پوست نازک به پوستی گفته می شود که به راحتی کبود و یا کوفته می شود، پوست های نازک گاهی اوقات به پوست های شکننده معروف هستند و در مواقعی هم که پوست نازک ظاهری مثل کاغذ پیدا می کنه، به پوست کرمی هم شناخته می شوند.
پوست نازک یک بیماری شایع در بین بزرگسالان و سالمندان است که بیشتر در نواحی چهره، بازو و دست مشهود است. فرد مبتلا به این بیماری حس می کنه تمایم رگ ها، تاندون ها، استخوان ها و مویرگ های زیر پوست دست ها و یا بخش هایی از بدن خود را می تونه ببینه.
درباره پوست های نازک بیشتر بدانیم
پوست انسان از لایه های بسیاری تشکیل شده که لایه میانی آن درمیس نامیده می شود. این لایه 90 درصد ضخامت پوست شما را تشکیل می دهد. بافت ضخیم و فیبرهای این لایه از کلاژن و الاستین ساخته شده اند. درمیس قدرت، انعطاف پذیری و کشش پوست را فراهم می کند. زمانی بیماری پوست نازک رخ می دهد که همین لایه میانی پوست موسوم به درمیس نازک شده باشد.
عوامل ایجاد کننده پوست های نازک
بیماری پوست نازکی اغلب با گذشت زمان و پیر شدن نمود پیدا می کنه اما عوامل دیگری مثل ژنتیک، اشعه های مضر آفتاب، شیوه زندگی و مصرف برخی از داروهای خاص نیز در بروز این بیماری دخیل هستند.
اشعه های مضر آفتاب
اکثریت قابل توجه افرادی که این نوع پوست را دارند، به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر نور آفتاب دچار چین و چروک، تضعیف پوستی و بروز لک های پوستی می شوند. عمدتا پوست صورت، بازوها و روی دست ها دچار نازکی پوست می شوند. زیرا بیشتر از سایر نواحی در معرض نور بوده و کمتر توسط لباس پوشانده می شوند.
در این بین استفاده از دستگاه های سولاریوم برای تغییر رنگ پوست نیز خود دلیل محمکی برای نازک شدن پوست می باشد.
برخی از داروها
گاهی اوقات نازک شدن پوست بواسه مصرف برخی از داروهای خاص رخ می ده، از جمله:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسنین
- کورتیکواستروئیدهای موضعی خوراکی
- مصرف بیش از حد آسپرین
- داروهای رقیق کننده خون
شیوه زندگی
بخشی از رفتارها و عادت های روزمره ما در زندگی موجب بروز پیری زودرس می شود، مانند:
- عدم تمرینات منظم ورزشی
- استعمال سیگار و دخانیات
- مصرف نوشیدنی های الکل دار
- رژیم غذایی که فاقد میوه جات و سبزیجات
- رژیم غذایی که حاوی مقادیر بالایی از قند و کربوهیدرات باشد
درمان های سرپایی
یه سری درمان های سرپایی هستند که درون مطب ها و بدون نیاز به اتاق عمل و بیمارستان انجام می شوند که شامل تزریق پوستی، پر کننده های پوستی، لیزر و درمان های فوتودینامیک می باشند.
میکرونیدلینگ
یک راه کار درمانی است که درون مطب به منظور جوان سازی پوست با استفاده از سوزن های باریک و بسیار بلندی انجام می شود. در این روش درمانی طی یک بیهوشی موضعی پزشک غلتکی که را شامل این سوزن ها می باشد بر روی نواحی مورد نظر حرکت می دهد تا از درون سلول های پوست دچار دگرگونی شوند.
در این روش پوست کمی دچار خونریزی سطحی می شود، اما آسیی جدی نمی بیند و در طول زمان، میکرونیدلینگ موجب افزایش کلاژن سازی شده و خاصیت کشسانی و انعطاف پذیری پوست را افزایش می دهد.
مواد تزریقی و پرکننده های پوستی
مواد تزریقی و پر کننده هایی که موسوم به بوتاکس و یا فیلر هستند موجب پر شدن نواحی از صورت می شوند که دچار فرورفتگی شده و اون طراوت و زیبایی جوانی را از دست داده اند. این مواد گاها تا دو سال در بدن باقی می مونه و ظاهری جوانتر را برای افراد بوجود می یاره.
درمان های لیزری
درمان های لیزری شاید یکی از بهترین گزینه ها برای درمان پوست هایی باشند که بواسطه آفتاب دچار آسیب شده اند.
درمان فوتودینامیک
این روش درمانی مبنتی بر نور است که با یک طول موج مشخصی بر روی پوست متمرکز می شود و مشکلات پوستی را درمان می کند و این روش درمانی باعث تولید کلاژن شده و برای استفاده بر روی گردن، صورت، دست ها و قفسه سینه نیز هیچ گونه منعی ندارد.
درمان های خانگی
منظور از درمان های خانگی مصرف هر چه بیشتر موادی هست که سرشار از رتینوئیدها باشند که در مواد خوراکی و همینطور در انواع مکمل ها می توان یافت کرد.
رتینوئیدهای موضعی
رتینوئید ها یک کلاس از داروهای مشتق شده از ویتامین رتینوئید موضعی بخشی از داروهای مشتق شده از ویتامین A هستند که کمک بزرگی به کاهش علائم ناشی از عوارض نور آفتاب می کنند.
متخصصین پوست شما رو در انتخاب بهترین و مناسب ترین نوع این کرم ها راهنمایی خواهند کرد اما لازم به ذکر است مصرف طولانی مدت این محضولات موجب بروز موارد زیر می گردد:
- خارش
- خشکی پوست
- قرمزی پوست
- پوسته پوسته شدن پوست
رژیم غذایی و مکمل های غذایی
یکی از درمان های خانیگی برای پیشگیری از ابتلا به پوست های نازک، برخورداری از یک رژیم غذایی سالم می باشد که بر پایه میوه جات، سبزیجات، روغن ماهی و پروتئین حیوانی بنا شده باشد.
مکمل های غذایی
برخی از انواع مکمل های غذایی به شرح زیر دارای تاثیرات ضد پیری بر روی پوست هستند:
- ویتامین C در هر دو شکل موضعی و خوراکی
- پپتید کلاژن
- اسید گامالینولنیک
- اسیدهای چرب امگا 3
جلوگیری از پوست های نازک
جلوگیری از تمامی آسیب های ناشی از نور خورشید امریست غیر ممکن اما با رعایت نکات زیر تا حدی می توان مانع از بروز این عوارض از جمله پیری زودرس شد:
- انجام تمرینات ورزشی
- اجتناب از دستگاه های سولاریوم
- اجتناب از دخانیات و مصرف الکل
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مقوی
- رعایت نکات بهداشتی، خصوصا شستشوی پوست بعد از تعریق بدن
- استفاده روزانه و مداوم از کرم ضد آفتاب با SPF 30 و یا حتی بالاتر
مراقبت های بیشتر برای جلوگیری از آسیب های بیشتر
اون دسته از عزیزانی که پوست های نازک دارند سعی کند بیشتر نواحی حساس مثل دست ها و بازوهای خود را بپوشانند تا دچار خراش و یا کبود شدگی نشوند.
ناخن های حیوانات خانگی خود را کوتاه کنید تا موجب آسیب دیدگی اعضای بدنتون نشوند.
همیشه پوست خود را مرطوب نگه دارید.
2 دیدگاه
سلام خسته نباشید چررا دختر سه ساله من پوست دستاش نازک شده بنظر شما از خوراکی های کربوهیدرات یا قندی بالاست.؟ یا….؟
همراه محترم
سلام
نازکی پوست میتواند به علت تغذیه نامناسب و عدم استفاده از رژیم غذایی غنی باشد. لطفا جهت بررسی به متخصص اطفال مراجعه فرمایید.
متشکرم