عوارض قرص اورژانسی
نوع عارضه جانبی |
توضیحات
|
تهوع و استفراغ |
یکی از شایعترین عوارض؛ ممکن است ظرف چند ساعت پس از مصرف رخ دهد.
|
اختلال در چرخه قاعدگی |
ممکن است باعث تأخیر یا زودتر شدن قاعدگی شود.
|
خستگی و سرگیجه |
اغلب موقتی است و ظرف چند ساعت یا چند روز برطرف میشود.
|
سردرد |
یکی دیگر از عوارض شایع؛ مصرف مسکنهای معمولی ممکن است کمککننده باشد.
|
احساس درد در سینهها |
حساسیت یا درد خفیف در سینهها ممکن است چند روز باقی بماند.
|
درد شکمی یا لگنی |
ممکن است درد خفیفی در شکم یا لگن حس شود که معمولاً موقتی است.
|
تغییر خلقوخو |
اضطراب یا تغییرات خلقی بهصورت موقت ممکن است رخ دهد.
|
واکنشهای آلرژیک |
در موارد نادر، ممکن است باعث خارش، قرمزی یا تورم شود.
|
همانطور که اشاره شد جایگزین خرید کاندوم در پیشگیری از بارداری استفاده از قرص اورژانسی است. این راه جایگزین، ایمنترین روشی نیست که میتوانید برای پیشگیری از بارداری از آن استفاده کنید، زیرا قرص اورژانسی میتواند روی بدن خانمها تاثیر بگذارد و باعث بروز برخی عوارضها شود.
حالت تهوع
در بیشتر مواقع فرد 2 ساعت پس از مصرف این قرص دچار تهوع میشود. البته اگر قبل از 2 ساعت تهوع داشته و استفراغ کنید باید قرص را دوباره مصرف کنید. اگر تهوع ادامهدار شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
اختلال در سیکل پریود
در بیشتر مواقع زمانی که قرص اورژانسی مصرف میکنید حداقل 7 روز سیکل ماهیانه پریودتان به تاخیر خواهد افتاد. همچنین خونریزی در آن دوره بسته به شرایط جسمی فرد ممکن است شدید و یا خیلی کم باشد.
حساسیت سینه
سنگینی و درد سینهها هم می تواند یکی از عوارض رسیدن هورمون به بدن باشد. بهطورکلی قرصهای ضدبارداری ممکن است باعث بزرگی یا التهاب پستان شوند. البته این مشکل بهطورمعمول چند هفته پس از شروع مصرف قرص برطرف میشود.
درد شکم
یکی دیگر از بدترین عوارض قرص اورژانسی درد شکم است که به دلیل تغییرات تخمک در زیر شکم در محل رحم ممکن است درد خفیف و یا حتی شدیدی را تجربه کنید.
سرگیجه
احتمال سردرد و سرگیجه به دلیل دریافت هورمون در برخی از افراد وجود دارد.
لکه بینی
برخی از خانمها پس از مصرف قرص اورژانسی خونریزی خفیفی را تجربه میکنند. این خونریزی سه روز پس از مصرف قرص قطع میشود.
تشدید سندروم پیش از قاعدگی
با اختلال در سیکل قاعدگی احتمالا شما سندروم پیش از قاعدگی شدیدتری را تجربه خواهید کرد. برای مثال ممکن است سنگینی سینه و احساس ملال بیشتری را تجربه کنید.
به منظور درمان سندرم پیش از قاعدگی و منظم شدن پریود، برای خرید قرص تنظیم قاعدگی کلیک کنید.
بیشتر بدانید: بهترین جایگزین قرص اورژانسی
تغییر در بینایی
در صورت مصرف مکرر قرص اورژانسی، ممکن است پس از مدتی با تاری دید روبرو شوید. این موضوع به دلیل ضخیم شدن قرنیه چشم به دلیل مصرف هورمون زیاد است.
