اگر به محصولات ضد جوش که در داروخانهها به فروش میرسند نگاهی بیندازید، متوجه میشوید که الکل یکی از ترکیبات تشکیلدهنده آنها است که معمولا به طور ثابت در همه آنها وجود دارد. برخی از افراد استفاده مستقیم الکل روی جوش را برای درمان آن موثر میدانند. اما آیا این نظریه صحیح است؟ آیا درمان آکنه با الکل امکان دارد؟ از چه نوع الکلی میتوانیم برای بهبود جوش استفاده نماییم؟
قابلیت ضد میکروبی الکل
درمان آکنه با الکل تنها یکی از درمان های خانگی آکنه است و با یک سرچ ساده در گوگل راههای بسیار دیگری نیز پیش روی شما قرار خواهد گرفت. ایزوپروپیل اصطلاح فنی برای الکل است که متخصصان بیشتر از این نام استفاده میکنند. الکل خاصیت ضد باکتری و ضد میکروبی داشته و به همین دلیل جهت تمیز کردن زخمها و ضد عفونی نمودن سطوح کاربرد دارد. در ضد عفونیکنندههای دست نیز معمولا نام الکل را جزء مواد تشکیلدهنده مشاده میکنید. هنگامیکه الکل با پوست تماس پیدا میکند، به تجزیه باکتریها پرداخته و محل مورد نظر را ضد عفونی میکند. از طرف دیگر الکل به سرعت تبخیر میشود و به همین دلیل جهت مصارف پزشکی و انجام تزریقات نیز کاربرد دارد.
انواع مختلف جوش
آکنه در قسمتهای مختلف بدن در انواع مختلفی ظاهر میشود:
- جوشهای سرسفید
- جوشهای سرسیاه
- پاپول
- پوسچول
- ندول
- کیست
آیا به منظور درمان همه انواع مختلف جوش میتوان از الکل بهره گرفت؟
درمان آکنه با الکل
از نظر تئوری اثرات ضد باکتری و ضد میکروبی مالیدن الکل میتواند برای درمان آکنه مفید باشد به ویژه اگر آکنه از نوع التهابی بوده و توسط باکتریهای P. acnes به وجود آمد باشد. جوشهای التهابی شامل پاپولها، پوسچولها، ندولها و همچنین کیستها است. بنابراین مالیدن الکل روی جوشهای غیر التهابی یعنی جوشهای سرسیاه و سرسفید کاملا بیفایده به نظر میرسد. آکنههای سرسیاه و سرسفید توسط باکتریها و دیگر ارگانیسمها ایجاد نمیشوند بلکه بر اثر مسدود شدن منافذ پوست توسط چربیها و سلولهای مرده پدید میآیند. البته از آنجاییکه الکل اثر خشککنندگی دارد، در خشک کردن سلولهای مرده پوست نقش داشته و ممکن است سبب کاهش مسدود شدن منافذ پوستی شود و از این جهت باز هم بتواند در رفع جوش موثر باشد.
حقیقت این است که در مورد درمان آکنه با الکل تاکنون تحقیقات اندکی صورت گرفته و از نظر علمی نمیتوان به طور کامل آن را تائید یا رد کرد.
نحوه استفاده از الکل برای درمان آکنه
برای درمان آکنه با الکل حتما باید از الکلی استفاده شود که مقدار اتانول در آن بیش از 70% نباشد. دقت داشته باشید که اگر به اشتباه از الکل 90% استفاده کنید، به پوست آسیبهای جدی خواهد رسید. الکل موجب خشک شدن پوست میشود بنابراین بهتر است پیش از استفاده، آن را با یک روغن حامل مثل روغن زیتون رقیق نمایید. البته رقیق کردن الکل با روغن درخت چای گزینه بهتری محسوب میشود زیرا این ماده خود در کاهش آکنه بسیار موثر است. همچنین بهتر است پیش از استفاده از الکل به همراه روغن رقیق شده ابتدا آن را در قسمت دیگری از پوست به جز صورت امتحان نمایید. به این منظور الکل را به قسمتی از بازوی خود مالیده و یک روز صبر کنید تا واکنش بدن را مشاهده نمایید. اگر هیچ نوع عارضه جانبی حاصل نشد، آنگاه برای جوشهای صورت خود نیز از الکل استفاده کنید.
