کپسول ارلیستات و تاثیر آن در چربی سوزی

2.2/5 - (6 امتیاز)
کپسول ارلیستات به عنوان یکی از داروهای مؤثر در مدیریت وزن شناخته شده است. این دارو که با مهار جذب چربی‌ها در دستگاه گوارش عمل می‌کند، توانسته در کنار رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی، به افراد در کاهش وزن پایدار کمک کند.
کپسول ارلیستات
فهرست مطالب

کپسول ارلیستات آلمانی یا همان ونوستات ایرانی برخی از چربی‌هایی را که می‌خورید مسدود می‌کند و مانع از جذب چربی‌ها توسط بدن می‌شود. این محصول همراه با یک رژیم غذایی کنترل شده و کم کالری جهت کاهش و نگهداری وزن ایده آل و نیز کاهش ریسک برگشت چاقی مناسب ‌است.

بررسی تاثیر کپسول ارلیستات در از دست دادن چربی

کپسول ارلیستات که یک مکمل لاغری است عمدتا با نام تجاری لیپونیل Liponile و در بسیاری از کشورها با نام تجاری Xenical شهرت دارد. ارلیستات که در زمره داروهای چربی‌سوز است به نوعی مهار کننده آنزیم چربی لیپاز است (لیپاز اصلی‌ترین آنزیم هضم و گوارش چربی)، لذا مصرف این دارو سبب عدم هضم چربی می‌شود. در نتیجه چربی گوارش نیافته یا هضم نشده به‌راحتی دفع شده و فرد بدون دریافت کالری دچار کاهش وزن و لاغری می‌شود.

این دارو با کمک به کاهش وزن موجب از دست دادن وزن شده و فقط برای بزرگسالان تجویز می‌شود. البته نه تنها این دارو بلکه هر قرص یا کپسول دیگری نیز که کاربرد لاغری دارد همراه با رژیم غذایی کم کربوهیدرات نتیجه مطلوب خواهد داشت.

داروی مذکور علاوه بر ایجاد لاغری در مصرف کننده موجب کاهش 40 درصدی بیماری دیبات و همینطور کاهش متوسط فشار خون می‌شود. این دارو به نسبت سایر داروهای لاغری دیگر کم ضرر بوده و مکانیسم کار متفاوتی دارد، یعنی با اشتهای فرد کاری ندارد و چربی را هم نمی‌سوزاند، بلکه در سطح دستگاه گوارش مانع جذب یک سوم چربی غذا می‌شود. بنابراین در طول مصرف این دارو چربی‌هایی که تجزیه و جذب نشده‌اند، باعث دفع مدفوع پرچرب و با بوی بسیار بدی می‌شود.

خرید قرص کاهش وزن و تناسب اندام

کپسول ارلیستات و لاغری

معرفی کپسول ارلیستات موجود در بازار

دو مورد از کپسول ارلیستات موجود در بازار موارد زیر هستند:

  • کپسول ارلیستات کارن ۲۱ عددی حاوی 120 میلی گرم ونوستات
  • کپسول ارلیستات ابوریحان 21 عددی حاوی 120 میلی گرم ونوستات

ارلیستاتارلیستات 2

 

در هر یک از کپسول‌های موجود در این دو محصول 120 میلی گرم ماده موثره ونوستات وجود دارد و موجب عدم جذب چربی می‌شود. چربی‌های گوارش نیافته از بدن دفع شده و کاهش وزن را به همراه خواهند داشت.

قرص ارلیستات برای چیست؟

قرص ارلیستات یک داروی کاهش وزن است که برای کمک به مدیریت وزن در افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند تجویز می‌شود. این دارو با کاهش جذب چربی‌ها از غذا در دستگاه گوارش عمل می‌کند. برخی از موارد مصرف کپسول ارلیستات شامل موارد زیر است؛

  • کاهش وزن
  • پیشگیری از بازگشت وزن
  • درمان مشکلات مرتبط با چاقی

نحوه مصرف قرص ارلیستات

کپسول یا قرص ارلیستات کاملا مطابق با برچسب روی محصول و تجویز پزشک باید مصرف شود، نه بیشتر و نه کمتر از حد توصیه شده! کپسول ارلیستات به ‌طور معمول سه مرتبه در روز و همراه با غذای چرب مصرف می‌شود. یعنی مقدار چربی رژیم غذایی نباید روزانه بیش از 30 درصد کل کالری مصرفی باشد، به‌عنوان مثال اگر روزانه 1200 کالری مصرف دارید نباید بیش از 360 کالری از آن به صورت چربی باشد.

