غده پروستات یکی از اجزای تشکیلدهنده اندام تناسلی مردانه است که مایعاتی را برای تغذیه و محافظت از سلولهای اسپرم تولید میکند. مردانی که بالای 50 سال سن دارند بهتر است به منظور بررسی سلامتی غده پروستات خود مورد معاینه پزشک قرار بگیرند. به طور کلی بیماریهای مرتبط با پروستات به 3 دسته کلی تقسیم میشوند. در این مقاله ابتدا برای شما توضیح میدهیم که پروستات چیست و بعد شما را با انواع این بیماری آشنا خواهیم کرد.
برای تهیه کپسول درمان پروستات میتوانید با یک کلیک روی لینک ارائه شده وارد داروخانه آنلاین مثبت سبز شده و از برندهای مختلف محصول مورد نظر خود را بیابید.
پروستات چیست؟
چنانچه اشاره کردیم غده پروستات اندامی از دستگاه تناسلی مردانه به حساب میآید. اندازه این غده بسیار کوچک بوده و در اکثر منابع به اندازه یک گردو توصیف شده است. غده پروستات درست در زیر مثانه و در مسیر مجرای اداری قرار دارد. مجرایی که ادرار را از مثانه به بیرون منتقل میکند، از وسط پروستات عبور میکند. غده پروستات مایعی را تولید میکند که به تغذیه اسپرمها کمک کرده و از مجرای ادرار همراه با مایع منی خارج میشود.
پروستات در طول عمر یک مرد 2 جهش کلی را تجربه میکند. بزرگ شدن غده پروستات برای نخستین بار در دوران بلوغ و توسط هورمونهای جنسی که به وسیله بیضهها تولید میشوند، اتفاق میافتد. در این حالت پروستات به طور متوسط به وزن 20 گرم خواهد رسید. دومین جهش در رشد پروستات زمانی شروع میشود که مردان در حدود سن 30 سالگی قرار میگیرند. درمان پروستات به طور کامل بستگی به نوع بیماری بوجود آمده برای این اندام دارد.
ارتباط بیماری پروستات با افزایش سن
حدود 25% از مردان بالای 55 سال با مشکلات پروستات روبرو هستند. این آمار در سن 70 سالگی به 50% افزایش مییابد. اختلالات مرتبط با پروستات معمولا در مراحل اولیه بدون علامت هستند و فرد خود ممکن است اطلاع نداشته باشد. شما به عنوان یک آقا اگر در دهه 50 یا 60 زندگی خود به سر میبرید، با پزشک در مورد بررسی غده پروستات خود از لحاظ سلامت مشورت نمایید. اگر سابقه خانوادگی ابتلا به مشکلات پروستات مثل سرطان پروستات دارید، حتما از سنین جوانی سالیانه تحت معاینه پزشک قرار بگیرید.
بیشتر بدانید: قرص پرازوسین چیست؟ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض
انواع بیماری های پروستات
حالا که دانستید پروستات چیست باید بدانید که بیماریهای پروستات 3 نوع شایع دارند که به شرح زیر است:
- التهاب پروستات (پروستاتیت)
- بزرگ شدن غیر سرطانی پروستات (هایپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH)
- سرطان پروستات
بعضی از آقایان ممکن است همزمان دچار چند از بیماری پروستات با هم شوند.
التهاب پروستات چیست ؟
پروستاتیت یا التهاب پروستات میتواند مردان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد اما در سن 30 تا 50 سالگی بیشتر شایع است. انواع اصلی پروستاتیت عبارتند از:
- پروستاتیت باکتریایی – عفونت باکتریایی حاد یا مزمن
- پروستاتیت غیر باکتریایی – پروستات ملتهب که به عنوان سندرم درد مزمن لگن(CPPS) شناخته می شود
در بیشتر موارد علت پروستاتیت ناشناخته است اما پروستاتیت باکتریایی معمولا به داروهای آنتی بیوتیکی که به منظور درمان مورد استفاده قرار میگیرند، به خوبی پاسخ میدهد. پروستاتیت غیر باکتریایی که شایعترین نوع پروستاتیت به شمار میآید، درمان سختتری دارد و علائم آن از فردی به فرد دیگر اندکی متفاوت است. برای تشخیص CPPS هیچ آزمایش به طور اختصاصی وجود ندارد بنابراین پزشک باید پیش از اعلام تشخیص قطعی خود علل بروز این نوع از پروستاتیت را مورد بررسی قرار دهد. دلایل احتمالی ابتلا به پروستاتیت غیر باکتریایی شامل موارد زیر است:
- عفونت قبلی مرتبط با پروستاتیت باکتریایی
- سوختگی ناشی از برخی مواد شیمیایی
- اختلال در اعصاب متصل کننده مجاری ادراری تحتانی
- مشکلات عضلات کف لگن
- مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفتن
- مشکلات مربوط به اضطراب مزمن
بزرگی خوش خیم پروستات
هایپرپلازی خوش خیم پروستات چیست ؟ در این بیماری که به آن BPH نیز میگویند، غده پروستات بزرگ میشود اما سرطانی نیست. این مشکل بیشتر با افزایش سن اتفاق میافتد و در حالیکه خطرناک نیست اما میتواند بر کیفیت زندگی فرد اثرات نامطلوبی بر جای بگذارد. بزرگ شدن غده پروستات سبب باریک شدن مجرای ادرار شده و به مثانه فشار وارد میکند تا جاییکه ممکن است منجر به انسداد مجاری ادرار شود. این مسئله موجب میشود تا فرد برای تخلیه ادرار دچار مشکل شده و گاه تصور کند که ادرار در مثانه او هنوز باقی مانده و به طور کامل تخلیه نشده است. اگر این اتفاق به طور ناگهانی رخ دهد، احتباس حاد ادراری نامیده میشود که درمان آن کمی سخت و دردناک است.
