بیماریهای پوستی یکی از چالشهای مهم در زمینه بهداشت و درمان به شمار میآیند که تأثیر مستقیم بر کیفیت زندگی افراد دارند. یکی از این بیماریهای پوستی که بر اثر تغییرات در ساختار و عملکرد پوست ایجاد میشود، بیماری گال است. بیماری گال ناشی از حشراتی به نام کنه است که پوست انسان را به عنوان محیط خود انتخاب میکند و با زندگی و تغذیه درون لایههای پوست، علائم آزاردهندهای را ایجاد میکند. یکی از داروهای مؤثر در درمان بیماری گال، پرمترین است. پرمترین (Permethrin) به عنوان یک ماده آلیفاتیک از گروه پایرترینها با خاصیتهای ضدقارچی و ضدپارازیتی شناخته شده است. این دارو به دلیل توانایی خود در تخریب و مهار رشد حشرات موجب بهبود علائم بیماری گال و بهبود وضعیت پوست میگردد.
اشکال دارویی پرمترین
- کرم 5%
- مایع 1%
- لوسیون 1%
- شامپو
موارد مصرف کرم پرمترین
پماد یا کرم پرمترین برای درمان گال استفاده میشود، گال یک بیماری ناشی از حشرات ریز به نام کنهها که پوست شما را هجوم میآورند و آن را تحریک میکنند. پرمترین متعلق به دستهای از داروها به نام پیرترینها است که با فلج کردن و از بین بردن کنهها و تخمهای آنها عمل میکند. همچنین از فرآورده مايع آن براي درمان عفونت شپش سر Pediculus humanus و كشتن تخم آن استفاده میشود.
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Permethrin
مکانیسم عمل مانند پیرترینهای طبیعی، پرمترین با دپلاریزاسیون غشای سلولهای عصبی انگلها به عنوان یک نوروتوکسین عمل میکند. این دارو هجوم یون سدیم را از طریق کانالهای غشای سلولی مختل میکند که به وسیله آن رپلاریزاسیون غشاء تنظیم خواهد شد. رپلاریزاسیون تاخیری منجر به فلج شدن اعصاب در عضلات تنفسی اسکلتی خارجی انگل شده که سبب مرگ میشود. این دارو به سرعت توسط هیدرولیز استر به متابولیتهای غیر فعال متابولیزه شده و در آخر از طریق ادرار دفع میشود.
بیشتر بدانید: پماد بتامتازون برای چیست؟ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض
مقدار مصرف داروی Permethrin
کرم پرمترین (Permethrin) را مطابق با دستور پزشک از سر تا کف پا، از جمله زیر ناخنها و چینهای پوستی مانند بین انگشتان پا قرار دهید. توجه داشته باشید که پماد یا کرم پرمترین، تنها برای استعمال خارجی بر روی پوست بوده و مصرف آن در گوش، بینی، دهان و… ممنوع میباشد. مقدار مصرف باید مطابق با دستور پزشک مشخص شود و کرم روی پوست را بعد از 8 تا 14 ساعت با دوش گرفتن یا حمام بشویید. اگر به صورت اتفاقی کرم وارد چشم یا دهان شما شد، به خوبی آن را شستشو دهید تا دچار عوارض جانبی نشوید.
بیشتر بدانید: قرص مبندازول
زمان مصرف کرم پرمترین
علائم گال شامل خارش شدید است که معمولاً هنگام خواب بدتر میشود. همچنین در برخی بیماران خطوط کوچک، ظریف و مواج روی پوست مشاهده شده است که در انتهای آن یک حشره کوچک (یک لانه) وجود دارد. لانهها معمولاً روی تارهای انگشت پا، مچ دست، آرنج، زیر بغل، خط کمربند، پایین باسن، نوک سینههای زن یا اندام تناسلی مردانه دیده میشوند. حتی اگر پرمترین همه گالها را از بین ببرد، کنههای مرده همچنان میتوانند تا 4 هفته پس از درمان باعث خارش شما شوند. از پزشک خود در مورد سایر داروهایی که ممکن است برای تسکین خارش استفاده شود، سوال کنید. اگر وضعیت شما 2 هفته پس از درمان ادامه یافت یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
طریقه مصرف کرم پرمترین
- کرم پرمترین در جهت درمان گال باید روزانه به صورت موضعی از سر تا پا مصرف شود و حدود 8 الی 14 ساعت روی پوست قرار گرفته و سپس با آب ملایم استحمام کنید. اگر کنههای زنده دوباره ظاهر شوند، ممکن است در 7 روز دوباره استفاده شود.
- برای درمان شپش و شپش سر از لوسیون، کرم و مایع پرمترین استفاده کنید. دارو را روی موهای شسته شده بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند، سپس به خوبی شستشو داده و موهای خود را شانه کنید. اگر شپش یا نیش هنوز وجود داشته باشد، باید تا 7 روز دیگر تکرار شود.
- برای درمان گال در کودکان بیشتر از 2 ماه، کرم را به صورت موضعی در قسمت مورد نظر یا تمام پوست خود بمالید. سپس بعد از 8 الی 14 ساعت به حموم رفته و به خوبی شستشو دهید. اگر کنههای زنده دوباره ظاهر شوند، ممکن است در 7 روز مجددا استفاده شود.
- در جهت درمان شپش و شپش سر کودکان از کرم، لوسیون و مایع پرمترین استفاده کنید و آن را به مدت 10 دقیقه در ناحیه مورد نظر بمالید. سپس محل مورد نظر را به خوبی شستشو داده و موهای خود را شانه کنید. اگر شپش یا نیش هنوز وجود داشته باشد، باید 7 روز دیگر دوز مصرفی تکرار شود.
موارد احتیاط
قبل از مصرف داروی پرمترین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که میتواند باعث واکنشهای آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. بیماران قبل از مصرف پماد یا لوسیون این دارو با پزشک در رابطه با سوابق پزشکی از جمله سابقه ابتلا به قارچ، بیماری پوستی خاص، حساسیت به انواع پماد یا ضدقارچها، دوران بارداری یا شیردهی، واکنشهای آلرژیک و… مشورت کنید.
خاراندن مداوم یا شدید پوست یا پوست سر ممکن است منجر به عفونت باکتریایی پوست شود. در صورت تشدید قرمزی یا چرک فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از موارد احتیاط و هشدار استفاده از پرمترین شامل موارد زیر میباشد؛
- پماد یا کرم پرمترین تنها برای استعمال خارجی (پوست) بوده و استفاده از آن در داخل گوش، بینی، دهان، واژن و دیگراعضای داخلی بدن ممنوع است. توجه داشته باشید که در صورت مالیده شدن پماد به چشم باید سریع محل مورد نظر را شستشو دهید تا چشم شما تحریک نشود.
- در صورت فراموشی یک نوبت از مصرف کرم پرمترین، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به نوبت بعدی است آن را فراموش کرده و کرم را مطابق دستور پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز مصرفی از دست رفته، یک نوبت را دو بار مصرف نکنید.
- درمان با پرمترين موجب تشديد علائم عفونت انگلی (خارش، قرمزي و ادم) میشود. توجه داشته باشید که قبل از مصرف دارو باید تاریخ انقضای کرم ا لوسیون پرمترین را بررسی کنید. استفاده از کرم تاریخ گذشته سبب التهاب و بدتر شدن بیماری خواهد شد.
- مصرف کرم پرمترین (Permethrin) در برخی بیماران سبب تشدید یا قرمزی پوست به صورت موقتی خواهد شد. در صورت بروز این عارضه، مصرف دارو را تا آخرین دوز مصرفی ادامه دهید. همچنین این دارو ممکن است در بیماران مبتلا به آلرژی به ابروسیا باعث مشکل در تنفس یا حمله آسم شود.
موارد منع مصرف کرم پرمترین
- حساسیت مفرط
- کمتر از 2 ماهگی (OTC)
عوارض داروی پرمترین (Permethrin)
تحریک پوست از جمله خارش، تورم و قرمزی ممکن است با گال رخ دهد و پس از درمان با پرمترین به طور موقت بدتر شود. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که این دارو تجویز شده زیرا پزشک شما تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی ندارند.
در صورت بروز یک واکنش آلرژیک جدی از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی و… به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از عوارض جانبی داروی پرمترین خواهیم پرداخت؛
- ناراحتی موضعی (پوست سر)
- سوزش موضعی
- کرختی موضعی
- سوزن سوزن شدن پوست
- خارش
- اریتم
- راش پوستی (پوست سر)
- ادم موضعی
- سوزش خفیف و گذرا
تداخل دارویی پرمترین
تداخل قابل توجهی ذکر نشده است.
مصرف پرمترین (Permethrin) در دوران بارداری و شیردهی
مصرف پرمترین (Permethrin) در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. مطالعات کافی در مورد اثرات پرمترین بر روی زنان باردار و شیرده وجود ندارد. با این حال، برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف موضعی این دارو در دوران بارداری و شیردهی بیخطر است. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی مانند بثورات پوستی، خارش، تورم یا مشکل در تنفس، مصرف پرمترین را متوقف کرده و به پزشک خود مراجعه کنید.
شرایط نگهداری داروی Permethrin
پماد یا کرم پرمترین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرصهای هفتگی و قطرههای چشمی، کرمها، چسبها و استنشاقها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال میتوانند آنها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روشهای خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمیتوانند آنها را مصرف کنند.
کلام آخر داروی پرمترین
در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز خواندیم که بیماری گال، یک مشکل پوستی مزاحم و آزاردهنده است که نیازمند راهکارهای مؤثر درمانی میباشد. از جمله داروهایی که به عنوان گزینههای درمانی مطرح شدهاند، کرم یا شامپو پرمترین است. بر اساس تحقیقات و آزمایشات صورت گرفته، داروی پرمترین به خوبی اثرات ضدقارچی خود را در درمان بیماری گال اثبات کرده است. مکانیسم عمل دقیق این دارو در تخریب و مهار رشد حشرات موجب بهبود علائم بیماری و بهبود وضعیت پوست میگردد.
منبع سایت: Medscape
6 دیدگاه
سلام .نزدیک چند هفته ای هس که درگیر گال هستم حتی زده روی سر الت وخارش انگشتان دست چه دارویی استفاده کنم
سلام کاربر گرامی
از کرم پرمترین شب ها استفاده کنید
سپاس از همراهی شما
سلام خسته نباشید.نزدیک سه هفته هس که درگیر بیماری گال هستم پمار پرمترین خوبه بزنم
سلام کاربر گرامی
بله استفاده کنید
سپاس از همراهی شما
این پماد واسه قارچ پوستی هم خوبه؟
همراه محترم
سلام
خیر این دارو در دسته ضد انگلهاست و اثرضد قارچ ندارد.
متشکرم