نقش رژیم غذایی در درمان نقرس
بیماری نقرس به دلیل تجمع سطوح بالایی از اسید اوریک در خون شخص ایجاد میشود. اسید اوریک اضافه در خون میتواند موجب ایجاد کریستالهای تیزی شود که به مفصلها آسیب میرسانند. در این شرایط داشتن یک رژیم غذایی مناسب و مصرف بیشتر مواد غذاهای کم پورین میتواند به کاهش میزان اسید اوریک خون کمک کند. کاهش سطح اسید اوریک میتواند به جلوگیری از تشکیل کریستالهای جدید و کاهش حملات نقرس کمک کند. به همین دلیل مهم است که برای درمان نقرس چه بخوریم و یا از چه مواد غذایی پرهیز کنیم.
غذا کم پورین چیست؟
پورینها مواد شیمیایی هستند که به طور طبیعی در برخی غذاها و نوشیدنیها یافت میشوند. پورینها حاوی اسید اوریک هستند و سطح این ماده را در بدن افزایش میدهند. برخی مواد غذایی، مقدار کمی از پورینها را در ترکیبات خود دارند به همین دلیل برای افرادی که دچار بیماری نقرس هستند میتوانند مفید باشند.
مواد غذایی مفید برای درمان نقرس
همانطور که گفته شد برخی از مواد غذایی به دلیل داشتن مقدار کم پورین میتوانند برای افرادی که دچار بیماری نقرس هستند مفید باشد. در ادامه به بررسی مواد غذایی مفید برای بیماری نقرس میپردازیم.
گیلاس و انواع توتها
گیلاس و توتها مانند توت فرنگی، بلوبری و تمشک حاوی آنتوسیانینها و فلاونوئیدهایی هستند که نقش موثری در کاهش التهاب و آنتیاکسیدان دارند. مطالعات نشان دادهاند که گیلاس، بهویژه، در کاهش تعداد حملات نقرس مؤثر است، زیرا آنتیاکسیدانهای موجود در آن باعث کاهش سطح اسید اوریک میشوند. مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم گیلاس در روز یا آب گیلاس میتواند در تسکین علائم نقرس مفید باشد.
لبنیات کمچرب یا بدون چربی
مصرف لبنیات کمچرب یا بدون چربی مثل شیر، ماست و پنیر به کاهش سطح اسید اوریک کمک میکند. برخی از پروتئینهای موجود در لبنیات، به ویژه کازئین، به دفع اسید اوریک از بدن کمک میکنند. لبنیات همچنین منبع خوبی از کلسیم و ویتامین D هستند که برای سلامت استخوان و مفاصل مهم است. مصرف روزانه یک یا دو وعده از این لبنیات به تقویت استخوانها و کنترل نقرس کمک میکند.
آب و نوشیدنیهای طبیعی
آب به دفع اسید اوریک از طریق ادرار کمک میکند و به تنظیم میزان این ماده در بدن میپردازد. نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در روز توصیه میشود. علاوه بر آب، نوشیدنیهای طبیعی مثل آبلیمو و چای سبز اثرات ضدالتهابی دارند. چای سبز غنی از آنتیاکسیدانهاست و میتواند در کاهش التهابات مرتبط با نقرس کمک کند. همچنین، آبلیمو با داشتن ویتامین C و خاصیت قلیایی، به دفع اسید اوریک از بدن کمک میکند.
غذاهای گیاهی و منابع پروتئین گیاهی
پروتئینهای گیاهی مثل توفو، سویا، عدس و نخود برای افراد مبتلا به نقرس مناسب هستند. این منابع کمپورین هستند و خطر افزایش اسید اوریک در بدن را ندارند. همچنین، سویا و توفو به دلیل داشتن پروتئین کامل و مواد معدنی مانند کلسیم و آهن، جایگزین مناسبی برای گوشت و پروتئینهای حیوانی هستند که میتوانند خطر بروز حملات نقرس را کاهش دهند.
سبزیجات
سبزیجات سبز برگدار مانند اسفناج، کلم بروکلی، کلم پیچ و کرفس غنی از ویتامین K، ویتامین C و فولات هستند که به تقویت سلامت مفاصل کمک میکنند. این سبزیجات حاوی مقدار کمی پورین هستند، در نتیجه مصرف آنها باعث افزایش اسید اوریک نمیشود. همچنین، این سبزیجات دارای ترکیبات ضدالتهابی هستند که میتوانند در تسکین درد مفاصل مؤثر باشند. مصرف روزانه این سبزیجات به کاهش خطر بروز حملات نقرس و کنترل علائم آن کمک میکند.
قهوه
شاید شنیده باشید که قهوه اسیدی است، اما نوع اسید موجود در قهوه با اسید اوریک بسیار متفاوت است. در واقع، نوشیدن روزانه قهوه میتواند سطح اسید اوریک شما را به روشهای مختلفی کاهش دهد. این نوشیدنی تجزیه پورین به اسید اوریک را کند میکند و سرعت دفع آن را افزایش میدهد.
مواد غذایی مضر برای نقرس
در مقابل غذاهای مفید برای بیماری نقرس برخی از مواد غذایی برای این بیماری مضر هستند و دارای سطح بالایی از پورینها هستند. برای کاهش حملات و علائم این بیماری باید تا جای ممکن مصرف این مواد غذایی را کاهش داد.
گوشت
یکی از مواد غذایی اصلی که میتواند باعث بیماری نقرس شود، گوشت حیوانات مختلف مانند خرگوش است. این بیماری به دلیل آن که بیشتر به دلیل مصرف زیاد گوشت به وجود میاید به نام بیماری پادشاهان نیز شناخته میشود. برای کاهش علائم این بیماری میتوانید گوشت را به صورت متعادل مصرف کنید و از مصرف هر روز و بیش از حد آن جلوگیری کنید.
احشاء حیوانات (دل، جگر و قلوه)
این قسمتهای حیوانات مثل جگر، دل، و قلوه از منابع بسیار غنی پورین هستند و باعث افزایش شدید سطح اسید اوریک در خون میشوند. افرادی که به نقرس مبتلا هستند، باید از مصرف این غذاها خودداری کنند.
شیرینیها و نوشیدنیهای شیرین
میزان شکر استاندارد در نوشیدنیهای مختلف نیم فروکتوز است. این شکر در بدن به اسید اوریک تبدیل میشود، بنابراین هر غذا یا نوشیدنی که حاوی مقدار زیادی قند است میتواند باعث نقرس شود و شما باید مصرف آن را محدود کنید.
نوشیدنیهای الکلی
الکل یکی از نوشیدنیهای بسیار مضر و خطرناک برای سلامتی بدن است. الکل میتواند به کبد و کلیهها آسیبهای جدی برساند. با آسیب دیدن کلیهها مواد غذایی به درستی تصفیه نمیشوند و اسید اوریک جذب بدن شما میشود.
غذاهای سرخشده و چرب
غذاهای چرب و سرخشده نیز باعث افزایش وزن و چاقی میشوند و به طور غیرمستقیم میتوانند به تشدید نقرس کمک کنند. این نوع غذاها باعث اختلال در دفع اسید اوریک از بدن میشوند و مصرف آنها ممکن است باعث طولانیتر شدن و شدیدتر شدن حملات نقرسی شود.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی مواد غذایی مفید برای بیماری نقرس پرداخته شد. رژیم غذایی متعادل و غنی از میوهها، سبزیجات، لبنیات کمچرب و مایعات فراوان، به کنترل و کاهش علائم نقرس کمک میکند. از سوی دیگر، کاهش مصرف غذاهای غنی از پورین و پرهیز از الکل و نوشیدنیهای شیرین، میتواند از عود کردن حملات نقرس جلوگیری کند.
1 دیدگاه
من با مصرف روزانه نصف نخود جوش شیرین که در یه لیوان آب حل کردم و دو هفته خوردم کامل ورمهام از بین رفت و همچنین نباید غذاهای اسیدی رو حذف کرد و قلیایی رو بیشتر کرد و جوش شیرین بسیار قلیایی هست