درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال از جهات مختلف از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا این سن، سن حساسی بوده و هرگونه خطا در تشخیص بیماری و مصرف داروها ممکن است عوارضی جبرانناپذیر در پی داشته باشد. از طرف دیگر اطفال زیر 2 سال مجاز به مصرف بسیاری از داروها نیستند. بنابراین عدم مصرف خودسرانه از شربتهای سرماخوردگی ضرورت بیشتری پیدا میکند. شربت سرماخوردگی نوزاد در کودکانی که زیر 24 ماه سن دارند، بدون تجویز پزشک منع مصرف دارد. با خواندن این مقاله بیشتر متوجه خواهید شد که سرماخوردگی در کودکان زیر 2 سال چگونه باید صورت گیرد.
علائم سرماخوردگی در کودکان زیر 2 سال
نوزادان مبتلا به سرماخوردگی ممکن است ترشحات بیش از حد بینی داشته و این ترشحات به مرور زمان به رنگ زرد یا سبز تغییر پیدا کنند. این علامت الزاما به معنای بدتر شدن بیماری نیست بلکه روند طبیعی سرماخوردگی است. سایر علائم سرماخوردگی در کودکان زیر 2 سال به شرح زیر است:
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- ناآرامی و بیقراری
- چشمهای قرمز
- کاهش اشتها
- اختلال در خوابیدن
- مشکل در تغذیه (مثلا شیر خوردن) به دلیل گرفتگی بینی
- تب خفیف
نوزاد تازه متولد شده و کودکان زیر 2 سال اگر تب بالاتر از 38 درجه سانتیگراد داشته باشند، جهت بررسیهای بیشتر باید به متخصص اطفال مراجعه کنند زیرا ممکن است عفونتی خطرناکتر از سرماخوردگی در بدن آنها وجود داشته باشد.
درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال
در بسیاری از موارد میتوان سرماخوردگی کودکان را در منزل و با راهکارهای خانگی مداوا کرد. سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است و اکثرا بدون نیاز به مصرف آنتی بیوتیک مداوا میشود. در بازه زمانی بدو تولد تا 2 سالگی سیستم ایمنی بدن کودک در حال تکامل است و به مرور این قابلیت را پیدا خواهد کرد که در برابر عوامل بیماریزا محافظت بهتری از خود به عمل آورد. پزشکان مصرف بسیاری از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه را برای اطفال زیر 2 سال مجاز ندانسته و معتقدند که این داروها ممکن است عوارض جانبی جدی را ایجاد کنند. راهکارهای خانگی برای درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال شامل موارد زیر است:
درمان خانگی سرماخوردگی در اطفال زیر 2 سال
متخصصان اطفال درمانهای خانگی مختلفی را برای کودکان زیر 2 سال پیشنهاد میدهند:
مصرف بیشتر مایعات
هنگامیکه بدن کودک در حال مبارزه با سرماخوردگی است، بروز تب و مخاطی که بیشتر ترشح میشوند، مایعات و الکترولیتهای حیاتی برای بدن را بیشتر مصرف میکنند. در نتیجه نیاز بدن به مایعات علیالخصوص آب بیشتر خواهد شد. بنابراین والدین باید سعی کنند بدن فرزند خود را هیدراته نگه داشته و به اندازه کافی به وی آب و شیر بدهند. اگر سن کودک در حدی است که مصرف آبمیوه برای وی منع ندارد، استفاده از آبمیوههایی مثل آبپرتقال نیز بسیار مفید میتواند باشد.
تمیز کردن مجرای بینی کودک
عدم توانایی در تنفس راحت برای کودک زیر 2 سال بسیار سخت خواهد بود. سرماخوردگی عموما با گرفتگی و افزایش ترشحات بینی همراه است. در این موارد میتوان از قطره بینی که برای کودک مناسب باشد و همچنین از فین گیر استفاده کرده و مجرای بینی کودک را برای تنفس بهتر باز نمود. درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال اغلب بسیار ساده است فقط باید اطلاعات خوبی در این زمینه داشته و یا از پزشک برای گرفتن اطلاعات کمک بگیرید.
