پماد هیدروکورتیزون

2.7/5 - (45 امتیاز)
برای رفع خارش، درد و التهاب پوستی می‌توان از یک داروی کورتیکو استروئیدی به نام هیدروکورتیزون استفاده نمود. هیدروکورتیزون معمولا اثرات چشمگیر خود را ظرف کمتر از 7 روز نشان داده و بیماری به وضوح رو به بهبود می‌رود.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز
تایید کننده:دکتر مریم نبوی فرد
پماد هیدروکورتیزون
فهرست مطالب

هیدروکورتیزون دارویی است که در گروه کورتیکواستروئیدها قرار می‌دهد. از پماد هیدروکورتیزون برای درمان بیماری‌های پوستی مثل اگزما، درماتیت و بثورات پوستی استفاده می‌شود تا تورم، قرمزی و خارش را کاهش دهد. در این مقاله هر آنچه لازم است در مورد پماد هیدروکورتیزون بدانید در اختیار شما قرار خواهیم داد.

هیدروکورتیزون چیست؟

هیدروکورتیزون یک داروی کورتیکواستروئیدی است که روی پاسخ ایمنی بدن تاثیر گذاشته و باعث کاهش درد، خارش، تورم (التهاب) می‌شود. داروی هیدروکورتیزون در قالب‌های مختلفی تولید می‌شود که پماد یکی از آنها است. برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی می‌توان از Hydrocortisone بهره گرفت. داروی هیدروکورتیزون حتی می‌تواند به عنوان جایگزین هورمون برای افرادی که به اندازه کافی هورمون کورتیزول ندارند، مورد استفاده قرار گیرد. هیدروکورتیزون به صورت آمپول و قرص نیز تولید می‌شود.

پماد هیدروکورتیزون برای چیست؟

پماد هیدروکورتیزون یک پماد کورتیکواستروئیدی است که به منظور کاهش التهاب، درد و خارش پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد. در اختلالات حاد و مزمن پوستی مثل پسوریازیس می‌توان از پماد هیدروکورتیزون استفاده نمود. از این پماد باید به شکل موضعی استفاده کنید. برای درمان عفونت پای ورزشکاران نیز گاهی این پماد را پزشک تجویز می‌کند.

پماد هیدروکورتیزون ۱ درصد برای چیست؟

پماد هیدروکورتیزون 1 درصد در گروه کورتیکواستروئیدها قرار دارد. برای درمان اگزما، درماتیت و بثورات پوستی می‌توان این پماد را مورد استفاده قرار داد. تورم، قرمزی و خارش با مصرف این پماد بهبود خواهد یافت. گاهی برای خارش واژن هم پماد هیدروکورتیزون 1 درصد تجویز می‌شود. بدون تجویز پزشک از این پماد استفاده نکنید.

موارد مصرف موضعی هیدروکورتیزون

اغلب در موارد زیر از پماد هیدروکورتیزون 1 درصد (1%) استفاده می‌شود:

  • کاهش التهاب بیماری‌هایی نظیر پسوریازیس خفیف
  • درماتیت تماسی
  • اگزما
  • آفتاب سوختگی
  • درماتیت شدید محل پوشک در نوزادان

 هیدروکورتیزون

نحوه استفاده از پماد هیدروکورتیزون

هیدروکورتیزون برای پوست به صورت پماد، کرم، محلول (مایع)، اسپری یا لوسیون عرضه می‌شود. به منظور رفع مشکلات پوستی 1 تا 4 بار در روز به صورت موضعی می‌توان از هیدروکورتیزون استفاده کرد. بهتر است در زمان‌های معینی از این پماد استفاده نمایید تا در نتیجه‌گیری موفق‌تر باشید. از هیدروکورتیزون درست همان‌طور که پزشک دستور داده است باید استفاده کنید. نباید پماد را به دیگر قسمت‌های پوست خود بزنید و یا برای دیگر بیماری‌های پوستی مورد مصرف قرار دهید.

اگر پزشک هیدروکورتیزون را برای شما تجویز کرده و 2 هفته از مصرف شما گذشته است و هیچ تغییری را در بهبود علائم خود حس نکرده‌اید، دوباره باید با پزشک مشورت کنید. به طور کلی بعد از شروع کردن به مصرف پماد هیدروکورتیزون تقریبا در عرض 7 روز باید تغییرات زیادی را در بهبود خود حس نمایید. جهت استفاده موضعی از هیدروکورتیزون مقدار اندکی از پماد را روی ناحیه آسیب دیده طوری بمالید که یک لایه نازک و یکنواخت روی ناحیه مربوطه ایجاد نماید. سپس آن را به آرامی بمالید. این دارو فقط برای استفاده روی پوست است. پس نباید اجازه دهید وارد دهان یا چشم شود.

 بعد از زدن این پماد، ناحیه تحت درمان را پانسمان نکنید؛ مگر آنکه پزشک توصیه کرده باشد. اگر شخصی پسوریازیس داشته باشد پانسمان ممکن است به وی توصیه شود. چنانچه هیدروکورتیزون را به ناحیه تناسلی کودک می‌زنید، آن قسمت را با پوشک‌های تنگ یا شلوارهای پلاستیکی نپوشانید.

هشدارهایی که قبل از مصرف هیدروکورتیزون باید جدی بگیرید

به موارد زیر دقت کنید:

  • اگر به ترکیبات موجود در هیدروکورتیزون یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، قبل از استفاده پزشک را در جریان قرار دهید.
  • چنانچه به دیابت یا سندرم کوشینگ مبتلا هستید، با پزشک مشورت کنید. سندرم کوشینگ بیماری نادری است که بر اثر افزایش ترشح هورمون کورتیزول به وجود می‌آید.
  • اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی به سر می‌برید، این موضوع را به اطلاع پزشک برسانید.

عوارض جانبی پماد هیدروکورتیزون

هیدروکورتیزون موضعی ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد. اگر این عوارض شدید هستند و از بین نمی‌روند باید با پزشک در رابطه با آنها مشورت کنید:

  • سوزش، خارش، قرمزی یا خشکی پوست
  • آکنه
  • رشد موهای زاید
  • تغییر رنگ پوست
  • برجستگی‌های ریز قرمز رنگ یا بثورات در اطراف دهان
  • برجستگی‌های کوچک سفید یا قرمز روی پوست

عوارض جانبی مصرف این پماد گاه می‌توانند بسیار جدی باشند. مثلا اگر:

  • بثورات خیلی شدید باشند یا
  • قرمزی، تورم و عفونت پوستی در ناحیه تحت درمان دیده شود

بلافاصله باید مصرف دارو را کنار گذاشته و با پزشک تماس گرفت. کودکانی که از کرم هیدروکورتیزون استفاده می‌کنند ممکن است کند شدن رشد یا تاخیر در افزایش وزن را تجربه کنند. در مورد این نوع عوارض برای اطفال با پزشک خود مشورت کنید.

پیشنهاد می‌دهیم این مقاله را هم مطالعه کنید: پماد کلوتریمازول برای چیست ؟

نحوه نگهداری از پماد Hydrocortisone

این دارو را در حالی‌که درب آن بسته است، در بسته‌بندی خود نگهداری کنید. کرم هیدروکورتیزون را دور از دسترس کودکان، در دمای اتاق و دور از رطوبت و گرما نگهداری نمایید. بنابراین دقت داشته باشید که نباید آن را در حمام یا فریزر قرار دهید.

 پماد هیدروکورتیزون

چه کسانی نباید هیدروکورتیزون بزنند؟

هیدروکورتیزون برای برخی افراد مناسب نیست:

  • اطفال زیر 10 سال نباید کرم هیدروکورتیزون بزنند مگر آنکه پزشک توصیه کرده باشد.
  • افرادی که قبلا نسبت به کرم هیدروکورتیزون واکنش آلرژیک نشان داده‌اند.
  • اشخاصی که عفونت چشم یا عفونت پوست دارند.
  • افرادی که باردار، در حال تلاش برای باردار شدن یا در دوران شیردهی هستند.

استفاده از هیدروکورتیزون با سایر کرم های پوستی مجاز است؟

  • هیدروکورتیزون را همزمان با سایر پمادها یا کرم‌ها مثل کرم مرطوب کننده مورد استفاده قرار ندهید.
  • بین استفاده از هیدروکورتیزون و هر محصول دیگری حداقل 10 دقیقه فاصله بگذارید.
  • اگر می‌خواهید از پانسمان استفاده کنید، بعد از زدن هیدروکورتیزون 10 دقیقه صبر کرده و بعد این کار را انجام دهید.

