عرق کردن در خواب واکنش طبیعی بدن برای تنظیم دمای بدن است. تعریق شبانه یکی از مشکلات نسبتا شایع است که افراد به دلایل مختلفی با آن دست به گریبانند. در این مشکل فرد در خواب، احساس گرمای بسیار زیادی میکند و بدن در واکنش به این گرما، شروع به تعریق میکند. در این حالت بالش، تشک و ملحفه فرد، بر اثر عرق زیاد خیس میشود و لزوما این تعریق بر اثر دمای بالای اتاق، اتفاق نمیافتد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی علل عرق کردن شبانه بپردازیم.
دمای محیط خواب و بدن
اولین دلیل عرق کردن در خواب، افزایش دمای بدن، به دلیل گرم بودن محیط است. اگر لباس زیاد پوشیدهاید و خود را زیر تعدادی از لحاف زندانی کرده اید، طبیعی است که دمای بدنتان بالا برود و عرق کنید.
لازم به ذکر است که دمای بدن در طی خواب ثابت نیست. در مراحل معینی از خواب، ممکن است سیستم عصبی خودکار، که تنظیم دمای بدن، ضربان قلب و فشار خون را برعهده دارد، فعالتر شده و منجر به تعریق بیشتر شود. همچنین بیشتر افراد، کاهش دمای بدن را در حدود ساعت ۴ صبح تجربه می کنند.
اختلالات خواب
افرادی که دچار اختلالات خواب هستند، ممکن است مستعد عرق کردن شبانه باشند. شایع ترین اختلال خوابی که منجر به تعریق شبانه می شود، ایست تنفس یا آپنه است. این اختلال باعث تلاش زیاد بدن برای تنفس میشود. هر بخش از ایست تنفس در خواب، باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود تا تنفس به حالت طبیعی برگردد. کورتیزول هورمون طبیعی در بدن است که جهت کنترل استرس ترشح می شود.
اختلالات تنفسی در خواب بخصوص در کودکان ممکن است با علائم ظاهری مثل تعریق و بی قراری شبانه بروز کند. اگر کودک به صورت مکرر با بدن خیس از عرق، صورت برافروخته و قرمز از خواب برخاست، لازم است سایر علائم ایست تنفس کودک توسط پزشک بررسی شود.
مصرف الکل می تواند باعث تعریق بیشتر بدن، هنگام خواب شود. الکل باعث شل شدن عضلات می شود که ممکن است باعث اثرگذاری برسیستم فوقانی تنفسی شود و مشکلاتی مانند خر و پف و و ایست تنفسی را تشدید کند. بنابراین احتمال دارد اختلالات تنفسی ایجاد شده توسط الکل (مانند ایست تنفسی) با تعریق شبانه در ارتباط باشد.
یائسگی در زنان باعث گر گرفتن در طی روز و همچنین موقع خواب می شود. همچنین خطر ایست تنفسی در دوران یائسگی، به دلیل کمبود هورمون های استروژن و پروژسترون ده برابر می شود. از این رو تعریق شبانه در زنان یائسه، ممکن است به دلیل ایست تنفس رخ دهد.
در انتها اضطراب مزمن و کابوس های شبانه ممکن است باعث حملات عصبی شده و باعث تعریق زیاد در زمان خواب شوند. اگر دچار کابوس های شبانه ممتد و تکرارشونده هستید، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید. کودکان نیز ممکن است بر اثر کابوس های شبانه، دچار تعریق شوند.
مصرف داروهای ضد افسردگی و روانی
تحقیقات نشان داده مصرف داروهای ضد افسردگی، ممکن است باعث افزایش دمای بدن و تعریق در خواب شوند. همچنین استامینوفن و آسپپرین نیز جزو داروهایی هستند که باعث افزایش دمای بدن و تعریق می شوند.
وجود عفونت در بدن
مطالعات نشان داده است که وجود عفونت در بدن، باعث ایجاد عرق کردن در خواب می شود. این عفونت ها ممکن است از نوع خفیف مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی باشند. یا بر اثر برخی بیماری های شدیدتر مانند التهاب کبد، اختلالات دستگاه ایمنی، بیماری های تیروئید، سرطان خون، بیماری های روده و قلبی، سکته مغزی، سل، HIV و التهاب استخوانی و دریچه قلب باشند.
هیپوگلیسمی
هیپوگلیسمی به افت شدید قند خون به زیر شصت (میلی گرم بر دسی لیتر) گفته می شود. قند خون بر روی توابعی از بدن مانند ضربان قلب، اشتها و خلق و خو تاثیر می گذارد. افرادی که دچار هیپوگلیسمی هستند به شدت عرق می ریزند. ممکن است این افراد نیاز به تزریق انسولین داشته باشند.
وجود برخی از سرطان ها
علائمی چون تب، خستگی مزمن و کاهش وزن شدید و ناگهانی میتواند علائم ناشی از سرطان باشد، اگر به مدت طولانی ادامه داشته باشد. تحقیقات نشان داده که عرق کردن در خواب نیز می تواند به عنوان یک عامل هشدار دهنده در زمینه سلامتی باشد. سرطان لنفوم نیز در دسته سرطان هایی قرار می گیرد که با تعرق شبانه ارتباط نزدیکی دارد. از انواع دیگر سرطان می توان به لوسمی (مغز استخوان) اشاره کرد که احتمال آشکار سازی آن با علامت هشدار دهنده تعرق شدید در خواب وجود دارد. این سرطان همچنین علائمی شبیه سرماخوردگی نیز بروز می دهد.
اختلالات هورمونی
برخی از اختلالات هورمونی مانند سندرم کارسینوئید، فئوکروموسیتوم و پرکاری تیروئید نیز می توانند منجر به تعریق زیاد و گر گرفتگی شوند.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
- در حالی که دمای اتاق مناسب است و لباس زیادی نیز نپوشیدهاید، خیس عرق از خواب می پرید. این حالت می تواند دوره ای و نامنظم اتفاق بیافتد.
- عرق کردن در خواب همراه با اختلالات خواب مثل راه رفتن در خواب، بی نفسی یا بی خوابی بروز می کند.
- عرق شبانه همراه با تب، خستگی، ناراحتی و یا بدن درد همراه است.
16 دیدگاه
سلام خانوم دکتر خسته نباشید
من الان سه شبه قرص هیوتکس و اندانسترون و سرماخوردگی رو باهم میخورم یه دوره صبح یه دوره شب
از وقتی که اینارو میخورم تو خواب خیلی عرق میکنم میخاستم بدونم علتش بخاطر این داروها هست یا نه
همراه محترم
سلام
تعریق شبانه از عوارض این داروها نیست. ممکن است علت تعریق سرماخوردگی و تب ناشی از آن باشد.
متشکرم
سلام ، پیشانیم عرق میکنه زود و وقتی دراز میکشم…
3 4 تا پله میرم بالا و …
دما و همه چی اوکیه
همراه ممحترم
سلام
از لحاظ پرکاری تیروئید و مشکلات قلبی بسته به شرایط بدنی و سن باید بررسی شوید.
متشکرم
سلام من تومور هیپوفیز داشتم فروردین ۱۴۰۳ عمل کردم بعد از دوبار ام ار آی و چند بار آزمایش های مربوطه را انجام دادم هیچ مشکلی نبوده ولی هر از چند گاهی شب ها صورت و سرم تو خواب خیس خالی میشه
سلام شوهر من ۲۸ سالشه وقتی میخوابه فقط ساق پاهاش عرق میکنه دمای محیط هم خوبه گرم نیس
سلام من ۳۰سالمه و بسیار شدید عرق میکنم در خواب جوری که کل لباسهام خیس و رختخوابم کلا خیس میشه لباس زیاد نمیپوشم دمای اتاقم مناسبه فقط داروهای افسردگی استفاده میکنم که چندین ساله میخورم اصلا همچین چیزی نداشتم نزدیک به یکسال هست این تعریق شروع شده و کلافم کرده جوری که از خواب بیدار میشم کلا اب ازم میچکه چیکار کنم خیلی کلافه ام
سلام وقت بخیر
همسر من ۳۰ سال دارن آقا هستن
تو خواب خیلی عرق میکنه تازه ازمایش داده نه عفونت داشته نه تیرویید قند و همه چیز نرمال
هیچ دارو استفاده نمیکنن
دما اتاق هم مناسبه به محض خواب رفتن صورت از عرق حالت دونه آب ریز پیدا میکنه
استرس و..ندارند به نظرم
متشکرم
همراه محترم
سلام
میتوانید از مکمل “سالویگول” برای کاهش تعریق استفاده کنید. جهت بررسی دقیقتر مجددا به پزشک متخصص غدد مراجعه فرمایید.
متشکرم
سلام پسر ۹ ساله دارم هنگام بازی و خواب خیلی عرق میکنه به حدی که متکای سرش و دور یقه لباسش ، خیس میشه ، خیلی نگران م ،
همراه محترم
سلام
لطفا جهت بررسی بیشتر به پزشک متخصص کودکان مراجعه فرمایید. دلایلی مثل پرکاری تیروئید میتواند سبب تعریق و احساس گرمای زیاد شود.
متشکرم
سلام عرق کردن زیاد در خواب.
مدت زیادی در گیرش هستم.
اما مدوام نیست.
فکر میکنم زمان استرس زیاد میاد سراغم
سلام من قرصی مصرف نمیکنم ولی چه ظهر چه شب خیلی عرق میکنم تو خواب سرماخوردگی هم داشتم تازه خوب شدم ولی عرق کردنم خوب نشده ممنون میشم راهنمایی کنین
محیطم گرم نیست
همراه محترم
سلام
تعریق زیاد ممکن است به علل مختلفی مثل عفونتهای پنهان یا پرکاری تیروئید و … باشد. توصیه میشود در صورت تداوم این مشکل به پزشک مراجعه و آزمایشات لازم را انجام دهید.
متشکرم
سلام من قرص کلونیدین مصرف میکنم دلیلش میتونه این باشه یا خیر؟!
همراه محترم
سلام
تعریق شبانه از عوارض مصرف کلونیدین نیست.
متشکرم