3 تا 5 روز پس از مصرف قرص اورژانسی اگر همچنان حس کردید که معدهدرد دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
عوارض قرص اورژانسی بر رحم
قرص اورژانسی یکی از داروهایی است که تاثیر مستقیمی بر روی رحم می تواند بگذارد و به همین دلیل ممکن است عوارضی برای این بخش از بدن بانوان داشته باشد. مصرف قرص اورژانسی میتواند باعث اختلال در چرخه قاعدگی و خونریزیهای نامنظم شود. قرص اورژانسی بر روی ضخامت دیواره های رحم که به آن آندومتر نیز می گویند، تاثیر می گذارد و می تواند باعث نازک شدن آن شود. نازک شدن دیواره رحم می تواند منجر به ناباروری شود.
علاوه بر این، استفاده مکرر از قرصهای اورژانسی میتواند خطر ابتلا به مشکلات رحمی مانند آندومتریوز، کیستهای تخمدانی و التهاب دیواره رحم را افزایش دهد. تأثیرات طولانیمدت این قرص بر روی رحم نیز شامل برهم خوردن تعادل هورمونی و کاهش سلامت عمومی رحم است. مصرف این قرص برای جلوگیری از بارداری در افرادی که دچار سرطان رحم هستند ممنوع است.
عوارض قرص اورژانسی تا چند روز ادامه دارد؟
عوارض قرص اورژانسی ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. بیشترین عوارض در روزهای اول پس از مصرف قرص اورژانسی رخ میدهند و اغلب ظرف 48 تا 72 ساعت بعد از مصرف کاهش مییابند. با این حال، برخی از عوارض مانند تغییرات دوره قاعدگی ممکن است تا چند هفته پس از مصرف قرص اورژانسی همچنان ادامه داشته باشند. به هر حال اگر عوارض شدیدی پس از مصرف قرص اورژانسی تجربه کردید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض قرص اورژانسی بر پریود
استفاده از قرص اورژانسی ممکن است روی دوره قاعدگی شما تاثیر داشته باشد. برخی از عوارض قرص اورژانسی که ممکن است بر دوره قاعدگی شما اثرگذار باشند، عبارتند از:
- تغییر در تاریخ شروع دوره قاعدگی
- تغییر در مدت زمان دوره قاعدگی
- خونریزی بین دورههای قاعدگی
- خونریزی بیشتر یا کمتر از حجم معمول
این تغییرات معمولا در یک چرخه قاعدگی بهبود مییابند و تاثیر دائمی بر دوره قاعدگی شما ندارند. با این حال، اگر عوارض شدیدی داشته باشید، مانند خونریزی شدید و طولانی مدت، یا خونریزی قاعدگی شما به شدت غلیظ یا دردناک باشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه نمایید. با خرید محصولات جنسی مثل کاندوم از بارداریهای ناخواسته جلوگیری کنید تا مجبور به استفاده از قرص اورژانسی نشوید.
بیشتر بدانید: چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟
آیا نازایی از عوارض قرص اورژانسی است؟
خیر؛ نازایی از جمله عوارض قرص اورژانسی به حساب نمیآید و این باور را باید از خود دور کنید. مصرف این قرص ممکن است باعث تغییر در دوره قاعدگی شود اما ناباروری را به دنبال نخواهد داشت. بهتر است همینجا تعریفی دقیق از ناباروری داشته باشیم: اگر 1 سال به طور منظم بدون استفاده از هیچ نوع روش جلوگیری از بارداری، برای باردار شدن اقدام کنید و هیچ نتیجهای نبینید، در این مورد است که برای بررسیهای بیشتر باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
چه زمانی دچار عوارض قرص اورژانسی میشویم؟
شاید در حالت طبیعی عوارض قرص اورژانسی در افراد بسیار خفیف باشد اما در مواردی نشانههایی که در بخش بدترین عوارض قرص اورژانسی بیان شد، ظاهر میشود که البته به افراد توصیه میشود نکاتی را نیز در مورد مصرف این قرص رعایت کنند. مثلا زمانی که این قرص به دفعات زیاد مصرف میشود یا اینکه با معده خالی مصرف شود، میتواند منجر به عوارض یاد شده شود. مصرف زیاد قرص اورژانسی به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود. برای جلوگیری از بارداری باید به فکر راهکارهای دیگری باشید.
بدترین عوارض قرص اورژانسی با تداخل دارویی
همانطور که میدانید هر دارویی ممکن است با توجه به ترکیباتش با داروهای دیگر و یا حتی با گیاهان دارویی دیگر تداخل داشته باشد و فرد را دچار مشکل کند. قرص اورژانسی نیز با برخی از داروها تداخل دارد که این داروها میتوانند اثر قرص اورژانسی را کم کنند. همچنین ممکن است این داروها عوارض قرص اورژانسی را افزایش دهند. خوب است قبل از مصرف قرص اورژانسی راهنمای دارو را مطالعه کنید تا از تداخل دارویی آن مطمئن شوید. بهطورکلی داروهای ضد اضطراب ازایندست داروها به شمار میروند. برخی از داروها که اثربخشی قرص اورژانسی را کم میکنند عبارتند از:
- داروهای مورداستفاده برای درمان تشنج مانند باربیتوراتها، کاربامازپین، فنیتوین، پریمیدون
- داروهای HIV مانند نورویپارین و نلفینوویر
- ریفامایسینها مثل ریفامپین و ریفابوتین که برای انواع متفاوت عفونت تجویز میشوند.
- مدافینیل که برای بهبود هوشیاری در بیماران مبتلا به خواب آلودگی بیشازحد مرتبط با نارکولپسی و اختلالات خواب ناشی از آپنه خواب تجویز میشود.
چگونه عوارض قرص اورژانسی را از بین ببریم؟
عوارض قرص اورژانسی معمولا به طور خودکار و در چند روز پس از مصرف قرص بهبود مییابند. با این حال، برخی از راههایی که میتوانید برای کاهش عوارض استفاده کنید عبارتند از:
- مصرف آنتی هیستامین: مصرف داروهای آنتی هیستامین مانند ستیرین، لوراتادین و سیتیریزین میتواند علائم تهوع و استفراغ را بهبود بخشد.
- مصرف آب: مصرف آب و دیگر نوشیدنیهای مفید میتواند احساس تهوع و استفراغ را کاهش دهد.
- استراحت و خواب کافی: استراحت و خواب کافی میتواند در بهبود عوارضی مانند خستگی و سردرد موثر باشد.
- مصرف غذاهای سبک و غذاهای آرام بخش: مصرف غذاهای سبک مانند سبزیجات میتواند به کاهش عوارض گوارشی ناشی از قرص اورژانسی کمک کند.
- مصرف داروهای مسکن و ضد درد: مصرف داروهای مسکن مانند ژلوفن و ایبوپروفن میتواند در کاهش درد موثر باشد. (مثلا اگر سردرد دارید.)
در صورتی که عوارض قرص اورژانسی شدید بود، حتما با پزشک تماس بگیرید.
نحوه عملکرد و اثرگذاری قرص اورژانسی در بدن
انواع قرص اورژانسی با جلوگیری از اتصال اسپرم به تخمک عملکرد خود را انجام میدهند. وقتی اسپرم به تخمک میپیوندد به آن لقاح میگویند و در واقع قرصهای ضد بارداری از وقوع لقاح پیشگیری به عمل میآورند. هورمونهای موجود در این قرص به طور ایمن تخمکگذاری را متوقف میکنند. عدم تخمکگذاری به این معنا است که تخمکی برای بارور شدن توسط اسپرم در بدن وجود ندارد. هورمونهای موجود در قرص اورژانسی همچنین مخاط دهانه رحم را غلیظ میکنند تا اسپرم مسدود شده و قادر به رفتن به سمت تخمک نباشد.
آیا مصرف مداوم قرص اورژانسی باعث عوارض جانبی جدی میشود؟
مصرف مکرر قرص اورژانسی به طور کلی توصیه نمیشود و باید فقط در موارد اضطراری و جلوگیری از بارداری غیرمنتظره استفاده شود. استفاده مداوم از قرص اورژانسی میتواند باعث اختلالات هورمونی شود و به عوارض جانبی جدی مانند تغییرات در الگوی قاعدگی، خونریزی رحمی، درد شدید در ناحیه شکمی و لگنی و اختلالات در عملکرد کبد و کلیه شود.
