از خواص مارچوبه، کمک به رشد جنین
مارچوبه سرشار از فولات است که به عنوان ویتامین B9 نیز شناخته میشود. این ماده مغذی نقش اساسی در رشد سلولی دارد. فولات یک ماده مغذی ضروری است که به ویژه در زمانهای رشد سریع مانند دوران بارداری، نوزادی و نوجوانی اهمیت زیادی دارد.
همانطور که میدانید خرید مکملهای اسید فولیک و مصرف آن در دوران بارداری به جلوگیری از سقط جنین کمک کرده و از جنین در حال رشد در برابر ناهنجاریهای لوله عصبی محافظت میکند. همچنین افرادی که فولات کافی از رژیم غذایی خود دریافت نمیکنند ممکن است به دلیل کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک دچار ضعف و خستگی شوند. یک فنجان مارچوبه با وزن 134 گرم میتواند حدود 17 درصد از نیاز روزانه یک بزرگسال را به فولات تامین کند.
کاهش خطر ابتلا به افسردگی با مصرف مارچوبه
بر اساس یک مقاله علمی معتبر منتشر شده در سال 2008، اسید فولیک موجود در مارچوبه میتواند خطر افسردگی را نیز کاهش دهد و ممکن است این کار را با جلوگیری از تشکیل بیش از حد هموسیستئین در بدن انجام دهد. هموسیستئین یک آمینو اسید است که میتواند مانع از رسیدن خون و مواد مغذی به مغز شود. اگر هموسیستئین بیش از حد وجود داشته باشد، ممکن است با تولید هورمونهای احساس خوب مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین نیز تداخل داشته باشد. این هورمونها خلق و خو، خواب و اشتها را تنظیم میکنند.
خواص مارچوبه، جلوگیری از سکته
بر اساس تحقیقات بررسی شده توسط دفتر مکملهای غذایی (ODS) استفاده از فولات برای مدیریت سطوح هموسیستئین ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهد. شواهد حاصل از مطالعاتی است که در آن افراد مکمل فولات مصرف کردند. با این حال، منابع غذایی فولات نیز ممکن است مفید باشند.
تقویت سلامت قلب و عروق، از خواص مارچوبه
مارچوبه حاوی فیبر، پتاسیم و آنتیاکسیدان است که همگی ممکن است سلامت قلب را تقویت کنند.
- فیبر: نویسندگان یک بررسی در سال 2017 دریافتند افرادی که رژیم غذایی با فیبر بالا مصرف میکنند به نظر میرسد فشار خون پایینتری دارند و لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد در خونشان کمتر است. یک فنجان مارچوبه میتواند حدود 10 درصد از فیبر مورد نیاز روزانه یک بزرگسال را تامین کند.
- پتاسیم: انجمن قلب آمریکا (AHA) از مردم میخواهد که مصرف نمک یا سدیم اضافه شده خود را کاهش دهند و در عین حال مصرف پتاسیم خود را افزایش دهند، زیرا این امر میتواند به مدیریت فشار خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی کمک کند.
- آنتی اکسیدانها: بدن به طور طبیعی مولکولهای سمی به نام رادیکالهای آزاد را تولید میکند و اگر تعداد زیادی از آنها در بدن جمع شوند، میتوانند باعث آسیب شوند. بیماری قلبی عروقی ممکن است یکی از نتایج این تجمع باشد. آنتی اکسیدانهای موجود در مارچوبه، از جمله بتا کاروتن، توکوفرول و سلنیوم میتوانند به سلامت قلب و عروق کمک کنند. زیرا آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند.
جلوگیری از پوکی استخوان از خواص مارچوبه
مارچوبه حاوی فسفر، آهن، ویتامین K و مقداری کلسیم است که همگی به سلامت استخوان کمک میکنند. یک فنجان مارچوبه میتواند تقریبا نیمی از نیاز روزانه یک بزرگسال را تامین کند، به عنوان مثال، یک بررسی در سال 2018 به این نتیجه رسید که ویتامین K به طرق مختلف از سلامت استخوان حمایت میکند و ممکن است به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند. در این میان آهن، پتاسیم، فسفر، روی و منیزیم از جمله مواد معدنی هستند که از سلامت استخوان حمایت میکنند و مارچوبه حاوی همه این موارد است.
پیشگیری از سرطان
سطوح بالای رادیکالهای آزاد در بدن میتواند منجر به آسیب سلولی شود که ممکن است منجر به سرطان نیز شود. مارچوبه آنتی اکسیدانهایی را فراهم میکند که به بدن در از بین بردن این مواد کمک میکنند. بر اساس نتایج یک کارآزمایی غربالگری مبتنی بر جمعیت که در سال 2015 منتشر شد، فیبر ممکن است به پیشگیری از سرطان روده بزرگ کمک کند. محققان دریافتند افرادی که رژیمهای غذایی با فیبر بالا دارند نسبت به افرادی که مقادیر کم فیبر مصرف میکنند به طور قابل توجهی کمتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال هستند.
بهبود دستگاه گوارش، از خواص مارچوبه
فیبر غذایی برای سلامت دستگاه گوارش ضروری است. فقط نصف فنجان مارچوبه حاوی 1.8 گرم فیبر است که 7 درصد از نیاز روزانه شما را تامین میکند. علاوه بر این، تحقیقات روی بخشهای مختلف گیاه مارچوبه نشان میدهد که همه آنها سرشار از مواد معدنی ضروری، آنتی اکسیدانها و پروبیوتیکهای طبیعی مانند اینولین هستند که ممکن است به رشد باکتریهای سالم روده کمک کند. بر اساس تحقیقات حیوانی، مارچوبه همچنین ممکن است اثر ملین داشته باشد که به یبوست مزمن کمک میکند.
از بهترین خواص مارچوبه، کمک به کاهش قند خون
سطح بالای قند خون که به عنوان هیپرگلیسمی نیز شناخته میشود، میتواند باعث مشکلات جدی مانند دیابت شود. چندین مطالعه حیوانی نشان دادهاند که عصاره مارچوبه به کاهش قند خون در موشهای دیابتی کمک میکند. مطالعات دیگر نشان دادهاند که عصاره مارچوبه میتواند قند خون را کاهش داده و سطح انسولین را در موشهای دیابتی با کاهش گلوکز، کلسترول و آسیب اکسیداتیو بهبود بخشد و در عین حال فعالیت آنتیاکسیدانی را افزایش دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود کدام مواد موجود در مارچوبه مسئول این اثرات مثبت، به ویژه در انسان هستند.
کاهش کلسترول و فشار خون، از خواص مارچوبه
اسیدهای صفراوی در متابولیسم کلسترول مهم هستند و با بیماریهایی مانند بیماری قلبی و سرطان مرتبط هستند. تحقیقات نشان داده است که مارچوبه ممکن است با بهبود ظرفیت اتصال اسیدهای صفراوی در طول هضم، به کاهش سطح کلسترول کمک کند. در واقع، مارچوبه نسبت به سایر سبزیجات تازه مانند بادمجان، ماش، هویج و کلم بروکلی ظرفیت اتصال اسید صفراوی بالاتری دارد. سایر مطالعات حیوانی نیز نشان دادهاند که مارچوبه ممکن است به تنظیم متابولیسم لیپید، کاهش سطح کلسترول، کاهش فشار خون و کاهش وزن در موشها کمک کند.
سخن پایانی
در این مطلب در مورد بهترین خواص مارچوبه صحبت کردیم. مارچوبه یک سبزی عالی و همه کاره برای گنجاندن در رژیم غذایی شما است که میتوان آن را هم به صورت پخته و هم خام، به تنهایی یا در سوپ، خورش، سالاد و سایر غذاها میل کرد. مارچوبه کالری کمی دارد و دارای غلظت بالایی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است که فواید زیادی برای سلامتی دارند، مانند کمک به کاهش فشار خون، کلسترول و کمک به بهبود سیستم ایمنی.