اگر یک وعده غذای شما بدون چربی بود، از خوردن قرص آن نوبت خودداری کنید. همانطور که گفته شد این دارو جذب مواد مغذی و ویتامین را سخت می‌کند، بنابراین در طول مدت مصرف این دارو حتما از مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی استفاده داشته باشید. البته توجه داشته باشید مکمل‌های ویتامین را یا در زمان خواب یا حداقل 2 ساعت قبل یا بعد مصرف ارلیستات مصرف کنید.

موارد منع مصرف کپسول ارلیستات

اگر از آن دسته افرادی هستید که نسبت به این قرص حساسیت یا سندرم سوء جذب (ناتوانی در جذب مواد غذایی و مواد مغذی) دارید یا درگیر مشکلات زیر هستید، باید از مصرف این دارو اجتناب کنید:

  • بارداری
  • اگر چاق نیستید
  • مشکلات کیسه صفرا
  • اگر پیوند اعضا انجام داده‌اید
  • از داروی سیکلوسپورین (داروی جلوگیری از رد پیوند) استفاده می‌کنید

برای اطمینان از امن بودن این دارو و سازگاری آن با بدنتان باید با پزشک مشورت نمایید تا در صورت وجود مشکلات زیر آگاه باشید که نباید از این دارو مصرف کنید:

  • پانکراتیت
  • سنگ کلیه
  • بیمایر کبد
  • بیماری کلیوی
  • تیروئید ضعیف
  • بیماری کیسه صفرا
  • اختلال در خوردن و بی‌اشتهایی

در صورت بارداری مصرف این دارو به‌ هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، زیرا یکی از عوارض این دارو این است که اجازه جذب مواد مغذی و ویتامین را در بدن نمی‌دهد. مسلما در دوران بارداری مادر باید مواد مغذی بیشتری را جذب کند تا رشد جنین با مشکل مواجه نشود. بنابراین استفاده این قرص‌ها برای زنان باردار و افراد زیر 11 سال ممنوع است.

نحوه مصرف ارلیستات

مقدار مصرف قرص ارلیستات

مقدار مصرف روزانه برای افراد بزرگسال:

120 میلی‌گرم دارو به‌صورت خوراکی سه مرتبه در روز با هر وعده غذایی پرچرب مصرف شود. البته می‌توانید دارو را در حین غذا یا بعد از غذا هم مصرف کنید.

مقدار مصرف روزانه برای کودکان:

کودکان 12 سال یا بیشتر روزانه 120 میلی‌گرم به مانند بزرگسالان با هر وعده غذای پرچرب مصرف کنند.

چه اتفاقی می افتد اگر یک نوبت را فراموش کنید؟

اگر دوز فراموش شده بلافاصله به یادتان آمد استفاه کنید اما اگر یک ساعت از زمان صرف غذا گذشته بود دیگر نیاز به استفاده ندارید و فقط دوز بعدی را سر موقع مصرف کنید.

نکات مهم در حین مصرف کپسول ارلیستات

در طول مصرف این دارو از خوردن غذای بسیار چرب خودداری کنید زیرا همزمانی قرص و چربی بسیار بالا موجب تاثیرات بد بر روی معده و روده شما می‌شود. اگر شما داروی سیکلوسپورین مصرف می کنید نباید 3 ساعت قبل یا 3 ساعت بعد از کپسول ارلیستات مصرف کنید.

و اگر شما مصرف کننده داروی لووتیروکسین هستید، کپسول ارلیستات را 4 ساعت قبل یا 4 ساعت بعد از این دارو مصرف کنید. 

