افرادی دچار زخم دهانی
در پاسخ به این سوال که چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند گروه اول افرادی هستند که دچار زخم و یا التهاب در دهان خود هستند. این سرکه دارای اسید استیک است. این اسید در برخورد به التهابات و زخمها میتواند باعث ایجاد تاخیر در درمنان آنها شود و در گلو سوزش شدیدی ایجاد میکند.
زنان باردار و شیرده
در دوران بارداری بدن خانمها دچار تغییراتی از نظر هورمونی میشود که این باعث ایجاد مشکلاتی در معده آنها میشود. به دلیل خاصیت اسیدی سرکه سیب، ممکن است مصرف این نوع سرکه در دوران بارداری یا شیردهی باعث ناراحتی معده یا سوزش سر دل شود. همچنین از آن جایی که سلامت جنین بسیار حساس است و نیازمند مراقبت شدید است بنابراین بهتر است در این دوران بانوان از مصرف سرکه سیب خودداری کنند.
افرادی که مشکلات قلبی
افرادی که مشکلات قلبی دارند، خصوصا آنهایی که داروهای مخصوص قلب مصرف میکنند، باید در مصرف سرکه سیب احتیاط کنند. سرکه سیب ممکن است سطح پتاسیم بدن را کاهش دهد و این مسئله میتواند برای بیماران قلبی خطرناک باشد، زیرا پتاسیم برای عملکرد طبیعی قلب و تنظیم ریتم آن بسیار حیاتی است. علاوه بر این، تداخل سرکه سیب با برخی داروهای قلبی، مانند داروهای ادرارآور و داروهای کنترل فشار خون، ممکن است اثرات دارو را کاهش داده یا باعث عوارض جانبی شود. به همین دلیل، بیماران قلبی بهتر است قبل از مصرف سرکه سیب با پزشک خود مشورت کنند تا از ایمنی و سلامت خود اطمینان حاصل نمایند.
افراد دارای پوکی استخوان یا خطر کاهش تراکم استخوان
سرکه سیب میتواند در جذب کلسیم اختلال ایجاد کند و باعث کاهش سطح کلسیم بدن شود. این امر ممکن است در طولانی مدت خطر کاهش تراکم استخوان و پوکی استخوان را افزایش دهد. بنابراین، افرادی که دارای خطر پوکی استخوان هستند، باید از مصرف سرکه سیب بهخصوص در مقادیر بالا خودداری کنند.
افراد هایپوکالمی
هایپوکالمی بیماری است که در آن شخص دچار افزایش دفع پتاسیم از ادرار است. افرادی که دچار کمبود پتاسیم هستند نباید از سرکه سیب استفاده کنند. افت سطح پتاسیم در خون باعث به خطر افتادن کلیه و قلب میشود و سرکه سیب خطر این اتفاق را تشدید میکند.
افراد دارای مشکلات مرتبط با دندان
سرکه سیب در ترکیبات خود دارای اسید استیک است. این نوع اسید باعث ضعیف شدن و از بین رفتن مینای دندان میشود. بنابراین مصرف این نوع سرکه در افرادی که دندان درد دارند یا به دندانهایشان آسیب وارد شده میتواند موجب درد شدید شود و بعد از مدتی موجب پوسیدگی دندانها شود.
افراد دیابتی
گرچه سرکه سیب ممکن است به کاهش قند خون کمک کند، اما مصرف کنترل نشدهی آن برای افراد دیابتی، خصوصا افرادی که از داروهای انسولین یا داروهای کاهش قند خون استفاده میکنند، میتواند خطرناک باشد. سرکه سیب ممکن است باعث کاهش شدید قند خون شود که این امر میتواند به بروز علائم هیپوگلیسمی (افت شدید قند خون) منجر شود. بنابراین، دیابتیها قبل از مصرف سرکه سیب حتما باید با پزشک خود مشورت کنند.
افرادی که ترشح اسید معده دارند
برخی افراد در حالت عادی دچار رفلاکس معده و یا ترشح اسید معده میشوند. سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی که دارد میتواند بر روی میزان ترشح اسید معده تاثیر بگذارد و باعث رفلاکس بیشتر معده شود. این تحریک در بدن باعث سوزش سر دل، سوء هاضمه و حالت تهوع میشود.
افراد دارای مشکلات معده و گوارشی
سرکه سیب به دلیل داشتن خاصیت اسیدی میتواند بر مخاط معده تأثیر بگذارد و برای افرادی که به زخم معده، التهاب معده یا ریفلاکس معده مبتلا هستند، مضر باشد. مصرف سرکه سیب میتواند باعث تحریک بیشتر معده و افزایش اسید معده شود که این مسئله در نهایت میتواند علائم ناراحتیهای معده مانند سوزش سر دل و دردهای گوارشی را تشدید کند.
افراد دارای بیماری پوستی
همانطور که گفته شد سرکه سیب دارای اسید استیک است. این نوع اسید میتواند برای افرادی که دچار برخی از بیماریهای پوستی مانند بیماری پسوریازیس، اگزما و روزاسه هستند مضر باشد. بنابراین اگر جزو دسته از افرادی هستید که دچار مشکلات پوستی هستید باید از مصرف این سرکه خودداری کنید. به غیر از مصرف خوراکی در صورتی که دچار این بیماریهای پوستی هستید و یا زخم دارید از این سرکه به صورت موضعی نیز نباید استفاده کنید.