اگر احتباس ادرار به شکل مزمن باشد، میتواند منجر به تجمع خطرناک ادرار در مثانه شود که البته این مورد چندان رایج نیست. در صورتیکه احتباس ادرار مزمن باشد، با فشار به مثانه میتواند در عملکرد کلیه نیز اختلال ایجاد نماید.
سرطان پروستات
سرطان پروستات معمولا مردان بالای 50 سال را درگیر میکند. سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در مردان بوده و به عبارتی دومین علت مرگ و میر آقایان به حساب میآید. افزایش سن و سابقه خانوادگی در احتمال بروز مردان به سرطان پروستات کاملا تاثیرگذار است. در مراحل اولیه این بیماری، سلولهای سرطانی فقط در غده پروستات وجود دارند اما پس از مدتی سلولهای سرطانی وارد سیستم عروقی و لنفاوی شده و به سایر نقاط بدن گسترش مییابند.
علائم بیماری پروستات
اگر میخواهید بدانید نشانههای بیماری پروستات چیست ، باید گفت که علائم این بیماری کاملا بستگی به شرایط و نوع اختلال در غده پروستات دارد. با این حال علائم زیر در بیماریهای مرتبط با پروستات معمولا مشترک هستند:
- مشکل در دفع ادرار
- تکرر ادرار (به ویژه در شب)
- احساس عدم تخلیه مثانه به طور کامل
- تخلیه ادرار همراه با درد
- وجود خون در ادرار
البته باید گفت که مشاهده خون در ادرار اغلب به دلایلی به غیر از پروستات اتفاق میافتد. به هر حال در صورت وجود خون در ادرار حتما باید به پزشک مراجعه نمود.
تشخیص بیماری پروستات
بیماریهای پروستات با استفاده از آزمایشهای مختلفی توسط پزشک تشخیص داده میشوند که از جمله آنها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- معاینه فیزیکی (معاینه رکتوم دیجیتال یا DRE)
- آزمایش خون برای آنتی ژن اختصاصی پروستات
- آزمایش برای بررسی عفونت یا خون در ادرار
- اسکن سونوگرافی و مطالعات جریان ادرار
- بیوپسی پروستات
درمان بیماری پروستات
گفتیم که بیماریهای پروستات بر 3 نوع کلی تقسیمبندی میشوند. درمان پروستاتیت (التهاب پروستات) بسته به نوع پروستاتیت ممکن است شامل داروهای ضد باکتری و درمانهای حمایتی باشد. درمان BPH که نوع خوشخیم بزرگ شدن پروستات است، احتمالا شامل داروهایی برای شل شدن ماهیچههای غده پروستات و کوچک کردن سایز آن و یا انجام جراحی میشود.
درمان سرطان پروستات با توجه به شرایط فرد متفاوت است و بر این اساس ممکن است از جراحی، پرتودرمانی، درمانهای هورمونی، شیمی درمانی و مصرف برخی داروها استفاده شود.
کلام پایانی
در پاسخ به این سوال که پروستات چیست ، همه اطلاعات کلی در مورد انواع مختلف بیماریهای پروستات را برای شما شرح دادیم. کلیه بیماریهای مرتبط با پروستات معمولا با افزایش سن احتمال وقوع بیشتری دارند. به ویژه اگر بالای 50 سال سن دارید، حتما با مراجعه به پزشک از سلامت بودن غده پروستات خود مطمئن شوید تا در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با آن موفقتر عمل کنید.
4 دیدگاه
پروستات خوش خیم در چه صورتی بدخیم میشه؟
سلام کاربر عزیز
ریسک فاکتورهای التهاب پروستات و کنسر پروستات یکی می باشد. این ریسک فکتورها شامل سن بالا، ژنتیک، وزن بالا و تاحدودی نژاد ( (غرب اروپا و آمریکای میانه) میباشد. بدن ترتیب اگر فردی بعد از التهاب پروستات دچار کنسر شد نمی توان به طور قطع گفت به دلیل عدم پیشگیری از التهاب پروستات و یا عدم درمان آن کنسر ایجاد شده است. اما توصیه هایی برای سبک زندگی شده است برای کسانی که قصد پیشگیری دارند مانند استفاده از چربی کمتر و میوه جات و سبزیجات بیشتر همینطور تحرک بدنی.
با سلام
قرص پروستات گیاهی خوبه؟ اثر پیشگیری کننده از بدتر شدن داره؟
سلام کاربر عزیز
بله تاثیر دارد و همینطور در پیشگیری از عود مجدد تاثیر دارد.