قارچ گانودرما چیست؟
قارچ گانودرما یکی از انواع قارچها است که به آن قارچ ریشی نیز گفته میشود. قارچ ریشی بیش از ۲۰۰۰ سال است که در طب سنتی استفاده میشود. بر اساس برخی مطالعات این نوع قارچ حاوی پلی ساکاریدها، پپتیدها و تری ترپنوئیدها است که میتواند برای بسیاری از بیماریها مفید واقع شود. بسیاری از مردم برای بهره مندی از فواید این نوع قارچ آن را به صورت پودر مصرف میکنند و یا کرمها و قرصهایی تهیه میکنند که حاوی عصاره این نوع قارچ است.
خواص قارچ گانودرما
قارچ گانودرما به دلیل ترکیبات خود روی بخشهای مختلف بدن میتواند تاثیر گذار باشد و در درمان یا کاهش علائم برخی از بیماریها کاربرد داشته باشد. در ادامه به بررسی خواص قارچ گانودرما میپردازیم.
تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از مهمترین اثرات قارچ ریشی یا گانودرما این است که میتواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. قارچ گانودرما میتواند بر روی ژنهای گلبولهای سفید تاثیر بگذارد. با این تاثیر سیستم ایمنی و گلبولهای سفید شما تقویت میشود و بدن در برابر بیماریهای مختلف مانند سرماخوردگی ایمن میشود.
خاصیت ضد سرطانی
بسیاری از افراد قارچ گانودرما را برای خاصیت ضد سرطانی آن میشناسند. این نوع قارچ گاهی میتواند موجب مرگ سلولهای سرطانی شود. همچنین این نوع قارچ به دلیل توانایی افزایش فعالیت گلبولهای سفید و تقویت سیستم ایمنی میتواند در بهبود کیفیت زندگی برای افرادی که مبتلا به سرطان هستند، مفید باشد.
کاهش خستگی و افسردگی
قارچ گانودرما در برخی افراد میتواند موجب رفع خستگی شود. طبق برخی از آزمایشها افرادی که به مدت هشت هفته این قارچ را مصرف کرده اند، خستگی کمتری را در طول روز تجربه کردند. همچنین این قارچ با تاثیر بر روی سلولهای مغزی میتواند موجب کاهش افسردگی و اضطراب شود.
حفظ سلامت قلب
یکی دیگر از تاثیرات قارچ گانودرما بر روی سطح کلسترول بدن است. این نوع قارچ میتواند باعث افزایش کلسترول HDL (خوب) و کاهشتری گلیسیرید کمک کند. کاهش میزان کلسترول بد در بدن میتواند از بیماریهای قلبی مختلفی جلوگیری کند.
خاصیت آنتی اکسیدانی
آنتی اکسیدانها مولکولهایی هستند که میتوانند به محافظت از سلولها در برابر آسیبهای مختلف کمک کنند. قارچهای گانودرما خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که این باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد میشود.
بیشتر بخوانید: قارچ شیتاکه چیست؟
سایر فواید قارچ گانودرما
به غیر از فواید بررسی شده این قارچ میتواند خواص دیگری نیز داشته باشد. برخی از فواید قارچ گانودرما عبارتند از:
- کاهش علائم بزرگی پروستات
- درمان از دست دادن حافظه
- کاهش تومورهای غیر سرطانی
- درمان گرفتگی عروق
- کاهش خستگی ناشی از سرطان
- درمان مسمومیت
- کاهش استرس
- بهبود سطح قند خون
- درمان زخم معده
- درمان تبخال و تبخال تناسلی
- درمان سرطان ریه
- درمان هپاتیت B
- کاهش علائم آسم و برونشیت
- درمان بیماری کبد
- تسکین درد ناشی از زونا
- درمان اختلالات کلیوی
- درمان عفونتهای ویروسی
- درمان HIV
- کمک به داشتن خواب بهتر
عوارض قارچ گانودرما
قارچ گانودرما مانند هر نوع قارچ یا ماده غذایی دیگری ممکن است همراه با عوارض باشد. برخی افراد حین مصرف این قارچ عوارضهایی را گزارش کرده اند. برخی از عوارضهایی که افراد مختلف گزارش کردند، عبارت است از:
- ناراحتی معده
- بثورات پوستی
- آسیب کبدی
- خشکی در دهان، گلو و بینی
- خونی شدن مدفوع
- خونریزی بینی
- حالت تهوع
به غیر از عوارضهای جانبی بررسی شده این قارچ ممکن است با برخی از داروها نیز تداخل داشته باشد. به همین دلیل در صورتی که از دارو خاصی استفاده میکنید و یا مبتلا به یک بیماری خاص هستید قبل از استفاده از این نوع قارچ حتما با پزشک خود مشورت کنید. پزشک متخصص شما با بررسی ترکیبات داروهایی که مصرف میکنید به شما میگوید که میتوانید از این قارچ استفاده کنید یا خیر.
چه کسانی نباید قارچ ریشی مصرف کنند؟
این نوع قارچ برای برخی افراد ممکن است خطراتی داشته باشد. این افراد برای اجتناب از این خطرات باید از مصرف قارچ ریشی یا گانودرما خودداری کنند. برخی از افرادی که نباید این قارچ را مصرف کنند شامل افراد باردار یا شیرده و افرادی که قصد عمل جراحی دارند، میشوند. افرادی که قصد عمل جراحی دارند به دلیل اثرات نامطلوب احتمالی قارچ گانودرما بر هورمونها و لخته شدن خون، باید از مصرف این نوع قارچ اجتناب کنند.
نحوه مصرف قارچ گانودرما
گانودرما به دلیل خواص متعدد داروییاش به روشهای گوناگونی مصرف میشود. بسته به نیاز و سلیقه فرد، میتوان این قارچ را به شکلهای مختلفی در رژیم غذایی روزانه گنجاند. در ادامه، به صورت دقیقتر به نحوه مصرف آن اشاره میکنیم.
چای گانودرما
چای گانودرما یکی از رایجترین روشهای مصرف این قارچ است و به دلیل فرآیند ساده تهیه و جذب سریع در بدن، محبوبیت بالایی دارد. یک قطعه از قارچ خشکشده یا ۱ الی ۲ گرم پودر گانودرما را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید. اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد. برای کاهش تلخی آن میتوانید از عسل یا یک شیرینکننده طبیعی استفاده کنید. پس از آماده شدن، چای را صاف کرده و میل کنید.
پودر گانودرما
پودر گانودرما را میتوان به راحتی به غذاها و نوشیدنیها اضافه کرد و به این ترتیب از خواص آن بهرهمند شد. این روش برای کسانی که نمیخواهند چای بنوشند یا ترجیح میدهند طعم قارچ را حس نکنند، مناسب است. ۱ تا ۲ گرم پودر گانودرما را به اسموتیهای میوهای یا سبزیجاتی اضافه کنید. این روش نه تنها طعم گانودرما را کاهش میدهد بلکه باعث افزایش ارزش غذایی اسموتی میشود.
کپسولها و مکملهای گانودرما
برای افرادی که به دنبال یک روش سریع و راحت برای مصرف گانودرما هستند، کپسولها و مکملهای حاوی این قارچ انتخابی مناسب هستند. مکملهای گانودرما به صورت استاندارد شده و با دوزهای مشخص به بازار عرضه میشوند و نیازی به آمادهسازی ندارند.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی خواص قارچ گانودرما پرداخته شد. قارچ گانودرما به دلیل خواص دارویی و فواید بالقوهاش برای سلامتی، یک گزینه جذاب در میان علاقهمندان به طب سنتی است. از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا کاهش التهاب و بهبود سلامت قلب و عروق، این قارچ میتواند در بسیاری از جنبههای سلامتی تأثیرگذار باشد.