب یا آبمیوه و پروتئین وی را در 500 سی سی آب یا شیر کم چرب حل کنید.
سلام من تازه مصرف میکنم ولی وحشتناک آب میخورم و یک سره دستشویم حالا من مصرف کنم یا نه
سلام دوست عزیز
شما اگر بیماری زمینه ای خاصی نداشته باشید هر 6 ماه یک دوره می توانید از کراتین استفاده کنید.
قبل و بعد تمرین یعنی یک پیمانه قبل تمرین یه پیمانه بعد؟
سلام کاربر گرامی
بله نیم ساعت قبل تمرین و نیم ساعت بعد تمرین از مکمل کراتین استفاده کنید.
درود کراتین آوویتال مارک خوبیه عایا و اینک از داروخونه گرفتم من کراتیم رو فقط موقع تمرین مصرف میکنم قبل تمرین یه پیمانه میخورم و اینک کراتین رو بازکنی باید تا یماه مصرف شه حتما یا مشکلی نداره من مشکل رفللاکس دارم عیب نداره مصرف میکنم کراتبن رو باتشکر
سلام دوست عزیز
از کراتین قبل و بعد تمرین استفاده کنید،از زمان باز کردن درب محصول تا سه ماه باید مصرف کنید.
سلام واقعیت داره مصرف کراتین ریزش مو داره؟؟؟
سلام دوست عزیز
به صورت کلی و همگانی نمیشود گفت که کراتین باعث ریزش مو می شود ولی در بعضی افراد بله ممکن است باعث ریزش مو هم بشود البته در صورت مصرف طولانی مدت و بیش از حد مجاز.
سلام خسته نباشین من حدودا سه روز کراتین مصرف میکنم برند ژن استار دوره بارگیری هم هستم اینو میخورم چند دقیقه بعد خیلی خوابم میگیره این نرماله؟
سلام همراه گرامی
تا به حال همچین گزارشی نشده در صورت ادامه دار شدن با پزشک مشاور مشورت کنید
معده شما مشکل رفلکس داره,یا دچار سندرم روده تحریک پذیرید !ممکنه اگه شیر مصرف میکنی عدم تحمل لاکتوز باشه اما خواب آلودگی و گنگی و سرگیجی بیشتر با معده و رفلکس درارتباط .
سلام خسته نباشید بارگیری چیست و پروتیین گینر بخورم مشکلی ندارد
سلام دوست عزیز
اگر فعالیت مداوم ورزشی داشته باشد می توانید از گینر و کراتین استفاده کنید،نوع کراتین مصرفی در بارگیری آن موثر است.
اینکه میگن کراتین باعث احتباس آب میشه خوبه یا بد؟ ممنون میشم بگید
سلام
تحقیقات نشون داده کراتین میتونه باعث جذب اب و مایعات بیشتر زیر پوست شود. اما بافت عضلانی و اب میان بافتی رو هم افزایش میده. اما ممکنه در افراد مختلف تفاوت دارد باز این بستگی به ژنتیک شما و سیستم هورمونی و نوع تیپ بدنی شما دارد.
آیا کراتین یک اسید آمینه است؟
سلام
کراتین یکی از مکمل هایی ست که حدود یک درصد از کل حجم خون انسان را تشکیل میدهد. حدود ۹۵ درصد از کراتین بدن در عضلات اسکلتی و ۵ درصد از ان در مغز ذخیره میشود. کراتین از سه اسید امینه گلیسین ، متیونین و ال ارژنین تشکیل شده است