بهترین درمان های طبیعی برای بهبود زخم
بسیاری از داروهای موجود در بازار که به بهبود زخمها کمک میکنند، گران هستند و علاوه بر هزینه زیادی که باید برای آنها پرداخت کنید ممکن است مقاومت دارویی یا آلرژی نیز به وجود آورند. اگرچه بعضی از داروهای گیاهی که در طب سنتی برای درمان زخمها به کار میروند نیز ممکن است ایجاد حساسیت نمایند اما مقرون به صرفه و ایمنتر هستند و به همین دلیل طرفداران بسیاری دارند. از جمله مهمترین گیاهانی که برای درمان زخم در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرند، به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
آلوئه ورا
یکی از محبوبترین و شناخته شدهترین گیاهان به منظور ترمیم زخمها آلوئه ورا است. آلوئه ورا بومی مناطق گرمسیری بوده و به دلیل داشتن خواص فراوان امروزه در علم پزشکی نیز از آن استفاده فراوان میکنند. این گیاه خاصیت آنتی اکسیدانی داشته، ضد التهاب بوده و به ترمیم انواع مختلفی از زخمها کمک میکند. ویتامینها و مواد معدنی بسیاری از جمله ویتامین C و E و کلسیم و روی در آلوئه ورا وجود دارند. به منظور استفاده از آلوئه ورا برای بهبود زخم، ژل داخل آن را استخراج کرده و روزی چند بار به طور مستقیم روی زخم بمالید تا به مرور زمان بهبود یابد. آلوئه ورا یکی از بهترین گزینهها برای بهبودی آفتاب سوختگی به شمار میآید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل دارای خواص ضدباکتری و مرطوبکننده است. میتوان روغن نارگیل را به طور مستقیم روی زخم استفاده کرد تا به بهبود سریعتر کمک کند. برای استفاده از این ماده گیاهی مقداری روغن نارگیل خالص را به طور مستقیم روی زخم بمالید. زخم را با یک باند استریل پوشانده و بگذارید چند ساعت بماند. این فرآیند را چندین بار در روز تکرار کنید.
گل همیشه بهار
گل همیشه بهار همان کالاندولا است که خاصیت ضد التهابی در درمان زخمها داشته و سوختگیهای درجه یک را به خوبی بهبود میبخشد. برای تهیه کرم و پماد از گل همیشه بهار به وفور استفاده میشود. در هند از این گل جهت تبخال و انواع اسکار استفاده میشود و از برگهای این گیاه برای درمان واریس وریدی بهره میگیرند. از گل همیشه بهار همچنین به منظور درمان ادرار سوختگی در اطفال نیز استفاده میشود که البته بیشتر آن را در قالب پماد مورد مصرف قرار میدهند.
درمان زخم در طب سنتی با زردچوبه
زردچوبه نیز برای درمان زخم در طب سنتی کاربرد فراوانی دارد. خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی زردچوبه در التیام زخمها بسیار موثر است. این ماده پرخاصیت به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کنندگی احتمال بروز عفونت در زخم را کاهش میدهد. کورکومین یکی از ترکیبات موثر موجود در زردچوبه بوده که با تعدیل کلاژن و کاهش واکنش به اکسیژن زخم را التیام میبخشد. ویژگی التیام بخشی کورکومین ، تشکیل بافت گوشتی اطراف زخم، تولید کلاژن، تشکیل مجدد بافت و انقباض زخم جهت ترمیم را نیز تقویت میکند. روند بهبوبد زخم ناشی از سزارین را نیز با استفاده از زردچوبه میتوان تسریع بخشید.
جهت استفاده از زردچوبه برای مداوای زخم بهتر است نصف قاشق غذاخوری زردچوبه را با مقدار کافی روغن نارگیل ترکیب کنید تا خمیر حاصل شود. خمیر به دست آمده را روزی 2 تا 3 بار روی زخم گذاشته تا هم از بروز عفونت جلوگیری شود و هم زخم بهبود یابد.
عسل
برای درمان زخمها از عسل نیز میتوان بهره گرفت. عسل مانوکا بهترین نوع عسل جهت ترمیم زخمها محسوب میشود. عسل به دلیل داشتن خاصیت اسیدی در درمان زخم موثر بوده و همچنین از آنجایی که خاصیت ضد باکتری دارد، از بروز عفونت جلوگیری میکند. قند موجود در عسل آب را از بافتهای آسیب دیده بیرون کشیده و در نتیجه تورم را کاهش میدهد. برای درمان زخم با عسل حتما از عسلی استفاده کنید که استریل شده و احتمال آلودگی در آن وجود ندارد. زخمهای سوختگی، زخم بستر و زخمهای مقاوم به درمان از جمله زخمهایی هستند که به کمک عسل میتوان آنها را بهبود بخشید.
انار
انار نیز از جمله میوههای موثر در درمان زخم در طب سنتی است و حتی از پوست آن به دلیل داشتن خاصیت در کشتن انگل در طب سنتی چین استفاده میشود. عصاره انار به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی برای معالجه و پیشگیری از آرتوروز مورد مصرف قرار میگیرد. در میان اجزاء تشکیل دهنده انار، پوست آن بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی را دارد. ویتامین E و ویتامین C موجود در انار خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و با مبارزه و از بین بردن رادیکالهای آزاد در روند بهبودی زخم نقش موثری دارند. برای درمان زخم بهتر است از قسمت پوست انار استفاده نمایید.
تاثیر چای سبز در درمان زخم در طب سنتی
یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان چای سبز است که مقادیر بالایی از فالونوئیدها از جمله کاتچین و سایر پلی فنولها در آن وجود دارند. چای سبز خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و با رادیکالهای آزاد که مخرب سلولها هستند، به مبارزه میپردازد. مطالعات نشان داده است که چای سبز پروسه بهبود زخم را تسریع میبخشد و بیشتر برای زخمهای بریدگی و سوختگی موثر است. همچنین ترکیبات موجود در چای سبز عامل رشد بافت همبند و مهار کننده کلاژن به شمار میآیند.
به منظور استفاده از چای سبز برای ترمیم زخمها میتوانید محتویات یک چای سبز کیسهای را خالی کرده و با عسل ترکیب کنید و سپس به مدت 5 تا 10 دقیقه روی پوست قرار دهید و سپس با آب ولرم بشویید.
گزنه
گزنه گیاهی است که بیشتر در مناطق معتدل آسیا، آمریکا، آفریقای شمالی و اروپا رشد میکند. طیف گستردهای از ترکیبات شیمیایی مانند مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای آمینه، فلاونوئیدها، استرولها، فنولیکها و اســیدهای چرب در گزنه وجود دارند که برای سلامتی انسان مفید به شمار میآیند. گیاه گزنه دارای خواص ضد التهاب، ضد باکتری، ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی بوده و در برطرف کردن مشکلات پوستی از قبیل زخم نقش موثری دارد. ضماد تخم گزنه مخلوط با عسل یکی از بهترین ترکیبات برای التیام زخمها محسوب میشود.
کنجد
کنجد یکی از دانههای روغنی است که برای مصارف غذایی، دارویی و صنعتی کاربرد دارد. ســزامول یکی از ترکیبات موجود در کنجد است که خاصیت آنتی اکسیدانی قوی داشته و در بهبود سوختگیها و سایر زخمها بسیار موثر است. برای درمان زخمها هم میتوان از خود کنجد استفاده کرد و هم از روغن آن. به طور کلی استفاده از دانه یا روغن کنجد چه به صورت خوراکی و چه به صورت موضعی موجب تسریع التیام زخمها میشود. کنجد و روغن آن در ترمیم و تجدید بافتها نقش داشته و برای رفع آفتابسوختگی نیز بسیار موثر است.
حنا
حنا نیز خاصیت ضد باکتری، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و استفاده از آن روند بهبود زخم را تسریع میکند. حنا از پوست در برابر عفونت محافظت کرده و به خصوص برای درمان زخمهای سوختگی میتوان از آن استفاده کرد. از جمله مهمترین ترکیبات موجود در حنا میتوان به فنولیک، اســید تاننیک، اسید چرب و اسید گالیک اشاره کرد.
بارهنگ
بارهنگ گیاهی است که به خصوص از برگهای آن به عنوان دارویی برای بهبود زخمها استفاده میکنند. بارهنگ خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی داشته و حتی زخمهای عمیق را هم میتوان به کمک آن درمان کرد. مالیدن بارهنگ به صورت روزانه روی پوست به از بین بردن میکروبها کمک کرده و ترمیم زخم را بهبود بخشیده و سنتز سلولهای پوست را نیز تحریک میکند.
سخن پایانی
طب سنتی مشرق زمین و به خصوص ایران از دیرباز تاکنون همواره پررونق بوده و طرفداران بسیاری در سراسر جهان داشته است. درمان زخم در طب سنتی با داروهای گیاهی بسیاری امکان پذیر بوده که سعی کردیم در این مقاله مهمترین آنها را به شما معرفی کنیم. شما تابحال از داروهای گیاهی و مواد طبیعی برای بهبود زخمهای خود استفاده کردهاید؟ آیا نتیجه مطلوب خود را کسب کردهاید؟
1 دیدگاه
سلام علیکم اطلاعات خوبی و مفیدی است موفق و سربلند و سلامت باشید انشالله تعالی