افسردگی یکی از شایعترین و آسیبزاترین بیماریهای روحی-روانی در جهان است که هر روز تعداد مبتلایان به آن افزایش مییابد. داروهایی که به منظور درمان افسردگی به کار میروند، اغلب عوارضی را به دنبال دارند و به همین دلیل بسیاری از افراد با وجود داشتن افسردگی از مصرف آنها سر باز میزنند. چه چیزهایی را میتوان جایگزین داروهای افسردگی کرد تا دیگر نیازی به مصرف آنها نباشد؟ آیا این اقدام اصلا صحیح است؟ تا پایان مطلب همراه ما باشید.
در چه صورتی از جایگزین داروهای افسردگی استفاده کنیم ؟
پیش از آنکه جایگزین داروهای افسردگی را به شما معرفی نماییم، ذکر یک نکته بسیار ضروری است که شما از راهکارهایی که در ادامه به شما معرفی میشوند، تنها در صورتی میتوانید استفاده کنید که افسردگی شما در حد خفیف باشد. اگر افسردگی شما در حد متوسط و یا شدید باشد، هرگز نباید تصور کنید که راهکار دیگری را میتوانید جایگزین دارو نمایید. چنانچه افسردگی شما شدید باشد، با مصرف داروهای گیاهی، اصلاح تغذیه و ورزش کردن نه تنها به بهبود شما کمک نمیشود بلکه درمان موثر توسط داروهای ضد افسردگی به تاخیر میافتد و تبعات ناخوشایندی را در پی خواهد داشت. به گفته روانپزشکان خط اول درمان در افسردگیهای متوسط و شدید، فقط و فقط استفاده از دارو است.
توجه داشته باشید که به امید استفاده از راهکارهای غیر دارویی هرگز نباید به طور ناگهانی داروی ضد افسردگی خود را کنار بگذارید. ترانکوپین از جمله داروهایی است که به منظور درمان افسردگی، اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی به بیماران تجویز میشود. به عنوان مثال قطع ناگهانی مصرف این دارو میتواند عوارض بسیار نامطلوبی همچون گرگرفتگی، ترس و وحشت و کابوسهای شبانه را به همراه داشته باشد. بنابراین نه تنها بدون تجویز پزشک نباید به سراغ مصرف داروهای اعصاب و افسردگی رفت بلکه قطع این داروها نیز تنها باید تحت نظارت پزشک صورت پذیرد.
جایگزین داروهای افسردگی
در مواردی که افسردگی خفیف است، به جای استفاده از دارو، راهکارهای زیر را میتوانید امتحان کنید:
درمان شناختی رفتاری (CBT)
CBT نوعی رفتار درمانی است که در آن به بیماران آموزش داده میشود که با وجود اینکه آنها نمیتوانند همه نیروها و آنچه که در اطرافشان است را کنترل کنند اما میتوانند نحوه تفسیر خود از وقایعی که اتفاق میافتند را تفسیر نمایند. به کمک این روش بیماران میتوانند درک بهتری از افکار و احساساتی که رفتارها را تحت الشعاع قرار میدهد، داشته باشند. درمان شناختی رفتاری بیشتر برای اشخاصی مناسب است که برای تنشهای احساسی خود به دنبال یک درمان کوتاه مدت هستند و نیازی نیست تا داروهای روانگردان استفاده کنند.
مشاوره
مراجعه به یک مشاور یا روانشناس در مواردی که افسردگی خفیف است واقعا چارهساز است. هنگامی که شما با یک بحران در روابط یا مسائل شغلی خود مواجه میشوید و یا عزیزی را از دست میدهید، مسلم است که شعلههای افسردگی یا خشم در شما زبانه میکشند. در این موارد حتما لازم نیست فورا به سمت مصرف دارو بروید. 6 تا 12 جلسه مشاوره یک ساعته میتواند در بهبود شما بسیار موثر واقع شود. مشاوران به طور دقیق به شما نمیگویند که چه کاری انجام دهید اما شما را برای یافتن راه حل به خوبی پشتیبانی میکنند.
