بیماری گال چیست و آیا بیماری خطرناکی است؟

4.7/5 - (3 امتیاز)
بیماری‌های پوستی از جمله مشکلات رایجی هستند که می‌توانند به شکل‌های مختلفی بروز کنند و زندگی روزمره افراد را تحت تأثیر قرار دهند. یکی از این بیماری‌ها، بیماری گال است که توسط کنه‌های خاصی ایجاد می‌شود. در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر این بیماری می‌پردازیم.
بیماری گال
فهرست مطالب

بیماری گال چیست؟

بیماری گال، بیماری است که توسط کنه‌ای به نام Sarcoptes Scabiei ایجاد می‌شود. این حشرات کوچک زیر پوست شما تونل‌هایی برای زندگی، تغذیه و تخم‌گذاری ایجاد می‌کنند. پوست شما با ایجاد بثوراتی که با خارش زیاد همراه است به کنه ها واکنش نشان می‌دهد. گال به راحتی از فردی به فرد دیگر سرایت می‌کند، به خصوص در میان افرادی که نزدیک به هم زندگی می‌کنند.

کنه‌های گال در کجای بدن زندگی می‌کنند؟

کنه‌ها در شکاف‌های بین لایه‌های پوست زندگی می‌کنند. رایج‌ترین قسمت‌های بدن که ممکن است کنه گال در آن جا باشد شامل موارد زیر می‌شود:

  • بین انگشتان دست و پا
  • در ران‌ها و ناحیه تناسلی
  • در مچ دست و زانو
  • ناحیه اطراف کمر
  • زیر ناخن
  • زیر حلقه، بند ساعت و دستبند
  • ناحیه اطراف نوک سینه

تصاویر بیماری گال

بیماری گال به دلیل ظاهری که بر روی پوست ایجاد می‌کند به راحتی قابل تشخیص است. گال بر روی پوست مشابه عکس زیر است:

تصاویر بیماری گال

علائم بیماری گال

این بیماری بر روی پوست باعث ایجاد بثوراتی می‌شود که همراه با خارش‌های شدید هستند. در صورتی که شخص قبلا دچار این بیماری نشده باشد، بثورات ناشی از گال شش هفته ممکن است طول بکشد تا ایجاد شود، اما در صورتی که شخص یکبار قبلا به این بیماری دچار شده باشد، بثورات آن در عرض چند روز نمایان می‌شود و روی پوست شخص جوش می‌زند. علاوه بر بثورات، علائم و نشانه‌های گال عبارتند از:

  • خارش شدید (که در شب بدتر می‌شود)
  • ایجاد زخم‌ها یا برجستگی‌های دردناک
  • ایجاد شدن پوسته‌های ضخیم

بیماری گال از چه طریقی وارد بدن می‌شود؟

همانطور که گفته شد این بیماری به دلیل کنه گال ایجاد می‌شود. به هر طریقی که این کنه وارد بدن شما شود می‌تواند با تخم ریزی بیشتر شود. هر شخصی ممکن است به این بیماری مبتلا شود و مبتلا شدن به این بیماری ارتباطی به رعایت نکردن بهداشت فردی ندارد. برخی از افراد که بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند شامل:

  • افرادی که در مناطق خیلی شلوغ و پر ازدحام زندگی می‌کنند.
  • افرادی که از نظر جنسی فعال هستند.
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
  • کارکنان بیمارستان‌ها و پرستاران که از افرادی مراقبت می‌کنند که نمی‌دانند گال دارند.
  • افرادی که سالمند هستند، به ویژه آن‌هایی که در خانه‌های سالمندان زندگی می‌کنند.
  • کودکانی که به مهدکودک یا مدرسه می‌روند.

بیماری گال از چه طریقی وارد بدن می‌شود؟

باید‌ها و نباید‌ها حین مبتلا شدن به گال

زمانی که شما به این بیماری مبتلا می‌شوید به دلیل سرایت بالایی که دارد باید یکسری کارها را انجام دهید و یکسری کار‌ها را انجام ندهید تا از سرایت آن به سایر افراد جلوگیری کنید. برخی از این باید‌ها و نباید‌ها در جدول زیر آورده شده است.

باید‌ها

نباید‌ها

همه ملافه‌ها و لباس‌های خانه را در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد یا بالاتر بشویید.

تا پایان دوره درمان رابطه جنسی برقرار نکنید.

لباس‌هایی را که قابل شستن نیستند به مدت ۳ روز در یک کیسه در بسته قرار دهید تا زمانی که کنه‌ها بمیرند.

از تماس فیزیکی با سایر افراد پرهیز کنید.

آیا بیماری گال خطرناک است؟

بیماری گال در برخی موارد می‌تواند با عوارض‌هایی همراه باشد. برخی از عوارض‌های احتمالی گال شامل موارد زیر می‌شود:

  • زخم‌های پوستی دردناک
  • سپتیسمی (عفونت در خون)
  • بیماری قلبی
  • بیماری کلیوی

آیا بیماری گال خطرناک است؟

درمان بیماری گال

برای درمان بیماری گال روش‌های مختلفی وجود دارد. شما می‌توانید از کرم‌ها و پماد‌هایی استفاده کنید که به صورت موضعی مصرف می‌شوند و یا از دارو‌ها و قرص‌های خوراکی استفاده کنید. این دارو‌ها تخم‌های کنه‌ها را از بین نمی‌برد و تنها برای از بین بردن خود کنه‌ها موثر هستند. بنابراین بعد از مصرف دارو درصورتی که به دلیل رشد تخم‌های کنه‌ها مجدد به این بیماری مبتلا شدید باید درمان خود را از سر بگیرید. در ادامه به بررسی روش‌های درمان بیماری گال می‌پردازیم.

کرم، لوسیون یا پماد

پزشک متخصص ممکن است کرم، لوسیون یا پماد را برای درمان گال تجویز کنند. در این شرایط شما باید کرم را بر روی تمام قسمت‌های بدن خود که شامل قسمت‌های گردن به پایین از جمله دست ها، کف دست‌ها و پاها را بمالید. نحوه مصرف هر کدام از کرم‌هایی که پزشک تجویز می‌کند بر روی بسته‌بندی آن نوشته شده و می‌توانید مطابق دستورالعمل مصرف کنید. اکثر کرم‌ها باید هشت تا ۱۴ ساعت روی پوست شما بمانند. در بیشتر موارد می‌توانید شب قبل از خواب کرم را استفاده کنید و صبح بشویید. برخی از کرم‌های موضعی که پزشک ممکن است برای شما توصیه کند شامل:

  • کرم پرمترین
  • کرم کروتامیتون
  • پماد گوگرد
  • لوسیون بنزیل بنزوات

درمان دارویی بیماری گال

در صورتی که نیاز به دارو‌های قوی‌تری نسبت به کرم‌ها و پماد‌های موضعی داشته باشید و یا به هر دلیل نتوانید از داروهای موضعی استفاده کنید، پزشک ممکن است داروهای خوراکی را برای شما تجویز کند. ایورمکتین رایج‌ترین دارو برای درمان گال است. این قرص، یک قرص ضد انگلی است که در یک دوز تجویز می‌شود و سپس یک تا دو هفته بعد دوز دوم تجویز می‌شود. کودکان کمتر از ۱۵ کیلوگرم و افرادی که باردار یا شیرده هستند نمی‌توانند این دارو را مصرف کنند. سایر داروهایی که پزشک ممکن است توصیه کند عبارتند از:

  • آنتی هیستامین (برای کمک به خارش)
  • آنتی بیوتیک (در صورت وجود عفونت)
  • کرم‌های استروئیدی (برای قرمزی و تورم)

درمان بیماری گال

طول درمان بیماری گال

بعد از مشاهده علائم، شما باید نسبت به درمان این بیماری اقدام کنید. بعد از اینکه به پزشک مراجعه کنید و دارو‌های مدنظر خود را دریافت کنید و شروع به مصرف آن‌ها کنید، در عرض چهار هفته برجستگی‌های قرمز روی پوست کاهش پیدا می‌کند. از بین رفتن خارش ممکن است دو تا چهار هفته طول بکشد.

آیا می‌توان از ابتلا به گال جلوگیری کنید؟

هیچ واکسنی برای پیشگیری از گال وجود ندارد. همانطور که بالاتر بررسی شد این بیماری را شما از طریق کنه گال می‌گیرید؛ بنابراین تنها راه برای جلوگیری از ابتلا به گال، پرهیز از افراد یا مکان‌هایی است که  احتمال می‌دهید شخصی در آن جا این بیماری را دارد.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین به بررسی کامل بیماری گال، از علائم آن تا بهترین روش‌های درمان آن پرداخته شد. گال یک بیماری مسری و آزاردهنده است که می‌تواند با خارش شدید و بثورات پوستی همراه باشد. اگرچه در بیشتر موارد خطر جدی برای سلامت عمومی ندارد، اما در افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا در صورت‌ عدم درمان صحیح می‌تواند به مشکلات جدی‌تری منجر شود. شما می‌توانید نظرات خود را در خصوص این بیماری در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

خیر، بیماری گال به خودی خود از بین نمی‌رود. فقط داروهای تجویزی می‌توانند آن را درمان کنند.
کنه گال بسیار کوچک و به اندازه نوک سوزن است، به همین دلیل به سختی دیده می‌شود. اگر کنه زیر میکروسکوپ باشد می‌توانید به راحتی آن را ببینید.
بثورات پوستی با توجه به رنگ پوست شما می‌تواند به رنگ‌های مختلفی ظاهر شود. به عنوان مثال بثورات ناشی از این بیماری می‌تواند قرمز، قهوه‌ای یا خاکستری به نظر برسد.  بثورات می‌تواند شبیه به کهیر، نیش حشرات یا جوش باشد.
خیر کنه‌هایی که در بدن حیوانات زندگی می‌کنند بر روی بدن انسان‌ها نمی‌توانند زندگی کنند.
دسته بندی: بیماری ها
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *