کاربرد قرص زیپمت
این دارو در کنار رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی برای بهبود وضعیت بیماران دیابتی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه با برخی از کاربرد قرص زیپمت آشنا خواهیم شد؛
- کنترل قند خون در دیابت نوع ۲
- جلوگیری از نوسانات شدید قند خون
- کاهش خطر عوارض بلندمدت دیابت
- کاهش وزن یا کنترل وزن در بیماران دیابتی
- کمک به کاهش نیاز به انسولین
قرص زیپمت برای تنبلی تخمدان
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان یکی از اختلالات شایع هورمونی در زنان است که با مقاومت به انسولین همراه است. از آنجایی که قرص زیپمت به بهبود عملکرد انسولین کمک زیادی میکند، ممکن است در برخی موارد برای درمان تنبلی تخمدان تجویز شود.
قرص زیپمت برای لاغری
آیا قرص زیپمت برای لاغری مناسب است؟ این یکی از سوالات پرتکرار بیماران است. این دارو با مکانیسم عمل خود سبب تنظیم قند خون و کاهش مقاومت به انسولین میشود. متفورمین موجود در زیپمت به بهبود عملکرد انسولین کمک میکند و از ذخیره چربی در بدن جلوگیری میکند. همچنین، برخی بیماران بعد از مصرف این دارو دچار کاهش اشتها به غذا میشوند.
توجه داشته باشید که این دارو تنها برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. زیپمت به صورت مستقیم برای لاغری طراحی نشده و تنها در برخی بیماران سبب کاهش وزن شده است.
بیشتر بدانید: قرص زیپتین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض
قرص زیپمت 1000/50 برای چیست؟
قرص زیپمت 1000/50 ترکیبی از 50 میلی گرم سیتاگلیپتین و 1000 میلی گرم متفورمین است. این دارو باید روزی دو بار همراه با غذا مصرف شود تا از عوارض گوارشی جلوگیری شود. همچنین، با نسخه پزشک برای کاهش تولید گلوکز در کبد، افزایش ترشح انسولین، کاهش خطر عوارض دیابت و… استفاده میشود.
نحوه مصرف قرص زیپمت
در ادامه به بررسی اطلاعات عمومی در رابطه با نحوه مصرف قرص زیپمت میپردازیم؛
- قبل از مصرف توجه کنید که این دارو در دو شکل دارویی شامل زیپمت 500/50 (500 میلی گرم متفورمین + 50 میلی گرم سیتاگلیپتین) و زیپمت 1000/50 (1000 میلی گرم متفورمین + 50 میلی گرم سیتاگلیپتین) تولید میشود.
- این دارو روزانه براساس نسخه و وضعیت بیمار، یک الی دو بار مصرف میشود.
- پزشک ممکن است در ابتدا این قرص را با دوز پایین شروع کند و بعد از اطمینان دوز مصرفی را افزایش دهد.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن آن خودداری کنید.
- بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را افزایش یا کاهش ندهید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی، تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها عوارض جانبی را افزایش میدهد.
بهترین زمان مصرف قرص زیپمت
مقدار و زمان مصرف این دارو با نسخه و تایید پزشک مشخص میشود. با این حال، طبق اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی، بهترین زمان مصرف قرص زیپمت همراه با غذا است. مصرف این دارو همراه با غذا (ناهار یا شام) سبب کاهش عوارض جانبی از جمله حالت تهوع و استفراغ میشود. سعی کنید دارو را هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید تا اثرگذاری آن به حداکثر برسد.
بیشتر بدانید: قرص امپاگلیفلوزین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض
نحوه عملکرد داروی زیپمت
در ادامه با عمکلرد هر یک از داروهای تشکیل دهنده زیپمت آشنا میشویم؛
- متفورمین؛ کاهش تولید گلوکز و بهبود حساسیت به انسولین: این دارو با مکانیسم عمل خود سبب کاهش تولید گلوکز توسط کبد، افزایش حساسیت سلولها به انسولین، کاهش جذب گلوکز در روده و عدم تحریک ترشح انسولین میشود.
- سیتاگلیپتین؛ تقویت عملکرد هورمونهای اینکرتین: این ترکیب دارویی به صورت کلی سبب مهار آنزیم DPP-4، افزایش سطح هورمونهای اینکرتین و کاهش ترشح گلوکاگون میشود.
اشکال دارویی زیپمت (Zipmet)
- قرص روکشدار زیپمت 500/50 (500 میلی گرم متفورمین + 50 میلی گرم سیتاگلیپتین)
- قرص روکشدار زیپمت 1000/50 (1000 میلی گرم متفورمین + 50 میلی گرم سیتاگلیپتین)
عوارض قرص زیپمت
مصرف هر دارویی در کنار مزایا و کاربردهای گسترده، دارای خطرات و عوارض جانبی نیز است. در ادامه به بررسی عوارض قرص زیپمت خواهیم پرداخت؛
- درد شکم
- اسهال
- پایین امدن سطح قند خون (گلوکز)
- حالت تهوع
- استفراغ
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- یبوست
- سردرد
- خارش
همچنین، برخی از عوارض جانبی جدی زیپمت که نیاز به فوریت پزشکی دارند، شامل موارد زیر است؛
- ضعف شدید
- خوابآلودگی شدید
- درد عضلانی
- تنگی نفس
- ضربان قلب نامنظم
عوارض قرص زیپمت 1000/50
قرص زیپمت 1000/50 بالاترین دوز این دارو است که ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به دوز کمتر داشته باشد. برخی از عوارض زیپمت 1000/50 شامل موارد زیر میباشد؛
- سردرد
- سرگیجه
- کاهش اشتها
- احساس ضعف یا خستگی
- مشکلات گوارشی
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف قرص زیپمت، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. در ادامه به بررسی موارد احتیاط این قرص خواهیم پرداخت؛
- اسیدوز لاکتیک مرتبط با متفورمین گزارش شده است. موارد در درجه اول در بیماران با نارسایی کلیوی قابل توجه رخ داده است. ارزیابی عملکرد کلیه قبل از شروع، حداقل سالیانه در طول درمان و بیشتر در بیماران پرخطر (از جمله افراد مسن) ضروری است.
- پانکراتیت حاد از جمله پانکراتیت هموراژیک یا نکروزان کشنده و غیرکشنده گزارش شده است. در صورت مشکوک بودن به پانکراتیت، مصرف را قطع کنید.
- نارسایی قلبی با سایر مهارکنندههای DPP-4 مشاهده شد. خطرات و فواید را در بیماران دارای عوامل خطر نارسایی قلبی در نظر بگیرید.
- نارسایی حاد کلیه گزارش شده است که گاهی اوقات نیاز به دیالیز دارد. ارزیابی عملکرد کلیه قبل از شروع و به طور دورهای پس از آن ضروری است.
- آرترالژی شدید و ناتوان کننده گزارش شده در بیمارانی که از مهارکننده های DPP-4 استفاده میکنند. به عنوان یک علت احتمالی برای درد شدید مفاصل در نظر گرفته شود و در صورت لزوم دارو را قطع کنید.
منع مصرف داروی زیپمت
- واکنش حساسیت شدید
- نارسایی شدید کلیوی
- اسیدوز متابولیک حاد یا مزمن از جمله کتواسیدوز دیابتی
مصرف قرص زیپمت در بارداری
اطلاعات محدود موجود در زنان باردار برای اطلاع از خطرات مرتبط با دارو برای نقایص مادرزادی و سقط جنین کافی نیست. مطالعات منتشر شده در مورد استفاده در دوران بارداری ارتباط واضحی با دارو و نقایص مادرزادی عمده یا خطرات سقط جنین گزارش نکرده است. قرص زیپمت در دوران بارداری باید با مشورت و تایید پزشک مصرف شود.
بیشتر بدانید: قرص گلوتازون چیست؟ موارد مصرف و عوارض
تداخل دارویی زیپمت
قرص زیپمت (ترکیب سیتاگلیپتین و متفورمین) با برخی از داروها تداخل دارد و ممکن است اثرات آنها را تغییر دهد. این تداخل میتواند شامل کاهش اثرات دارو، افزایش اثرات و اثربخشی آن شود. برخی از تداخلات دارویی زیپمت شامل موارد زیر میباشد؛
- تداخلات ماژور: استیل سالیسیلیکوم اسیدوم، بوپروپیون، کاپماتینیب، کلروکین، داسابوویر، دوفتیلید، فکسینیدازول، تولبوتامید، سیمپراویر، ناتگلیناید، تولازامید، گلیبوراید، سدیم تیوکتات، پیوگلیتازون، پازیرئوتاید، پاریتاپرویر، یوورسول
- تداخلات متوسط: بنازپریل، بیستگراویر، دیگوکسین، دورزولامید، انالاپریل، تریامترن، پلیتیازید، متولازون، متیپرانولول، لوپیناویر، کلرتالیدون، کلروتیازید، ترانیلسیپرومین، تراندولاپریل، سافیناماید، رانولازین، رامیپریل، پروکاربازین، پیندولول
شرایط نگهداری داروی زیپمت
قرص روکشدار زیپمت باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، گرم، محلول تزریقی و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.
کلام آخر
این مقاله از اطلاعات دارویی داروخانه آنلاین مثبت سبز، به بررسی کنترل قند خون در بیماران دیابت نوع 2 پرداخت. این دارو با تنظیم سطح گلوکز خون و بهبود حساسیت به انسولین، به بیماران کمک میکند تا قند خون خود را در محدوده نرمال نگه دارند. مصرف منظم و تحت نظر پزشک میتواند از بروز عوارض بلندمدت دیابت جلوگیری کند و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد. با این حال، مانند هر دارویی، مصرف قرص زیپمت نیز ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد که در این موارد مشاوره پزشکی ضروری است.
10 دیدگاه
سلام اگه دیابت کنترل شده باشه مصرف دارو ادامه داشته باشه یا قطع بشه ممنون میشم جواب بدین
همراه محترم
سلام
خیر مصرف داروهای دیابت نباید بدون نظر پزشک متخصص قطع شود.
متشکرم
سلام آیا می توان زیب مت ۵۰/۵۰۰روزی سه بار استفاده کرد ؟ممنونم
سلام کاربر گرامی
این قرص برای افراد دیابتی است و باید با تجویز پزشک استفاده شود سر خود استفاده نکنید
سپاس از همراهی شما
سلام آیا داروی سیگومت با زیپمت تفاوت دارد؟
داروخانه یکبار به من سیگومت میده یکبار متفورمین یکبار هم زیپمت
همراه محترم
سلام
هر دو داروی سیگومت و زیپمت ترکیبات یکسان داشته و فقط کمپانی سازنده متفاوت است.
متشکرم
سلام , دلیل منع مصرف این دارو در دیابت نوع یک چیه؟
همراه محترم
سلام
دیابت نوع یک بیماریست که در آن بدن قدرت تولید انسولین را از دست میدهد. این دارو میزان ترشح انسولین را در افراد مبتلا به دیابت نوع دو افزایش میدهد. در حالی که در دیابت نوع یک مشکل تولید انسولین است.
متشکرم
سلام آیا می شود سیگومت ۵۰/۱۰۰۰ را نصف کرد؟
سلام کاربر گرامی
خیر بهتر است نصف نشود.
سپاس از همراهی شما