چه مدت باید از پماد هیدروکورتیزون استفاده کرد؟

به محض اینکه پوست بهبود یافت، بهتر است مصرف موضعی هیدروکورتیزون را متوقف کنید. برای درمان نیش حشرات، بثورات ناشی از پوشک بچه و درماتیت تماسی احتمالا فقط 1 هفته نیاز است تا هیدروکورتیزون بزنید. اما برای بیماری‌های دیگری مثل اگزما و پسوریازیس ممکن است لازم باشد به مدت بیشتری هیدروکورتیزون را مورد استفاده قرار دهید. به طور کلی اگر قصد دارید بیش از 1 هفته از هیدروکورتیزون استفاده کنید، در این رابطه با پزشک مشورت نمایید.

مصرف هیدروکورتیزون در دوران بارداری و شیردهی

در دوران حاملگی و شیردهی هر دارویی باید بااحتیاط و مشورت پزشک مورد استفاده قرار گیرد. اگر باردار هستید نباید خودسرانه کرم هیدروکورتیزون بزنید. اما اگر پزشک توصیه کرده است، حتما این پماد را مورد استفاده قرار دهید. اگر در دوران شیردهی هستید و به دستور پزشک به سر سینه‌های خود هیدروکورتیزون می‌زنید، قبل از اینکه به کودک شیر بدهید، کرم را بشویید تا به طور کامل پاک شده و وارد بدن نوزاد نشود.

تداخل دارویی هیدروکورتیزون

پیش از شروع کردن به مصرف کرم هیدروکورتیزون اگر از هر نوع داروی دیگر استفاده می‌کنید، جهت اجتناب از تداخل دارویی باید پزشک را در جریان قرار دهید تا راهنمایی‌های لازم را ارائه دهد. برخی از داروها که ممکن است با هیدروکورتیزون ایجاد تداخل کنند، عبارتند از:

  • آلدسلوکین
  • میفپریستون
  • سایر داروهایی که می‌توانند باعث خونریزی/کبودی شوند؛ مانند: داروهای ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل، NSAIDها مانند ایبوپروفن/ناپروکسن، رقیق کننده‌های خون مانند وارفارین/دابیگاتران.
  • آسپرین نیز در صورت استفاده همزمان با این دارو می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.

قیمت پماد هیدروکورتیزون

پماد هیدروکورتزون را نمی‌توانید به صورت آنلاین تهیه کنید. برای آگاهی از قیمت این محصول با داروخانه آنلاین مثبت سبز (حق نژاد) به شماره ۰۲۱-۷۲۲۵۴ تماس بگیرید.

پماد هیدروکورتیزون چشمی

هیدروکورتیزون چشمی یک داروی ضد التهاب است که جهت درمان عفونت مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای رفع التهاب چشم و گوش می‌توانید از پماد هیدروکورتیزون چشمی استفاده کنید. همچنین در موارد دیگری مثل بیماری پسوریازیس، اگزما، درماتیت تماسی، اختلالات آلرژیک چشم و التهاب قرنیه و ملتحمه و بخش قدامی چشم، این پماد کاربرد دارد. این دارو به طور مستقیم بر غشاء سلول‌ها اثر گذاشته و بعد از نفوذ به داخل هسته سلول، آنزیم‌های پروتئینی را فعال کرده و موجب کاهش التهاب می‌شود. ظرف 5 تا 7 روز نتایج استفاده از این پماد باید به خوبی آشکار شود. در غیر این صورت باید با پزشک مشورت دوباره صورت گیرد.

خواندن این مقاله را هم به شما پیشنهاد می‌دهیم: پماد تتراسایکلین چیست؟ موارد مصرف و عوارض آن کدام است؟

پماد هیدروکورتیزون برای واژن

هیدروکورتیزون 1% می‌تواند برای رفع خارش ناحیه واژینال مورد استفاده قرار گیرد. البته دقت کنید که کرم را نباید داخل واژن مورد استفاده قرار دهید. بهتر است 2 تا 3 بار در روز از این دارو استفاده شود. البته مصرف طولانی مدت این پماد اصلا توصیه نمی‌شود. اگر خارش خیلی شدید است به دستور پزشک می‌توان در کنار این دارو از آنتی هیستامین خوراکی نیز استفاده نمود. برای جلوگیری از ابتلا به عفونت‌های واژن، خرید ژل بهداشتی بانوان را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

کلام پایانی

پماد هیدروکورتیزون برای چیست؟ یک داروی کورتیکواستروئیدی است که به کاهش درد، التهاب، خارش و تورم کمک می‌کند و به منظور رفع مشکلات پوستی کاربرد دارد. بعد از 7 روز که از شروع مصرف این پماد گذشت، باید بتوانید نتایج مطلوبی را در درمان مشاهده نمایید. استفاده طولانی مدت از این دارو اصلا توصیه نمی‌شود؛ مگر به دستور پزشک باشد. برای خرید پماد هیدروکورتیزون می‌توانید به صورت حضوری به داروخانه آنلاین مثبت سبز مراجعه نمایید.

سوالات متداول

به منظور رفع مشکلات پوستی و کاهش درد، التهاب و خارش می‌توان از این داروی کورتیکو استروئیدی استفاده نمود.
برای درمان اگزمای شدید گاهی پماد هیدروکورتیزون تجویز می‌شود. این پماد التهاب ناشی از اگزما را در پوست کاهش می‌دهد و خارش و قرمزی را نیز تسکین می‌بخشد.
هموروئید معمولا با درد، خارش و تورم همراه است. به کمک پماد هیدروکورتیزون و مالیدن آن به مقعد می‌توان علائم بواسیر را تسکین داد.
اگر پماد هیدروکورتیزون را روی جوش بمالید، باعث کاهش قرمزی و التهاب می‌شود که البته این درمان موقت است. چنانچه از بنزویل پر اکسید هم در کنار هیدروکورتیزون استفاده نمایید، نتیجه بهتری در درمان آکنه کسب خواهید کرد.
این پماد می‌تواند به کاهش ملانین‌های پوستی کمک کند. در این صورت پوست روشن‌تر به نظر رسیده و ظاهر لک‌ها بهتر می‌شود. از طرف دیگر با زدن هیدروکورتیزون تولید ملانین‌های پوستی متوقف می‌شود. کاهش تعداد رنگدانه‌های پوستی، روشن شدن پوست را به دنبال دارد.
گاهی از پماد هیدروکورتیزون در ترکیب با مواد ضد میکروبی استفاده می‌شود تا مشکلات پوستی ناشی از عفونت‌های باکتریایی یا قارچی بهبود یابد. از این پماد در برخی موارد برای درمان قارچ پا یا بیماری پای ورزشکاران استفاده می‌شود.
به محض یادآوری باید آن را مورد استفاده قرار دهید. اما اگر نزدیک به زمان نوبت بعدی مصرف باشد، باید صبر کنید تا زمان دوز بعدی برسد و دوز قبلی را تکرار نکنید.
استفاده از این پماد بیش از ۱ هفته توصیه نمی‌شود؛ مگر به دستور پزشک و در مواردی که مشکل پوستی خیلی شدید است.
تصویر نویسنده مثبت سبز
نویسنده مثبت سبز
همیشه از به روز بودن و آپدیت کردن دانسته‌های پزشکی لذت می‌بردم، برای همین با مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همکاری می‌کنم تا در مورد مسائل پزشکی و سلامت محور مطالعه کنم و آنها را به زبانی ساده برای شما جهت داشتن زندگی سالم‌تر به نگارش دربیاورم.
بحث و تبادل نظر

91 دیدگاه

    زینب

    سلام خسته نباشین من یه مدتی هست واژنم جوش زده دخترهستم ولی سوزش هیچی ندارم میخواستم بدونم چیکارکنم که این جوش هاروبرطرف کنم خیلی نگرانم کرده

    0
    0
      دکتر اکرم کرامتی

      سلام کاربر گرامی
      جهت بررسی دقیق تر به متخصص زنان مراجعه کنید
      سپاس از همراهی شما

      0
      0
    طبیعت

    سلام.
    چند روزی میشه بغل واژینال دچار یک برآمدگی گوشتی کوچیک شده یا دچار خوش و خارش شده. علت چیست؟ استفاده چه پمادی مناسب است؟ هیدروکوتیزون یا نیتروگلیسیرین یا رکتول مناسب است برای از بین رفتن عارضه. سپاس.🌹👏

    0
    0
      دکتر سیدی زاده

      سلام کاربر گرامی
      لطفا به متخصص زنان مراجعه نمایید.
      سپاس از همراهی شما

      0
      0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *