تتراسایکلین نوعی آنتی بیوتیک است که جهت درمان بیماریها با عفونت باکتریایی (مانند مصرف پماد تتراسایکلین برای عفونت سوراخ گوش) استفاده میشود و برای بیماریهای ویروسی کاربرد ندارد. این دارو به شکل قرص 100 میلیگرم، کپسول 250 میلیگرم، پماد موضعی 3 درصد و پماد چشمی 1 درصد تولید میشود و بیشتر برای درمان جوش، آکنه و زخم حتی برخی زخمهای معده قابل استفاده است. در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز درباره پماد تتراسایکلین و موارد مصرف و عوارض آن صحبت میکنیم. پس ما را همراهی کنید.
اشکال دارویی تتراسایکلین
اشکال دارویی این دارو به شرح زیر است:
- کپسول تتراسایکلین 250 میلیگرم
- پماد تتراسایکلین موضعی 3 درصد
- پماد تتراسایکلین چشمی 1 درصد
موارد مصرف پماد تتراسایکلین
همانطور که اشاره شد تتراساکلین نوعی آنتی بیوتیک است که به صورت قرص و پماد در داروخانهها یافت میشود. معمولا نوع پمادی آن برای درمان عفونتهای پوستی نظیر آکنه قابل استفاده است. البته برای درمان آکنه از پماد مکلوسیکلین به همراه مایع موضعی این دارو نیز استفاده میشود.
پماد تتراسایکلین در درمان آسیبهای پوستی نظیر سوختگی، ختنه، جوش و در درمان زخم به منظور پیشگیری از عفونت چرکی کاربرد دارد و نوع چشمی آن به درمان عفونتهای سطحی چشم نظیر کشیدن بخیه و جراحی کمک میکند و در درمان تراخم نیز به عنوان داروی کمکی قابل استفاده است. لازم به ذکر است که شکل پمادی این دارو بدون نسخه در داروخانه به فروش میرسد. اما برای جلوگیری از عوارض احتمالی بهتر است این دارو با تجویز پزشک مصرف شود. در موارد سوختگی پوست، به جز این پماد از دیگر انواع پماد سوختگی هم میتوانید استفاده نمایید.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Tetracycline
تتراسایکلین آنتی بیوتیکی است که بعد از انتقال به درون باکتری، به زیر واحد 30S ریبوزوم باکتری به صورت برگشت پذیر وصل شده و سنتز پروتئین توسط باکتری را مهار میکند. نیمه عمر این دارو 6 تا 12 ساعت است و دفع ادراری دارد.
مقدار مصرف پماد تتراساکلین
همانطور که اشاره شد این پماد در دو نوع موضعی و چشمی وجود دارد. نحوه استفاده از پماد چشمی به این شکل است که باید مقدار اندکی از آن را به مدت 1 الی 2 دقیقه در پلک قرار دهید و برای جلوگیری از آلودگی سر اپلیکاتور؛ سعی کنید با چشم تماسی نداشته باشد و بعد از مصرف نیز آن را با دستمال تمیز کنید. در ضمن قبل و بعد از مصرف حتما دستهای خود را بشویید.
برای مصرف پماد موضعی نیز معمولا مقدار آن با تجویز پزشک و با توجه به سن بیمار و نوع بیماری تعیین میشود. اما نحوه استفاده از آن به این شکل است که ابتدا قسمت مورد نظر را با آب و صابون شسته و خشک کنید و بعد از آن در طول روز یک الی دو بار از آن بر روی محل مورد نظر بمالید.
زمان مصرف داروی تتراسایکلین
- قرص تتراسایکلین برای بزرگسالان در دوز 250 میلیگرم هر 6 ساعت یکبار باید مورد استفاده قرار گیرد.
- پماد تتراساکلین 1 یا 2 بار در روز روی موضع مورد نظر باید مالیده شود.
- پماد چشمی تتراسایکلین را به صورت یک لایه نازک به طول 1 سانتیمتر هر 2 تا 4 ساعت داخل پلک باید مالیده شود.
پماد تتراسایکلین برای زخم کودکان
کودکان یکی از گروههایی هستند که تجویز دارو برای آنها از حساسیت خاصی برخوردار است. البته با توجه به آزمایشاتی که روی کودکان بالای 11 انجام شده است، استفاده از تتراسایکلین موضعی هیچ نوع عارضه جانبی برای آنها نداشته است و احتمال این که داروهایی مانند کلورتتراسایکلین موضعی یا مکلوسیکلین در مقایسه با بزرگسالان عوارضی متفاوت داشته باشد، بسیار اندک است.
موارد احتیاط
به طور کلی قبل از استفاده از این دارو باید یک سری از موارد را در نظر داشت. این موارد عبارتاند از:
سابقه آلرژی
معمولا هنگام تجویز دارو، پزشک باید از حساسیتهای دارویی شما با خبر باشد و هنگام خرید داروهای بدون نسخه نیز به برچسب آن حتما دقت کنید. حتی اگر نسبت به برخی مواد غذایی یا حیوانات نیز آلرژی دارید، باید پزشک یا متخصص بهداشت در جریان باشد.
افراد مسن
بسیاری از داروها وجود دارند که روی افراد مسن آزمایش نشدهاند. تتراسایکلین موضعی نیز یکی از این داروها است و در مورد مصرف یا عدم مصرف آن اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. امکان دارد این دارو روی افراد مسن عوارض نشان دهد و یا در تعدادی بی تاثیر باشد.
تداخل دارویی
برخی از داروها وجود دارند که نمیتوان آنها را با هم استفاده کرد. بنابراین اگر از دارو حتی داروهای بدون نسخه نیز استفاده میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید.
آیا استفاده از پماد موضعی تتراسایکلین به درمان آکنه کمک میکند؟
همانطور که اشاره شد تتراساکلین موضعی در درمان آکنه موثر است اما آن را درمان نمیکند و فقط به کنترل آن در طی مدت درمان کمک میکند. البته باید این نکته را در نظر داشت که این دارو حتی بعد از پاک شدن آکنه نیز باید استفاده شود. در صورتی که این پماد زودتر از زمان مقرر قطع شود، علائم بیماری دوباره خود را نشان خواهد داد. برای درمان جوش و آکنه بهتر است زیر نظر متخصص از کرم ضد جوش استفاده نمایید.
موارد منع مصرف تتراسایکلین
این پماد در موارد زیر منع مصرف دارد:
- افرادی که محتویات درون آن حساسیت دارند.
- اشخاصی که اختلال کبدی دارند.
- افرادی که بیش از حد در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید قرار میگیرند.
عوارض جانبی تتراسایکلین (Tetracycline)
همانطور که میدانید هر دارویی در کنار فواید بیشمار، عوارضی نیز دارد. البته میزان عوارض دارو باید به مراتب کمتر از فواید آن باشد. اما زیادهروی در مصرف هر چیزی دارای عوارض خواهد بود. اگر دارویی مصرف طولانی مدت داشته باشد و یا مصرف آن به شکل عادت در آید با عوارض آن روبرو خواهیم شد. مصرف داروی تتراسایکلین نیز عوارضی دارد که در زیر به آنها اشاره میشود.
- احساس سوزش
- درد، قرمزی یا تورم
- زرد شدن پوست
- خشک یا پوسته پوسته شدن
لازم به ذکر است که استفاده از این دارو عوارض خاصی ندارد. اما ممکن است در برخی افراد این عوارض دیده شود. لذا در بیشتر موارد نیاز به مراجعه به پزشک نیست یا در صورت سازگاری بدن این عوارض به مرور از بین میروند. چنانچه عوارض این دارو شدت بیشتر و شکل آزاردهندهای داشت باید با پزشک مشورت شود.
تداخل دارویی تتراسایکلین
همانطور که در بالا اشاره شد برخی از داروها را نمیتوان به طور همزمان استفاده کرد و اصطلاحا تداخل دارویی به وجود میآید. داروی تتراسایکلین نیز با برخی داروها نظیر پورفیمر، متوکسالن، اسید آمینه وولولینیک، موضعی متیل آمینولولینات و موضعی اسید آمینه الولین قابل استفاده نیست. لذا توصیه میشود هنگام تجویز دارو پزشک خود را در جریان داروهایی که مصرف میکنید، قرار دهید.
توصیههای لازم برای مصرف تتراسایکلین موضعی :
- معمولا هنگام استفاده از هر دارویی رعایت برخی نکات ضروری است. لذا در مصرف تتراسایکلین موضعی نیز باید به موارد توصیه شده دقت کرد. این موارد عبارتاند از:
- قبل از استفاده از دارو موضع را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید.
- بهتر است بعد از شستن ناحیه آسیب دیده حدود 30 دقیقه صبر کنید. زیرا ممکن است الکل موجود در این دارو باعث سوزش یا تحریک این ناحیه شود.
- این دارو جهت استفاده موضعی کاربرد دارد. پس از چشم، بینی، دهان و سایر غشاها آن را دور نگه دارید.
- در زمان استفاده از داروی تتراساکلین در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- اگر بعد از 2 هفته عفونتهای پوستی از بین نرفت یا بدتر شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
نحوه مصرف تتراسایکلین (Tetracycline) در دوران بارداری و شیردهی
بارداری
استفاده از دارو در دوران بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است. البته در مورد استفاده از تتراسایکلین موضعی آزمایشاتی بر روی برخی حیوانات انجام شد که با عارضه خاصی هنگام تولد نوزاد همراه نبوده است. اما در مورد انسان این دارو در نیمه دوم بارداری قابل استفاده نیست.
شیردهی
معمولا در دوران شیردهی اکثر داروها به شیر مادر منتقل میشوند. اما در مورد داروهای تتراسایکلین موضعی این موضوع به اثبات نرسیده است.
شرایط نگهداری تتراسایکلین
معمولا هر دارویی در شرایطی خاص نگهداری میشود و تا یک زمان مشخصی قابل استفاده است. داروی تتراسایکلین نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید مانند سایر داروها دور از دسترس اطفال باشد. در صورت مصرف خوراکی در کودکان ایجاد مسمومیت میکند. در ضمن اگر زمان استفاده از آن تمام شده یا دیگر نیاز به استفاده نیست، حتما آن را دور بریزید و در زمان استفاده نیز از یخ زدگی آن جلوگیری کرده و در دمای اتاق دور از گرما، رطوبت و نور نگهداری کنید.
پماد تتراسایکلین 3 درصد برای چیست؟
معمولا از پماد تتراسایکلین برای سوختگی، ختنه و در درمان زخم به منظور پیشگیری از عفونت چرکی استفاده میشود. همچنین این دارو در درمان جوشهای پوستی، آکنه و درمان عفونتهای چرکی سطح پوست کاربرد دارد.
پماد تتراسایکلین برای جوش
همانطور که میدانید تتراسایکلین نوعی آنتی بیوتیک است و با مهار سنتز پروتئین توانایی باکتریها را مختل میسازد. از آن جایی که این باکتریها بدون پروتئین قادر به رشد و تکثیر نیستند، این دارو به سرعت از گسترش عفونت جلوگیری میکند. بقیه باکتریهایی که باقی میمانند به کمک سیستم ایمنی بدن از بین میروند.
بهترین آنتی بیوتیک برای جوش چیست؟
معمولا نوع آنتی بیوتیک با توجه به شدت جوش، شرایط پوست و میزان حساسیت بدن افراد متفاوت است و متخصص پوست با توجه به این فاکتورها آنتی بیوتیک مورد نیاز و میزان غلظت آن را تعیین میکند. اما در بین تمام داروهای آنتی بیوتیک خوراکی تتراسایکلین بهترین گزینه است. این دارو یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا قابل استفاده است و دوز آن به تدریج با بهتر شدن پوست کاهش مییابد.
در چه مواردی نباید از تتراسایکلین موضعی استفاده کرد؟
معمولا برخی افراد به دلیل داشتن یک سری بیماریها نمیتوانند بعضی داروها را استفاده کنند. استفاده از تتراسایکلین موضعی نیز در بیمارانی که نارسایی کلیوی، کبدی یا حساسیت زیادی نسبت به دارو دارند، ممنوع است.
کلام آخر در مورد تتراسایکلین
همه ما در طول زندگی خود بارها به بیماری مبتلا شدهایم و هر بار با توجه به نوع بیماری خود از نوعی دارو استفاده کردهایم. معمولا آشنایی با انواع دارو و کاربرد آنها به درمان بهتر و موثرتر بیماری کمک میکند. اما این به مفهوم خود درمانی نیست بلکه به مفهوم استفاده آگاهانه از داروها است. داروی تتراسایکلین نیز نوعی آنتی بیوتیک است که در درمان عفونتها استفاده میشود و به صورت قرص یا پماد در دسترس بیمار قرار میگیرد. پماد تتراسایکلین نیز به عنوان نوعی آنتی بیوتیک کاربرد گستردهای در درمان عفونتهای پوستی و چشمی دارد که در این مقاله از مجموعه مقالات داروخانه آنلاین مثبت سبز به آنها اشاره شد.
110 دیدگاه
سلام وقت بخیر من چند روز پیش یه ماشین زد به قوزک پام ساییده شد الان بعد چند روز عفونت کرده روی زخم یه لایه سفید اومده دورشم خیسه انگار قطره قطره آب زده بیرون خیلی ناجور دیده میشه خیلی هم درد میکنه… من پماد تتراسایکلین بزنم بهتره یا موپیروسین و اینکه بعد زدن پماد پانسمان کنم؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است به پزشک مراجعه نمایید با توضیحاتی که ذکر کردید به احتمال زیاد نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خوراکی دارید.
سپاس از همراهی شما
سلام دکتر یه سوال اضطراری داشتم تو مقاله خوندم برای افراد دارای کبد چرب خوردن این دارو ممنوعه من نمیدونم کردم چرب یا نه میخوام برای جوش و آکنه استفاده کنم پوستم چربه به نظرتون استفاده کنم؟
سلام کاربر گرامی
مصرف هر نوع آنتی بیوتیک باید تحت نظر پزشک و با تجویز ایشان صورت گیرد.
سپاس از همراهی شما
سلام و وقت بخیر ، بنده انگشت دستم با آب جوش سوخته و تاول بزرگی تشکیل شده ، تاول بعضی وقتها شل و بعضی وقتها خیلی سفت میشه و فشار زیادی به پوست میاره ، بهتره تخلیه کنم تاول رو یا بزارم خودش بترکه ؟
سلام کاربر گرامی
به تاول ها دست نزنید و تخلیه نکنید اگر سوختگی زیاد است علاوه بر پماد باید آنتی بیوتیک خوراکی هم مصرف کنید .
سپاس از همراهی شما
سلام من از سیر برای از بین بردن خال استفاده کردم خیلی در صورتم موند سوخته و پوسته شده سیاهم هست چیکار کنیم
سلام کاربر گرامی
باید برای معاینه به پزشک مراجعه نمایید بدون مشاهده نظر دادن امکان پذیر نیست.
سپاس از همراهی شما
سلام دکتر.من با موتور خوردم زمین.داروخونه بهم این پماد رو داده.میخاستم بپرسم روزی چند بار چربش کنم یا برم حموم بعد چربش کنم زخممو
همراه گرامی
برای این مورد بایستی نظر پزشک معالج خود را جویا شوید ؛ زیرا ایشان بیشتر از هرکسی نسبت به شما و زخم به وجود آمده اطلاع دارند .
با تشکر از شما.
سلام تقریبا ۲۰ روز پیش خال برداشتم بعد یک هفته ترمیم کننده لافار شروع کردم ولی پوستم حساسیت نشون داد و قرمز شد همراه خارش ترمیم کننده عوض کروم سیگل میموزا گرفتم بازم قرمز میشه کل صورتمو داره قرمزی میگیره پوستم خشکه چی کار باید کنم خسته شدم
همراه گرامی داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام این پماد برای جای بخیه بینی خوبه؟من از پماد جنتکس استفاده کردم ک بشدت جای بخیه ام میسوزه وقتی میزنم .بخیه های داخلی بینیم هم که جذبین یکی از زخم ها هنوز خوب جوش نخورده چیکارکنم پماد سیکالفیت اون خوبه واسش ترمیمش میکنه ؟
سلام کاربر گرامی
جنتامایسین پماد انتی بیوتیک می باشد اگر ادامه ی مصرف آن برای شما مشکل است می توانید با مشورت با پزشک از تتراسایکلین استفاده نمایید.
کرم های ترمیم کننده برای ترمیم جای زخم می باشد که باید بعد از بهبودی زخم روی “جای زخم” زده شود.
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر پام با موتور توی تصادف سوخته بعد خشکم شده بود زخمم ولی پماد تترا زدم ازش خون ابه میاذ و درد میکنه طبیعیه؟
سلام کاربر گرامی
بهتر است به پزشک مراجعه نمایید باید زخم دیده شود شاید نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خوراکی باشد.
سپاس از همراهی شما
سلام از پماد تتراسایکلین میشه برای لک های قهوه ای صورت استفاده کرد؟
سلام کاربر گرامی
خیر پماد تتراسایکلین آنتی بیوتیک موضعی می باشد.
سپاس از همراهی شما
سلام روزبخیر پماد تتراسکلین رو میشه روی بخیه ک هنوزکشیده نشده زد
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام وقت بخیر
بند انگشت بزرگ پایم در تصادفی با موتور سوخته بود حدودا ۲ هفته میگذره اما هنوزم زخم اش بازه و هر پمادی استفاده کردم و پانسمان هم مداوم انجام شده اما اصلا پوست نمیگیره و همش در معرض عفونی شدن هست لطفاً راهنمایی کنید که چه کنم سوختگی در حدی درجه ۳ بوده و حدودا به استخوان رسیده
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام من دستم را با اتوی مو سوزوندم میتونم ازش استفاده کنم؟
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام به مدیریت سایت خوب و ممنون از دکتر بزرگوار ، که بی منت وقت میزاره برای پاسخ به سوالات. ????
دکتر . بنده پوستم ۱۵سال قبل جوشی بود شدید و رفتم دکتر بهم قرص دکوتان به مدت چندین ماه و به همراه لایه بردارهای مختلف. بعد یکسال خیلی خوب بود و ۱۶ سال گذشت خوب .اما باز رو قسمت های مختلف صورتم جوش هایی مثل لوبیا شکل کوچک به وجود میاد و کبود میشه و بعد دستکاری غلفتی در میاد و جاش میمونه . دکتر خونه نشین شدم . اصلا اعتماد به نفس ندارم .کمکم کن . پیشاپیش ممنون ????
سلام کاربر گرامی
شما باید داروی خوراکی دریافت نمایید
لطفا به متخصص پوست مراجعه نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام برا لیزر خال زیر چشم مناسب هستش؟ همراه با کرم ترمیم کننده هیدرودرم استفاده میکنم ولی زیر چشمم ورم کرده و میسوزه
سلام کاربر گرامی
تتراسایکلین یا جنتامایسین به عنوان آنتی بیوتیک مناسب است.(در صورت تجویز پزشک)دقت کنید کرم ترمیم کننده باید روی “جای” زخم زده شود نه زخمی که هنوز خوب نشده شاید علت تورم همین موضوع باشد.
فقط برخی از ترمیم کننده ها هستند که قابلیت استفاده روی زخم دارند.
سپاس از همراهی شما
باسلام خدمتت دکترعزیز… بنده38سال دارم وبدلیل مشکل نخاعی اندام تحتانیم کم حس میباشد. وپمادرابرای زخم پایم خریدم لطفاطریقه وچگونگی استفاده رابرام بگویید
من خراشیدگی روی صورتم داشتم دارو خونه بهم گفت این پماد رو بزن وقتی زدم انگار زخمم نرم شد
ممنون میشم جواب منم بدید دکتر جان ببخشید مزاحم شدیم و وقتتون رو گرفتیم شرمنده
برای زخم تو آلت تناسلی خوبه یا نه؟
همراه گرامی مجله داروخانه اینترنتی مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام وقتتون بخیر ، این پماد رو به توصیه یکی از دوستان واسه تبخال گرفتم ، آیا به این منظور قابل استفاده هست ،؟
سپاسگذارم
سلام دوست عزیز
پماد تتراسایکلین معمولاً برای درمان عفونت های پوستی مانند آکنه استفاده می شود. درمان تبخال ها با توجه به علت آنها و نوع پوست افراد متفاوت است، بنابراین استفاده از پماد تتراسایکلین برای درمان تبخال مناسب نیست و بهتر است به دکتر پوست مراجعه کنید تا برای شما درمان مناسب تعیین شود.
سلام چ پمادی برای زخم بعد از برداشتن زگیل تناسلی مناسب هست ؟
همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
مراقبت زخم بعد از ختنه به چه صورتیه
همراه گرامی مجله داروخانه اینترنتی مثبت سبز
به طور کلی پس از ختنه پزشکان پماد نفتی (وازلین) را بر روی زخم اعمال کرده و آلت تناسلی کودک را در گازی می پوشانند تا از چسبیدن زخم به پوشک وی جلوگیری شود. خونریزی بسیار کمی بعد از ختنه وجود دارد، اگرچه ممکن است هنگام اولین بار پانسمان را کمی از خون لبه برش یا پوشک مشاهده کنید، اما این به طور کلی به خودی خود متوقف می شود. پس از انجام عمل باید مراقبتهای لازم تا زمان بهبودی انجام شود. این مراقبت ها شامل موارد زیر است: پس از هربار تعویض پوشک از گاز جدیدی استفاده کنید. استفاده از پمادهایی که پزشک پس از عمل تجویز میکند پس از هر بار شستشو الزامی است. پوشک فرزند خود را محکم نبندید؛ چراکه نباید به آلت کودک فشاری وارد شود. لباسهای راحتی به فرزند خود بپوشانید. پوشیدن لباس های سبک و گشاد به مدت 2 یا 3 روز پس از عمل نیز به شما کمک می کند تا در حین بهبودی حساسیت به آلت تناسلی نرسد.
همچنین بهتر است نظر پزشک خود را در الویت قرار دهید .
سلام، پماد چه مدتی باید در محل زخم باشد و سپس پاک شود
سلام کاربر گرامی
بسته به نوع زخم دارد تا زمانی که زخم التهاب دارد بهتر است از پماد آنتی بیوتیک استفاده نمایید و روزی 2 الی 3 بار پماد بزنید و پانسمان را تعویض نمایید.
سپاس از همراهی شما
سلام وقتتون بخیر تتراسایکلین برای زخم برداشتن زگیل تناسلی مناسب هست ؟ یا اگر نیست لطف بکنید بگید چه پمانی برای زخمل بعد از برداشتن زگیل هستش سپاسگزارم
همراه گرامی مجله داروخانه انلاین مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
سلام تتراسایکلین را برای شقاق داخلی مقعد میتوان استفاده کرد!؟یک بند انگشت داخل مقعد
همراه گرامی مجله داروخانه اینترنتی مثبت سبز
با تشکر از همراهی شما.
کلا تا چند روز میشه از تتراسایکلین استفاده کرد؟
سلام کاربر گرامی
بستگی به نوع عفونت دارد. به طور میانگین حداکثر طول دوره ی درمان 14 روز میباشد.