موارد احتیاط قرص ارلیستات

قبل از مصرف کپسول ارلیستات، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات قلبی (مانند حمله قلبی یا ضربان قلب نامنظم تهدید کننده زندگی در 6 ماه گذشته، درد قفسه سینه یا آنژین قلب)، سکته در 6 ماه گذشته، بیماری کلیوی، بیماری کبد، فشار خون بالا یا پایین، کم آبی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط قرص ارلیستات خواهیم پرداخت؛

  • افرادی که مشکلات گوارشی جدی مانند سوءجذب مزمن یا سندرم روده تحریک‌پذیر دارند، باید از مصرف این دارو خودداری کنند یا با احتیاط استفاده کنند.
  • از آنجایی که ارلیستات جذب ویتامین‌های محلول در چربی (A، D، E، K) را کاهش می‌دهد، مصرف مکمل‌های مولتی‌ویتامین توصیه می‌شود. مکمل‌ها باید حداقل 2 ساعت قبل یا بعد از ارلیستات مصرف شوند.
  • مصرف بیش از حد چربی در رژیم غذایی می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شدید گوارشی مانند اسهال، نفخ و مدفوع روغنی شود. رژیم کم‌چرب همراه با دارو بسیار مهم است.
  • ارلیستات با کمک به دفع چربی‌ها عمل می‌کند، اما برای موفقیت در کاهش وزن، تغییرات پایدار در عادات غذایی و فعالیت بدنی ضروری است.

عوارض جانبی قرص ارلیستات

گاهی اوقات اگر نسبت به این دارو آلرژی داشته باشید دچار مشکل در تنفس، تورم چهره، زبان یا گلو خواهید شد اما این عوارض نادر هستند.

در صورت توقف مصرف ارلیستات اگر دچار علائم زیر شدید حتما با پزشک تماس بگیرید:

  • درد شدید معده
  • درد شدید در پشت کمر
  • احساس خستگی یا تنگی نفس
  • مشکلات کلیوی، تورم در پاها یا مچ
  • وجود خون در ادرار، ادرار دردناک یا سخت
  • مشکلات کبدی، حالت تهوع، درد شدید در بالای معده و احساس خستگی
  • از دست دادن اشتها، ادرار تیره، مدفوع رنگی و زرد شدن رنگ پوست یا چشم‌ها

تداخل دارویی ارلیستات

در صورت مصرف هر کدام از داروهای زیر قبل از مصرف داروی ارلیستات با پزشک خود مشورت نمایید:

آمیودارون، داروهای انسولین یا دیابت، داروهای ایدز، داروهای تشنج، مکمل ویتامین یا مواد معدنی حاوی ویتامین بتاکاروتن یا ویتامین E، وارفارین، کومادین و یانوتون

کلام آخر قرص ارلیستات

کاهش وزن و مدیریت چاقی نیازمند یک رویکرد چندجانبه شامل تغییر در سبک زندگی، رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی منظم و در برخی موارد، استفاده از داروهای کمک‌کننده مانند کپسول ارلیستات است. ارلیستات با کاهش جذب چربی‌های مصرفی، به کاهش کالری دریافتی کمک کرده و می‌تواند در کنار اصلاح عادات غذایی، بهبود سلامت عمومی و پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با چاقی نقش موثری داشته باشد.

سوالات متداول

قرص ارلیستات یک داروی کاهش وزن است که برای درمان چاقی یا اضافه‌ وزن استفاده می‌شود. این دارو با کاهش جذب چربی‌ها از روده کوچک و دفع بخشی از آن‌ها از طریق مدفوع به مدیریت وزن کمک می‌کند. ارلیستات به صورت کپسول و معمولاً با دوز 60 یا 120 میلی‌گرم در دسترس است.
حالت تهوع، استفراغ، تشنگی شدید، مدفوع روغنی یا چرب، درد یا ناراحتی شکمی، کاهش جذب ویتامین، نفخ شکم و… برخی از عوارض کپسول یا قرص ارلیستات می‌باشد.
قرص ارلیستات (Orlistat) برای درمان چاقی در کودکان نیز ممکن است تجویز شود، اما استفاده از آن در این گروه سنی باید تحت نظر دقیق پزشک صورت گیرد.
بله، مصرف کپسول ارلیستات (Orlistat) در دوران بارداری توصیه نمی‌شود و به طور کلی خطرناک محسوب می‌شود.
دسته بندی: کاهش وزن
تصویر سجاد شیخی
سجاد شیخی
با تخصص و اشتیاق در انتشار اطلاعات دارویی با زبان ساده در راستای ارتقا آگاهی نسبت به داروها، آخرین یافته‌های دارویی و سلامت را برایتان گردآوری می‌کنم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *