یبوست را به عنوان یکی از علائم اولیه بارداری میتوان در نظر گرفت. این عارضه به طور معمول در حدود نیمی از زنان حامله دیده میشود و دشواریهایی را حاصل میکند. گرفتگی عضلات معده و بروز نفخ و گاز در معده شرایط ناخوشایندی را به وجود میآورد که گاه برای مادر باردار غیر قابل تحمل خواهد شد. در این مقاله ابتدا علت بروز یبوست در بارداری را مورد بررسی قرار میدهیم و بعد به این پرسش میپردازیم که آیا یبوست میتواند برای مادر یا جنین خطرناک باشد؟
علت بروز یبوست در بارداری
هنگامیکه یک خانم باردار میشود، سطح هورمون پروژسترون در بدن وی افزایش مییابد و این امر باعث میشود سرعت هضم غذا در بدن تا حد قابل توجهی کم شود. در این حالت بدن مواد مغذی و مایعات اضافی موجود را جهت رشد کودک جذب میکند و در نتیجه مدفوع سفتتر شده و دفع آن نیز دشوارتر خواهد شد. افزایش هورمون پروژسترون خیلی سریع و در همان بدو حاملگی اتفاق میافتد و به همین دلیل معمولا جزء اولین نشانههای بارداری در نظر گرفته میشود.
همچنین در سه ماهه دوم و سوم بارداری، فشار رحم و جنین که روز به روز بزرگتر میشوند، میتواند مشکلات روده را تشدید نموده و در نتیجه یبوست را نیز شدت بخشند. از طرف دیگر مصرف برخی از مکملهای غذایی که در دوران بارداری استفاده میشوند نیز میتواند عاملی برای یبوست و یا تشدید آن باشد.
برای آگاهی از قیمت قرص ضد یبوست و خرید آن میتوانید به صفحه وبسایت داروخانه آنلاین مثبت سبز مراجعه نمایید.
خطرات یبوست در بارداری
یبوست میتواند مشکلات بسیاری را برای خانمهای باردار ایجاد کرده و احساس ناخوشایندی را به وجود آورد اما خوشبختانه معمولا برای جنین و مادر خطری را به وجود نمیآورد. یبوست اگر بسیار شدید باشد، ممکن است به بواسیر یا شکاف مقعدی منجر شود زیرا در این حالت فشار بسیار زیادی به وریدهای اطراف رکتوم وارد میشود و درد بسیار زیادی به وجود میآید. این درد و ناراحتی احساس بسیار بدی را ایجاد میکند اما سلامتی مادر و کودک را به خطر نمیاندازد. بنابراین یبوست در بارداری علیرغم اینکه قطعا نامطلوب است اما نمیتواند خطرناک به حساب آید. خوشبختانه با استفاده از برخی راهکارها میتوان مشکل یبوست را تا حدود بسیار زیادی تسکین بخشید.
راهکارهای درمان یبوست در بارداری
با ایجاد تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی میتوانید به شکلی موثر مشکل یبوست در بارداری را حل کنید:
مصرف غذاهای سرشار از فیبر
اگر رژیم غذایی زن باردار غنی از فیبر باشد، به طور حتم احتمال بروز یبوست در وی کاهش خواهد یافت. خوراکیهای حاوی فیبر معمولا ویتامینها و آنتیاکسیدانهای بسیاری را برای بدن شخص باردار تامین میکنند و از این حیث نیز اهمیت دارند. هر خانم باردار روزانه به 25 الی 30 گرم فیبر نیاز دارد تا بتواند سلامت بدن خود را حفظ نماید. میوههایی همچون تمشک، سیب، موز، کیوی، انجیر و توت فرنگی و سبزیجاتی همچون جوانه بروکسل و هویج گزینههای مناسبی برای بهبود یبوست هستند. همچنین میتوان از حبوباتی نظیر لوبیا و عدس، غلات سبوسدار و میوههای خشک مثل آلو نیز برای درمان یبوست استفاده کرد.
نوشیدن آب به مقدار کافی
در نه ماه بارداری باید بیش از همیشه خود را هیدراته نگه دارید؛ به این معنا که مقدار مصرف آب برای بدن شما باید به مقدار کافی باشد و حتی گاه ممکن است نیاز باشد تا دو برابر همیشه آب بنوشید. حداقل مصرف آب در خانمهای باردار باید 8 لیوان در روز باشد تا رودهها بتوانند عملکرد خود را به خوبی انجام دهند و دستگاه گوارش در وضعیتی نرمال قرار بگیرد.