مراحل استفاده از الکل برای بهبود جوش صورت
طبق مراحل زیر پیش بروید:
- ابتدا صورت خود را با یک شوینده مناسب که همیشه استفاده میکنید، بشویید و صبر کنید تا خشک شود.
- پنبه را به مقدار کمی الکل آغشته نمایید.
- پنبه را به آرامی دور جوشهایی که قصد بهبود آنها را دارید، بمالید. به جای پنبه از گوشپاککن نیز میتوان استفاده کرد.
- صبر کنید تا الکل روی پوست شما خشک شود و سپس از مرطوبکننده و در صورت لزوم ضد آفتاب روی آن استفاده نمایید.
- در ابتدا تنها 1 بار در روز این کار را انجام دهید اما به مرور زمان در صورتیکه پوست نسبت به الکل مقاومت بیشتری نشان دهد، این عمل را روزانه 3 بار نیز میتوان تکرار کرد.
معایب استفاده از الکل برای درمان جوش
مالیدن الکل روی پوست کاملا بیخطر است اما اگر از این ماده در طولانیمدت استفاده شود احتمال وقوع عوارض جانبی زیر بیشتر خواهد شد:
- قرمزی پوست
- خشکی پوست
- پوسته پوسته شدن پوست
- احساس خارش
- درد
افرادی که پوست حساسی دارند به طور قطع بیش از سایرین ممکن است دچار عوارض جانبی ذکر شده شوند. گاهی نیز مالیدن الکل روی آکنه ممکن است منجر به بدتر شدن آن شود. هنگامیکه پوست به مرور زمان بر اثر استفاده از الکل خشکتر میشود، ممکن است غدد چربی با تولید چربی بیشتر واکنش نشان دهند. مقدار زیاد سبوم در پوست میتواند جوشهای بیشتری را به وجود آورد و چنانچه استفاده از الکل موجب قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست شده باشد، آکنهها بیش از پیش روی صورت نمود پیدا کرده و بیشتر در معرض دید قرار بگیرند.
همچنین خشکی بیش از حد پوست بر اثر استفاده مداوم از الکل میتواند سبب افزایش سلولهای مرده پوست شده و منافذ پوست را بیشتر مسدود نماید که در این صورت تعداد جوشهای سرسفید و سرسیاه بیشتر میشود. جهت کاهش این نوع عوارض که با مصرف الکل روی پوست حاصل میشوند، میتوان از محصولات ضد جوش استفاده کرد که alcohol-free یا بدون الکل باشند.
اگر قصد دارید برای درمان جوش صورت خود از الکل استفاده کنید، این کار را تنها در برخی موارد و نه به طور همیشگی انجام دهید تا با عوارضی که به آنها اشاره شد، مواجه نشوید.
کلام پایانی
برای درمان جوشهای صورت معمولا راهکارهای خانگی زیادی پیشنهاد میشوند که یکی از آنها استفاده از الکل است. همانطور که در این مطلب به تفصیل اشاره کردیم، درمان آکنه با الکل امکانپذیر است اما باید دقت داشته باشید که به طور مداوم این عمل را تکرار نکنید تا با خشکی پوست و عوارض جانبی دیگر مواجه نشوید. همچنین باید بدانید که الکل فقط روی جوشهای التهابی میتواند موثر باشد و معمولا روی جوشهای سرسیاه و سرسفید تاثیری ندارد. استفاده از الکل در کنار یک روغن رقیقکننده گزینه بهتری برای درمان جوش میتواند باشد.
بدون دیدگاه
سلام
محلول ضد لک شامل هیدروکویین و دگزامتازون و ویتانین سی و اتانول ۷۰٪دارم متوجه شدم رنگش زرد شده یعنی خراب شده؟دیدم در محلول شکسته
تاریخ ساختش مهر ۱۴۰۲
یک دوره قبلن استفاده کردم رنگش سفید بود
همراه محترم
سلام
محصولات حاوی هیدروکینون در طولانی مدت به علت اکسیداسیون هیدروکینون ممکن است دچار تغییر رنگ شوند. علاوه بر این حداکثر زمان ماندگاری داروهای ترکیبی 2 الی 3 ماه است.
متشکرم