اگر مدتی با مصرف قرص اعصاب تحت درمان بودهاید، ممکن است حالا از لحاظ روحی احساس بهتری داشته باشید و فکر کنید که دیگر لازم نیست داروهای خود را استفاده کنید. اما آیا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب را میدانید؟ به شما توصیه میکنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک نه قرص اعصاب استفاده کنید و نه آن را قطع نمایید. در ادامه این مطلب به تفصیل علت این امر را برای شما همراهان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز توضیح خواهیم داد.
تاثیر داروهای اعصاب روی بدن
داروهای اعصاب به تعادل مواد شیمیایی مغز موسوم به انتقال دهندههای عصبی کمک میکنند. این مواد شیمیایی بر احساسات و روحیه شما تاثیر میگذارند و عدم تعادل در آنها موجب افسردگی و اختلالات عصبی میشود. مصرف داروهای ضد افسردگی سبب میشود تا به رفع عدم تعادل در مغز کمک شود اما ممکن است 4 هفته یا بیشتر طول بکشد تا این داروها اثرگذاری خود را به طور مطلوب نشان دهند.
گاه افراد به دلایل متعددی تصمیم میگیرند تا داروی اعصاب خود را قطع نمایند؛ مثلا عوارض این داروها آزارشان میدهد یا فکر میکنند که دیگر بهبود یافتهاند و چه نیازی است که خود را گرفتار دارو کنند. در برخی موارد نیز دارو آن طور که مصرف کننده انتظار دارد ممکن است جوابگو نباشد و در این مورد هم فرد تصمیم به قطع دارو بگیرد. باید بدانید که مصرف داروهای ضد افسردگی و اعصاب نیاز به آزمون و خطا دارد؛ به این معنا که چنانچه مدتی پس از شروع مصرف اثرگذاری مناسبی نداشته باشد و یا شخص را درگیر عوارض جانبی کند، میتوان با تجویز پزشک داروی دیگری را جایگزین آن نمود. اما دقت کنید که این موارد تنها باید با نظارت پزشک باشد تا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب گریبانگیر فرد نشود.
عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
اگر به طور ناگهانی داروی اعصاب یا افسردگی خود را کنار بگذارید، ممکن است افسردگی یا بیماری روانی شما بدتر از قبل شود. در اینجا به برخی از عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب اشاره میکنیم:
سندرم ترک دارو
هنگامی که تحت درمان با یک داروی خاص مثل داروی ضد افسردگی هستید، طی دوران مصرف دارو، ممکن است بدن به آن وابستگی پیدا کند. بنابراین وقتی شما یک دفعه به بدن شوک وارد کرده و آن دارو را کنار میگذارید، ممکن است دچار سندرم ترک دارو شوید. به این معنا که احساس بیمار بودن میکنید؛ مثلا حس میکنید آنفلوانزا دارید یا مشکل معده پیدا کردهاید. همچنین ممکن است افکار منفی به ذهن شما خطور کنند یا تصاویر عجیب و غریبی را مشاهده نمایید.
به تعویق افتادن درمان
با قطع مصرف داروهای اعصاب و افسردگی، برنامه درمانی شما به طور کلی عقب میافتد زیرا به احتمال زیاد مجبور میشوید درمان را دوباره و از نو آغاز نمایید. به این ترتیب پروسه درمان طولانیتر شده و در ضمن علائم بیماری شما نیز تشدید میشوند.
افزایش افکار مربوط به خودکشی
چنانچه درمان به شکل صحیح صورت نگیرد و داروی مورد مصرف ناگهان قطع شود، افزایش افکار مرتبط با خودکشی یکی از نامطلوبترین عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب خواهد بود. بر اساس این افکار منفی احتمال اینکه فرد به شکل واقعی به سراغ اقدام برای خودکشی برود، افزایش خواهد یافت. به طور کلی خودکشی را میتوان خطرناکترین عارضه مربوط به افسردگی دانست.
تشدید علائم بیماری
با متوقف کردن مصرف داروهای اعصاب، علائم مرتبط با بیماری شما مثل سردرد و بیخوابی تشدید خواهد شد. علاوه بر این هر نوع بیماری روانی اگر درمان نشود، مشکلات جسمی را نیز ایجاد خواهد کرد و سلامتی فرد به خطر خواهد افتاد.
دیگر عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب
هر یک از علائم زیر ممکن است بر اثر کنار گذاشتن ناگهانی داروهای افسردگی و اعصاب در فرد بروز یابد:
- اضطراب
- ضعف
- کابوسهای شبانه
- اختلال در خواب
- تغییرات خلقی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات معده
- سردرد
- خشکی دهان
- تعریق و گرگرفتگی
انواع داروهای اعصاب و افسردگی و عوارض آنها
باید بدانید که داروهایی که به منظور بهبود بیماریهای روحی و روانی مورد استفاده قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند. مواردی که در قسمت بالا به آنها اشاره شد، عوارضی هستند که به طور کلی پس از قطع مصرف این نوع داروها ممکن است بروز یابند. اگر بخواهیم به طور جزئیتری به قرصها و عوارض آنها بپردازیم، لازم است به موارد زیر توجه کنید:
مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRIs) شامل داروهایی مثل فلوکستین ، سرترالین، ونافلاکسین هستند که بیشتر در درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرند. سرگیجه، علائمی شبیه به آنفلوانزا، توهم و به سختی حرکت کردن از عوارض ترک ناگهانی این داروها هستند.
داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال از دیگر داروهایی هستند که بیشتر برای درمان روانپریشی، اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی مورد استفاده قرار میگیرند و ریسپریدون یکی از معروفترن آنها است. این دارو در برخی موارد کاربردی شبیه به قرص ترانکوپین دارد. سندرم ترک دارو از مهمترین عوارض قطع ناگهانی این قرص به شمار میآید.
بنزودیازپینها از دیگر داروهایی هستند که به عنوان آرامبخش و ضد اضطراب مورد استفاده قرار میگیرند. کلرودیازپوکساید یکی از پرکاربردترین داروهای این دسته است که ترک ناگهانی آن ممکن است سبب تعریق، تشنج و گرگرفتکی شود و حتی خطر مرگ را در پی داشته باشد.
داروهای ترک اعتیاد، داروهای زوال عقل، داروهای محرک و داروهای تثبیت کننده خلق و خو از دیگر داروهایی هستند که بیشتر در قالب قرص، شربت و کپسول به منظور بهبود مشکلات روانی تجویز میشوند. از نگاه دیگر میتوان چنین گفت که قطع ناگهانی قرص اعصاب میتواند هم عوارض جسمی و هم عوارض روانی برای فرد ایجاد نماید که به تفصیل هر یک از آنها را برای شما شرح دادیم.
قرص اعصاب را چگونه قطع کنیم ؟
در صورتی که فکر میکنید مشکل روحی-روانی شما رو به بهبود است و دیگر نیازی به مصرف قرص ندارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا تحت نظارت وی کم کم دوز دارو را کاهش داده و مصرف را کم کنید. چنانچه گفتیم عوارض ناگهانی قطع قرص اعصاب میتواند گاه بسیار ناگوار باشد و حتی تا خودکشی نیز پیش برود. اگر موفق به قطع داروهای خود شدید، برای اینکه بیماری بار دیگر باز نگردد، ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، به مقدار کافی در شبانه روز بخوابید، از مصرف الکل و مواد مخدر بپرهیزید، رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید و از تمام چیزهایی که موجب افزایش استرس در شما میشوند، حذر نمایید.
259 دیدگاه
سلام پسرم حدود یک ماه قرص اعصاب میخورد ولی الان چندروزه نخورده ودیگه نمیخوام قرص بخورم ایا قطع دارو بعدازیک ماه مصرف تاثیر داره
سلام کاربر گرامی
داروی اعصاب را نباید به صورت ناگهانی و سرخود قطع کنید ممکنه نتیجه عکس بگیرید
سپاس از همراهی شما
باسلام پسرم من ۲۴ساله س و۱۸بهمن سکته مغزی کردوضربه مغزی هم شدچون موقع سکته روموتوربود۱۲روزتوآی سیووبیمارستان بستری بودوبعدش ترخیص وداروی رهاگین وربل دکترداده ولی عضله گردن ودوتاازانگشت های سمت چپ دردوبی حس شده چیکارکنیم که گردن دردش خوب بشه وانگشت های بی حسش کارکنه؟؟لطفعاراهنمایی کتید
همراه محترم
سلام
این مورد بسیار تخصصی بوده و باید با پزشک متخصص مغز و اعصاب مشورت فرمایید.
متشکرم
سلام پسر من 16 سل دارد دو سال قبل گرفتگی عضلانی پیدا کرد بردم دکتر اعصاب چن روز بستری شد وبه روان پزشک ارجاع داد بعد از خوردن قرصهای روان پزشک حالش وخیم شد وقرصهاشو قطع کردم
حالش بهتر شد حالا بعد دوسال باز هم اسپاسم عضلانی میگیره بردم روان پزشک دارو داده ولی اسپاسم کم شده و ناخود اگاه بدون اینکه بفهمه از هوش میره وخود زنی میکنه لطفا راهنمایی کنید
همراه محترم
سلام
مورد شما بسیار تخصصیست و از حوزه اطلاعات داروسازی خارج است. لطفا به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
متشکرم