کوچک کردن وعده های غذایی
شاید بهتر باشد برای درمان یبوست در بارداری وعدههای غذایی خود را به جای 3 بار در روز به 5 یا 6 بار در روز تقسیمبندی کنید و هر بار مقدار غذای کمی بخورید. این عمل موجب میشود تا حجم غذا در معده شما افزایش نیابد و در نتیجه معده مجبور به کار اضافه نشود و هضم غذا به راحتی صورت گیرد. وعدههای غذایی اگر حجیم و بزرگ باشند، معده و روده و به طور کلی سیستم گوارش برای هضم آنها مجبور میشوند بیش از حد کار کنند و احتمال بروز یبوست و فشار به رودهها در این حالت بیشتر خواهد شد.
فعالیت بدنی منظم
ورزش رودهها را تحریک میکند و موجب میشود تا بتوانند عملکرد خود را به خوبی انجام دهند. زنان باردار 3 بار در هفته و هر بار به مدت 20 الی 30 دقیقه باید ورزش کنند. پیادهروی، شنا و یوگا از جمله ورزشهایی هستند که اغلب برای خانمهای باردار توصیه میشوند. اگر از لحاظ سلامتی مشکل خاصی دارید، حتما در مورد اینکه چه نوع ورزشی در دوران حاملگی برای شما میتواند بدون خطر باشد، با پزشک مشورت نمایید.
در نهایت اگر با استفاده از روشهای بالا یبوست در بارداری باز هم بهبود نیابد، به ناچار باید از درمانهای دارویی کمک گرفت. پزشک ممکن است در این حالت برخی ملینها یا نرمکنندههای مدفوع را تجویز نماید تا به کمک آنها مدفوع نرمتر شده و رودهها بتوانند عمل دفع را به خوبی انجام دهند.
آیا پس از زایمان مشکل یبوست حل می شود ؟
انجام اولین عمل دفع پس از زایمان میتواند بسیار دردناک باشد. اگر فرد زایمان طبیعی داشته است، احتمالا ناحیه پرینه هنوز بهبود نیافته است و بنابراین هنگام دفع متحمل فشار و درد خواهد شد. اگر فرد با عمل سزارین وضع حمل کرده باشد نیز باز هم اولین عمل دفع پس از زایمان کاملا دردناک است زیرا به بخیهها و ناحیه جراحی شده فشار وارد میشود. معمولا توصیه میکنند که در این وضعیت، مادر کمی تحرک بدنی داشته باشد تا بتواند دفع مدفوع را با سهولت بیشتری انجام دهد.
اگر یبوست همچنان وجود داشته باشد، توصیه میشود که از رژیم غذایی حاوی فیبر و مقدار آب کافی همچنان استفاده شود. همچنین ممکن است در صورت لزوم پزشک استفاده از شیاف را تجویز نماید. به هر حال پس از مدتی که وضعیت شما به حالت قبل برگشت، معمولا یبوست کاملا از بین میرود مگر اینکه رژیم غذایی شما و سبک زندگیتان صحیح نباشد و یا مشکل دیگری از لحاظ سلامتی داشته باشید.
کلام پایانی
علی رغم اینکه یبوست در بارداری معمولا بسیار دردناک و ناخوشایند است اما خطری را برای مادر و جنین وی ایجاد نمیکند. راهکارهای موثر در بهبود یبوست را در این مقاله برای شما شرح دادیم. با استفاده از آنها میتوانید ایام بارداری را با کمترین مشکلات گوارشی طی کنید و خاطرات شیرینی را از این انتظار نه ماهه به خاطر بسپارید. آیا شما در دوران حاملگی خود مشکل یبوست را تجربه کردید؟
2 دیدگاه
ببخشید نفخ و یبوست به هم ربط دارن؟ من با خوردن سبزجات دچار نفخ میشم. چه جوری مصرف کنم که برای یبوست خوب باشه؟
سلام کاربر عزیز بله ممکن است در فردی این دو با هم اتفاق بیفتد ولی لزوما به هم ارتباط ندارند. بهتر است مواد غذایی که باعث نفخ میشوند شناسایی و ازمصرف آنها پرهیز نمایید. در مورد یبوست مصرف مایعات و فیبرهایی که با مصرف انها دچار نفخ نمیشوید توصیه میشود . و اگر باز تغییر رژیم غذایی موثر نبود فیبرهایی که در داروخانه موجود و باید با آب مخلوط شوند تهیه نمایید یا در درجه ی بعد پودر پیدرولاکس.