استفاده از دستگاه بخور
معمولا به همه افرادی که نوزاد در منزل دارند توصیه میشود که یک دستگاه بخور سرد نیز داشته باشند تا به مرطوب شدن هوا کمک کند. استفاده از دستگاه بخور به ویژه به هنگام سرماخوردگی به تنفس بهتر نوزاد و رفع گرفتگی بینی وی کمک خواهد کرد.
حمام با آب گرم
بیشتر افراد معتقدند که به هنگام سرماخوردگی نباید کودک را به حمام ببرید. اما اگر رعایت برخی اصول را جدی بگیرید، مشکلی بوجود نخواهد آمد. کودک را به مدت 10 تا 15 دقیقه در حمام بخار گرفته نگه دارید. به این طریق مخاط موجود در مجاری بینی شل شده و راحتتر از بدن خارج میشوند. آب نباید آنقدر داغ باشد که کودک را بسوزاند یا تنفس را مشکلتر کند. پس از اینکه نوزاد را از حمام بیرون آوردید، حتما او را خوب خشک کرده و لباس گرم به وی بپوشانید تا سرماخوردگی شدیدتر نشود.
استراحت به مقدار کافی
یکی از مهمترین نکات برای درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال استراحت به حد کافی است. وقتی فرزند شما سرما خورده است وی را به مهمانیها و مکانهای عمومی نبرید تا هم باعث انتقال بیماری به دیگران نشود و هم مدت زمان سرماخوردگی با استراحت بیشتر کاهش یابد. حتی افراد بزرگسال نیز در دوره سرماخوردگی اگر به مقدار کافی استراحت نداشته باشند، دیرتر بهبود خواهند یافت.
کودک زیر 2 سال را به دلیل سرماخوردگی چه وقت نزد پزشک ببریم؟
سیستم ایمنی کودک شما برای تکامل یافتن و قویتر شدن نیاز به زمان دارد. اگر کودک شما فقط یک سرماخوردگی ساده داشته باشد، نهایتا ظرف 10 تا 14 روز باید بهبود یابد. اکثر سرماخوردگیها با وجود اینکه آزاردهنده هستند، عموما بیخطر به حساب میآیند. مهمترین نکتهای که به عنوان والدین باید به آن توجه کنید این است که علائم سرماخوردگی در کودک خود را تحت نظر گرفته و اگر پس از مدت زمان ذکر شده بهبودی حاصل نشد حتما به پزشک اطفال مراجعه نمایید.
اگر فرزند شما زیر 3 ماه سن دارد، بهتر است در همان اوایل بیماری با مشاهده نخستین علائم فورا به پزشک مراجعه شود. چنانچه کودک 3 ماهه یا بزرگتر است، در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- مثل همیشه پوشک خود را خیس نمیکند
- بیش از 38 درجه سانتیگراد تب دارد
- به نظر میرسد که گوشدرد دارد
- خیلی ناآرام است و بیقراری میکند
- چشمانش قرمز شده یا ترشحات زرد و سبز دارد
- مشکل در تنفس داشته و خس خس سینه دارد
- مدام سرفه میکند
- ترشحات بینیاش غلیظ و سبز یا زردرنگ شده
همچنین اگر چند روز است که مثل همیشه غذا نمیخورد یا گریههای غیر معمول دارد، در اسرع وقت به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
نکات مهم در مورد درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال
اگر فرزند شما علائم زیر را دارد هر چه زودتر باید به پزشک مراجعه کنید:
- از شیر خوردن و مصرف همه مایعات خودداری میکند
- آنقدر سرفه میکند که باعث استفراغ یا تغییر رنگ پوست میشود
- سرفه خونی دارد
- مشکل تنفسی دارد
- به طور غیر معمول کم انرژی و خواب آلوده است
جلوگیری از سرماخوردگی در اطفال زیر 2 سال
ویروسهایی که باعث سرماخوردگی میشوند، میتوانند از طریق هوا یا تماس با فرد آلوده منتقل شوند. البته فردی که حامل ویروس است ممکن است هیچ علائمی از خود نشان ندهد. عوامل مختلفی خطر ابتلا به سرماخوردگی نوزاد را افزایش میدهد مثل: تماس با کودکان یا بزرگسالان مبتلا به سرماخوردگی، قرار گرفتن در ارتباط با افرادی که سیگار میکشند. به منظور جلوگیری از سرماخوردگی در نوزادان به نکات زیر توجه کنید:
- شستن مرتب دستها توسط افرادی که با کودک در تماس هستند
- خودداری از تماس با افرادی که سرماخورده هستند
- حضور نیافتن در مراکز عمومی
- تمیز کردن مرتب اسباببازیها
- پاکیزه کردن سطوح
کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند نسبت به آنهایی که شیر خشک میخورند، سیستم ایمنی قویتری داشته و احتمال بروز سرماخوردگی در آنها کمتر است.
کلام آخر
درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال باید با احتیاط خاصی صورت گیرد زیرا در این سن کودکان مجاز به مصرف همه شربتها و داروهای سرماخوردگی نیستند. در اکثر موارد با درمانهای خانگی سرماخوردگی نوزادان و کودکان کمسن به سهولت برطرف میشود اما اگر علائم شدیدتر شود، حتما باید هرچه سریعتر کودک را نزد پزشک برد.
30 دیدگاه
سلام من دخترم ۱۲کیلو ۱۵ماهشه سرما خورده بهش شربت سرفه دادم ۲سی سی با آستامنوفن بخاطر تبش الان سرفه تبش دو روز خوب شده اما دست و پاش همش سرد دستش لز بازو پاهاش از رون
دلیلش نمیدونم ممکن عفونت باشه؟؟
سلام کاربر گرامی
لطفا جهت معاینه به متخصص اطفال مراجعه نمایید
سپاس از همراهی شما
سلام
دخترم ۱۶ ماهه هست تقریبا ۲ هفتس سرما خورده و الان بهتره
اما تقریبا ۱ هفته ای میشه که به هیچ عنوان لب به شیر نمیزنه
ببلاک AR مصرف میکرد عوض کردم معمولی دادم نخورد دکتر براش سوپرامیل نوشته اصلا لب نمیزنه مگه اینکه شیر با موز یاآب هویج مخلوط کنم اونطوری یه کم بخوره
شیشه شیر که میبینه پرت میکنه حسسسابی گریه میکنه
خود شیر توی لیوان یا با قاشق بهش میخوام بدم فرار میکنه نمیخوره
ممنون میشم برای شیر دادن بهش راهنماییم کنین
همراه محترم
سلام
بی اشتهایی یا تغییر سلیقه غذایی کودکان در دوران سرماخوردگی طبیعیست. در صورت تداوم این مورد بعد از رفع کامل علائم بیماری به متخصص اطفال مراجعه یا نوع شیر مصرفی را مجددا تغییر دهید.
متشکرم
سلام خانم دکتر بچه ی دختر۲۰روزه دارم خیلی تو خواب از جا میپره و خس خس سینه داره از پسر خواهرم سرماخورده گی گرفته لطفا در مورد اینکه چه دارویی بدم کمکم کنید
سلام دوست عزیز
حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید .
سلام خسته نباشید من و بچم از شوهرم ویروس گرفتیم من رو به خوب شدنم ولی بچم خیلی بیحاله دارو صرف داره خطری نیست خیی بیحاله و هرچی میخوره میاره بالا ن هون لحظه ولی کم و بیش میشه راهناییم کنید ممنون😥بچم ۱سال و ۳ماهشه😓
سلام کاربر گرامی
باید به پزشک مراجعه نمایید تا کودکتان معاینه شود.
سپاس از همراهی شما
سلام بچه ام ۱۸ ماه هست سرما خورده الان دوهفته ازش گذشته توی این دوهفته ۳بار دکتر متخصص بردمش ولی باز سرفه میکنه و شب تو خواب خیلی بیقرار چیکار باید بکنم
سلام کاربر گرامی
بدون معاینه ی ریه ی بچه نمی توان نظر داد باید حتما به پزشک مراجعه نمایید تا سرفه مزمن نشود.
سپاس از همراهی شما
سلام. کودک یک سالم چهار تا دندون از بالا چهار تا دندون از پایین در آورده جای دو تا دندون خالی اونطرفش یکی دیگه در آورده پشت این دندون که تو جای اصلی در آمده پشتش به دندون اضافی در آورد همین این طرف هم اون طرف دهنش بنظرتون مشکل چیه
سلام کاربر گرامی
باید به دندان پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام خسته نباشید دختر من ۱۴ ماهشه خودم مریض شدم انگار از من گرفته از صبح بینیش گرفته و عطس اینا داره چ دارویی بدم خوبه
سلام کاربر گرامی
لطفا برای معاینه به پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر
پسرم ۱ سالشه و یه هفتس که همش بی قراری میکنه و از دیشب تب داره و میلرزه بدنشم ضعیف شده چه دارویی بدم خوبه ؟
سلام کاربر گرامی
لطفا هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
بچم ۱۱ ماهشه ۱۰ کیلو نیم هست و سرما خورده میتونم شربت سرما خوردگی کودکان ایگزاکیلد بدم هر چند ساهت و چند سیسی بدم
سلام کاربر گرامی
در صورت تب باید سعی کنید کنترل کنید و به پزشک مراجعه نمایید لطفا خودسرانه به بچه دارو ندهید.
سپا ساز همراهی شما
سلام خانوم دکتر دخترم 2ونیم ماهشه سرماخورده و من بهش چهار باره ک هر هشت ساعت سرماخوردگی کودکان میدم هربار ده قطره،اشتباه کردم ایا؟
سلام کاربر گرامی
برای نوزاد دو ماهه از شربت سرماخوردگی بهتره استفاده نکنید مگر با تجویز پزشک.
سپاس از همراهی شما
بچم یکسال و پنج ماهه س، سرماخورده ،گلودرد داره،از چشاش اشک میاد چه داروهای باید استفاده کنم؟
سلام کاربر گرامی
احتمال عفونت ویروسی معمولا بیشتر از باکتریایی می باشد که در این شرایط علامت درمانی کفایت می کند. در مورد گلودرد مصرف داروهای گیاهی در این سن توصیه نمی شود اما میتوانید از شربت استامینوفن استفاده نمایید و در کنار آن مصرف مایعات به منظور مرطوب نگاه داشتن مخاط گلو. در مورد آبریزش بینی در صورتی که شدید هست از شربت نئوتادین به میزان 2/5 سیسی یک مرتبه در روز و در کنار آن قطره یا اسپری سدیم کلراید بینی به میزان 4 مرتبه در روز استفاده نمایید.
در صورتی که تب بیش از دو روز به طول انجامید و یاتب شدید داشت و یا از شدت علائم به مرور کاسته نشد به مرکز درمانی مراجعه نمایید.
بچم 5 ماهشه نمیتونه نفس بکشه تو خاب همش خرخر میکنه یکم سرفه هم داره
سلام کودکم ۱۳ماهشه یک ماهه ابریزش بینی وگرفتگی شدیدبینی داره سه باربرم دکتر اسپری قطره هیچی تاثیرنداره
سلام کاربر عزیز
در حال حاضر فقط میتوان استفاده از قطره و یا اسپری سدیم کلراید را هر 6 ساعت برای این مشکل پیشنهاد داد… اگر پزشک تخصص داشته اند جای نگرانی نیست، در غیر اینصورت به متخصص اطفال مراجعه نمایید.
بچم 5 ماهشه نمیتونه نفس بکشه تو خاب همش خرخر میکنه یکم سرفه هم داره
سلام کاربر عزیز
علائمی که بیان نمودید دلایل متعددی می تواند داشته باشد مانند رفلاکس، عفونت، حساسیت تنفسی و… به متخصص اطفال مراجعه بفرمایید و تا زمان مراجعه از قطره و یا اسپری سدیم کلراید روزی 4 مرنبه استفاده نمایید.
آیا امکان داره بچه در شکم مادر سرما بخوره؟ یک دکتر بعد از تولد دخترم اینو به من گفت
اگر پزشک دیفن هیدرامین برای کودک ۹ ماهه تجویز کرده باشه بهش بدیم؟ دوست من برای اینکه بچه اش خیلی گریه میکنه از دیفن هیدرامین به عنوان خواب اور بهش میده. البته فقط یه وختایی
سلام کاربر عزیز
برای کودک زیر 2 سال دیفن هیدرامین چندان داروی ایمنی نیست مگر اینکه پزشک تجویز کننده تخصص اطفال داشته و بنا بر شرایطی با صلاحدید خود دارو را تجویز نموده باشند.