چه دلایلی باعث خارش کف پا می شود؟

5/5 - (1 امتیاز)
خارش کف پا یکی از مشکلات آزار دهنده‌ای است که از نظر بسیاری از افراد ممکن است بی‌اهمیت باشد، اما زمانی که خارش‌های کف پا شدت زیادی پیدا کند بسیار می‌تواند آزار دهنده باشد به ویژه زمانی که خواب هستید و یا می‌خواهید استراحت کنید اما به دلیل خارش پا نمی‌توانید استراحت کنید. در این مطلب به دلایلی که می‌تواند باعث خارش کف پا شود می‌پردازیم.
خارش کف پا
فهرست مطالب

علت خارش کف پا

خارش کف پا دلایل مختلفی دارد. در برخی افراد بعضی بیماری‌های پوستی ممکن است باعث این بیماری شود و در برخی دیگر حساسیت به یک ماده خاص یا شرایط دیگری می‌تواند موجب خارش شدید کف پا شود. برای انتخاب موثرترین روش درمان این خارش‌ها دانستن علت کمک زیادی می‌تواند به شما کند. در ادامه به بررسی کامل علت خارش کف پا می‌پردازیم.

نوروپاتی محیطی

نوروپاتی محیطی به معنی التهاب و آسیب سیستم عصبی محیطی مختلف است. سیستم عصبی محیطی مسئول ارسال سیگنال از سیستم عصبی مرکزی به تمام قسمت‌های بدن است. آسیب عصبی می‌تواند باعث ایجاد احساساتی مانند خارش، بی‌حسی و درد در قسمت‌های مختلف بدن از جمله پا شود. در شرایطی که خارش کف پاها به دلیل نوروپاتی محیطی باشد پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:

  • داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد تشنج
  • پماد و کرم‌های موضعی حاوی لیدوکائین یا کپسایسین
  • رفتار درمانی

پسوریازیس

بیماری پسوریازیس یکی از بیماری‌های جدی پوستی است که با علائم و نشانه‌های مختلفی همراه است. پسوریازیس زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی فرد شروع به حمله به سلول‌های پوست سالم می‌کند. این کار باعث تولید سلول‌های پوستی جدید بر روی سلول‌های قدیمی می‌شود و این تجمع پوست بر روی هم باعث ایجاد پلاک می‌شود. یکی از نشانه‌های اصلی این بیماری پوستی ایجاد زخم‌هایی روی پوست است که با خارش شدید همراه است. زمانی که زخم‌های این بیماری اطراف پا ایجاد شود، باعث ایجاد خارش‌های شدید در کف پا می‌شود.

علت خارش کف پا

خشکی پوست کف پا

پوست در حالت عادی مقداری رطوبت و چربی دارد که باعث می‌شود از خشکی پوست جلوگیری شود. زمانی که این رطوبت و چربی طبیعی پوست از بین برود، پوست شما دچار خشکی می‌شود. یکی از نشانه‌های خشکی پوست، خارش است. از جمله عواملی که می‌توانند باعث خشکی پوست شوند شامل سن، زندگی در آب و هوای خشک، شست و شوی بیش از حد پوست و خشک کردن مکرر آن و یا داشتن یک بیماری خاص می‌شود.

اگزما

اگزما پوستی که به عنوان درماتیت آتوپیک نیز شناخته می‌شود، معمولا با خشکی و خارش پوست همراه است. این بیماری پوستی می‌تواند در بسیاری از نواحی بدن از جمله پاها ایجاد شود. تورم پوست، پوسته پوسته شدن پوست، التهاب و تغییر رنگ پوست از دیگر علائم این بیماری هستند که در کنار خارش پوست ممکن است مشاهده کنید. زمانی که مانند پسوریازیس زخم‌های این بیماری در پا ایجاد شود، دچار خارش‌های شدید در کف پا می‌شوید.