همچنین مصرف مکرر قرص اورژانسی میتواند باعث کاهش اثربخشی این دارو و افزایش احتمال شکست آن در جلوگیری از بارداری شود. به همین دلیل بهتر است در صورت نیاز به جلوگیری از بارداری، از روشهای باروری دیگری مانند استفاده از کاندوم یا روشهای هورمونی مانند قرص ضد بارداری استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی عوارض قرص اورژانسی به صورت کامل پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید استفاده از قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری یکی از روشهای خطرناک و با عوارض زیاد است؛ بنابراین بهتر است قبل از شروع رابطه جنسی خود با استفاده از وسایل پیشگیری مانند کاندوم احتمال بارداری را کم کرده و نیاز به قرص اورژانسی را از بین ببرید. با این حال در شرایطی که مجبور به استفاده از قرص اورژانسی بودید بهتر است آن را ایمن مصرف کنید تا از عوارض آن جلوگیری کنید.
943 دیدگاه
درود
من یک هفته پیش رابطه کامل داشتم و ده دقیقه بعد قرص اورژانسی مصرف کردم
اما دو ماه قبل یه سقط سه ماهه داشتم
الان خیلیی تکرر ادرار دارم و اذیت میشم
دقیقا برای بارداری قبلیم هم این علائم رو داشتم الان ممکنه که باز هم باردار باشم؟
با وجود مصرف قرص امکان بارداری وجود داره؟
همراه محترم
سلام
هیچ یک از روشهای پیشگیری از بارداری کاملا موثر نبوده و ممکن است درصد بسیار پایینی احتمال شکست این روشها هم وجود داشته باشد. توصیه میشود از تست های بارداری استفاده کرده و به پزشک زنان مراجعه فرمایید.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر باشه.
من سیکل پریود هام تقریبا ۲۹ تا ۳۰ روزه هست.اولین روز آخرین پریود هم ۲۶ شهریور بود.من روز ۱۲ مهر رابطه داشتم که متاسفانه مقدار کمی روی واژنم ریخته شد.الان باید اورژانسی مصرف کنم یا لازم نیست؟توروخدا میشه زود جواب بدید
همراه محترم
سلام
در صورتی که رابطه محافظت نشده داشته اید، جهت پیشگیری حتما از قرص اورژانسی طی 72 ساعت بعد از مقاربت استفاده فرمایید.
متشکرم
سلام عوارضش کی میره؟
سلام کاربر گرامی
معمولا تا یک سیکل ماهیانه عوارض ادامه دارد.
سپاس از همراهی شما
سلام
من دریک ماه دوباره از قرص اورژانسی استفاده کردم و بازهم رابطه داشتم کاندوم پاره شد حالا میشه قرص اورژانسی بخورم؟یا قرص ال دی مصرف کنم؟
سلام دوست عزیز
سلام
من در یک ماه دوبار قرص اورژانسی خوردم وباز هم رابطه داشتم کاندوم پاره شد و مایع داخل ریخته شد.باز میشه قرص اورژانسی بخورم یا نه .قرص ال دی بخورم؟
سلام من داخل این یک ماه دوباره قرص اورژانسی خوردم وباز رابطه داشتم بعد کاندوم پاره شد ومایع داخل ریخته شد الان میشه قرص اورژانسی بخورم.یا قرص ال دی بخورم
همراه محترم
سلام
توصیه میشود روشهایی مثل استفاده از آ یو دی را مد نظر قرار دهید. استفاده از مقادیر بالا و مکرر داروهای هورمونی میتواند عوارضی خطرناک مثل سکته های قلبی و مزی را به همراه داشته باشد.
متشکرم
سلام. من در دو سه ماه حدود پنج شیش تا قرص اورژانسی مصرف کردم برای هر کدوم هم بعد از یک هفته خونریزی داشتم.چون ک گفتن خوردن زیاد قرص اورژانسی دیگه تاثیر ندارع خواستم بدونم احتمال بارداری وجود دارد ؟
همراه محترم
سلام
مصرف بیش از 2 الی 3 بار داروهای ضد بارداری اورژانسی میتواند خطر سکته های مغزی را به شدت بالا برده و اصلا توصیه نمیشود. اما احتمال بارداری نیست.
لطفا از روشهای پیشگیری از بارداری مطمئن تر مثل آیو دی و … استفاده کنید.
متشکرم
سلام.من در دو سه ماه حدود پنج شیش تا قرص اورژانسی مصرف کردم برای هر کدوم هم بعد از یک هفته خون ریزی داشتم.چون میگن مصرف زیاد قرص اورژانسی دیگه تاثیر ندارع خواستم بدونم احتمال بارداری وجود دارد ؟
همراه محترم
سلام
مصرف بیش از 2 الی 3 بار داروهای ضد بارداری اورژانسی میتواند خطر سکته های مغزی را به شدت بالا برده و اصلا توصیه نمیشود. اما احتمال بارداری نیست.
لطفا از روشهای پیشگیری از بارداری مطمئن تر مثل آیو دی و … استفاده کنید.
متشکرم
همراه محترم
سلام
امکان بروز حاملگی حتی بدون انزال وجود دارد. داروهای پیشگیری از بارداری اورژانسی در صورت مصرف تا 72 ساعت بعد از مقاربت موثر هستند.
متشکرم
همراه محترم
سلام
امکان بروز حاملگی وجود دارد. داروهای پیشگیری از بارداری اورژانسی در صورت مصرف تا 72 ساعت بعد از مقاربت موثر هستند.
متشکرم
سلام من با دوست پسرم رابطه داشتم و ۱۸سالمه پریشب باهاش رابطه داشتم و آلتش بین پاهام بود و دخول زیادی تا جایی که به یاد دارم نداشتیم و حتا ارضا نشدن آیا امکان حاملگی هست ؟الان دوعدد قرص اووسیز خوردم ولی اشتباهی که کردم بیشتر از دوازده ساعت گذاشته بود و دو قرص رو با فاصله زمانی سه یا چهار ساعت خوردم مشکلی نیست خیلی استرس دارم و تنبلی تخمدان دارم و پریود هام زیاد منظم نیست و تقریبن چند روز به پریودیم مونده چیکار کنم
همراه محترم
سلام
امکان بروز حاملگی وجود دارد. داروهای پیشگیری از بارداری اورژانسی در صورت مصرف تا 72 ساعت بعد از مقاربت موثر هستند.
متشکرم
سلام من با دوست پسرم رابطه داشتم و ۱۸سالمه پریشب باهاش رابطه داشتم و آلتش بین پاهام بود و دخول زیادی تا جایی که به یاد دارم نداشتیم و حتا ارضا نشدن آیا امکان حاملگی هست ؟الان دوعدد قرص اووسیز خوردم ولی اشتباهی که کردم بیشتر از دوازده ساعت گذاشته بود و دو قرص رو با فاصله زمانی سه یا چهار ساعت خوردم مشکلی نیست خیلی استرس دارم
سلام
من ۲۲ سالمه و باکره هستم حدود چهار روز از زمانی که باید پریود میشدم گذشت و نشدم فرداش نامزدم برای اولین بار الت تناسلیش رو به بدن من زد اما انزال نشده بود و ما رابطه بدون دخول داشتیم
فردا عصرش من از ترس قرص ضدبارداری خوردم
الان حدود سه روز میگذره اما پریود نشدم
باید دقیقا چیکار کنم
ایا میتونم یک قرص دیگه بخورم ؟
اگه تست بارداری انجام بدم کافیه ؟
تا کی ممکنه پریود نشم ؟
سلام کاربر گرامی
قرص اورژانسی سیکل نظم ماهیانه را به هم میزند اگر پریود شما بیشتر از یک هفته به تاخیر افتاد به پزشک مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام خسته نباشید
دیشب با پارتنرم رابطه بدون دخول داشتم و آلتش لای پاهام بود و وسط کار کاندوم پاره شد و ما متوجه نشدیم و پارتنرم ارضاشدن نمیدونم الان مایه منی ایشون وارد واژنم شده یا خیر. میترسم ک قرص اورژانسی مصرف کنم چون ک 18سالمه و باکره هستم و امروز روز تخمک گزاریمه و 2هفته دیگه قراره پریودشم، سابقه تشنج هم داشتم و هنوز هم قرص میخورم و برای اولین بار هست ک اینجوری شدم میشه لطفا راهنماییم کنید
همراه محترم
سلام
از داروهای ضد بارداری اورژانسی با نظر پزشک زنان استفاده فرمایید.
امکان بارداری وجود دارد.
متشکرم
سلام من حدود ۸ روز پیش قرص لوونورژسترل ۱.۵ مصرف کردم بعد از رابطه که دخول داشتم اما فقط پیش آب به داخل رفت تقریبا ۲۴ ساعت بعدش قرص رو مصرف کردم
از دو روز بعد از مصرف قرص علائم پریودیم شروع شد اما خبری نبود ولی الان لکه بینی داشتم
میخواستم ببینم نیاز به آزمایش دارم؟ خطری هست؟
همراه محترم
سلام
در صورتی که زمان شروع قاعدگی شما بیش از 7 روز به تاخیر افتاد نیاز به انجام آزمایش و مراجعه به پزشک زنان است. اما با توجه به شرایطی که عنوان فرمودید احتمال بروز بارداری بسیار پایین است.
متشکرم
سلام وقت شما بخیر.تقریبا۲۳روز هست که قرص اورژانسی مصرف کردم.بین دوره سیکلم بود که هردو قرص و خوردم و۸روز زودتر پریود شدم والان ۱۵روز هست که خونریزی دارم ولی درحدی نیست که پد بزارم و موقع دستشویی رفتن که خودمو تمیز میکنم خون میبینم.دارو هم سرترالین مصرف میکنم.قبلاهم به فاصله چندماه قرص اورژانسی مصرف کرده بودم ولی مشکلی نداشتم.ممنون میشم پاسخ بدید و تجویز شما چی هست.
با سلام
لطفا به پزشک مراجعه کنید
سلام کاربر گرامی
به علت لکه بینی ادامه دار باید به متخصص زنان مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام کاربر گرامی
مواردی که ذکر کردید همه از عوارض قرص های اورژانسی می باشد دقت شود مصرف این قرص ها بیشتر از سالانه دو بار مجاز نیست.
سپاس از همراهی شما
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر باشه
من و هسرم ۹ روز مونده به پریودی رابطه داشتیم.و من چرخه پریودیم ۲۸_۳۰ روزه ست.یعنی درواقع روز ۱۹ سیکل من رابطه داشتیم،متاسفانه کاندوم داخل موند و یکم خورد به بدن من بنظرتون لازمه که قرص مصرف کنم؟اگه ممکنه میشه زود جواب بدید که بتونم اگه لازم باشه قرص بخورم.۱۲ ساعت نشده هنوز😭😭
همراه محترم
سلام
با توجه به زمان رابطه و عدم مراقبت جهت پیشگیری، حتما از قرص های ضد بارداری اورزانسی استفاده کنید.
متشکرم
سلام خسته نباشید من دو روز بعد پریودم رابطه محافظت نشده داشتم قرص اورژانسی خوردم بعد پنج روز پریود شدم بعد پنج روز ب اتمام رسید اما این ماه پریود نشدم بی بی چکم منفی شد
سلام وقتتون بخیر من یک هفته مونده به پریودیم ولی رابطه محافظت نشده داشتم ایا از قرص اورژانسی استفاده کنم؟
با سلام
بهتره اگر رابطه ی محافظت نشده داشتید و 72 ساعت از زمان رابطه نگذشته قرص اورژانسی استفاده شود
سلام وقتتون بخیر من در یکماه مجبور شدم دوبار قرص اورژانسی بخورم دفعه دوم که خوردم درد شدیدی در ناحیه واژینالم دارم کشته منو چکار کنم تیر میکشه
همراه محترم
سلام
استفاده زیاد از قرص اورژانسی میتواند عوارض زیادی به دنبال داشته باشد. توصیه میشود به متخصص زنان و زایمان مراجعه فرمایید.
متشکرم