ورزش کردن
اگر شدت افسردگی در رده خفیف قرار بگیرد، ورزش منظم میتواند جایگزین داروهای افسردگی شود. ورزش به افزایش سطح سروتونین و دوپامین در مغز کمک کرده، روحیه انسان را بالا میبرد و عزت نفس و اعتماد به نفس را نیز افزایش میدهد. یوگا یکی از بهترین ورزشها برای مقابله با افسردگی و افکار منفی به شمار میآید.
طب سوزنی
طب سوزنی در سالهای اخیر به عنوان جایگزین داروهای افسردگی مطرح میشود. مطالعات نشان داده است که طب سوزنی میتواند به کاهش عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی نیز کمک کند. در طب سوزنی فرد متخصص سوزنهای بسیار نازک و ریزی را در پوست و در نقاط خاصی از بدن فرو میبرد. در یک مطالعه که در مجله Alternative and Complementary Medicine منتشر شد، آمده است که طب سوزنی الکترونیکی در کاهش نشانههای افسردگی اثری مشابه با داروی فلوکستین میتواند داشته باشد. در طب سوزنی الکترونیکی جریان خفیف برق را از طریق سوزن به بدن منتقل میکنند.
استفاده از مکمل های غذایی
سلولهای مغز برای عملکرد صحیح خود به اسید چرب امگا 3 نیاز دارند. ماهی یکی از بهترین منابع تامین امگا 3 برای بدن است و توصیه میشود که حداقل دو بار در هفته همه افراد در رژیم غذایی خود از ماهی استفاده کنند. تحقیقات نشان میدهد که میزان افسردگی در کشورهایی که مصرف امگا 3 در میان مردم آن زیاد است، پایینتر از دیگر کشورها بوده است.
ویتامین D نیز علاوه بر اینکه در سلامت استخوان و دندان موثر است، برای فعالیت ذهن نیز مفید بوده و به بهبود خلق و خو کمک میکند. نور خورشید که بهترین منبع طبیعی برای تامین ویتامین D به شمار میآید، علائم افسردگی را کاهش میدهد. افسردگی فصلی که با کاهش نور در پاییز و زمستان مرتبط است با قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت طولانی میتواند تا حدودی بهبود یابد. برای تامین ویتامین D از قرص ویتامین D نیز میتوانید استفاده نمایید.
وقت گذراندن با دوستان
شاید متوجه شدهاید که در مواقعی که احساس ناخوشی میکنید، ملاقات با دوستان و افرادی که دوستشان دارید، چقدر میتواند در روحیه شما تاثیر مثبت بگذارد. اگر مدتی است که احساس افسردگی میکنید، سعی کنید اوقات بیشتری را به بودن در کنار دوستان خود اختصاص دهید و با آنها معاشرت کنید تا علائم این بیماری در شما کاهش یابد.
داروهای گیاهی
از دیرباز تاکنون استفاده از داروهای گیاهی و دمنوشها به منظور بهبود افسردگی مورد توجه بوده است. افسردگیهای خفیف را میتوان تا حدود قابل توجهی با مصرف دمنوش و گیاهان بهبود بخشید. بادرنجبویه، اسطوخودوس، زنجبیل، گل گاو زبان، به لیمو و بهار نارنج از گیاهانی هستند که در تسکین اعصاب نقش داشته و به کاهش علائم افسردگی کمک میکنند.
گفتار آخر
جایگزین داروهای افسردگی تنها در صورتی توصیه میشوند که میزان افسردگی خفیف باشد. هرگز بدون مشورت پزشک داروهای ضد افسردگی خود را قطع نکنید. با راهکارهایی که در این مقاله به شما عزیزان معرفی شد میتوانید افسردگی را که یکی از مهمترین بیماریهای قرن است، در همان مراحل اولیه بهبود بخشیده و با روحیهای عالی به زندگی پربار خود ادامه دهید.
3 دیدگاه
ترانکپین و الپرازولام فیل رو از پا در میاره چطور اثر نداره روی شما؟
سلام دوستان من افسردگی ندارم ولی خابمم نمیبره حتی ترانکوبین هم میخورم خوایم نمیبره یاالپرازوم میخورم خواهم نمیبرد چیکار کنم ورزشم میکنم هفتهای سه روز تغذیم هم بد نیست
یوگا واقعا مفیده. من امتحان کردم