پای ورزشکار

پای ورزشکار نام یک بیماری قارچی پوستی است که معمولا بین انگشتان پا ایجاد می‌شود. این بیماری در هر قسمتی از پاها ممکن است ایجاد شود اما شایعترین بخش بین انگشتان پا است. بیماری پای ورزشکار می‌تواند در ناحیه‌ای که دچار این قارچ شده است، باعث خارش و احساس سوزش شدید شود. در حالت کلی قارچ‌ها در محیط گرم، تاریک و مرطوب مانند داخل کفش ورزشکاران رشد می‌کنند. رشد بیش از حد این قارچ‌ها می‌تواند باعث ایجاد بیماری پای ورزشکار شود. داروهای ضد قارچ، که به صورت قرص یا لوسیون عرضه می‌شوند، معمولا در درمان بیماری پای ورزشکار بسیار موثر هستند.

گال

بیماری گال زمانی اتفاق می‌افتد که کنه‌های بسیار کوچک در پوست فرد فرو می‌روند و تخم‌گذاری می‌کنند. این کنه‌ها باعث خارش شدید و جوش روی پوست می‌شود. خارش‌های ناشی از کنه گال بیشتر در شب ها شدت پیدا می‌کند. این بیماری مسری است و از طریق تماس پوست به پوست منتقل می‌شود. استفاده مستقیم از یک داروی تجویزی به نام اسکابیسید روی پوست معمولا می‌تواند این بیماری را درمان کند.

خارش شدید کف پا

واکنش‌های آلرژیک

حساسیت‌ها و آلرژی به مواد مختلف یکی از اصلی‌ترین علل خارش و قرمزی پوست بخش‌های مختلف بدن است. گاهی ممکن است خارش کف پاهای شما به دلیل واکنش‌های آلرژیک و تماس پوست پا با مواد حساسیت‌زا باشد. برخی از مواد و عوامل حساسیت‌زا شامل گیاهان خاص، داروها و مواد غذایی مختلف می‌شود. مصرف آنتی هیستامین‌ها می‌تواند به کاهش علائم واکنش آلرژیک کمک کند. این داروها به صورت قرص یا کرم عرضه می‌شوند.

عفونت ناشی از کرم قلابدار

کرم قلابدار نوعی انگل است که در روده انسان زندگی می‌کند. افراد در هر سنی می‌توانند با راه رفتن با پای برهنه در مناطقی که لاروها وجود دارند به کرم قلابدار مبتلا شوند. عفونت کرم قلابدار در مکان‌هایی که رعایت بهداشت کافی وجود دارد نسبتا نادر است. مبتلا شدن به این انگل به غیر از خارش می‌تواند باعث درد شکم، از دست دادن اشتها و خستگی شود.

دیابت

دیابت یک بیماری طولانی مدت است که بر میزان مقاومت به انسولین و نحوه تبدیل غذا به انرژی در بدن تأثیر می‌گذارد. این بیماری یعنی سطح قند خون فرد بسیار بالاست که می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. دیابت می‌تواند باعث نوروپاتی دیابتی شود که می‌تواند باعث گزگز، خارش و بی‌حسی به خصوص در پاها شود.

سوختگی

سوختگی یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند باعث خارش شدید در ناحیه سوخته شده، شود. حتی پس از بهبودی برخی از سوختگی‌ها ممکن است خارش ادامه دار باشد.

درمان فوری خارش کف پا

درمان فوری خارش کف پا

روش‌های مختلفی وجود دارد که شما می‌توانید از طریق این روش‌ها مشکل خارش کف پای خود را در خانه درمان کنید. برخی از این روش‌ها برای درمان فوری خارش کف پا عبارتند از:

  • استفاده از کمپرس سرد
  • خرید کرم پا و استفاده مرتب از آن برای حفظ رطوبت پوست
  • دوش نگرفتن با آب داغ
  • مصرف آنتی هیستامین‌های بدون نسخه
  • دوری از موادی که به آن‌ها حساسیت دارید
  • پوشیدن لباس‌های ساخته شده از پارچه‌های نرم

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل دلایل خارش کف پا پرداخته شد. خارش کف پا می‌تواند از مشکلات ساده‌ای مانند خشکی پوست تا بیماری‌های جدی‌تری مانند دیابت و عفونت‌های قارچی ناشی شود. تشخیص دقیق علت خارش پا، اولین قدم در جهت درمان صحیح آن است. رعایت بهداشت شخصی، استفاده از محصولات مناسب و در صورت لزوم مشاوره با پزشک می‌تواند به کاهش این علائم کمک کند.

برچسب: پا
دسته بندی: سلامت پوست
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *