بیماری روزاسه چیست؟ بررسی کامل علائم و روش های درمان آن

3.4/5 - (5 امتیاز)
روزاسه (Rosacea) یک بیماری پوستی شایع اما کمتر شناخته‌شده است که اغلب می‌تواند تأثیرات روانی و اجتماعی قابل توجهی بر افراد مبتلا بگذارد. آگاهی از علل، علائم و روش‌های کاهش علائم این بیماری می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کند. در این مقاله به بررسی جامع روزاسه، از تشخیص تا درمان، خواهیم پرداخت.
روزاسه
فهرست مطالب

روزاسه چیست؟

بیماری روزاسه (Rosacea) یک بیماری پوستی مزمن و التهابی است که عمدتا صورت را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری معمولا با قرمزی، رگ‌های خونی برجسته و در برخی موارد، جوش‌های شبیه به آکنه همراه است. اگرچه این بیماری به طور عمده بالغین با پوست روشن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما می‌تواند در هر نوع پوستی رخ دهد و به شکل‌های مختلفی ظاهر شود.

انواع روزاسه

بیماری روزاسه چهار نوع مختلف دارد. این چهار نوع عبارتند از:

  • اریتماتوتلانژکتاتیک: اریتماتوتلانژکتاتیک، بیماری روزاسه پایدار است و باعث قرمزی صورت همراه با رگ‌های خونی بزرگ و قابل رویت (عروقی) می‌شود. این نوع از روزاسه به صورت غیر منتظره علائم خود را نشان می‌دهد و از بین می‌رود.
  • پاپولوپوستولار: در این نوع از روزاسه جوش‌های چرکی یا پر از مایع روی پوست شما ایجاد می‌شود. پوست شما ممکن است متورم شود و علائم آن مشابه آکنه است.
  • فیماتوز: علائم روزاسه فیماتوز باعث تورم و ضخیم شدن پوست شما می‌شود. پوست شما ممکن است برآمدگی داشته باشد و اغلب علائم این نوع روزاسه روی بینی شما تاثیر می‌گذارد. علائم این نوع از روزاسه ممکن است باعث شود که بینی شما بزرگ و پیازی (رینوفیما) به نظر برسد.
  • چشمی: روزاسه می‌تواند روی چشم‌های شما تأثیر بگذارد و باعث تحریک و خون‌ریزی یا آبریزش آن‌ها شود. حین مبتلا شدن به این نوع روزاسه چشم‌های شما به نور حساس هستند و برجستگی‌های دردناکی روی پلک‌ها ایجاد می‌شود.

چه کسانی به بیماری روزاسه مبتلا می‌شود؟

هر شخصی ممکن است به این بیماری پوستی مبتلا شود اما با این حال برخی افراد بیشتر در معرض خطر مواجه شدن با این بیماری هستند. اغلب افرادی که پوست روشن دارند ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. زنان و نوزادانی که جنسیت آن‌ها دختر هستند نیز بیشتر در معرض خطر روزاسه هستند. علائم این بیماری پوستی معمولا بعد از ۳۰ سالگی ظاهر می‌شوند. به غیر از افراد بالای ۳۰ سال، این بیماری می‌تواند کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار دهد اما بسیار نادر است. اگر یکی از اعضای خانواده شما این بیماری را داشته باشد، احتمال ابتلا به روزاسه در شما بیشتر است.

بیماری روزاسه

علائم بیماری روزاسه

روزاسه علائم خیلی مختلف و متنوعی می‌تواند داشته باشد به صورتی که این علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. در اکثر مواقع تمام علائمی که در ادامه نامبرده می‌شود به صورت همزمان قابل مشاهده نیستند، اما همیشه حداقل یکی از این علائم اولیه برای شما پیش میاید. برخی از این علائم اولیه شامل موارد زیر می‌شود:

  • گرگرفتگی: بسیاری از افرادی که روزاسه دارند، سابقه قرمز شدن مکرر به نام گرگرفتگی دارند. قرمزی صورت، که ممکن است ایجاد شود و از بین برود، اولین نشانه این بیماری است.
  • قرمزی مداوم: قرمزی مداوم صورت ممکن است شبیه سرخ شدن یا آفتاب سوختگی باشد که از بین نمی‌رود.
  • برآمدگی‌ها و جوش ها: برجستگی‌های کوچک، قرمز، توپر یا جوش‌های پر از چرک اغلب روی پوست شما ایجاد می‌شود. گاهی اوقات ممکن است برآمدگی‌ها شبیه آکنه باشند، اما روزاسه باعث ایجاد جوش‌های سرسیاه نمی‌شود.
  • رگ‌های خونی قابل مشاهده: رگ‌های خونی کوچکی که شبیه خطوط نازک و قرمز به نظر می‌رسند روی پوست شما نمایان می‌شوند.
  • سوزش چشم: چشمان شما ممکن است تحریک شده و آبکی یا خونی به نظر برسد. این وضعیت می‌تواند باعث گل مژه و همچنین قرمزی و تورم پلک شما شود. در موارد شدید، در صورت‌عدم درمان، می‌تواند منجر به آسیب قرنیه و از دست دادن بینایی شود.
  • سوزش: احساس سوزش ممکن است در صورت شما ایجاد شود و خارش یا احساس سفتی نیز ایجاد شود.
  • ظاهر خشک: خشک شدن پوست یکی از نشانه های مهم روزاسه است.
  • ایجاد ضایعه پوستی (پلاک پوست): یکی دیگر از نشانه‌های روزاسه لکه‌های قرمز برجسته که شبیه بثورات پوستی هستند، است.
  • ضخیم شدن پوست: در برخی موارد، پوست شما ممکن است ضخیم و بزرگ شود و در نتیجه وضعیتی به نام رینوفیما ایجاد شود. این وضعیت روی بینی شما رخ می‌دهد و باعث می‌شود ظاهری بزرگ و پیاز شکل داشته باشد.
  • تورم: آخرین نشانه روزاسه تورم پوستی است که می‌تواند به تنهایی رخ دهد و نشان دهنده روزاسه باشد یا با سایر علائم گفته شده همراه باشد.

علائم بیماری روزاسه بر کدوم نواحی از بدن تأثیر می‌گذارد؟

علائم روزاسه می‌تواند چندین قسمت مختلف بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله:

  • بینی
  • چانه
  • گونه‌ها
  • پیشانی
  • چشم
  • قفسه سینه
  • گوش‌ها
  • گردن
  • پوست سر

علائم بیماری روزاسه

علل مواجه شدن با روزاسه

علت اصلی روزاسه متاسفانه به صورت کامل مشخص نیست اما عوامل مختلفی وجود دارد که می‌تواند موجب تشدید علائم آن شود. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • قرارگیری در معرض نور خورشید
  • دمای سرد یا گرم
  • استرس
  • مصرف الکل
  • غذاهای تند
  • استفاده از محصولات پوست یا مو نامناسب
  • تغییرات هورمونی

نحوه تشخیص روزاسه

آزمایش خاصی برای تشخیص روزاسه وجود ندارد. بعد از مشاهده علائم گفته شده شما باید برای تشخیص دقیق این مشکل به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص روزاسه، پزشک معاینه کاملی از علائم و نشانه‌های شما انجام می‌دهد و سابقه پزشکی شما را می‌پرسد. در طول معاینه، باید به پزشک خود در مورد هر گونه مشکل پوستی که دارید اعم از قرمزی، برآمدگی یا جوش، سوزش، خارش و… بگویید.

درمان روزاسه

درمان‌های مختلفی برای روزاسه وجود دارد که انتخاب هر کدام از این روش‌ها با توجه به وضعیت شخص ممکن است با شخص دیگر تفاوت داشته باشد. تمامی روش‌های درمانی به صورت کامل نمیتوانند روزاسه را درمان کنند و بیشتر بر روی کاهش علائم آن تمرکز، دارند. شما برای درمان کامل باید محرک این مشکل پوستی را پیدا کرده و آن را از بین ببرید.

درمان روزاسه با دارو

انواع مختلفی از داروهای خوراکی و موضعی برای درمان برجستگی، جوش و قرمزی ناشی از روزاسه وجود دارد. داروها به شما کمک می‌کنند تا علائم این بیماری را کاهش دهید.

درمان با لیزر

پزشک متخصص می‌تواند از لیزر برای حذف رگ‌های خونی قابل مشاهده و محدود کردن میزان قرمزی روی پوست شما استفاده کند.

جراحی

برای موارد شدید، پزشک ممکن است جراحی را برای اصلاح تغییر شکل بینی که ممکن است در اثر رینوفیما اتفاق بیفتد، توصیه کند.

درمان روزاسه

چه غذاهایی موجب روزاسه می‌شوند؟

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که غذاهای تند مانند بال تند و فلفل هالاپینو می‌توانند علائم روزاسه را تحریک کنند. هر فردی که با این بیماری مواجه است، محرک‌های منحصر به فرد و شخصی، خواهد داشت و هیچ تضمینی وجود ندارد که فقط غذاهای تند باعث افزایش علائم روزاسه شوند. اگر بعد از خوردن غذاهای تند علائم شدیدی پیدا کردید، از خوردن این نوع غذاها خودداری کنید تا از افزایش علائم بیماری در آینده جلوگیری کنید.

آیا می‌توان روزاسه را با آرایش پوشاند؟

محصولات آرایشی بدون نسخه می‌توانند به پوشش روزاسه کمک کنند. نوع آرایش بر اساس علائم شما متفاوت است و می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خرید کرم مرطوب کننده و آبرسان که پایه رنگ آن‌ها سبز رنگ است می‌تواند به پوشاندن قرمزی پوست کمک کند.
  • کانسیلرها که فاقد چربی هستند و یک درجه روشن‌تر از رنگ طبیعی پوست شما هستند.
  • محصولات مناسب پوست‌های حساس برای جلوگیری از تحریک پوست.
  • خرید کرم ضد آفتاب برای محافظت از پوست شما در برابر اشعه‌های مضر UV خورشید، که می‌تواند علائم روزاسه را تحریک کند.

تفاوت بین روزاسه و لوپوس چیست؟

علائم روزاسه و لوپوس که اغلب راش «پروانه ای» نامیده می‌شود، مشابه هستند. هر دو بیماری می‌توانند روی پوست صورت، به خصوص گونه‌ها و بینی شما تأثیر بگذارند. علائم هر دو مشکل پوستی می‌توانند با قرار گرفتن در معرض نور خورشید افزایش پیدا کنند. تفاوت عمده بین راش لوپوس و روزاسه در بافت و ظاهر بثورات است. بثورات لوپوس باعث ایجاد لکه‌های قرمز، پوسته پوسته و خارش دار در پوست می‌شود. روزاسه باعث می‌شود پوست شما قرمز، متورم و برآمده به نظر برسد. روزاسه یک بیماری بی‌ضرر است و راش‌های لوپوس می‌تواند باعث آسیب طولانی مدت پوست مانند زخم و ریزش مو شود.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل بیماری روزاسه پرداخته شد. روزاسه یک بیماری پوستی مزمن است که می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. اگرچه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما با مدیریت صحیح و استفاده از روش‌های درمانی مناسب می‌توان علائم را کنترل و از تشدید بیماری جلوگیری کرد.

سوالات متداول

ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا علائم شما کاهش یابد. در صورتی که پزشک داروهایی را تجویز کرده باشد، درمان شما را زیر نظر خواهند گرفت تا مطمئن شوند که دارو مؤثر است. با شروع از بین رفتن علائم، پزشک احتمالا دوز را کاهش می‌دهد.
از آنجایی که علت روزاسه ناشناخته است، نمی‌توانید از این بیماری جلوگیری کنید. با این حال، می‌توانید با شناسایی و اجتناب از چیزهایی در محیط خود که علائم شما را تحریک می‌کنند، خطر ابتلا به روزاسه را کاهش دهید.
زمانی که علائم روزاسه را مشاهده کردید به خصوص زمانی که علائم آن موجب درد و ناراحتی شود، باید به پزشک مراجعه کنید.
دسته بندی: بیماری ها
تصویر هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی
هادی شجاع حسینی، کارشناس محتوا سایت مثبت سبز هستم عاشق نوشتن، یادگیری و تجربه‌های جدید. خوشحالم در مثبت سبز فرصت تولید محتوا در دنیای پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه را دارم.
بحث و تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *