توجه داشته باشید که ویتامین دی از جمله ویتامینهای ضروری برای بدن است و به خودی خود عوارضی ندارد و با مصرف بیش از حد مکمل ویتامین دی عوارض گفته شده پیش میآید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با عوارض مصرف ویتامین D بیش از حد نیاز بدن آشنا کنیم.
عوارض قرص ویتامین دی 50000
مصرف روزانه مکمل ویتامین دی 50000 به طور روزانه باعث ایجاد مسمومیت میشود چرا که ذخیره این مقدار ویتامین D در بدن امکان پذیر نیست و همچنین دفع آن نیز دشوار است. با توجه به موارد گفته شده بهتر است مصرف مکمل ویتامین دی با دوزهای بالا را فقط با دستور پزشک و مقدار تجویز شده مصرف کنید.
عوارض مصرف ویتامین D 50000
- کاهش اشتها
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار
- تغییرات خلقی
- ضعف عضلانی
- حالت تهوع
- سردرد
- خستگی
عوارض مصرف ویتامین دی بیش از حد مجاز
از طریق نور خورشید ویتامین دی به طور طبیعی تولید میشود اما با توجه به سبک زندگی قرار گرفتن در معرض نور خورشید بسیار کمتر است و از طریق مصرف مکمل میتوانید این ویتامین ضروری مورد نیاز بدن را تامین کنید. میزان مصرف ویتامین دی در بدن هر شخص با توجه به سن و جنسیت متفاوت است در صورتی که این ویتامین را از طریق مکمل و بیش از حد مجاز استفاده کنید ممکن است دچار مشکلاتی از جمله موارد زیر شوید:
هایپرکلسمی و عوارض مصرف ویتامین D
یکی از عوارض مصرف ویتامین دی مشکل هایپر کلسیمی است که به معنی وجود بیشازحد کلسیم در خون است. زمانی هایپر کلسمی ایجاد میشود که بیش از 10.4 میلیگرم کلسیم در خون وجود داشته باشد. ازآنجاییکه ویتامین D سبب افزایش جذب کلسیم توسط رودهها میشود، در نتیجه میزان کلسیم در خون نیز افزایش پیدا میکند.
با افزایش کلسیم در خون فعالیت کلیهها برای دفع کلسیم بیشتر شده و فرد دچارعلائمی از جمله: تهوع، اسهال یا یبوست، خستگی شدید، تشنگی زیاد، فشارخون بالا، ضعف عضلانی و ضربان قلب نامنظم میشود.
بیشتر بخوانید: مقدار مصرف ویتامین دی در افراد مختلف
عوارض مصرف ویتامین دی بر کلیه
با افزایش کلسیم در خون، در زمان تصفیه خون کلسیم اضافه در کلیهها رسوب خواهد کرد که به آن نفروکلسینوز (nephrocalcinosis) میگویند. بهتر است بدانید که کلیهها در برابر رسوبات کلسیم بسیار آسیبپذیر هستند. بنابراین اگر افزایش کلسیم خون ادامه دار شود، فرد با نارسایی حاد کلیهها و سنگ کلیه روبرو خواهد شد. که در صورت بروز این مشکل علائمی مانند: تب و لرز و درد در ناحیه پشت و یا کشاله ران و بیضهها در آقایان تجربه میکنند. در موارد شدید این آسیبها به کلیه جبرانناپذیر هستند.
آسیب به ریه از عوارض ویتامین D
افزایش بیشازحد کلسیم و فسفات در خون نهتنها در کلیهها، بلکه در ریه نیز رسوب خواهد کرد. تهنشین شدن کلسیم و فسفات در ریه به بافت ریه آسیب میزند. این موضوع به شدت روی عملکرد ریه تأثیر منفی میگذارد. ادامهدار شدن این موضوع آسیبهای جبرانناپذیری برای ریه به دنبال خواهد داشت. علائم آسیب ریوی در صورت مصرف بیشازحد ویتامین D عبارتاند از: مشکل در تنفس، درد قفسه سینه، سرفه، تنگی نفس و مشکلاتی از این قبیل است.
یبوست یا اسهال، عوارض مصرف ویتامین دی
مصرف بیش از حد مجاز ویتامین دی باعث دل درد، یبوست یا اسهال و مشکلات گوارشی از جمله معده درد، تهوع و استفراغ میشود که در این حالت اصطلاحا رودهها تحریک شدهاند.
درد استخوان از عوارض مصرف ویتامین D
درست است که استفاده از ویتامین دی، جذب کلسیم را افزایش میدهد و باعث استحکام استخوانها میشود؛ اما در نظر داشته باشید که با افزایش کلسیم در بدن هورمون کافی برای رساندن مواد معدنی به استخوانها وجود نخواهد داشت و همچنین ویتامین K2 در خون کاهش پیدا میکند.
ازآنجاییکه ویتامین K2 مسئول حفظ کلسیم در استخوانها و خارج از خون است، این موضوع مشکلات استخوانی از جمله درد استخوانی، عدم تعادل، مستعد شدن استخوانها برای شکستگی و حتی تحلیل رفتن استخوانها را به دنبال خواهد داشت.
چگونه از عوارض مصرف ویتامین D در امان باشیم
مصرف بیش از حد هر نوع مکمل یا مواد غذایی که ضرری برای بدن ندارد در طولانی مدت باعث آسیب جبران ناپذیر به بدن میشود. همانطور که گفته شد مصرف ویتامین دی عوارضی برای بدن دارد و از آنجا که این نوع ویتامینها محلول در چربی است به سادگی از بدن دفع نمیشود.
بهتر است مکمل را همراه با غذا مصرف کنید تا بهتر جذب بدنتان شود. در مورد نوع تزریقی این دارو باید بگوییم که تنها در شرایط کمبودهای شدید تجویز میشود و هرگز نباید سرخود و بدون تجویز پزشک یا برای مدت طولانی از آن استفاده کرد.
نکات ضروری قبل از مصرف مکمل ویتامین D
پیش از مصرف مکمل ویتامین دی بهتر است آزمایشی تحت نظر پزشک برای مشخص شدن مقدار ویتامین دی موجود در بدن بدهید. در صورتی که دچار کمبود ویتامین دی بودید از قرص ویتامین دی با دوز مناسب و تجویز پزشک مصرف کنید. در صورتی که دچار کم کاری یا نارسایی کلیه، سنگ کلیه و مشکلات گوارشی هستید بهتر است با احتیاط این مکمل را مصرف کنید.
تداخل دارویی ویتامین D
مکمل ویتامین D با برخی از داروها و ویتامینهها تداخل دارد و در صورت مصرف همزمان شما را با مشکل روبرو خواهد کرد. لیست داروهایی که قرص ویتامین دی با آنها تداخل دارد:
- مصرف ویتامین دی باعث افزایش جذب کلسیم میشود و با دارویهایی که باعث کاهش جذب کلسیم میشوند مانند بلاکرها و وراپامیلها تداخل دارویی دارد.
- ویتامین دی محلول در چربی است و داروهایی مانند کلستیرامین باعث کاهش جذب و هضم این نوع ویتامینها میشود.
- کلستیپول جذب انواع ویتامینها مانند A, E, D, K را کاهش میدهد.
- کورتون تولید و جذب ویتامین دی را کاهش میدهد و علاوه بر آن باعث کاهش کلسیم نیز میشود.
- هپارین تولید ویتامین دی و کلسیم را با مشکل ایجاد میکند.
- مصرف داروها ضد سل مانند ایزونیازید سبب کاهش ویتامین دی بدن میشود.
- فنوباربیتال و فنی توئین از داروهای ضد تشنج هستند که که مصرف طولانی مدت آنها بدن را با کمبود ویتامین دی مواجه میکند.
- وارفارین از داروهای ضد انعقاد است که در صورت مصرف ویتامین دی ممکن است باعث بروز خونریزی شدید شود.
- داروهای ضد افسردگی میزان جذب ویتامین دی را کاهش می دهد و همچنین باعث اختلال در خواب و اضطراب شود.
- مصرف قرص کلسیم و ویتامین با همدیگر و با دوز بالا ممکن است باعث سنگ سازی کلیه میشود. همچنین اگر کلیه سنگ ساز داشته باشید ممکن است باعث افزایش سنگ کلیه شود.
در صورت مصرف همزمان ویتامین D و E به دلیل محلول در چربی بودن هر دو، تداخل ویتامینی به وجود میآید. بهتر است قبل از مصرف ویتامین D پزشک خود را در مورد وضعیت بیماریها و داروهای مصرفی خود آگاه کنید.
جمعبندی
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی عوارض مصرف ویتامین D برای سلامت بدن پرداختیم. با توجه به شرایط زندگی خودتان که در طول روز چه مدت در معرض نور خورشید هستید میتوانید از مکملهای ویتامین دی از دوزهای پایین تا 50000 استفاده کنید. اما در نظر داشته باشید مصرف بیش از حد برای بدن عوارض دارد.
4 دیدگاه
سلام با سرترالین تداخل داره؟
با فاصله 12 ساعت از هم (با دوز هزار واحد) مصرف بشه؟
همراه محترم
سلام
خیر تداخلی بین مصرف ویتامین دی و سرترالین وجود ندارد.
متشکرم
با سلام یه سوال داشتم ایا ویتامین دی با قهوه بخوریم مشکلی ایجاد میکنه؟
سلام همراه گرامی، بهتر است همراه هم مصرف نشوند.