داروها از مهم ترین اکتشافات و اختراعات بشر بودهاند. با مصرف آنها میتوان بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج را تحت کنترل قرار داد و بیماریها و شرایط سادهتر را به راحتی رفع کرد. این مواد میتوانند از گیاهان و یا مواد شیمیایی ساخته شدهباشند و تاثیرات آنها بر روی بدن متنوع است.
عملکرد داروها متفاوت است و بیماریهای بدن بر اساس نوع عملکرد دارو و میزان تاثیر آن برطرف و یا کنترل میشوند. بنابراین یکی از مسائلی که در مصرف دارو اهمیت زیادی دارد، میزان اثر دارو است. پس اگر اثربخشی دارو کاهش پیدا کند و یا از بین برود، برای فردی که دارو را مصرف میکند خطرناک است.
در کابینت خود را باز میکنید و داروی مورد نظر را از باکس آن بیرون میکشید. روی جلد آن را میخوانید و میبینید که داروی شما مدتی پیش تاریخ مصرف داشتهاست و اکنون تاریخ انقضای آن گذشته است. اگر از این دارو استفاده کنید مشکلی پیش میآید؟ خریدن مجدد دارو و جایگزینی آن نیازمند هزینه است. ممکن است همان لحظه دارو را نیاز داشتهباشید و مجبور به استفاده از آن شوید. چه مشکلاتی در پیش روی شما وجود دارد؟
موضوعی که میتواند بر اثربخشی داروها اثر بگذارد گذشتن تاریخ مصرف دارو است. در این مطلب میخواهیم درباره تاریخ مصرف داروها صحبت کنیم. اگر تاریخ مصرف دارویی بگذرد و از آن استفاده کنیم چه میشود؟ آیا احتمال مرگ وجود دارد؟ یا تنها از اثربخشی آن کاسته میشود؟ با ما همراه باشید تا درباره این موضوع بیشتر بدانید.
مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته میتواند خطرناک باشد
سازمان غذا و دارو آمریکا از سال ۱۹۷۹ شروع به تاریخ مصرف گذاشتن بر روی داروها کرد و اینکار را به خاطر خطری که داروهای کهنه داشتند انجام داد. یکی از مهمترین فاکتورهایی که مشخص میکند میتوانید از دارویی استفاده کنید یا نه، همین مسئله است که آیا تاریخ دارو گذشته است یا نه. معمولا تاریخ انقضا را به فارسی و یا به شکل EXP بر روی داروها نشان میدهند.
بنابراین هنگامی که از داروخانهها داروی جدیدی را میخرید، محض اطمینان، تاریخ تولید و تاریخ انقضای آن را چک کنید و بررسی کنید که اگر برای مدتی طولانی میخواهید از این دارو استفاده کنید، تا چه زمانی میتواند برای شما کارکرد داشتهباشید و تاریخ آن نگذرد.
چرا داروی تاریخ مصرف گذشته خطرناک می شود؟
دارویی که تاریخ آن گذشته است، در مواد شیمیایی آن و پیوندهایی که بین اعضای آن وجود دارد، تغییراتی ایجاد میشود و معمولا بر اثر این تغییرات، اثر آن ضعیف میشود و یا به مواد دیگری تبدیل میشود. اما تنها مسئلهی تغییر شیمیایی و ضعیف شدن اثربخشی دارو مطرح نیست. مسئلهی مهم دیگری که وجود دارد این است که برخی از داروها در معرض رشد و حملهی میکروبها و باکتریها قرار دارند.
داروهایی هستند که به آنها مواد نگهدارنده زده میشود تا میکروبی در آنها رشد نکند که فاسد نشوند. هنگامی که تاریخ مصرف یک دارو میگذرد، این مواد نیز از بین میروند و اثر آنها بر روی دارو کاهش پیدا میکند. در چنین مواقعی، داروی مورد نظر دیگر در برابر رشد میکروبها ایمن نیست. همچنین ما نیز در برابر مصرف دارویی که تاریخ مصرف آن گذشته است، ایمن نیستیم و باید از مصرف آن جدا بپرهیزیم.
البته این امکان وجود دارد که داروی تاریخ مصرف گذشته به وظیفهی خود عمل کند و مشکلی پیش نیاورد، اما هنگامی که تاریخ مصرف داروی شما میگذرد، احتمال اینکه ایمن باشد کاهش پیدا میکند و دیگر نباید از آن استفاده کنید مگر در شرایطی باشید که هیچ راه دیگری به جز مصرف دارو نباشد و نتوانید آن را با داروی دیگری جایگزین کنید (در شرایط اورژانسی و به توصیه تیم اورژانس).
هنگامی که تاریخ مصرف داروی شما میگذرد، آن را از داروهای دیگر خود جدا کنید. داروی تاریخ مصرف گذشته، نه تنها برای خود مصرف کننده ممکن است آسیب رسان باشد، بلکه برای کودکان و حیوانات خانگی که ممکن است به آنها دسترسی پیدا کرده و آنها را مصرف کنند، محتمل است که آسیب رسان باشد.
با داروی تاریخ مصرف گذشته چه کار کنیم؟
بسیار خب! مدتهاست از دارویی استفاده نکردهایم و تاریخ آن گذشته است و یا از داروخانه داروی تاریخ مصرف گذشته خریدهایم! حال با این دارویی که نباید در کنار داروهای دیگر ما نگهداری شود، چه کنیم؟
جالب است بدانید که روش خلاص شدن از شر داروها و دور انداختن آنها در راهنمای مصرف کننده وجود دارد. برای اینکه داروی تاریخ مصرف گذشته را دور بریزید، بهتر است که از دستورالعمل نوشتهشده و همراه دارو فرستادهشده کمک بگیرید. دور انداختن برخی از داروها خطرناک است و اهمیت زیادی دارد که آن را کجا میاندازید.
اگر دستورالعملی برای دور انداختن داروی تاریخ مصرف گذشته همراه دارو نباشد، توصیه میشود که دارو را در مقدار کمی خاک بگذارید و آن را در یک ظرف نگهدارنده بریزید و در آن را ببندید و سپس این زباله را دور بریزید.
داروی تاریخ دار خریداری کنید!
برای اینکه مشکلی پیش نیاید و کمتر با داروی تاریخ مصرف گذشته روبهرو شوید، بهتر است که به این نکته توجه کنید که دارویی را خریداری کنید که تا مدتی که شما از آن دارو مصرف میکنید تاریخ داشتهباشد و تاریخ آن نگذرد. بنابراین هنگام خرید دارو یک حساب و کتاب مختصر انجام دهید و ببینید تا چند وقت دیگر باید این دارو را سالم در کمد داروهای خود داشتهباشید.
از طرفی حتما تاریخ انقضای دارو را روی یک کاغذ نوشته و آن را بر روی داروی خود درج کنید. گاهی داروی شما در یک پاکت است و تاریخ انقضا بر روی پاکت نگهدارندهی آن است و با دورانداختن پاکت و یا جعبه، دیگر دسترسی به تاریخ انقضای دارو ندارید. پس بهتر است پیش از هر کاری، تاریخ مصرف دارو را داشتهباشید تا روزهی شکدار نگیرید.
129 دیدگاه
سلام خسته نباشید من امروز اشتباهی قرص گاباپنتین ۱۰۰ خوردم تاریخ انقضاشم گذشته یه سال پیش الان نگرانم و چیکار کنم ؟
همراه محترم
سلام
در صورت بروز عوارضی مثل حساسیتهای پوستی یا مشکلات گوارشی به پزشک مراجعه کنید. معمولا یک دوز مورد خاصی ایجاد نمیکند.
متشکرم
با سلام
قرص ارلیستات ونوستات تاریخ گذشته مصرفش خطرناکه؟؟
همراه محترم
سلام
مصرف داروها و مکمل های تاریخ گذشته اصلا توصیه نمیشود.
متشکرم
سلام وقتتون بخیر ،آیا مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته میتواند باعث ایجاد کهیر روی پوست شود؟؟
همراه محترم
سلام
با گذشت تاریخ مصرف، ممکن است برخی مواد موجوددر داروها تغییر یافته و سبب بروز حساسیت بیشتر شوند.
متشکرم
سلام خسته نباشین.من چند بسته قرص آهن و فولیک اسید دارم که تاریخ مصرفش تموم شده.میتونم استفاده کنم یا خطر ناکه؟قرص آتوروواستاتین ۲۰چطور؟
سلام کاربر گرامی
خیر نمیتونید استفاده کنید
سپاس از همراهی شما