افراد دارای حساسیت به سیب
برخی از افراد به سیب و یا سایر خوراکیهایی که از طریق سیب تهیه میشوند مانند کمپوت و یا آب میوه سیب ممکن است حساسیت داشته باشند. این افراد از سرکه این میوه نیز نباید استفاده کنند چون در فرآیند تخمیر سرکه سیب پروتئینهای آن به طور کامل تجزیه نمیشوند و باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک میشود.
افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند
سرکه سیب ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد. برای مثال، داروهای ادرارآور، داروهای کاهنده پتاسیم و داروهای کاهش قند خون میتوانند با مصرف سرکه سیب دچار تداخل شوند. تداخل دارویی میتواند اثربخشی داروها را کاهش دهد یا باعث عوارض جانبی ناخواستهای شود. افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند، پیش از افزودن سرکه سیب به رژیم غذایی خود باید با پزشک مشورت نمایند.
توصیه های پزشکی در رابطه با مصرف سرکه سیب
استفاده از سرکه سیب به میزان معقول و بهجا نه تنها ضرری ندارد، بلکه برای سلامتی نیز مفید است، اما برخی نکات مهم را باید در نظر داشت که پزشکان آنها را در رابطه با مصرف درست سرکه سیب بسیار توصیه میکنند:
مقدار استفاده از سرکه سیب را کنترل کنید
درست است که سرکه سیب به دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و آنتیاکسیدانی که دارد، میتواند برای سلامتی ما مفید باشد؛ اما بهتر است مقدار مصرف سرکه سیب را کنترل کنیم. مصرف زیاد سرکه سیب ممکن است به دلیل اسیدی بودن خود، باعث آسیب به دستگاه گوارش شود. همچنین مصرف پیش از حد آن میتواند باعث اختلالات خون رسانی به بدن شود. با توجه به توصیههای پزشکان، بهتر است هر روز حداکثر یک تا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب مصرف کنید و از مصرف بیش از حد پرهیز کنید.
به کیفیت سرکه سیب توجه کنید
بهتر است سرکه بدون افزودنیهای مصنوعی را انتخاب کنید. کیفیت سرکه سیب معمولا به عوامل مختلفی مانند محتوای اسیدی، آلودگی، رنگ، عطر و طعم برمیگردد. از جهت محتوای اسیدی، اسید استیک موجود در سرکه سیب میتواند نشاط آور باشد، ولی وجود بیش از حد، ممکن است باعث تحریک معده شود. علاوه بر این، بررسی کنید که سرکه سیب خالی از آلودگی و ناخالصی باشد. رنگ، عطر و طعم هم یکی از عوامل مهمی است که میتواند کیفیت سرکه را مشخص کرده و اطلاعاتی دربارهی کیفیت آن به ما بدهد. بهتر است سرکه سیبی که شفاف، زردی طبیعی دارد و بوی تند و طعم ترش خوبی دارد، را انتخاب کنید.
در صورت وقوع حساسیت یا علائم ناراحتی با پزشک مشورت کنید
همواره این نکته بسیار مهم است که در صورت وقوع حساسیت یا علائم ناراحتی ناشی از مصرف سرکه سیب، بهتر است به متخصص تغذیه یا پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است این علائم ناشی از واکنشهای حساسیتی مانند؛ تورم، خارش، آبریزش، تنگی نفس یا دیگر عوارض جانبی باشند. مصرف سرکه سیب برای برخی افراد ممکن است مناسب نباشد و بهتر است که نظر پزشک خود را در این زمینه بپرسید.
سرکه سیب را با غذاهای مختلف مصرف کنید
به خاطر تند و تیز بودن سرکه سیب و احتمال ایجاد حساسیت در گلو، مری و روده در صورت نوشیدن خالص آن، بهتر است که به صورت رقیق شده با آب یا در غذا استفاده شود. سرکه سیب را میتوان به عنوان یک افزودنی خوشمزه و مفید در تهیه بسیاری از غذاها استفاده کرد. البته باید توجه داشته باشید که مصرف سرکه باید با اندازه مناسب صورت گیرد، چرا که برای افرادی که دارای حساسیت هستند میتواند خطرآفرین باشد، از طرفی این نکته را باید توجه کرد که بالاترین مقدار مصرف سرکه سیب، چیزی در حدود دو قاشق غذاخوری در روز میباشد.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی این سوال پرداختیم که چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟ سرکه سیب اگرچه فواید زیادی دارد، اما همه افراد نباید بدون مشورت با پزشک آن را مصرف کنند. افرادی که مشکلات گوارشی، کلیوی، دیابت، پوکی استخوان یا مصرف داروهای خاص دارند، بهتر است از مصرف این ماده پرهیز کنند یا حداقل با احتیاط بیشتری به مصرف آن بپردازند.
2 دیدگاه
من ترشرکردن غذا در شب دارم که شب بیدار میشم یک اسید از دهانم بیرون میاد و خیلی معدی را می سوزنه یک قاشق سرکه سیب توی آب رختم خوردم مشکل ندارد
همراه محترم
سلام
سرکه سیب میتواند سبب تشدید مشکلات گوارشی از جمله ریفلاکس شود.
متشکرم