امان از مزاحمی به نام خر و پف! اگر شبها به هنگام خواب خر و پف میکنید و دیگران به شما گلایه میکنند که مزاحم خواب آنها میشوید، باید بدانید که تنها شما از این مشکل رنج نمیبرید. 40 درصد از مردم دنیا خر و پف میکنند و البته دلیل بروز این مشکل در افراد مختلف متفاوت است. خر و پف تنفس پر سر و صدایی است که گاه بسیار آزاردهنده میشود و بنابراین باید برای درمان آن اقدامی انجام داد. راهکارهای ساده برای درمان خر و پف را در این مطلب به شما همراهان مثبت سبز معرفی میکنیم.
خر و پف چیست و چه علتی دارد ؟
خر و پف به علت ارتعاش بخش نرم سقف دهان (کام نرم) هنگامی که ریهها در مقابل مجاری هوایی مسدود شده و هوا را به درون میکشند رخ میدهد. خر و پف در مردان 50% بیش از زنان اتفاق میافتد. خرخر کردن نه تنها در بزرگسالان بلکه در کودکان نیز دیده میشود. این مشکل گاهی به صورت یک مشکل مزمن درآمده و حتی میتواند نشانگر یک بیماری جدی همچون موارد زیر باشد:
- آپنه خواب (انسداد مجاری تنفسی)
- چاقی و اضافه وزن
- بروز مشکل در ناحیه دهان، بینی یا گلو
- کم خوابی
البته گاهی خر و پف کردن میتواند به علت خوابیدن به پشت و نوشیدن الکل نزدیک به زمان خواب نیز به وجود بیاید.
راهکارهای درمان خر و پف
چگونگی درمان خر و پف به علت بروز آن مرتبط میشود. در برخی موارد نیاز به درمانهای پزشکی وجود دارد که در ادامه مطلب به آن نیز خواهیم پرداخت. اما در ابتدا به راهکارهای سادهای اشاره میکنیم که در برطرف کردن خر و پف موثر هستند و به راحتی میتوانید آنها را انجام دهید:
راهکارهای غیر جراحی برای درمان خر و پف
به موارد زیر توجه کنید:
کاهش وزن
کاهش وزن (در صورتی که چاق هستید) میتواند در درمان خر و پف موثر باشد. شما میتوانید کالری روزانه خود را با خوردن غذاهای سالم کاهش دهید و حتما به طور مرتب تمرینات ورزشی نیز داشته باشد تا سادهتر بتوانید به وزن دلخواه خود برسید. همچنین در این زمینه میتوانید از یک متخصص تغذیه نیز کمک بگیرید.
خوابیدن به پهلو
خوابیدن به پشت گاهی میتواند زمینهساز بروز خر و پف باشد. هنگامی که به پشت میخوابید، حرکت زبان به پشت گلو موجب میشود تا جریان هوا کمی مسدود شود اما اگر به پهلو بخوابید دیگر این مشکل وجود نخواهد داشت.
بالا بردن جای سر
به هنگام خواب سر خود را کمی بالاتر بیاورید. اگر سرتان چند سانتی متر بالاتر از بدنتان قرار گیرد، راههای تنفسی بهتر باز میمانند و در نتیجه خرخر کردن بهبود مییابد.
چسب ضد خر و پف
میتوانید از چسب ضد خر و پف استفاده کرده و با قرار دادن آن روی پل بینی به افزایش فضای مجاری بینی کمک کنید. این عمل میتواند در بهبود تنفس موثر بوده و خر و پف را کاهش دهد.
درمان آلرژی های مزمن
آلرژی سبب میشود تا جریان هوا از طریق بینی کاهش یابد و شما مجبور شوید از طریق دهان نفس بکشید و این مسئله احتمال بروز خر و پف را افزایش خواهد داد. بنابراین اگر مشکل آلرژی دارید، حتما با پزشک متخصص مشورت نموده و برای درمان آن اقدام نمایید.
ترک سیگار و الکل
الکل عضلات گلو را شل کرده و سبب بروز خر و پف میشود. به ویژه اگر 2 ساعت قبل از خواب مصرف شود، احتمال خر و پف افزایش خواهد یافت. مصرف الکل مضرات دیگری نیز دارد و سعی کنید هرگز آن را مورد استفاده قرار ندهید. سیگار کشیدن نیز با تاثیر منفی روی سیستم تنفسی انسان خر و پف را افزایش میدهد. به منظور ترک سیگار با پزشک مشورت کنید تا راهنماییهای لازم را برای شما انجام دهد.
قطع داروهای آرام بخش
قطع مصرف داروهای آرامبخش میتواند به بهبود خر و پف کمک کند. اگر قبل از خواب از آرامبخش استفاده میکنید و این موضوع سبب خرخر کردن شما میشود، در این زمینه با پزشک مشورت کنید در صورت امکان گزینههای دیگری را پیش روی شما قرار دهد.
خوابیدن در حد کافی
خستگی بیش از حد و نداشتن خواب کافی زمینه ساز خر و پف کردن خواهد شد. هر شب سعی کنید حدود 7 تا 8 ساعت خواب مفید داشته باشید تا خرخر کردن شما مشکل ساز نشود و اطرافیانتان را نیز آزار ندهد.
درمان آپنه انسدادی خواب
آپنه خواب در بروز خر و پف نقش دارد. به منظور حل این مشکل میتوان با مشورت پزشک از دستگاهی استفاده کرد که به کمک آن راه تنفسی باز بماند. با ماسکی که فرد به هنگام خواب روی بینی خود قرار میدهد، به باز ماندن راههای تنفسی کمک میشود. سندروم آپنه خواب هنگامی روی میدهد که شما برای مدت زمان کوتاهی در خواب دچار وقفه تنفسی شوید و این اتفاق منجر به خر و پف و مشکلات دیگر خواهد شد.
راهکارهای جراحی برای درمان خر و پف
گاهی درمان خر و پف نیاز به مراقبتهای ویژه و انجام عمل جراحی دارد:
جراحی بینی
برخی از افراد از همان بدو تولد انحراف بینی دارند یا بر اثر تصادف یا یک سانحه دچار آسیبدیدگی بینی شده و انحراف بینی برای آنها به وجود میآید. در این صورت ناهماهنگی که در دیواره بینی حاصل میشود، سبب محدود شدن جریان هوا شده و خر و پف را پدید میآورد. ممکن است به منظور اصلاح ساختار بینی در این حالت نیاز به عمل جراحی ضروری شود.
جراحی زبان کوچک
با برداشتن بافت اضافی در کام نرم میتوان به درمان خر و پف کمک کرد. به انجام این نوع جراحی فارینگوپلاستی نیز میگویند. پس از انجام این عمل بافت باقی مانده از زبان کوچک پس از بهبود سفت شده و در نتیجه لرزش آن کاهش مییابد.
تخریب حرارتی بافتها، تزریق ماده تحریک کننده برای سفت کردن بافتها، جلو آوردن عضله جنیوگلوسوس و استخوان لامی، پیلار و سومنوپلاستی روشهای دیگر جراحی هستند که به منظور بهبود خر و پف میتوان از آنها بهره گرفت.
کلام آخر
درمان خر و پف باید با توجه به علت بروز آن انجام گیرد. گاهی با انجام راهکارهای ساده مثل اصلاح حالت خواب میتوان خر و پف را بهبود بخشید اما گاهی نیز به درمانهای جدیتری مثل عمل جراحی بینی نیاز است. خر و پف میتواند نشان از بیماریهای مزمن داشته باشد و همچنین زمینه ساز مشکلات خطرناکی مثل سکته مغزی شود بنابراین هرگز آن را ساده نپندارید و در صدد درمان آن باشید.
3 دیدگاه
مطالب بسیار عالی و مفید بود. با تشکر در زمینه پوست و مو لطفا مطالب بیشتری بگذارید.
برای درمان خر و پف به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟ گوش و حلق و بینی؟
خر و پف می تواند بر اثر دلایل مختلفی ایجاد شود. سن بالا، وزن بالا ، مشکلات تنفسی ، مصرف الکل و بی خوابی نیز می تواند باعث خر و پف شود. البته مشکلات لوزه و بزرگ بودن غدد لنفاوی یا مشکلات بینی و حتی آناتومی نامناسب دهان از جمله دلایل خرو پف است که باید برای درمان به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کرد.