آلرژی به نور خورشید نوعی واکنش حساسیتی شدید پوست نسبت به تابش اشعه های نور است. حساسیت به نور خورشید نوعی آلرژی است که باعث ایجاد خارش، قرمزی و التهاب پوست میشود. در این آلرژی پوست دچار خارش و قرمزی می شود .موارد خفیف حساسیت ممکن است بدون درمان برطرف شوند . اما در موارد شدیدتر معمولا از کرم ها یا قرص های استروئیدی استفاده می شود. با مثبت سبز همراه شوید تا برخی دیگر از عوامل آلرژی به نور خورشید را با هم بررسی نماییم.
نکته 1: بررسی عوامل و علت های آلرژی به نور خورشید
آنچه که باید از عوامل ایجاد این عارضه بدانید:
حساسیت به نور خورشید
یکی از انواع رایج حسایت به نور خورشید، « فوران نور چند شکلی» یا Polymorphous Light Eruption خوانده میشود. بسیاری از افراد در فصول گرم سال در معرض نور خورشید قرار میگیرند و پوست آنها در اثر تابش نور خورشید دچار ضایعاتیی مانند سوزش، خارش و قرمزی میشود. این ضایعات بیشتر در نواحی بازو، دستها، پشت، گردن، قسمتهای تحتانی پا و سینه دیده میشود.
برخی افراد نیز تنها با در معرض نور خورشید قرار گرفتن دچار حساسیت پوستی میشوند اما نوع دیگری از آلرژی به نور خورشید وجود دارد که این آلرژی در فرد تنها با مصرف نوع خاصی از دارو یا در تماس بودن با برخی میوهها یا گیاهان مانند لیمو و هویج فعال میشود. یکی از رایج ترین علائم حساسیت به نور خورشید عطسه کردن است که تقریبا برای همه ما اتفاق افتاده است.
حساسیت شدید چشم به نور خورشید
در افرادی که نسبت به نور آفتاب حساسیت جزئی دارند، قرمزیها و التهاب بوجود آمده ممکن است به خودی خود رفع شود. اما لازم به ذکر است که نور آفتاب حاوی اشعات مضری همچون UVA و UVB بوده که با نفوذ به عمق پوست باعث پیر شدن پوست و آسیب رساندن به الیاف کلاژن پوست میشود. در نتیجه اهمیتی ندارد که شما آلرژی به نور خورشید ندارید، در هر صورت باید از پوست خود محافظت کرده و از بهترین روش ممکن یعنی استعمال کرم ضد آفتاب استفاده کنید.کرم ضد آفتاب بهترین مانع بین اشعههای مضر آفتاب و پوست شما محسوب میشود. افرادی که به نور خورشید حساسیت شدیدی دارند علاوه بر استفاده از کرم ضد آفتاب باید از لوازم محافظتی مانند دستکش، لباسهای پوشیده، عینک و کلاه آفتابی استفاده کنند تا میزان حساسیت را تا حد ممکن کاهش دهند.
نکته 2: شناخت علت حساسیت به نور خورشید
آلرژی به نور خورشید ممکن است دلایل زیادی داشته باشد اما دانشمندان هنوز شواهد دقیقی مبنی بر دلیل اصلی آلرژی به نور خورشید پیدا نکرده اند. بعضی مطالعات نشان میدهد که حساسیت به نور خورشید دلایل ژنتیکی دارد. بسته به نوع پوست هر فرد دلایل مختلفی برای برای این نوع آلرژی وجود دارد.
نکته 3: آگاهی از اینکه علائم آلرژی به نور خورشید چیست؟
علائم آلرژی به نور خورشید ممکن است چند دقیقه، چند ساعت یا چند روز پس از در معرض نور خورشید بودن خودش را نشان دهد. این علائم ممکن است ملایم یا شدید باشد که میزان آن بستگی به عوامل زیر دارد:
- میزان در معرض قرار گرفتن سطح پوست در برابر نور خورشید
- میزان زمانی که در آفتاب قرار داریم
- شدت میزان نور
- نوع آلرژی به نور خورشید
علائمی که نشان میدهد به نور خورشید حساسیت داریم:
- قرمز شدن و التهاب پوست
- خارش یا درد
- برجسته شدن بخشی از پوست
- خونریزی و زخم
- تاول زدن
حساسیت پوستی به گرما
نوع دیگر از حساسیت پوست، کهیر گرمایی است که با افزایش دما در فرد باعث حساسیت پوستی میشود. با افزایش دما در بدن فرد، ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید شده و در اثر مقاومت سیستم ایمنی بدن، آلرژی پوستی بوجود میآید. هر نوع اتفاقی از جمله بودن در معرض آفتاب، بودن در محیطهایی با دمای بالا، حمام کردن، خوردن غذاهای گرم و تند و همچنین استرس روانی میتواند باعث ایجاد حساسیت پوستی به گرما شود.
اگزما در اثر آفتاب
به هر نوع حساسیت پوستی از جمله خارش، التهاب، قرمز و برجسته شدن پوست، تاول و… اگزما گفته میشود. نور خورشید به تنهایی باعث اگزمای پوستی نمیشود اما انجام برخی فعالیتها مانند آفتاب گرفتن بیش از اندازه یا ورزشهای سنگین در روزهای گرم میتواند باعث تحریک پوست و ایجاد اگزما شود.
نکته 4: درمان اگزمای آفتابی، چگونه از نور خورشید در امان بمانیم؟
اگر اگزمای شدید دارید، بودن در معرض شدید آفتاب میتواند شرایط شما را بدتر کند. آفتاب سوختگی میتواند باعث التهاب پوست شود. اگر پوست شما در اثر نور خورشید دچار خارش میشود، چندین روش ساده برای درمان خارش پوست در اثر آفتاب وجود دارد. با رعایت چند نکته کلیدی میتوانید از ایجاد آلرژی به نور خورشید و همچنین خارش و دیگر التهابات پوستی جلوگیری کنید:
- در روزهای گرم سال در خانه و محیطهای بسته از دستگاههای تهویه هوا و خنک کننده استفاده کنید
- روزهای آفتابی که قصد پیک نیک و گشت و گذار دارید، حتما در سایه قرار بگیرید
- لباسهای گشاد و نخی بپوشید تا پوست شما بتواند به راحتی تنفس کند
- اگر لباستان بهدلیل عرق خیس شده، آن را عوض کنید
- از تجهیزات محافظتی مانند کلاه و عینک استفاده کنید.
- آب فراوان بنوشید تا از خشک شدن آب بدنتان جلوگیری کنید
- از عواملی که باعث تحریک پوستی میشود مثل برخی مادهها و برخی داروها جلوگیری کنید.
- از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
نکته 5: شناخت عواملی که ریسک آلرژی به نور خورشید را افزایش میدهند.
با برخی از عواملی که ابتلا به این آلرژی را افزایش میدهد در ادامه آشنا میشویم:
نژاد
هر کسی میتواند به نور خورشید آلرژی داشته باشد، اما بعضی از افرادی که دارای پوستهای سفیدتر و روشنتر هستند احتمال حساسیت پوستشان نسبت به نور خورشید بیشتر است.
در معرض مادهای خاص بودن
بعضی از علائم آلرژی به نور خورشید زمانی فعال میشود که پوست شما در معرض مادهای خاص گرفته و سپس در معرض نور خورشید قرار میگیرد. مواد رایجی که باعث تحریک این آلرژی میشوند شامل رایحهها، ضد عفونی کنندهها و حتی بعضی از مواد شیمیایی که در کرمهای ضد آفتاب استفاده میشود، میباشند.
مصرف برخی داروهای خاص
برخی داروها میتوانند سرعت آفتاب سوختگی را افزایش دهند. مانند برخی آنتی بیوتیکها، داروهای حاوی سولفا و مسکنهایی مانند کیتوپروفن.
داشتن شرایط پوستی دیگر
انواع التهابات پوستی میتواند میزان آلرژی به نور خورشید را بیشتر کند.
داشتن خویشاوندی که به نور خورشید آلرژی دارد
اگر در خانواده کسی را داشته باشید که به نور خورشید آلرژی دارند، احتمال اینکه شما هم همینطور باشید وجود دارد.
سخنی با کاربران مثبت سبز
نور خورشید در کنار داشتن فواید بسیار زیاد برای پوست و همچنین تامین ویتامین D بدن، میتواند آثار مخربی هم برای پوست داشته باشد. با روشهایی که در این مقاله اشاره شد میتوانید از پوست خود در برابر آسیبهای نور مضر خورشید محافظت کنید و از فواید آن بهره مند شوید. همیشه قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب باعث جلوگیری از اشعه مضر آفتاب شده و میتواند از ایجاد آلرژی پوستی جلوگیری کند. همچنین اگر پوست حساسی دارید، در معرض نور شدید خورشید قرار نگیرید و لباسهای گشاد بپوشید. استفاده از عینک ، کلاه و دستکش میتواند از ایجاد آلرژی پوستی جلوگیری کند.
در نهایت
در این مقاله به بررسی مهمترین نکات درباره آلرژی به نور خورشید پرداختیم. بغیر از موارد یاد شده ،این موضوع میتواند در اثر عوامل جانبی یعنی استفاده از برخی داروهای خاص و تماس با برخی مواد تحریک شود و نور خورشید لزوما به تنهایی باعث ایجاد آلرژی نمیشود. با این همه، استفاده از کرم ضد آفتاب را جدی بگیرید.
2 دیدگاه
این علم پزشکی، از علت هر بیماری که سردرنیاره، میگه دلیل ژنتیکی داره!
ممنون از اطلاعات مفید تون من دقیقاً تمام علایمی که ذکر شد را دارم هم نسبت به نور خورشید و هم مواد غذایی با طبع گرم حساسیت دارم و دچار کهیر و خارش و التهاب پوست میشم که مصرف سیتریزین و پماد زینک تا حدودی علایم را کاهش میدهد همچنین IgE من بالای ۸۰۰ است،اما اگر راه درمان جدیدی برای این مشکل وجود داشته باشه حاضر هستم که در جریان قرار بگیرم،باتشکر