عوارض قرص اورژانسی

3.6/5 - (64 امتیاز)
در روابط جنسی در صورتی که قصد بارداری نداشته باشید وسایل پیشگیری مختلفی مانند کاندوم وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید؛ اما با این حال گاهی ممکن است به دلیل استفاده نکردن از این وسایل پیشگیری و یا وجود اشتباه در نحوه استفاده احتمال بارداری در رابطه جنسی بالا برود. در این حالت می‌توانید از قرص اورژانسی برای از بین بردن احتمال بارداری استفاده کنید. در کنار کاربرد این قرص که باعث از بین رفتن احتمال بارداری می‌شود، قرص اورژانسی می‌تواند مانند هر دارو دیگری با عوارضی همراه باشد و باعث بروز مشکلاتی شود. در ادامه این مطلب به بررسی کامل عوارض قرص اورژانسی می‌پردازیم.
فهرست مطالب

عوارض قرص اورژانسی

نوع عارضه جانبی
توضیحات
تهوع و استفراغ
یکی از شایع‌ترین عوارض؛ ممکن است ظرف چند ساعت پس از مصرف رخ دهد.
اختلال در چرخه قاعدگی
ممکن است باعث تأخیر یا زودتر شدن قاعدگی شود.
خستگی و سرگیجه
اغلب موقتی است و ظرف چند ساعت یا چند روز برطرف می‌شود.
سردرد
یکی دیگر از عوارض شایع؛ مصرف مسکن‌های معمولی ممکن است کمک‌کننده باشد.
احساس درد در سینه‌ها
حساسیت یا درد خفیف در سینه‌ها ممکن است چند روز باقی بماند.
درد شکمی یا لگنی
ممکن است درد خفیفی در شکم یا لگن حس شود که معمولاً موقتی است.
تغییر خلق‌وخو
اضطراب یا تغییرات خلقی به‌صورت موقت ممکن است رخ دهد.
واکنش‌های آلرژیک
در موارد نادر، ممکن است باعث خارش، قرمزی یا تورم شود.

همانطور که اشاره شد جایگزین خرید کاندوم در پیشگیری از بارداری استفاده از قرص اورژانسی است. این راه جایگزین، ایمن‌ترین روشی نیست که می‌توانید برای پیشگیری از بارداری از آن استفاده کنید، زیرا قرص اورژانسی می‌تواند روی بدن خانم‌ها تاثیر بگذارد و باعث بروز برخی عوارض‌ها شود.
عوارض قرص اورژانسی

حالت تهوع

در بیشتر مواقع فرد 2 ساعت پس از مصرف این قرص دچار تهوع می‌شود. البته اگر قبل از 2 ساعت تهوع داشته و استفراغ کنید باید قرص را دوباره مصرف کنید. اگر تهوع ادامه‌دار شد حتما به پزشک مراجعه کنید.

اختلال در سیکل پریود

در بیشتر مواقع زمانی که قرص اورژانسی مصرف می‌کنید حداقل 7 روز سیکل ماهیانه پریودتان به تاخیر خواهد افتاد. همچنین خونریزی در آن دوره بسته به شرایط جسمی فرد ممکن است شدید و یا خیلی کم باشد.

حساسیت سینه

سنگینی و درد سینه‌ها هم می تواند یکی از عوارض رسیدن هورمون به بدن باشد. به‌طورکلی قرص‌های ضدبارداری ممکن است باعث بزرگی یا التهاب پستان شوند. البته این مشکل به‌طورمعمول چند هفته پس از شروع مصرف قرص برطرف می‌شود.

درد شکم

یکی دیگر از بدترین عوارض قرص اورژانسی درد شکم است که به دلیل تغییرات تخمک در زیر شکم در محل رحم ممکن است درد خفیف و یا حتی شدیدی را تجربه کنید.

سرگیجه

احتمال سردرد و سرگیجه به دلیل دریافت هورمون در برخی از افراد وجود دارد.

لکه بینی

برخی از خانم‌ها پس از مصرف قرص اورژانسی خونریزی خفیفی را تجربه می‌کنند. این خونریزی سه روز پس از مصرف قرص قطع می‌شود.

تشدید سندروم پیش از قاعدگی

با اختلال در سیکل قاعدگی احتمالا شما سندروم پیش از قاعدگی شدیدتری را تجربه خواهید کرد. برای مثال ممکن است سنگینی سینه و احساس ملال بیشتری را تجربه کنید.

به منظور درمان سندرم پیش از قاعدگی و منظم شدن پریود، برای خرید قرص تنظیم قاعدگی کلیک کنید.

نکته ای در مورد بدترین عوارض قرص اورژانسی

بیشتر بدانید: بهترین جایگزین قرص اورژانسی

تغییر در بینایی

در صورت مصرف مکرر قرص اورژانسی، ممکن است پس از مدتی با تاری دید روبرو شوید. این موضوع به دلیل ضخیم شدن قرنیه چشم به دلیل مصرف هورمون زیاد است.
3 تا 5 روز پس از مصرف قرص اورژانسی اگر همچنان حس کردید که معده‌درد دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

عوارض قرص اورژانسی بر رحم

قرص اورژانسی یکی از داروهایی است که تاثیر مستقیمی بر روی رحم می تواند بگذارد و به همین دلیل ممکن است عوارضی برای این بخش از بدن بانوان داشته باشد. مصرف قرص اورژانسی می‌تواند باعث اختلال در چرخه قاعدگی و خونریزی‌های نامنظم شود. قرص اورژانسی بر روی ضخامت دیواره های رحم که به آن آندومتر نیز می گویند، تاثیر می گذارد و می تواند باعث نازک شدن آن شود. نازک شدن دیواره رحم می تواند منجر به ناباروری شود.

علاوه بر این، استفاده مکرر از قرص‌های اورژانسی می‌تواند خطر ابتلا به مشکلات رحمی مانند آندومتریوز، کیست‌های تخمدانی و التهاب دیواره رحم را افزایش دهد. تأثیرات طولانی‌مدت این قرص بر روی رحم نیز شامل برهم خوردن تعادل هورمونی و کاهش سلامت عمومی رحم است. مصرف این قرص برای جلوگیری از بارداری در افرادی که دچار سرطان رحم هستند ممنوع است.

عوارض قرص اورژانسی تا چند روز ادامه دارد؟

عوارض قرص اورژانسی ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. بیشترین عوارض در روزهای اول پس از مصرف قرص اورژانسی رخ می‌دهند و اغلب ظرف 48 تا 72 ساعت بعد از مصرف کاهش می‌یابند. با این حال، برخی از عوارض مانند تغییرات دوره قاعدگی ممکن است تا چند هفته پس از مصرف قرص اورژانسی همچنان ادامه داشته باشند. به هر حال اگر عوارض شدیدی پس از مصرف قرص اورژانسی تجربه کردید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

عوارض قرص اورژانسی بر پریود

استفاده از قرص اورژانسی ممکن است روی دوره قاعدگی شما تاثیر داشته باشد. برخی از عوارض قرص اورژانسی که ممکن است بر دوره قاعدگی شما اثرگذار باشند، عبارتند از:

  • تغییر در تاریخ شروع دوره قاعدگی
  • تغییر در مدت زمان دوره قاعدگی
  • خونریزی بین دوره‌های قاعدگی
  • خونریزی بیشتر یا کمتر از حجم معمول

این تغییرات معمولا در یک چرخه قاعدگی بهبود می‌یابند و تاثیر دائمی بر دوره قاعدگی شما ندارند. با این حال، اگر عوارض شدیدی داشته باشید، مانند خونریزی شدید و طولانی مدت، یا خونریزی قاعدگی شما به شدت غلیظ یا دردناک باشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه نمایید. با خرید محصولات جنسی مثل کاندوم از بارداری‌های ناخواسته جلوگیری کنید تا مجبور به استفاده از قرص اورژانسی نشوید.

بیشتر بدانید: چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟

آیا نازایی از عوارض قرص اورژانسی است؟

خیر؛ نازایی از جمله عوارض قرص اورژانسی به حساب نمی‌آید و این باور را باید از خود دور کنید. مصرف این قرص ممکن است باعث تغییر در دوره قاعدگی شود اما ناباروری را به دنبال نخواهد داشت. بهتر است همینجا تعریفی دقیق از ناباروری داشته باشیم: اگر 1 سال به طور منظم بدون استفاده از هیچ نوع روش جلوگیری از بارداری، برای باردار شدن اقدام کنید و هیچ نتیجه‌ای نبینید، در این مورد است که برای بررسی‌های بیشتر باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

چه زمانی دچار عوارض قرص اورژانسی می‌شویم؟

شاید در حالت طبیعی عوارض قرص اورژانسی در افراد بسیار خفیف باشد اما در مواردی نشانه‌هایی که در بخش بدترین عوارض قرص اورژانسی بیان شد، ظاهر می‌شود که البته به افراد توصیه‌ می‌شود نکاتی را نیز در مورد مصرف این قرص رعایت کنند. مثلا زمانی که این قرص به دفعات زیاد مصرف می‌شود یا اینکه با معده خالی مصرف شود، می‌تواند منجر به عوارض یاد شده شود. مصرف زیاد قرص اورژانسی به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود. برای جلوگیری از بارداری باید به فکر راهکارهای دیگری باشید.

تداخل دارویی قرص اورژانسی

بدترین عوارض قرص اورژانسی با تداخل دارویی

همان‌طور که می‌دانید هر دارویی ممکن است با توجه به ترکیباتش با داروهای دیگر و یا حتی با گیاهان دارویی دیگر تداخل داشته باشد و فرد را دچار مشکل کند. قرص اورژانسی نیز با برخی از داروها تداخل دارد که این داروها می‌توانند اثر قرص اورژانسی را کم کنند. همچنین ممکن است این داروها عوارض قرص اورژانسی را افزایش دهند. خوب است قبل از مصرف قرص اورژانسی راهنمای دارو را مطالعه کنید تا از تداخل دارویی آن مطمئن شوید. به‌طورکلی داروهای ضد اضطراب ازاین‌دست داروها به شمار می‌روند. برخی از داروها که اثربخشی قرص اورژانسی را کم می‌کنند عبارتند از:

  • داروهای مورداستفاده برای درمان تشنج مانند باربیتورات‌ها، کاربامازپین، فنیتوین، پریمیدون
  • دارو‌های HIV مانند نورویپارین و نلفینوویر
  • ریفامایسین‌ها مثل ریفامپین و ریفابوتین که برای انواع متفاوت عفونت تجویز می‌شوند.
  • مدافینیل که برای بهبود هوشیاری در بیماران مبتلا به خواب آلودگی بیش‌ازحد مرتبط با نارکولپسی و اختلالات خواب ناشی از آپنه خواب تجویز می‌شود.

چگونه عوارض قرص اورژانسی را از بین ببریم؟

عوارض قرص اورژانسی معمولا به طور خودکار و در چند روز پس از مصرف قرص بهبود می‌یابند. با این حال، برخی از راه‌هایی که می‌توانید برای کاهش عوارض استفاده کنید عبارتند از:

  • مصرف آنتی هیستامین: مصرف داروهای آنتی هیستامین مانند ستیرین، لوراتادین و سیتیریزین می‌تواند علائم تهوع و استفراغ را بهبود بخشد.
  • مصرف آب: مصرف آب و دیگر نوشیدنی‌های مفید می‌تواند احساس تهوع و استفراغ را کاهش دهد.
  • استراحت و خواب کافی: استراحت و خواب کافی می‌تواند در بهبود عوارضی مانند خستگی و سردرد موثر باشد.
  • مصرف غذاهای سبک و غذاهای آرام بخش: مصرف غذاهای سبک مانند سبزیجات می‌تواند به کاهش عوارض گوارشی ناشی از قرص اورژانسی کمک کند.
  • مصرف داروهای مسکن و ضد درد: مصرف داروهای مسکن مانند ژلوفن و ایبوپروفن می‌تواند در کاهش درد موثر باشد. (مثلا اگر سردرد دارید.)

در صورتی که عوارض قرص اورژانسی شدید بود، حتما با پزشک تماس بگیرید.

نحوه عملکرد و اثرگذاری قرص اورژانسی در بدن

انواع قرص اورژانسی با جلوگیری از اتصال اسپرم به تخمک عملکرد خود را انجام می‌دهند. وقتی اسپرم به تخمک می‌پیوندد به آن لقاح می‌گویند و در واقع قرص‌های ضد بارداری از وقوع لقاح پیشگیری به عمل می‌آورند. هورمون‌های موجود در این قرص به طور ایمن تخمک‌گذاری را متوقف می‌کنند. عدم تخمک‌گذاری به این معنا است که تخمکی برای بارور شدن توسط اسپرم در بدن وجود ندارد. هورمون‌های موجود در قرص اورژانسی همچنین مخاط دهانه رحم را غلیظ می‌کنند تا اسپرم مسدود شده و قادر به رفتن به سمت تخمک نباشد.

عوارض قرص اورژانسی

آیا مصرف مداوم قرص اورژانسی باعث عوارض جانبی جدی می‌شود؟

مصرف مکرر قرص اورژانسی به طور کلی توصیه نمی‌شود و باید فقط در موارد اضطراری و جلوگیری از بارداری غیرمنتظره استفاده شود. استفاده مداوم از قرص اورژانسی می‌تواند باعث اختلالات هورمونی شود و به عوارض جانبی جدی مانند تغییرات در الگوی قاعدگی، خونریزی رحمی، درد شدید در ناحیه شکمی و لگنی و اختلالات در عملکرد کبد و کلیه شود.

همچنین مصرف مکرر قرص اورژانسی می‌تواند باعث کاهش اثربخشی این دارو و افزایش احتمال شکست آن در جلوگیری از بارداری شود. به همین دلیل بهتر است در صورت نیاز به جلوگیری از بارداری، از روش‌های باروری دیگری مانند استفاده از کاندوم یا روش‌های هورمونی مانند قرص ضد بارداری استفاده کنید.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی عوارض قرص اورژانسی به صورت کامل پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید استفاده از قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری یکی از روش‌های خطرناک و با عوارض زیاد است؛ بنابراین بهتر است قبل از شروع رابطه جنسی خود با استفاده از وسایل پیشگیری مانند کاندوم احتمال بارداری را کم کرده و نیاز به قرص اورژانسی را از بین ببرید. با این حال در شرایطی که مجبور به استفاده از قرص اورژانسی بودید بهتر است آن را ایمن مصرف کنید تا از عوارض آن جلوگیری کنید.

سوالات متداول

خیر این دو هیچ ربطی به هم ندارند. برای جلوگیری از بیماری‌های جنسی باید از کاندوم استفاده کرده و نکات بهداشتی را رعایت کنید.
چنانچه کمتر از ۲ ساعت از مصرف قرص اورژانسی گذشته است، باید دوباره آن را مصرف نمایید زیرا احتمالا با تهوع از بدن شما خارج شده است.
به طور معمول حدود ۱۴ روز (۲ هفته) پس از مصرف این قرص، عادت ماهیانه باید اتفاق بیفتد.
بله و این مسئله کاملا طبیعی است.
خیر؛ در طب سنتی گفته می‌شود که دمنوش زعفران موجب سقط جنین می‌شود اما قرص اورژانسی موجب سقط جنین نخواهد شد. بلکه از انجام لقاح و بارور شدن تخمک جلوگیری خواهد کرد.
اگر فرد سالم باشد و عادت ماهیانه برای وی اتفاق بیفتد می‌تواند از قرص اورژانسی استفاده کند البته نه به طور مداوم. گفته می‌شود که حداکثر ۳ بار در سال از این قرص استفاده کنید.
نوع غیر هورمونی عوارض کمتری دارد اما برای اینکه بدانید کدام نوع برای شما مناسب‌تر است حتما با پزشک مشورت متخصص زنان کنید.
24 ساعت اول بعد از رابطه جنسی، زمان طلایی برای مصرف قرص اورژانسی است تا بهترین اثرگذاری را داشته باشد. بسته به نوع قرصی که از آن استفاده می‌کنید بعضی از قرص‌ها را حداکثر تا ۷۲ ساعت (۳ روز ) و برخی دیگر را حداکثر تا ۵ روز بعد می‌توان مورد استفاده قرار داد.
قرص اورژانسی باعث سقط جنین نمی‌شود. این قرص فقط قبل از لقاح عمل می‌کند.
قرص اورژانسی باعث افزایش وزن نمی‌شود. با این حال، ممکن است باعث تغییراتی در قاعدگی شود که می‌تواند منجر به افزایش وزن شود.
قرص اورژانسی بر بارداری بعدی تأثیر نمی‌گذارد. این قرص فقط برای جلوگیری از بارداری در یک دوره خاص استفاده می‌شود.
مصرف مکرر قرص اورژانسی توصیه نمی‌شود. اگر بیش از یک بار در ماه نیاز به مصرف قرص اورژانسی دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید.
قرص اورژانسی با افزایش سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون عمل می‌کند. این هورمون‌ها به جلوگیری از تخمک گذاری، لقاح یا لانه گزینی کمک می‌کنند.
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

943 دیدگاه

    ایلقار

    سلام و خسته نباشین من و دوست دخترم رابطه بدون دخول داشتیم ولی شک داریم که منی به واژن خورده یا نه بعد 65 ساعت یک قرص اووسیز 0.75 خوردن و بعد 12 ساعت یک قرص اووسیز 0.75 دیگه خوردن و هنوز بعد 15 روز پریود نشده استرس نابودمون کرد ممنون میشم راهنمایی کنین 🙏🙏🙏

    0
    0
      کارشناس علمی و بهداشتی

      عرض ادب
      بهتره تست بتا انجام دهید

      0
      1
    صالح

    سلام وقت بخیر
    خانوم من بعد از ۱۲ ساعت دوتا قرص ۷۵ میل با هم خورده
    دیگه نیازی نیست چیزی مصرف کنه؟؟؟؟

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراهمحترم
      سلام
      خیر. همان کافیست.

      0
      0
    زارعی

    سلام خسته نباشید
    من دوماهه پریودم بهم ریخته
    همیشه ۲۱روز ی‌بار میشدم الان ۱۴روز ی بار میشم
    دوهفته پیش هم طی ۸روز دوبار رابطه‌ داشتم که بعدش قرص تنسی استفاده کردم
    الان پریودم زودتر از معودش شده
    رنگشم خاکستری و خیلی کمتر شده
    بنظرتون چیکارکنم

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      جهت بررسی اختلالات هورمونی به پزشک متخصص زنان مراجعه فرمایید.
      متشکرم

      0
      0
    ن

    سلام من رابطه دخول نداشتم ولی ورودی دهانه مراقبت نداشتیم قرص اورژانسی استفاده کردم وای آوردم بالا و الآنم تهوع دارم احتمال بارداری هست ؟

    0
    0
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      در صورتی که طی نیم ساعت بعد از مصرف قرص بالاآوردن رخ داده باشد، دارو باید مجدد مصرف گردد. در صورت عدم تجدید دارو امکان بروز حاملگی وجود دارد.
      لطفا از تست های حاملگی استفاده کنید.
      متشکرم

      0
      0
    ندا

    سلام خوب هستین من ۱۰روز پیش رابطه جنسی داشتم محافظت نشده بلافاصله قرص اووسیز دو عدد هم زمان انداختم و یک ربع سردرد گرفتم فرداش سه عدد ال دی انداختم و پس فرداش هم سه تا ال دی انداختم به نظر شما احتمال بارداری هست یا نه؟

    1
    1
      دکتر مریم حق نژاد

      همراه محترم
      سلام
      مصرف این حجم از داروهای هورمونی و بسیار خطرناک است. مصرف یک دوز مشخص شده داروی ضد بارداری اورژانسی کفایت میکند و مقادیر بیشتر هورمون فقط احتمال بروز عوارض را افزایش خواهد داد.
      با این حساب استفاده از اووسیز کفایت کرده و احتمال بارداری بسیار پایین است اما این احتمال هیچگاه به صفر نخواهد رسید.
      متشکرم

      0
      0
1 21 22 23

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *