آشنایی با تاندون آشیل، آسیب ها و نقش آن در زندگی روزمره

5/5 - (1 امتیاز)
اگر در سنین میانسالی هستید و یا به طور کلی جزو افرادی هستید که ورزش و فعالیت بدنی انجام می‌دهند، ممکن است در معرض خطر آسیب تاندون آشیل پا قرار بگیرید یا آسیب آن را تجربه کرده باشید، اما اطلاعات کافی در مورد آن نداشته باشید. در این مقاله به طور کامل درمورد آن صحبت می‌کنیم و راه‌های مراقبت از آن را به شما می‌گوییم.
آشنایی با تاندون آشیل
فهرست مطالب

تاندون آشیل کجاست؟

تاندون آشیل تاندونی است که در پشت پای شما و درست بالای مچ پا قرار دارد. این تاندون ماهیچه‌های ساق پا را به استخوان پاشنه (پالکانئوس) متصل می‌کند. تاندون پاشنه نام پزشکی تاندون آشیل است. تاندون‌ها طناب‌هایی از بافت قوی و انعطاف‌پذیر هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها در سراسر بدن شما متصل می‌کنند.

  • تاندون آشیل از وسط ساق پا شروع می‌شود و از پشت ساق پا تا پاشنه پا عبور می‌کند. شما دو تاندون آشیل دارید، یکی در هر پا. این تاندون معمولا در بزرگسالان بین 15 تا 26 سانتی‌متر طول دارد و ضخیم‌ترین و قوی‌ترین تاندون بدن شما است. می‌تواند نیروهایی را در حدود چهار برابر وزن بدن شما تحمل کند.

نقش آشیل در زندگی روزمره

همانطور که گفتیم تاندون آشیل ماهیچه‌های ساق پا را به استخوان پاشنه پا متصل کرده و به حرکت دادن پا و مچ پا کمک می‌کند. هنگامی که یک عضله را منقبض می‌کنید، تاندون‌های آن استخوان متصل را می‌کشند و باعث حرکت آن می‌شوند. آنها مانند اهرم‌هایی هستند که به حرکت استخوان‌ها در هنگام انقباض و انبساط عضلات کمک می‌کنند. تاندون آشیل به شما این امکان را می‌دهد که پاشنه و پای خود را حرکت دهید.

  • هنگامی که عضلات ساق پا منقبض می‌شوند، تاندون آشیل پاشنه پا را بلند می‌کند. شما هنگام پیاده روی، اجرای حرکات نمایشی، پریدن، بالا رفتن از پله‌ها و ایستادن روی نوک انگشتان پا از تاندون آشیل استفاده می‌کنید.

نقش آشیل در زندگی روزمره

آشیل از چه چیزی ساخته شده است؟

تاندون آشیل از دو نوع پروتئین کلاژن و الاستین ساخته شده است. کلاژن حدود یک سوم کل پروتئین بدن شما را تشکیل داده و به تاندون‌های شما قدرت می‌دهد. الاستین خاصیت کشسانی دارد و به تاندون‌های شما کمک می‌کند تا در حین حرکت به شکل اولیه خود بازگردند. آشیل از دو رگ خونی در ساق پای شما خون می‌گیرد. دو عصب سورال و تیبیال تاندون آشیل را کنترل کرده و به آن احساس می‌دهند.

شایع ترین آسیب‌های تاندون آشیل کدامند؟

تاندون آشیل یکی از مشهورترین تاندون‌ها به دلیل آسیب‌های ورزشی است. شایع‌ترین آسیب‌ها و مشکلات تاندون آشیل عبارتند از:

  • تاندونیت آشیل یا التهاب تاندون آشیل
  • پارگی تاندون آشیل
  • بورسیت پاشنه پا: بورسیت پاشنه پازمانی رخ می‌دهد که بورس‌ها (کیسه‌های کوچک و پر از مایع سینوویال در اطراف مفاصل) ملتهب می‌شوند.
  • بدشکلی هاگلند: بزرگ شدن استخوان در پاشنه پا است.

بدشکلی هاگلند

آزمایشاتی که برای تشخیص آسیب آشیل انجام می‌شوند

پزشک با معاینه فیزیکی و برخی آزمایشات، مشکلات تاندون آشیل را تشخیص می‌دهد. آنها ساق پا و مچ پای شما را بررسی می‌کنند و در مورد علائم شما و زمانی که برای اولین بار متوجه آنها شدید می‌پرسند. قبل از اینکه درد یا علائم دیگر را احساس کنید، به پزشک خود بگویید که هنگام آسیب در حال انجام چه کاری بودید.

متخصص ممکن است از تست‌های فیزیکی مانند تست تامپسون برای بررسی پارگی تاندون آشیل استفاده کند. آنها از برخی از تست‌های تصویربرداری زیر برای عکس گرفتن از تاندون آشیل و بافت اطراف آن نیز استفاده خواهند کرد:

  • اشعه ایکس.
  • سونوگرافی.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI).
  • توموگرافی کامپیوتری یا سیتی اسکن.

روش‌های درمان آسیب دیدگی تاندون آشیل

اینکه به چه درمانی نیاز دارید بستگی به نوع آسیب تاندون آشیل، علت آن، سطح فعالیت معمول و اهداف شما دارد. پزشک به شما می‌گوید که کدام درمان‌ها برای موقعیت منحصربه‌فرد شما بهتر عمل می‌کنند. برخی از درمان‌های رایج برای مشکلات آشیل عبارتند از:

  • روش RICE: استراحت کنید، از یخ استفاده کنید، بانداژ فشاری بپوشید و ساق پای خود را بالا ببرید.
  • دارو: ممکن است به داروهای بدون نسخه (OTC) مانند داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی یا استامینوفن نیاز داشته باشید. پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی مانند کورتیکواستروئیدها را برای شما تجویز کند.
  • بی‌حرکتی: پوشیدن بریس یا گچ پیاده روی (چکمه) می‌تواند ساق پا و مچ پا را در وضعیتی ثابت نگه دارد تا تاندون آشیل شما بهبود یابد.
  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپ به شما کمک می‌کند تا عضلات اطراف تاندون آشیل خود را تقویت کرده و انعطاف‌پذیری خود را افزایش دهید.
  • ارتز یا بریس: می‌توانید کفش‌های بدون نسخه را بخرید که از پاها و مچ پا محافظت می‌کنند.
  • جراحی: اکثر افراد نیازی به جراحی ندارند، اما برخی از آسیب‌ها (به ویژه پارگی تاندون آشیل) نیاز به ترمیم جراحی دارند.

ارتز یا بریس

روش‌های مراقبت از تاندون آشیل برای جلوگیری از آسیب

ممکن است همیشه نتوانید از آسیب‌های آشیل جلوگیری کنید، به خصوص اگر هنگام زمین خوردن، پریدن یا ورزش کردن اتفاق بیفتد. به طور کلی، شما می‌توانید این نکات را برای کاهش خطر آسیب خود انجام دهید:

  • برای همه کارها، ورزش‌ها و فعالیت‌های بدنی از تجهیزات مناسب استفاده کنید.
  • در حین یا بعد از فعالیت بدنی اگر درد دارید حتما استراحت کنید و به فعالیت ادامه ندهید.
  • پس از فعالیت شدید به بدن خود فرصت استراحت و ریکاوری بدهید.
  • قبل از ورزش کردن، حرکات کششی و گرم کردن را انجام دهید. کشش تاندون آشیل فشار را از روی مفصل مچ پا برداشته و بهترین راه برای جلوگیری از آسیب است.
  • پس از فعالیت بدنی، بدن خود را حتما سرد کنید و حرکات کششی انجام دهید.

سخن پایانی

اسم تاندون آشیل از نام قهرمانی در اساطیر یونان گرفته شده است و انصافا هم کار قهرمانانه‌ای انجام می‌دهد و به حرکت بدن شما کمک می‌کند. هر کسی می‌تواند تاندون آشیل خود را تحریک کند یا به آن آسیب برساند، بیشتر افراد آسیب آشیل را با ورزشکاران حرفه‌ای مرتبط می‌دانند. در صورت احساس درد در ساق پا، مچ پا یا پاشنه به پزشک مراجعه کنید. آنها به شما کمک می‌کنند بفهمید چه چیزی باعث درد شده است و چگونه می‌توانید به بهبود تاندون آشیل خود کمک کنید.

سوالات متداول

اکثر افراد می‌توانند راه بروند و مچ پای خود را با پارگی یا آسیب دیدگی تاندون آشیل حرکت دهند. با این حال، ممکن است دردناک یا دشوار باشد. اگر فکر می کنید آسیب تاندون آشیل دارید، حتی اگر می توانید راه بروید یا وزنی روی آن بیاورید، فورا به پزشک مراجعه کنید. زیرا استفاده از مچ پا و قرار دادن تمام وزن خود روی آن می‌تواند آسیب‌ها را بدتر کند.
برخی از افراد برای کمک به بهبود تاندون آشیل فقط باید نوع کفش خود را تغییر دهند یا بعد از فعالیت‌های بدنی استراحت کنند، اما تصور نکنید که آسیب بدون درمان برطرف می‌شود. به محض اینکه متوجه درد در تاندون آشیل یا در نزدیکی آن شدید به پزشک مراجعه کنید.
برچسب: پا
دسته بندی: استخوان و مفاصل
تصویر سحر معصوم
سحر معصوم
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و کارشناس ارشد فیزیولوژی و تغذیه ورزشی، در مجله آنلاین مثبت سبز، مقالاتی در زمینه‌های سلامتی، تغذیه، تناسب اندام، بیماری‌ها و… تهیه می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *